Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Soniu :wit
Hortensje masz bardzo ładne. to już wiem ;:108
Moją Vanillkę słońce, upały podpaliły :evil:
Trawy też dobrze u ciebie się czują ;:215
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu po tulipany nie byłam ale ... nabyłam w innej sieci 1,5 kg cebul żonkili ( mieszanka ) . Mieszałam w tych cebulach aby kształty były inne a co za tym idzie i odmiany. Za mało ich miałam i kolejna wiosna bedzie już lepsza. Jednak nadal brak mi tych starych pachnących narcyzów :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,mój Limelight ma 2 lata i pytam bo nie wiem kiedy będzie taki duży i piękny ,cebulek oczywiście dalej nie kupiłam ,bo zapomniałam pojechać do B,bo ja bym tylko w ogrodzie siedziała i już nic więcej mnie nie obchodzi :uszy ,może jutro wstąpię,jadę do biura po Vaty ,pozdrawiam ;:196
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

twoje trawy są zarąbiste takie pióropusze ;:oj co tam nowego działałaś na rabatkach?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu to moja Limelight ma trzy lata i wygląda jak uboga krewna Twoich. :oops:
No ale zaliczyła jedną przeprowadzkę i przyznam się, że w tym roku dostała tylko raz na wiosnę azofozki i marnie było z podlewaniem. :oops:
W przyszłym roku zdecydowanie się poprawię. :roll:
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Soniu :wit Hortensja pięknie kwitnie
Ostróżka piękniutka,
Rozplenice przepiękne musze w końcu znaleźć u siebie na nie miejsce, bo już od 2 lat się do nich przymierzam :roll:
Ubiegłoroczne kwitnienie Rozchodników przepiękne
Różyczki piękne :D malutki cis śliczniutki
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Paulinko trawy najlepiej rosną jak zdąża ukorzenić się przed zimą. Szczególnie dotyczy to ciężkich gleb. Ja najpóźniej w sierpniu sadzę, ale tylko z doniczek. W bliskiej B wykupione cebulki tulipanów, tylko trzy paczki Claudii wpadło do koszyka. :)

Alu niestety żurawki u mnie też słabo rosną, ale stale próbuję. Zielone są niezawodne, ale chciałoby się inne kolory. ;:223 Niestety koło mnie Rubrum nie spotkałam, gdzie dostałaś. :?: Zlikwidowałam poletko truskawek, posadzę tylko kilkanaście sztuk. Miejsce trzeba zagospodarować. Już zastanawiam się co tam posadzić. ;:204

Gosiu trawy na moim piasku dobrze się czują i mocno przyrastają. ;:215 Podarowałam sporo traw przyjaciółce, ale ma ciężką glinę i są w zdecydowanie gorszej kondycji. Możemy się wspierać, bo ja wczoraj rozkopałam dwie rabaty. Jutro spróbuję popracować. ;:65

Aniu dzięki. ;:196 Masz tyle teraz na głowie, szanuj czas, poczekamy na ciebie spokojnie. Kolejne trawopodobne dziś kupiłam ;:306 konwalnik Silver Mist, turzycę Gold Fountains.

Krysiu taka ilość żonkili. ;:oj Moje trzy paczki tulipanów z B to nic. Ja mam kilka kępek pachnących, ale jakoś słabiutko rosną i kwitną kilkoma kwiatkami.

Martuś hortensja za dwa lata będzie duża. Na pewno gleba ma znaczenie. Wspomniana już przyjaciółka ma dużo mniejsze, choć sadziłyśmy takie same okazy. Jej glina robi się jak skała w czasie suszy, choć wilgoć trzyma zdecydowanie dłużej. Byłam tylko w jednej B i kompletnie nie było wyboru cebulek.

Anitko te z rozchodnikami to ubiegłoroczne zdjęcia. Na razie wysokie miskanty nie kwitną. Tylko BQ ma kłosy. Rozkopałam rabatę czerwoną i skarpę. Jutro mam trochę wolniejszy dzień, to poszukam hostingu i pokażę zmiany.

Aneczko ty masz cięższą glebę w ogrodzie, to z pewnością jedna z przyczyn, przesadzanie i woda to druga, a ja z nawożeniem też nie przesadzam. Ten rok był ekstremalny pod każdym względem, dlatego trudno oceniać kondycję roślin.

Paulii witam po urlopie. ;:196 Hortensje już się przebarwiają, a trawy coraz ładniejsze. Jak posadzisz pierwsze trawy, to już wpadłaś. ;:306

Dzięki, że zaglądacie. ;:180 Mam gości, gotowanie, pieczenie i hostingu muszę szukać. ;:173 Jakieś linki mile widziane na pw.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu hortensjami i trawami mnie powaliłaś na łopatki,są cudne ;:32 .Ja nie wiem kiedy ja takich okazów doczekam ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu u ciebie jak zwykle wszystko pięknie rośnie. ;:333 Hortensje i trawki jak oglądam to aż serducho się raduje...
Czy trawy też zasilasz?
U mnie dziś popadało i można by trochę popracować ogrodowo , tym bardziej że z remontem już jesteśmy prawie na mecie.
Czekamy na meble.... :heja A pracy w ogrodzie multum.
Tylko że znowu zapowiadają u nas gorące dni.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu kupiłam w moim ogrodniczym. Jak będzie kupić Ci?
Czemu szukasz nowego hostingu?Ja korzystam z płatnego i jestem zadowolona. Inne to była męka.
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Soniu nie załamuj mnie, ja do soboty na wakacjach przebywam i nie mam możliwości nic kupić, niby proszę znajomych, ale mówią, ze nie ma jeszcze cebulek u nas w Łodzi, ale już zaczynam wątpić czy to możliwe....
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu waga 1,5 kg to wyobraźnia podpowiada,że dużo cebulek ale juz z lekka przeliczyłam i okazało się, że za mało ... czyli mus zrobić kolejny wypad :;230
Przy okazji kupię ze 2 garście do skrzynki i jak zakwitną będą wiosną ruchomą kompozycją .
No właśnie - coś jest nie tak ze starą odmianą narcyzów bo w ogrodach i na działkach nie widać jej ... a hodowcy wolą nowości - ja niekoniecznie za nowinkami ... .
Pytanko w temacie tego zdjęcia co to za trawka ?
Mam identyczną i chcę się upewnić czy dobrze ją oznaczyłam.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko dzięki, ;:196 mój ogród ma cztery lata. Tylko u innych rośliny rosną szybciej. :) Trawy już w drugim roku mają dobry system korzeniowy i ładny pokrój. Żadna z moich traw nie rośnie w aktualnym miejscu dłużej niż dwa lata. Posadź wiosną, a po roku już będą dorodne. Pink Diamond dla ciebie już zaczyna się przebarwiać.

Obrazek

Olu miło, że ci się podobają. ;:196 Traw nie nawożę, tylko przy okazji innych dostają nawóz. Dobrze, że remont się kończy, bo jak każda ogrodniczka tęsknisz za grzebaniem w ziemi. ;:108 Też mam wolniejszy dzień jutro, ale te zapowiadane 32 stopnie studzą zapał do rewolucji na rabatach. Dziś moja ulubiona biała cynia.

Obrazek

Alu dzięki, ;:196 zanim się spotkamy, to pewnie sporo czasu minie. Może gdzieś kupię blisko. Korzystałam przez pięć lat z darmowego, prostego i niezawodnego. Niestety coś się stało i nie mogę wejść na swoje konto. Też już mam płatny. Roślinki od ciebie ładnie rosną.

Obrazek

Obrazek

Paulinko dziś byłam w innej B i stały trzy pełne skrzynki. Trzeba szukać na obrzeżach, w centrum dużo osób kupuje. Oczywiście Elegant Lady dokupiłam. :) Szałwia omączona przy różach okrywowych przestraszyła się kompostownika i ma wiele kwiatów.

Obrazek

Krysiu Ja kupiłam na razie 70 sztuk tulipanów, to choroba, nieuleczalna. :;230 I tak połowę nornice zjedzą, ale przynajmniej trochę zakwitnie. W tym roku wszystkie nowe posadzę w koszykach. Narcyzami muszę trochę lepiej się zaopiekować, może przyrosną, to się podzielę. Trawa to prawdopodobnie turzyca Ptasie Łapki. Kupiłam ją jako NN. Jest zimozielona, choć po zimie nie wygląda rewelacyjnie. Ścinam ją całkiem i ładnie odbija. Przyrasta bardzo szybko. ;:215 Mam ją na czerwonej i w kilku innych miejscach.

Obrazek

Niestety upał i goście nie pozwoliły na prace na rabatach. Deszczu nadal u nas nie ma. ;:145 Na jutro zaplanowałam sadzenie nowości. Nie wytrzymałam ;:188 i kupiłam 7 jeżówek Coconut Lime i Meringue i Hakonechloa Aureola.

Limelight zaczyna się przebarwiać.

Obrazek

Samosiejka astra.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu szalejesz z zakupami! ;:oj Kolejne jeżówki?! I to w takiej ilości?! To będzie WOW!!! ;:180
Cudna ta kremowa cynia. ;:171
No i trawy... ach te trawy... w tej chwili mogłabym pół ogródka przekopać na ich rzecz. ;:172
Może posadź tulipany do ziemi w doniczkach?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu przez całe lato niewiele zrobiłam w ogrodzie. U mnie od trzech miesięcy nie było deszczu. Nie liczę 20 minutowych opadów, które dwa razy się pojawiły i zmyły kurz. Mam nieodpartą potrzebę sadzenia roślin. ;:306 Kupuję co zaplanowałam i więcej takich, które nie wiem gdzie posadzę. ;:223 Traw i turzyc mam tyle, że zrobił się chaos, a 9 doniczek stoi w cieniu z kolejnymi. :tan Dwa dni myślę, gdzie je posadzić. Tulipany muszę ochronić, ale czy uda się skutecznie. :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”