Choroba hortensji

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Dafne2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2015, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Choroba hortensji

Post »

Witam, mam w tym roku problem z hortnesja, cos ja dopadło a ja nie wiem jak jej pomóc, czy ktoś moze doradzić?
Obrazek
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Choroba hortensji

Post »

Dafne2

Liście zaatakowała plamistość liści, ale jest widoczna choroba na łodydze - brązowe plamy w miejscach po ogonkach liściowych. Opryskaj po usunięciu chorych liści Sportakiem lub topsinem.

Pozdrawiam, Francik
Francik
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To młoda roślina, te brązowe palmy to początki drewnienia pędów, żadna choroba.Plamistość liści może być spowodowana cięższym podłożem, widzę tam o ile wzrok mnie nie myli mech, świadczący o mało przepuszczalnym podłożu, ale hortensje krzewiaste w przeciwieństwie do ogrodowych jednak dość dobrze je tolerują.
Nic jej poważnego nie jest, moje podobne wyglądają, tylko mają kwiaty co odwraca uwagę od liści.Po prostu o tej porze roku i po takich upałach nie należy się już spodziewać ładnego wyglądu liści, szczególnie u hortensji, które szybko reagują na niekorzystne warunki.
Dafne2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2015, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za info. Dodam jeszcze ze te listki potem schną i się zwijają. A co jest powodem jak hortensja biala ma kwiaty i nie które robią się białe a nie które pozostają zielone? Za mało słońca?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Masz najprawdopodobniej odmianę Anabelle, której kwiaty najpierw białe, po przekwitnieniu zielenieją.Ta odmiana tak ma i nie ma wpływu na to stanowisko, ani gleba.Ja mam ją od wielu lat i bardziej mi się podoba w wersji zielonej niż białej.Wtedy też dobrze się zasusza, a kwiatostany długo 'trzymają' ten zielonkawy kolor po zasuszeniu.
U mnie w tym roku też liście od brzegu lekko przysychają, zwijają się, a inne lata tego nie było.Wpływ na to ma zbyt gorące powietrze i jednocześnie wilgotna gleba.Taki rok, nic nie zrobisz.Ogólnie hortensje lubią łagodny wilgotny mikroklimat, najlepiej rosną na terenach nadmorskich, gdzie latem nie jest zbyt upalnie, a zimą zbyt mroźno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”