Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Ja miałam w donicy lawendę przez wiosnę lato i coś mi doniczkę podgryzło . Po jaką ch.... nie wiem. Podejrzewam że te dziady gryzonie wszystko zjedzą.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś nie strasz mnie, bo moje nornice szaleją, nakupię tulipanów i zjedzą nawet koszyki. ;:145
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Ale mi w na w wiosnę dużo zakwitlo więc nie będzie źle. Tylko strzępiaste trochę zaginęły może smaczniejsze albo zgniły itp
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku szałwia omączona u mnie słabo rośnie
Trawy i u mnie nieźle sobie radzą
Tylko niektóre rozplenice nie chca kwitnąc i marnie wygląda Morning Light
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś moje ubiegłoroczne tulipany już w połowie zjedzone. :twisted: Odkopałam kilka kęp.

Gosiu już mi się nawet nie chce pisać o suszy. ;:222 Trzy miesiące bez deszczu, podlewanie pozwala przeżyć roślinom, ale nie zapewni ładnego przyrostu i kwitnienia.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

To może warto sprawdzić bo jak nic ze starych nie urośnie ;:145
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu koszyki nie są żadną ochroną przed gryzoniami. ;:108 Z łatwością przegryzają od spodu dna i wyjadają wszystko z nich... Lepszym sposobem są doniczki ale i tu mogą wejść od góry ale to rzadziej się zdarza no i jest możliwość wygnicia cebul ... Posadzenie cebul do gruntu w sytuacji gdy masz nornice, prawie nie daje im szans bo one wszędzie je znajdą.
U mnie w tym roku nornice jakby "odpuściły"po raz pierwszy od lat tylko kret szaleje, zalewam go wodą a on ciągle wraca! :twisted:
Kusi mnie, żeby spróbować posadzić trochę "starych" cebul do gruntu ale czy ich w ten sposób znowu nie sprowadzę do siebie ;:7
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,ja też mam wielki problem z kretami,nornicami i jeszcze jakieś z długimi ryjkami są,pewnie ryjówki i zwykłe polne myszy ,mój mały kotek walczy z nimi dzielnie ,przyniósł już do domu 5 kretów i z 10 różnych mysz ,ja też już kupiłam za waszym przykładem cebulki tulipanów,i mam zamiar sadzić w koszykach choćby dlatego ,że po przekwitnięci nie można obcinać liści a one brzydko wyglądają ,wiec wyjmuję koszyki i chowam gdzieś w ustronne miejsce i tam sobie cebule dojrzewają ,a na rabacie porządek,pięknie wyglądają Twoje hortensje i wszystko takie zieloniutkie ,jakby ich nie dogrzewało,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu pięknie zaczynają się już przebarwiać hortki ;:108 Moja vanilka też zaczyna i tym samym niedługo biała rabata zamieni się znów w różową, tak jak jest wiosną od piwonii.
Rabata trawiasta śliczna ;:215 Jak bym miała większy ogród zrobiła bym sobie taki zakątek z samymi trawami i kamieniami. Gdzieś taki widziałam, wyglądał cudnie ;:167
Masz może jakieś doświadczenia z owsem wiecznie zielonym? Mam dwie sadzonki już drugi rok, ale coś słabo przyrasta i w ogóle się nie wykłasza.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Soniu super zakupy gdzie masz zamiar posadzić? uwielbiam toje kulki bukszpanowe takie równiutkie.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

I ja mam u siebie mnóstwo gryzoni kopiących tunele.
Wszystkie cebule sadzę w pojemnikach, oprócz narcyzów, szachownic i cebulic (te są trujące). Nie narzekam na brak kwitnięcia.
Małe cebulki krokusów sadzę do koszyków, a większe do donic. I w tym roku czeka mnie właśnie wygrzebywanie i dzielenie cebul.

Ryjówki szkód raczej nie robią - wręcz pomagają, są malutkie, mniejsze od nornicy, a żywią się pędrakami i tego typu szkodnikami.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś taki los ogrodnika. ;:174 Jak się mieszka w szczerym polu to gdzie okoliczne gryzonie mają wyżerkę. W bramie garażowej wygryzły uszczelkę i ryją na rabatach. :evil: Ja mam posadzone dużo tulipanów, to zawsze coś zakwitnie. Moja marketowa róża nadal kwitnie, choć trochę przypalona.

Obrazek

Marysiu dziękuję. ;:196 Jeszcze nie kupiłam koszyków, a doniczek mam dużo, chcę sadzić duże kępy, nie wiem jak to rozwiązać. ;:218 Chopin dla ciebie.

Obrazek

Martuś mnie też denerwują zasychające liście cebulowych, ale część zasłaniają byliny, a resztę wykopywałam z bryłą do doniczki, lub zostawały na rabacie. Hortensjom niestety leję wodę. Dziś było 34 stopnie. ;:202 Wszystkie liście zwisały smętnie. Dla ciebie Pinki Vinki w hostach.

Obrazek

Zuza niestety owsa nie miałam, jakoś znajome ogrodniczki go nie zachwalały. ;:131 Trawiastą zaczęłam przerabiać, ale upały mnie odstraszyły. W przyszłym tygodniu ma być chłodniej i obiecują deszcz, to może uda się coś zrobić. Vanilka u mnie wcale się nie przebarwia, tylko kwiaty usychają. Wypuściła dwa nowe, może choć one zmienią kolor.

Obrazek

Anitko bukszpany teraz lubię, bo z nowymi przyrostami wyglądają świeżo. ;:215 Jeżówki Coconut Lime mają być niższe, więc posadzę w zakątku z rozrzuconymi bukszpanami, a Meringue chyba na czerwonej, która jest trawiastą. Niestety dziś nawet nie wyszłam do pracy w ogrodzie, upał niesamowity. ;:223 Zrobiłam dobry uczynek i zaprosiłam dzieci na knedle ze śliwkami. :) Obcięta Anabelle na pniu, wypuszcza nowe przyrosty.

Obrazek

Dario masz działkę jak ja, w polach, taki urok nieużytków. ;:222 U mnie koty sąsiadów czasem polują, ale efektów nie widzę. Czy doniczkom jakoś powiększasz liczbę otworów. :?: Zastanawiam się jak korzenie sobie radzą przebijając się do gleby. Bonica pociesza różem.

Obrazek

Magical Moonlight zamierza kwitnąć, to tegoroczna sadzonka od Ewusi Mewy.

Obrazek

Limelight przy garażu nadal ładne.

Obrazek

Ślaz piżmowy kwitnie po raz drugi.

Obrazek

Mikołajek w ekstremalnych warunkach przy tarasie.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu naprawdę piękne te Twoje hortensje. ;:215
Coraz bardziej podobają mi się bukszpanowe kulki. Trzeba nad tym pomyśleć. ;:215

Zuzka ja też w tym roku zakupiłam pięć sadzonek owsa wiecznie zielonego. Pani zapewniała mnie, że w przyszłym roku każdy będzie już dość ładną kępką. Mam nadzieję, bo i u mnie niezbyt wiele urosły. Zwalam na suszę.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu hortensje jednak teraz najlepiej zdobią ogród. ;:215 Kulek i stożków bukszpanowych mam prawie trzydzieści i jeszcze dwie obwódki. Gdyby nie konieczność przycinania pewnie byłoby więcej. Zimą ogród z okna wygląda z nimi weselej, nie tylko szaro. Myśl, myśl. :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, nie wiem na ile to się sprawdza, ale ja sadząc cebulowe, zwłaszcza przysmaki nornic tulipany ( nie zawsze używam doniczek czy koszyczków), wsadzam do gruntu czosnek. One nie lubią jego zapachu. Mam co roku pełno tulipanów, wydaje mi się, że nie są zjadane przez te małe diablice. Gdzieś to kiedyś przeczytałam i ....zakodowałam na zawsze.
A hortensje masz cudne, nie mogę się napatrzeć i zżera mnie zazdrość okropna. Muszę sobie koniecznie dokupić hortensji.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”