Witam przemiłych gości  

Wpisów tyle a ja ciągle zapracowana, teraz jeszcze bardziej  ... mąż troszkę zaniemógł - uparł się zrobić porządek w stawie ... Wiadomo, że rośliny w tym upale  w środowisku wilgotnym  rosną jak szalone ale można to robić stopniowo. Chciał za jednym podejściem i ... nie udało się ...
evastyl pisze:Krysiu  czy  na swoje hortensje stosujesz jakieś opryski ...jedna moja brązowe liście i wyglądają jak by zwiędły . Dwóm innym liście zaczęły  żółknąć . Może to  być  coś grzybowego ?
 Ewciu   może to przyczyna grzybów a może przędziorka ?
 W tym roku niektóre krzewy tez mają liście niezbyt zdrowe i nie wiem czy to  oparzenia , a może  zaburzenia w przyswajaniu składników bo u części z nich  jakby chloroza.
Nie stosowałam w tym sezonie żadnej chemii tylko wiosną ekologiczne opryski takie jak na pomidory  ( OW i HT) ale jak przyszły upały to nastała przymusowa przerwa.
Ten sezon jest wyzwaniem dla nich ale podlane na czas dadzą sobie radę a po ustąpieniu upałów już przygotowana jestem na oprysk żelaza  w postaci chelatu i siarczan magnezu .
Tempo pobierania żelaza jest wyjątkowo wolne wiec czekają nas powtórki  
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
Żelazo (Fe) 8% po 1 dniu
Dla przykładu  jedna z moich hortensji  - na 2 pędach liście zniszczone ale pozostałe ok i kwitnienie obfite a kwiaty duże jak zwykle.
Magical Candle  w początkowej fazie kwitnienia ma piękne zielono-białe kwiatostany
Na tym zdjęciu widac tez brzydkie liście ale kwiatów jest taka masa ,że to one przyciągają wzrok.

takasobie pisze:Dziękuję Ci Krysiu za Flore Pleno! mam taka lilię, ale nie wiedziałam jak się nazywa, bo dostałam cebule bez nazwy. Masz bogata kolekcje lilii, ile Ci się mieści w Twoim niewielkim ogrodzie!!! 
Lilie Henriego są urocze. Niestety lilie u mnie nie mają łatwego życia. 
Miłko   lilie to takie dziwne rośliny, ze da się je upchać nawet gdy już nie ma miejsca ale w tej chwili już nie dokupuję bo chcę z tych dochować się kęp i zrobić selekcję  .  Lilie tygrysie są nie do zdarcia. Moja mamusia opowiadała,że   będąc małą dziewczynką widziała je  w obejściach opuszczonych  ? gruzowiska, chwasty a one przetrwały ? to czasy odległe związane z przesiedleniami ?
W tej chwili widać na działce ostanie kwiaty lilii więc tym bardziej cieszą oczy.
Może kilka w moim ulubionym kolorze dla Ciebie
 White Elegance LO
 Casablanca -mieszaniec orientalny
Casablanca -mieszaniec orientalny 
 Asterian   - mieszaniec orientalny
 Asterian   - mieszaniec orientalny 

JacekP pisze:Czasem znika mi któryś z zaprzyjaźnionych wątków (nie dostaję powiadomień) i potem nadrabiam. Tym razem zaniepokoił mnie fakt, że nie mam powiadomienia z Twojego wątku więc odszukałem i przeczytałem zaległe wpisy.
Piękne zdjęcia liliowców! 'Fairy Tale Pink' u mnie jeszcze nie kwitł i czeka go przesadzenie, bo może w innym miejscu zacznie kwitnąć.
'Catherine Woodburry' w ciemnej odsłonie nie do poznania ... I to nie tylko z powodu koloru ale też jaśniejszej tęczówki! Przy jasnym wybarwieniu w ogóle nie widać tego dodatkowego koloru  Musiałbym pomyśleć, by jedną sadzonkę posadzić w półcieniu
 Musiałbym pomyśleć, by jedną sadzonkę posadzić w półcieniu 

Jacku liliowiec 'Fairy Tale Pink' potrzebuje dużo słońca wtedy kwiaty pięknie się rozchylają , w innym wypadku  nie do końca rozwinięte . Może mnie  się wydaje ale na część kępy zachodził cień od liści paulowni i musiałam ja podciąć . Następne kwiaty juz były ładne.
 Kiedyś czytałam,że lilie tygrysie dość intensywnie reagują na kolor z racji stanowiska.
W tym roku 
Flore Pleno celowo część cebul posadzona w cieniu i faktycznie kolor płatków dużo intensywniejszy - może zdjęcie tego nie oddaje ale w reali widac znaczną różnicę.
Na słonecznym stanowisku

w cieniu 

Jest jeszcze inna różnica - charakterystyczne dla tygrysich lilii sa te cebulki powietrzne. Lilie  w cieniu są wyższe bo ponad 2 m , mają dużo więcej cebulek i większe . Z tych zostawię na rozmnożenie.
beatab pisze:Krysiu-  ja też bardzo lubię lilie tygrysie - a Flora Pleno- podbiła moje serce, lilia Henriego- za to była największą cebulą- Patka pisze o złych warunkach - u mnie ten olbrzym wyrósł właśnie na piachu pod płotem - gorszych warunków nie można sobie wyobrazić - może właśnie lilie nie lubią przedobrzania 
 Beatko  lilie tygrysie sa bezproblemowe ale jak się troszke im pomoże to rosną wysoko i maja mnóstwo kwiatów na łodydze. W tym roku pamiętałam o kwaśnym podłożu więc lecąc z konewka do hortensji dostawały i ine. Do tego te  mające zacieniony dół  ( czyli nogi) były dorodniejsze . Same bez opieki tez urosną ...
Nie zapisałam w notatkach  ale chyba Ty chciałaś bambus ( miskant Gigant)  więc Flora Pleno  dołożę i w następnym sezonie  będziesz ją mieć .
Potwierdź czy jest zgoda na to ?
Jolu  nie ma za co - czasami uda sie pomóc aby ktoś nie popełniał błędów . Ja tez  nie od razu byłam taka obeznana . 
Pytasz o 
  ta ciemno-różowa z tyłu z lewej strony  ale ja nie wiem o które zdjęcie chodzi ?
Napisz to chętnie odpowiem.
plocczanka pisze:Krysiu, lilie, liliowce, hortensje i te  -  nieznane mi dotąd - werbeny. Cudne są !!!
Jedyne, co mnie nieco zmartwiło, to cytowane przez Ciebie przysłowia, które wróżą ciężką zimę.   

Ja mam nieco inne zdanie na temat tego, co się dzieje z naszym klimatem. Mianowicie wydedukowałam sobie, że na lekkich glebach [np. na piaskach] powstanie pustynia, bo zimy mamy ostatnio bezśnieżne - mam na uwadze centralną Polskę - lata upalne i suche. to co mam myśleć?  

Lucynko   powoli wszystkie ciekawe i warte zainteresowania roślinki poznasz. Wystarczy tylko chęć i miejsce  w ogrodzie .
Co do zmian w klimacie  to poważne  przemyślenia i całkiem logiczne ?   

Zimą śniegu mało, deszczu też mało,  a jak pada to tak solidnie, że prawie wszystko spływa  bo nie zdąży wsiąkać.
Namiastkę pustyni to ja już zrobiłam   

bo sadząc dwie brzozy przed altaną nie miałam pojęcia, że tak płytko się korzenią .
I ? okazało się, że  pod nimi susza więc  wybrałam trochę ziemi aby obniżyć poziom, wyłożyłam całość grubą włókniną i zasypałam 10 cm warstwą żwiru zostawiając niewielkie oazy w których dosypany jest hydrożel i posadzone rozchodniki, trawy i hosty w doniczkach. Reszta to aranżacja ruchoma - koleusy w pojemnikach.
Wszystko obłożone kamieniami  

Tak było w ub roku 

A tak obecnie od strony trawnika 

i od strony chodnika 

Jak widać powoli uczę się i takich miejsc zasypanych żwirem mam trzy czyli teoria i praktyka  opanowana.
A posadzenia brzóz nie żałuje bo ich widok rekompensuje ta niedogodność

ilona2715 pisze:Krysiu, wszystko takie dorodne lilie, liliowce i hortensje, a przede wszystkim w ogóle nie widać tej suszy u Ciebie, doskonale wiem ile trzeba nalatać się z wężami, żeby utrzymać je wszystkie w takiej kondycji i formie, gdybym wiedziała wcześniej, że tyle z tym zachodu, to pewnie nie odpuściłabym chociażby tej linii kroplującej, ale wtedy były inne priorytety, a teraz nie mam ochoty na nowo "ryć" mówi się trudno i trzeba polatać  . Co do koleusków, jeśli nie zapomnę i starczy mi zapału, to w przyszłym sezonie może spróbuję z takimi drzewkami, bo naprawdę są super, jestem pełna uznania
 . Co do koleusków, jeśli nie zapomnę i starczy mi zapału, to w przyszłym sezonie może spróbuję z takimi drzewkami, bo naprawdę są super, jestem pełna uznania  i jeszcze sprawa wiciokrzewu, byłam u mojej ogrodniczki, owszem ma, ale z tego co mi powiedziała i z tego co przeczytałam, gdy porównywałaś wiciokrzew zaostrzony i wiciokrzew Halliana wnioskuję, że ma ten drugi, gdyż powiedziała mi, że na pewno nie jest zupełnie zimozielony, więc jeśli będziesz miała sadzoneczkę, to ja bardzo poproszę
 i jeszcze sprawa wiciokrzewu, byłam u mojej ogrodniczki, owszem ma, ale z tego co mi powiedziała i z tego co przeczytałam, gdy porównywałaś wiciokrzew zaostrzony i wiciokrzew Halliana wnioskuję, że ma ten drugi, gdyż powiedziała mi, że na pewno nie jest zupełnie zimozielony, więc jeśli będziesz miała sadzoneczkę, to ja bardzo poproszę 

Ilonko każda z nas przy zakładaniu rabat musiałaby najpierw przestudiować temat lub zaprosić do pomocy specjalistyczna firmę .
U  nas  "studiowanie tematu " dzieje się na bieżąco  w praktyce  -   często uczymy się na błędach swoich i innych  i wcale nam to nie przeszkadza.
A nająć firmę - raz , że kasa , a drugie to nie w naszym charakterze - my wszystko lubimy  robić sami  bo to wspaniała przygoda i niech dzieje się na naszych oczach cały czas?

Wiciokrzew- sadzoneczka już rośnie. 
marpa pisze:Hortensje   sporo odmian zebrałaś już  Krysiu w swoim królestwie jak ma się miejsce to można poszaleć! Wybór jest ogromny!
 sporo odmian zebrałaś już  Krysiu w swoim królestwie jak ma się miejsce to można poszaleć! Wybór jest ogromny!  

Lilie tygrysie ...pamiętam przed laty kiedy jeszcze nornice tak nie szalały na każdej działce były ich łany...Mnożyły się bardzo bo ich kuleczki rozsiewały się tu i tam...A dzisiaj pojedyncze egzemplarze gdzie nie gdzie  zadoniczkowane najczęściej zobaczyć można...
Dzisiaj już obowiązek mnie wzywa..mamy pieska na służbie ,poranny obchód i trzeba jechać podlać co się da.
Miłego dnia Krysiu! 

Maryniu  to prawda, że nornic kiedyś było mniej i inne plagi oszczędzały nas.
Hortensji mam sporo - to fakt ale ja je kocham za niezawodne kwitnienie, długie i obfite a także urok jaki roztaczają przy większej ilości krzewów w ogrodzie.  Część z nich na tyle się rozrosła, że już je  przycinam odpowiednio aby nie wychodziły poza określony teren. Sadząc niewielkie sadzonki wydaje się, że zmieścimy sporą kolekcję ale w krótkim czasie trzeba umieć powiedzieć dość !!! Poza tym sporo z nich ma bardzo podobne kwiatostany i nie znając szczegółów trudno je odróżnić więc po co powielać ?  Jest kilka takich, które od razu po kwiatach można rozróżnić bo faktycznie sa inne ...
Dla przykładu  
LE VASTERIVAL GREAT STAR h-wiechowata  
i jej oryginalne duże  kwiaty cztero-płatkowe, nietypowo wydłużone  układające się  w kształcie gwiazdek  - jednym słowem cudo.
Krzew rośnie solidnie - pędy sztywne i nie pokładają się.  

Skoro w temacie hortensji to na zakończenie  widoczki z oddali 
Rózowiejące kwiaty 
 Renhy Wanille Fraise H buk na tle Paulowni puszystej

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sporo postów  się uzbierało więc tradycyjnie dzielę  i na pozostałe odpowiem  w najbliższych dniach.
Dobranoc