Zostaw. Zjesz, jak się rozrośniepiasek pustyni pisze:Zjeść, czy zostawić...?
Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też od razu poczytałam o Cissus quadrangularis. Chcę go...odmierzaj metry, bo chyba szybko rośnie...będziemy jeść razem
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Nie zjadaj! Ja też go mam od niedawna, szybko rośnie i jest bardzo fajny. Inne, pokazane też.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
raflezja pisze:(...) szybko rośnie i jest bardzo fajny.
Tak czy siak bardzo fajna roślinka.
pozdrawiam
Ryszard
Ryszard
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żanetko jak się porządnie rozrośnie, to na dłużej starczy
Duvalia sulcata jest bajeczna
Duvalia sulcata jest bajeczna
- marta_lara
- 500p

- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Duvalia sulcata - Fajnie się składa, że udało Ci się ją zdobyć. Ja mam u siebie Duvalia sulcata ssp. seminuda. Tak jak u Ciebie pędy ma ciapate, ale kolorystycznie trochę na odwrót. U Ciebie pędy są ciemniejsze a kwiat jaśniejszy, u mnie pędy są jaśniutkie ale kwiat ma być ciemniejszy. Jak podrosną może machnią??
Tak wygląda:

Tak wygląda:

Ciekawie się zapowiada Duvalia sulcata
Widzę,że rhipsalisy pięknie się zadomowiły
Widzę,że rhipsalisy pięknie się zadomowiły
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Ciekawy gatunek z tego względu że większość z Duvali pochodzi z Afryki i to południowej, a ten jako jedyny pochodzi z Półwyspu Arabskiego czyli już z Azji.marta_lara pisze:Duvalia sulcata - Fajnie się składa, że udało Ci się ją zdobyć. Ja mam u siebie Duvalia sulcata ssp. seminuda. Tak jak u Ciebie pędy ma ciapate, ale kolorystycznie trochę na odwrót. U Ciebie pędy są ciemniejsze a kwiat jaśniejszy, u mnie pędy są jaśniutkie ale kwiat ma być ciemniejszy. Jak podrosną może machnią??![]()
Stąd też może pędy bardziej podobne do roślin z rodzaju Orbea niż Duvalia - te mają zwykle jednolity zielony kolor bez plamek.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Marta, Lucynko, Beatko, Iwonko, Ryszardzie, Agnieszko, Patrycjo, Marku - bardzo dziękuję
A się uśmiałam czytając Wasze wpisy, bo jak widzę apetyt na cissusa mają głównie Panie
I głównie w "naszym" przedziale wiekowym
Marta - ja się popłakałam, jak czytałam Wasze wpisy!
Lucynko - dobra, nie zjem, poczekam aż się rozrośnie (razem ze mną chyba
)
Beatko - nie ma problemu, będę odmierzała. Ale będzie uczta
Iwonko - ale on kusi i nęci, bo jego właściwości są bardziej zachęcające niż wygląd
Ale dobra, poczekam, jeść jeszcze mam co
Rysiu - bardzo dziękuję za wizytę w moich skromnych progach, a także ze sugestię, że akurat moja jednostka może nie chcieć być skonsumowana i będzie jak na złość stała w miejscu
Zobaczymy, jakby co - walę po poradę
Agnieszko - wcale nie na dłużej, tylko dla większej ilości chętnych
Marta - wiesz, że na wymianę z Tobą to ja pędzę ze śpiewem na ustach
Niech rosną zdrowo!
Pati - nie miały wyjścia, musiały się zadomowić, bo je lubię i one mnie też muszą
Wszystkim Wam dziękuję za wizyty, pędzę spędzić ten ostatni wakacyjny weekend z rodzinką, bo niestety...koniec wakacji, choć nie znaczy, że lata. Na dziś pozostawiam Was z "moim" kwitnieniem Anacampseros telephiastrum , niezawodny choć zakwitł nieco później niż w zeszłym roku:

Serdecznie pozdrawiam, miłego weekendu życzę!
A się uśmiałam czytając Wasze wpisy, bo jak widzę apetyt na cissusa mają głównie Panie
Marta - ja się popłakałam, jak czytałam Wasze wpisy!
Lucynko - dobra, nie zjem, poczekam aż się rozrośnie (razem ze mną chyba
Beatko - nie ma problemu, będę odmierzała. Ale będzie uczta

Iwonko - ale on kusi i nęci, bo jego właściwości są bardziej zachęcające niż wygląd
Rysiu - bardzo dziękuję za wizytę w moich skromnych progach, a także ze sugestię, że akurat moja jednostka może nie chcieć być skonsumowana i będzie jak na złość stała w miejscu
Agnieszko - wcale nie na dłużej, tylko dla większej ilości chętnych
Marta - wiesz, że na wymianę z Tobą to ja pędzę ze śpiewem na ustach
Pati - nie miały wyjścia, musiały się zadomowić, bo je lubię i one mnie też muszą
A wiesz Marku, że jak oglądałam niemal przez lupę w czasie aukcji tę roślinkę, to byłam niemal pewna, że to właśnie jakaś Orbea...? Nieśmiało czekałam, czy zajrzysz tutaj, bo Twoja wiedza jest przeogromna i bardzo dziękuję, że cząstkę nam tu przekazałeśmgr_ pisze: Ciekawy gatunek z tego względu że większość z Duvali pochodzi z Afryki i to południowej, a ten jako jedyny pochodzi z Półwyspu Arabskiego czyli już z Azji.
Stąd też może pędy bardziej podobne do roślin z rodzaju Orbea niż Duvalia - te mają zwykle jednolity zielony kolor bez plamek.
Wszystkim Wam dziękuję za wizyty, pędzę spędzić ten ostatni wakacyjny weekend z rodzinką, bo niestety...koniec wakacji, choć nie znaczy, że lata. Na dziś pozostawiam Was z "moim" kwitnieniem Anacampseros telephiastrum , niezawodny choć zakwitł nieco później niż w zeszłym roku:

Serdecznie pozdrawiam, miłego weekendu życzę!
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo lubię tą grupę roślin. Subtelne, delikatne - mają w sobie owo "coś" którego poszukuję. Anacampseros telephiastrum typowy przedstawiciel, bardzo ładny. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
O to to właśniepiasek pustyni pisze: Agnieszko - wcale nie na dłużej, tylko dla większej ilości chętnych![]()
A kwiat Anacampseros telephiastrum bardzo ładny ma kolor
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- piękne kwiatuszki, bardzo ładnie "zbudowane" i ta biała "muszka" na tle żółtych pylników, dodaje im wyjątkowego uroku - bardzo mi się podobają -Na dziś pozostawiam Was z "moim" kwitnieniem Anacampseros telephiastrum / ... /
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- piasek pustyni

Henryku, Agnieszko, Mieczysławie - bardzo dziękuję!
Aga - ja zdecydowanie wolę wymianę niż sprzedaż roślinek, więc jak tylko będzie się nadawała do podziału, to poleci i do Ciebie
Na razie niech rośnie.
Jak już i Magda u siebie pisała, i ja zauważam, że niektóre kwiaty nie rozwijają się do końca. Może to "urok" bardzo zimnego lipca, bo i tak start miałam późniejszy niż Wy tam na południu. Ale nie tracę nadziei że to, co zapączyło, dociągnie skutecznie. Tak więc dziś zostawiam Was z nie do końca rozwiniętym kwiatkiem, ale za to uroczym, żółto - kanarkowym, takim...fajnym, i w ogóle, taki prezencik w ostatni dzień wakacji - no wiadomo: Gymnocalycium mihanovichii żółty kwiat:

Pozdrawiam ciągle upalnie i jeszcze niestety tylko przez kilka godzin wakacyjnie
Aga - ja zdecydowanie wolę wymianę niż sprzedaż roślinek, więc jak tylko będzie się nadawała do podziału, to poleci i do Ciebie
Jak już i Magda u siebie pisała, i ja zauważam, że niektóre kwiaty nie rozwijają się do końca. Może to "urok" bardzo zimnego lipca, bo i tak start miałam późniejszy niż Wy tam na południu. Ale nie tracę nadziei że to, co zapączyło, dociągnie skutecznie. Tak więc dziś zostawiam Was z nie do końca rozwiniętym kwiatkiem, ale za to uroczym, żółto - kanarkowym, takim...fajnym, i w ogóle, taki prezencik w ostatni dzień wakacji - no wiadomo: Gymnocalycium mihanovichii żółty kwiat:

Pozdrawiam ciągle upalnie i jeszcze niestety tylko przez kilka godzin wakacyjnie
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Świetny kolorek kwiatuszka.
A u nas upalnie, aż za upalnie. I nic nie wskazuje na to, aby w jakimś przewidywalnym czasie spadł deszcz. Spodziewam się więc że moje rośliny nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa czyli nie wydały ostatniego kwiatu.
Bo zapowiedzi jeszcze dużo!
A u nas upalnie, aż za upalnie. I nic nie wskazuje na to, aby w jakimś przewidywalnym czasie spadł deszcz. Spodziewam się więc że moje rośliny nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa czyli nie wydały ostatniego kwiatu.
Bo zapowiedzi jeszcze dużo!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- piasek pustyni

Dziękuję, Henryku! Czekam więc na kolejne Twoje cudowne zdjęcia. U nas niestety - jutro upał i koniec. Noce już są bardzo zimne: 13 stopni przedwczoraj, ale w dzień ma być jeszcze znośnie, więc też nie tracę nadziei, bo i zapowiedzi mam też warte starań.
Madagaskar będę wnosić już w środę/czwartek do domu, a kaktusy wylądują w szklarence. I tam mam nadzieję, dociągną do szczęśliwego końca te, co się zapowiadają
A cieszę się z tego gymno, bo kolorek jest właśnie taki inny niż żółtki, które się zdążyły pokazać
Madagaskar będę wnosić już w środę/czwartek do domu, a kaktusy wylądują w szklarence. I tam mam nadzieję, dociągną do szczęśliwego końca te, co się zapowiadają
A cieszę się z tego gymno, bo kolorek jest właśnie taki inny niż żółtki, które się zdążyły pokazać