Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Ja w zeszłym roku powkładałam czosnek bo tak przeczytałam.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu dzięki, ;:196 muszę zrobić eksperyment z czosnkiem. Byłby to najłatwiejszy sposób ochrony. ;:215 Sadź hortensje, :) u mnie w tym roku przybyło pięć, a jeszcze mam ochotę na kolejną. Krzewuszka już wykopana, miejsce czeka. ;:65

Martuś spróbuję, to prosty i mało pracochłonny sposób na ochronę cebul. ;:215
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu okey. Jednak i tak się musimy spotkać.Jak tylko się troszkę ochłodzi. ;:108 Coś mam dla Ciebie.
Nie mów,że kupidynek wysiany w tym roku tak Ci już kwitnie, bo nie uwierzę. Mnie kwitł dopiero po dwóch latach. Kochana masz rękę do wszystkiego. ;:138 Może też sprawa lekkiej ziemi. ;:108
Zakupy poczyniłaś ogromne. Dasz radę to wszystko posadzić.? Ja mam skorupę i nie tykam się niczego. Nie przesadzam i nie wsadzam. ;:222
Hortensje masz przecudne. Kiedy moje takie będą. :?: Już nie mogę się doczekać.
Ogród masz w lepszej kondycji niż mój.
A ja nie lubię wsadzać cebulowych do koszyków, bo obrabiając motyką zawsze na nie trafiam. :wit
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Witaj Kochana u Ciebie piękna paleta barw, kształtów, aż trudno nie zajrzeć. Pięknie tworzysz swój ogród. ;)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Strasznie napaliłam się na Magical Moonlight i nawet pojechałam na zakupy, ale były tylko wielkie sztuki po 60 złociszów. Zamiast tego kupiłam Magical Sweet Summer. Ale tej Moonlight i tak nie daruję i będę szukać po Polsce :D
Piszesz Soniu o przebarwianiu się twoich Vanilek. U mnie jest to samo. Tylko niektóre mają delikatny różowy kolor, ale większość nieładnie brązowieje :(
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śpieszę donieść, że część moich rozplenic rozpoczęła kłoszenie! Jakaż jam szczęśliwa!!! :heja
O bukszpanach pomyślę, mimo iż mi nie zależy na zimowym zdobieniu. Jednak wczesną wiosną miło zawiesić oko na czymś zielonym. ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękne masz hortensje i trawki, Soniu :wit
Mikołajek - zapomniałam, że tak się nazywa ta ładna roślinka ;:333 Udaje Ci się zasuszyć z zachowaniem koloru?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, byłam ostatnio w ogrodniczym, ale przy bukietówkach nie było na czym oka zawiesić ;:222 Kupiłam ogrodówkę do donicy, nie wiem czy to dobry pomysł, zobaczymy. U mnie bukszpany od Ciebie rosną jak szalone, jak tak dalej pójdzie to dość szybko doczekam się ładnych kuleczek w przedogródku. Będą zdobiły wejście przy bramce :tan
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu z przyjemnością. ;:215 Może zabiorę cię do siebie i potem odwiozę. :?: W przyszłym tygodniu nie mogę w ciągu dnia, ale w kolejnym lub w każdy weekend, chętnie. Z kilkunastu wysianych kupidynków nie kwitną tylko dwa, bo nornice przekopały im glebę ze wszystkich stron. :evil: Chyba masz rację, że to lżejsza ziemia im służy. Podarowane przyjaciółce, na glinie nie zakwitły. Wczoraj posadziłam większość zakupionych roślin. Zostały tylko rozmnażane w doniczkach, jeszcze się nie ukorzeniły. Hortensje na dobrej glebie powinny szybko być ładne, tylko nisko tnij wiosną. Kolejna kępka kupidynka i posadzone jeżówki Coconut Lime przy stożkach.

Obrazek

Obrazek

Julu dziękuję. ;:196 Pokazuj trochę swojego ogródka, na pewno ładnie już wszystko podrosło. Dla ciebie róża.

Obrazek

Wandziu może Mewa ma jakieś ukorzenione Magical Moonlight. Kupiona przez ciebie jest równie piękna. ;:215 Trochę dłużej trzeba czekać na ładny krzak, ale jak trudno kupić, to może warto. Mojej zaplotłam trzy pędu i prowadzę na pniu. Aktualnie ma 50 cm wysokości. Przez ekstrema pogodowe większość roślin szybko traci ładny wygląd. ;:222 Heliotrop i ipomea oparły się upałom.

Obrazek

Aniu twoje rozplenice po prostu leniwe troszkę były. ;:306 Teraz długo będą ładne. ;:215 To fakt, że ty zimą nie widzisz stale ogrodu, ale późną jesienią i wiosną na pewno by cię cieszyły. ;:108 Rozplenica z samosiejkami astrów.

Obrazek

Alaniu dzięki. ;:196 Mikołajka w tym roku wysiałam, zakwitł tylko jeden. Jeszcze nie eksperymentowałam z suszeniem. Fragment Limelight przy wejściu do domu.

Obrazek

Zuza przyjeżdżaj do mnie. :D U nas hortensje jakie sobie zamarzysz. Patyki do prowadzenia na pniu, ładne, wielopędowe krzaczki, dużo odmian. Moja Bobo za 17 zł ma 11 pędów i 9 kwiatów.

Obrazek

Wczoraj popracowałam w ogrodzie. W piątek spadło trochę deszczu, ale na głębokości 10 cm sucho. ;:202 Sadząc rośliny wykopywałam dużo większe dołki, lałam dużo wody i dopiero potem roślinę. Niestety z przesadzaniem się wstrzymałam, bo mimo podlewania, rośliny w kiepskiej kondycji. Dziś znowu ponad 30 stopni. Ciągle czekam na niższą temperaturę.

Chopin jeszcze cieszy kilkoma kwiatami.

Obrazek

Perowskia nadal kwitnie.

Obrazek

Przesadzone w ubiegłym tygodniu berberysy Admiration, mam nadzieję, że przeżyją. Powyżej będzie hortensja na pniu.

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie mikołajek płaskolistny już dawno przekwitł .I ja robiłam roszady na cienistych rabatach hościano- paprociowych bo po roku znowu się zagęściło.. ;:173 Ładnie Ci wszystko rośnie mimo suszy Soniu dobrze,że jakiś taki niewielki ale zawsze deszczyk wczoraj porosił... Znowu kolejne dni upalne mamy...wieczorkiem podjadę podlać przed jutrzejszym skwarem ;:213 ...Nie ma wyjścia ale podobno to już końcówka...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu mała sadzonka Magical Moonlight ma wielki potencjał i zapowiada sie na śliczny krzew. Uwielbiam obserwować jej kwiatostany w początkowej fazie kwitnienia bo górna część stożka długo ma zielonkawy kolor a reszta juz biała. Wygląda jak puchar kremu z limonkowo-zieloną polewą ... :D
U nas w czwartek trochę popadało ale to jak "kropla w pustym dzbanie" dlatego dziś wcześnie rano wyskoczyłam na 2 godzinki - ciśnienie porządne więc szybciej obleciałam działkę.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu u ciebie zawsze roślina ma trochę cienia, łatwiej przeżyje przesadzanie. ;:108 Swoje przesadzane chronię przed słońcem kartonami. :) Pewnie też jutro włączę podlewanie, bo prognoza zapowiadająca deszcz, znowu się zmieniła. ;:222

Krysiu dzięki za piękne zdjęcie. ;:196 Miałam MM ściąć pąki, ale jednak ciekawość zwyciężyła, pozwolę jej zakwitnąć przynajmniej jednym kwiatem. ;:65 Podlewam dwa razy w tygodniu, ostatnio w piątek, więc jutro wypada. Oczywiście świeżo posadzone i pomidory w donicach codziennie.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No pięknie wszystko wygląda u ciebie.... ;:138
Ja jeszcze nie zabrałam się za żadne prace ogrodowe, z powodu ponownych upałów wszystko musi poczekać. A mnie aż skręca.... tyle mam roboty.Jak popadało to nie miałam czasu , teraz znów grzeje.... ;:3 ;:3 ;:3
Moja Vanilka też się nie przebarwia , już zwątpiłam czy to rzeczywiście ona. Ale piszecie że wam się zasusza , moja właśnie też. Wszystko wina klimatu....musimy przeczekać i mieć nadzieję że następny rok będzie lżejszy dla naszych roślinek.... ;:173
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu dzięki, ;:196 mnie już swędziały ręce, więc trochę roślin zmieniło miejsce. Z jednej strony kocham ciepło, ale jako mająca ogród wolałabym trochę deszczu i 25 stopni, a nie 34. Moja Vanilka w ubiegłym roku była pięknie różowa. Teraz jak w większości ogrodów, ma ususzone kwiaty, mimo podlewania. Takie upalne lata zdarzają się rzadko, ostatnie pamiętam w 83 roku, byłam w ciąży, myślałam, że umrę z brzuchem wielkości piłki lekarskiej.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Soniu. Które hortensję łatwiejsze w pielęgnacji bukietowe czy ogrodowe ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”