Jak będę na ryneczku to podpytam jeszcze raz pana u którego kupowałam roślinkę - może ja trzeba okrywać na zimę wydaje mi się że miało toto zimować i że jakoś inaczej to nazywał ale głowy na pniu nie położe
Podpytaj, bo ładna jest. Ja swoją żółtą gailardię okryłam i niestety mimo łagodnej zimy nie wyszła na wiosnę
Jeszcze zapomniałam napisać o faunie takiego opitego trzmiela też sfotografowałam a w ogóle jest ich tak dużo i motyli, że aż serce się raduje
Motyli u nas mało ale trzmieli dostatek szczególnie upodobały sobie ta niebieską roślinkę - siedzi na niej zwykle około 10 sztuk, opite do nieprzytomności nawet im się fruwać nie chce - tylko spią
Aniu trzmiel na jeżówce świetnie sfotografowany. Niesamowicie szybko rośliny zapełniają rabaty. Jeżówki masz piękne i lilia w moim ulubionym kolorze. Niebieskie trzmielowisko, to chyba przetacznik. Podziwiam pacioreczniki, piękne z liści i kwiatów.
Niestety trzmiele to już prawie wspomnienie - przetacznik przekwitł a na dokładkę moja własna sunia zagustowała w polowaniu na nie i polowe rodzinki zjadła
O masz, a to sobie sunia zwierzynę obrała. Do mnie kret, albo nornica wróciły i muszę bardzo patrzeć pod nogi bo co chwilę mam jakiś dół przez Sabę wykopany. Mam nadzieję, że do spółki z kotem szybko się uporają z problemem bo zaczynam się bać o ogródek i grządki..
A tak w ogóle to fakt - toż to już ogród a nie trzy rabatki
jakoś tak faktycznie te rabatki roooozciagają się - z gumy są czy co , wydawało mi się że nie mam już tam ani deka miejsca, ale wczoraj przyszły 2 paczuchy , za które serdecznie (nie)dziękuje koleżankom z forum i dziś było wielkie sadzenie. Nawet nie wiem kiedy dosadziłam jeszcze prawie 40 roślin i o dziwo zmieściły się
Wykarczowaliśmy też zdziczałego bza i tam będzie miejsce ale jeszcze nie gotowe bo nie wszystkie korzenie jeszcze wyzbierane. Ale na tamtym miejscu chciałam posadzić jakieś szczepione drzewko, więc póki co czekam i rozglądam się za czymś fajnym
to coby nie było że tylko gadamy to i cos dla oka się znajdzie
Mieczyk cudaczek
i kilka innych
I dla odmiany kilka innych kształtów i kolorów
jednej rabatce było smutno - dostała siostrę bliźniaczkę
Aniu jak się ma fanki na forum, to i roślin przybywa. Na razie przybywa rabatek bliźniaczych, a w przyszłym roku znikną pojedyncze, a wszystko między nimi będzie jedną wielką rabatą. Mieczyk dwukolorowy ciekawy i odętka mu ładnie towarzyszy. Budleja, floks i pysznogłówka dopasowały się kolorem, śliczne.
Dzień dobry jestem z rewizytą , ładne rabatki ,lobelia różowa , ładna, mam tez czerwoną , liski na ciemne, widzę że kochasz też kwiaty pokojowe , pozdrawiam Aleksandra