Podjazd przed domem - asfalt zamiast kostki ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Podjazd przed domem - asfalt zamiast kostki ?

Post »

Witam serdecznie,
przed domem posiadam podjazd o powierzchni ok. 150 m2.
Obecnie utwardzony jest on dużymi betonowymi płytami (1,5x1,5m).
Jednak po wielu latach użytkowania wygląda tragicznie ... płyty pokruszyły się - teraz przypomina małe pole minowe.

Koszt wyłożenia kostką brukową to ok. 15 tyś. zł.

Czytałem ostatnio o wiele tańszej alternatywie - wylanie asfaltu.
Czy ktoś ma może u siebie taki podjazd ? Jak się sprawuje ? Ile kosztował ?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podjazd przed domem - asfalt zamiast kostki ?

Post »

Kostka 5 tys.
Podbudowa 2 tys.
Zagęszczarka 400zł.

Przy swojej robocie.

Widziałem jak pod Warszawą zrobili sobie wjazd z asfaltu, ładnie wyglądał przez pierwszy rok, potem kicha....
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Oszczędnie to wyliczyłeś jeszcze podaj jaki rodzaj podbudowy wykonał byś
( za 2 tyś na pokruszonym betonie ) Jaką kostkę , jakie obrzeża wybrałeś i wszystko jeżeli poziom pozwoli na podniesienie o grubość następnej warstwy . . Jeszcze problem z wykonaniem może nie każdy potrafi .
Pawel91 przyjąłeś optymalne wyliczenie . Kostka będzie ładniej wyglądała . I jeszcze jedno do powierzchni 150m? (trochę mało)możesz mieć problem znalezienia firmy za rozsądne pieniądze do nałożenia asfaltu .
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podaję ceny jakie panują u mnie gdzie kopalnia kamienia jest pod nosem. Najtańsza kostka to koszt około 30zł, obrzeża? do czego? jak masz prawo jazdy to chyba umiesz trafić w kostkę, a nie na krawężniki lub obrzeża? Nie potrafisz położyć kostki i zrobić podbudowy to już nie moja bajka, nie wiesz co się z pokruszonymi płytami robi? daje sie w podbudowę. To tak dla Twojej informacji. Dla kolejnej Twojej "świadomości" nie kładzie się już kostki na chudziaku jak to robiło się wcześniej.

Realny koszt podbudowy 50cm wysokości dla osobówki (wykopanie i towar) na pow. 100m2 to 1tys. zł ! Reszta to robocizna.

W pierwszym poście kwota to 100zł/ m2 gdzie wliczona jest najtańsza kostka i teren jest mniej więcej równy, logicznego myślenia wystarczy.

Jeszcze jedno, teraz większość firm nie kupuje krawężników lub obrzeży tylko jest taka magiczna maszynka co sama je formuje i wylewa na miejscu.

Sprawdzając Twoje wiadomosci... co dasz w podbudowę: kruszywo z domieszką gliny czy czyste?
x-a-xi
---

Post »

Do czego obrzeża czy krawężniki? Choćby, żeby trawnik ładnie komponował się z kostką, i ładnie podjazd wyglądał . O swojej technice jazdy już nie pisz, bo wiem do czego służą krawężniki ;:223 .Oprócz zagęszczarki przydałby się jeszcze coś w rodzaju niwelatora ( jeżeli trzeba ustawić spadek ) piły tarczowej, i jeszcze parę gadżetów innych . Ciekaw jestem, jak sam będzie układał, to kto mu tę maszynę do obrzeży wypożyczy ;:306 Nie wiem jak się teraz robi, ale po wykorytowaniu tłuczeń z gliną, położony rok wcześniej. następnie poszedł chudziak i kostka . Po tej kostce przejeżdżam samochodem 25t i nie ma żadnego problemu . Poza tym
Pawel91 pisze: Jednak po wielu latach użytkowania wygląda tragicznie ... płyty pokruszyły się - teraz przypomina małe pole minowe.
Najlepiej byłoby zerwać płyty, i dać nową stabilizacje, żeby zapomnieć o problemach . Płyty mogą być niestabilne, i kostka położona czy też asfalt na nie, po kilku latach będzie wyglądała podobnie.
Koszt położenia dobrego asfaltu (taki co nie będzie śmierdział i topił się na słońcu) ze stabilizacją pod niego, będzie porównywalny do ceny kostki .
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

alfamixi pisze:Do czego obrzeża czy krawężniki choćby żeby trawnik ładnie komponował się z kostką i ładnie podjazd wyglądał .

To mi nowość... od kiedy to obrzeża ładnie wyglądają. Teraz 3/4 ludzi jak już decyduje się na nie to daje kostkę 3cm wyżej, resztę zasypuje się ziemią...
alfamixi pisze:Oprócz zagęszczarki przydał by się jeszcze coś w rodzaju niwelatora ( jeżeli trzeba ustawić spadek )
Nie rozśmieszaj mnie, to nie jest parking pod supermarketem gdzie powierzchnia ma kilka tys.m2

alfamixi pisze: Nie wiem jak się teraz robi ale po wykorytowaniu, tłuczeń z gliną położony rok wcześniej. następnie poszedł chudziak i kostka . Po tej kostce przejeżdżam samochodem 25t i nie ma żadnego problemu .
No właśnie, nie robisz tego więc na tym zakończmy :wink:
x-a-xi
---

Post »

Jestem z tych 1/4 ludzi . Kostki nie wykonuję, ale mam wykonaną bardzo dobrze. 150m? podjazd, to również może być 3mx50 m i wolał bym robić tam poziom z niwelatorem. Więc taką pracę pozostawiłbym fachowcom , ale ty też do nich się chyba nie zaliczasz, więc dalsza polemika jest zbyteczna.
x-W-ss
---
Od: 6 maja 2014, o 12:23

Post »

Nie drapać się dziewczyny bo Pomidorowa zaraz was ustawi do pionu :).
Wracając do tematu, wydaje mnie się że latem przy upałach jak w tym roku, asfalt będzie capił-to tak na minus. A po kilku latach, wszystko będzie wyglądało jak psu z d.
Ja u siebie co prawda nie mam takiej powierzchni, ale zastanawiam się nad betonem wyciskanym (czy jakoś tak). Podobno lepsze niż kostka.
Obrazek
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niwelator to nie problem. Można zrobić domowym sposobem lub kupić taki:
Obrazek

Można to zrobić samemu. Zerwać płyty, a w podbudowę dać kruszony beton. U mnie, "kruszankę" dostane "gratis" za oddany beton. Płacę tylko za transport.

Dla chcącego nic trudnego. Jeśli brać firmę to 100zł/m2 to raczej obecnie górna stawka. Myślę, że spokojnie do 60-80 zł zejdzie (gdy liczymy zwykłą kostkę kostkę w jednym kolorze), jak znajdziesz firmę która układa kostkę maszynowo. I w tej cenie będzie już obrzeże.

Co do obrzeża - też lubię jak jest. Nie ma znaczenia czy kupię z metra czy będę robił na miejscu - ma być ta linia zaznaczona. Brak obrzeża toleruję tylko na ścieżkach ogrodowych.

Ciekawym rozwiązaniem jest zamiast kostki zastosowanie gruzu granitowego (na betonie, przez co zamocowany na sztywno w przeciwieństwie do wysypanego żwiru)
Obrazek

Wybacz - ale na asfalcie się nie znam, i nie kojarzy mi się przyjemnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”