Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD
Popołudnie leniwe ale to już ok.godz.17 w sensie aury ogrodowej ...spokojnie, cicho,nastrojowo...Od godz.11 do właśnie ok.17 zaiwaniałam ogrodowo..Po czasach tylko podlewania i odpoczywania w czterech ścianach nadszedł czas,żeby coś porobić..Chwasty czasu nie marnowały...podlewane ze zdwojoną siłą się mnożyły...Tak, że z mojej strony wcale leniwie nie było! A przesadzać owszem coś mi się zdarzyło ostatnio , szpadla ciężko wbić w ziemię
ale najpierw podlanie wybranego miejsca,potem woda do dołka,potem podlanie po posadzeniu i rośliny nawet nie zauważyły...W nocy zimno więc do rana stały już na baczność! Nie lubię marudzenia ...
Sąsiadka przyniosła wczoraj flance sałaty,M się tylko skrzywił,zakręcił na pięcie i poszedł nad krzyżówką posiedzieć...
Więc się wzięłam i 15 szt.posadziłam metodą jak wyżej ... Mam nadzieję,że dzisiaj będzie nadal żywotna !Po powrocie zaraz udałam się na odpoczynek a M przecierował do późna...Nie ma lekko...

- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Widzę, że eM odpracowywał krzyżóweczkę - i po co Mu to było?.
Ja Twoim sposobem sadziłam ostatnio miętę cytrynową, którą dostałam ot, tak sobie
.
Trochę trwało, żeby piasek nabrał wilgoci, prawie jak w piaskownicy z łopatką, mieszałam i mieszałam, żeby się zrobiło błotko - koszmar. Czekam z sadzeniem na ... po deszczu tygodniowym, i już
. Ciekawe, kiedy się doczekam
.
Miłego dnia
Ja Twoim sposobem sadziłam ostatnio miętę cytrynową, którą dostałam ot, tak sobie
Trochę trwało, żeby piasek nabrał wilgoci, prawie jak w piaskownicy z łopatką, mieszałam i mieszałam, żeby się zrobiło błotko - koszmar. Czekam z sadzeniem na ... po deszczu tygodniowym, i już
Miłego dnia
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Oj, ja też mam mnóstwo przesadzania i usuwania zbędnych siewek, ale nijak łopatę wbić. Tydzień deszczu zamawiam.
Coś mi się widzi, że świecznica już u Ciebie zakwitła, moja jeszcze w pączusiach, ale trawy masz fantastyczne im susza nie straszna.
Hosty bardzo ucierpiały, za to rozchodniki szykują się do rozkwitu a u mnie marcinki zaczynają .... jakby jesienią zapachniało.
Coś mi się widzi, że świecznica już u Ciebie zakwitła, moja jeszcze w pączusiach, ale trawy masz fantastyczne im susza nie straszna.
Hosty bardzo ucierpiały, za to rozchodniki szykują się do rozkwitu a u mnie marcinki zaczynają .... jakby jesienią zapachniało.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maryniu ja też wiele razy buntowałam się przeciwko podlewaniu. Zwykle robiłam to po wieczornym bieganiu z wężem, a nazajutrz rano chwytałam węża i oczywiście lałam te hektolitry wody pod roślinki. Ale bywało i tak, że dźwigałam polewaczkę pełną wody raz po raz i tak(raz policzyłam) aż 14 razy.
Masz istne bogactwo roślin, o czym zapewne zapominałam napisać zauroczona fotografią.
Masz istne bogactwo roślin, o czym zapewne zapominałam napisać zauroczona fotografią.
- marpa

Aniu,stasia_ogrod,Lucynko miło mi, że mimo posuchy forumowej
i ogrodniczej zawitałyście i u mnie!
,
.Z tych powodów i moja aktywność bliska 0...Gdzieś tam czasem zajrzę
...wszędzie te same suche nastroje więc raczkiem się wycofuję na swoje podwórko... 
Ale nie mogę przemilczeć wizyt miłych Gości
dla których jak zwykle fotek mi nie brakuje...
Na szczęście mogę pokazać aktualności i nie muszę posiłkować się zdjęciami z 'lepszych' czasów , udało mi się dotychczas zadbać i utrzymać mój grajdołek w dobrej kondycji.
Jak długo jeszcze
...oto jest pytanie ....
Prognozy nie sprzyjające...Od noszenia konewek z wodą i długotrwałego wystawania z wężem podczas podlewania , wczorajszy dzień spędziłam na prochach i maściach p/bólowych
i dzisiaj już
.Ale to kolejny dzień działkowej powtórki z rozrywki ...Muszę ..obrać inną strategię
...

z tego zestawienia jestem zadowolona za rok okaże się czy jeszcze komuś się spodobało...

pinky się przebarwia

vanilla f.

chyba ostatni mohikanin

stella d`oro po każdej dawce wody zawiązuje nowe pąki

ufff...
Ale nie mogę przemilczeć wizyt miłych Gości
Na szczęście mogę pokazać aktualności i nie muszę posiłkować się zdjęciami z 'lepszych' czasów , udało mi się dotychczas zadbać i utrzymać mój grajdołek w dobrej kondycji.

z tego zestawienia jestem zadowolona za rok okaże się czy jeszcze komuś się spodobało...

pinky się przebarwia

vanilla f.

chyba ostatni mohikanin

stella d`oro po każdej dawce wody zawiązuje nowe pąki

ufff...
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu ogród w doskonałej kondycji. Pierwsze zdjęcie wyjątkowe.
Zestaw roślin prześliczny. Biały rozchodnik mnie kusi, jest piękny.
Czy kwiaty utrzymują się podobnie jak u zwykłego różowego.
Vanilka się pięknie przebarwia,
moja mimo podlewania ususzyła w pełnym słońcu kwiatostany. Miłego ogródkowania. 
-
plocczanka

Maryniu, czy te żarówiaste kwiatki z pierwszych dwóch zdjęć to nachyłki?
A te wrzosowe ze zdjęcia trzeciego od końca, to ... ?
Twoja szkarłatka amerykańska już czaruje koralikami, moja jeszcze białymi kwiatkami.
dla fotorelacji i jej autorki. 
A te wrzosowe ze zdjęcia trzeciego od końca, to ... ?
Twoja szkarłatka amerykańska już czaruje koralikami, moja jeszcze białymi kwiatkami.
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Maryniu witaj.
Piękne hortensje i cudnie się przebarwiają. Takim pięknem nie mogę się jeszcze ja pochwalić.
Ale pochwale się dzisiejszym zakupem. Kupiłam rozplenicę Rubrum z kłoskami.Czy to prawda,że nie zimuje?
Zestawienie mi się podoba. To chyba Kosmos z Werbeną i ?
Piszesz ,że w każdym wątku mowa o posuszy ogrodowej. Wszystko na czasie
U mnie to samo
A u Ciebie zieleń i kolorki biją po oczach.
I tak trzymaj.

Piękne hortensje i cudnie się przebarwiają. Takim pięknem nie mogę się jeszcze ja pochwalić.
Ale pochwale się dzisiejszym zakupem. Kupiłam rozplenicę Rubrum z kłoskami.Czy to prawda,że nie zimuje?
Zestawienie mi się podoba. To chyba Kosmos z Werbeną i ?
Piszesz ,że w każdym wątku mowa o posuszy ogrodowej. Wszystko na czasie
U mnie to samo
-
plocczanka

Gapa ze mnie niesamowita. 'Biedronka' lepiej widzi (muszę okulary zmienić). Jasne że to kosmos siarkowy. 
Przyznam się, że trafiłam tutaj przypadkiem. I co znalazłam? Piękne zdjęcia i piękne rośliny, bedę musiała nadrobić zaległości. Bardzo mi się tu u Ciebie podoba
Basia
Basia
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Zestawienie kolorystyczne super; myślę, że będzie więcej
.Ciekawa jestem, czy mój kosmos się wysieje w przyszłym roku
. Co do werbeny, to te badylki jakoś mnie nie ekscytują
.
'Obrazki' pełne życia i koloru, widać, że dbasz o roślinki
.
'Obrazki' pełne życia i koloru, widać, że dbasz o roślinki
Pozdrawiam Ania
- marpa

Miłych Gości miło powitać! Serdeczności dla Was ślę!
Wczorajszy dzień bardzo był pracowity z widocznymi efektami
tzn.eM przesiał górę kompostu
a ja zrobiłam roszadę na hostowo-paprociowej rabacie
Byłam zaskoczona wilgotnością gleby w tym miejscu ...faktem jest, że wszelka woda z wiadra pod kranem najczęściej ląduje na tej rabacie. Z łatwością, której się nie spodziewałam wykopałam błyskawicznie 3 spore hosty! I pomyśleć,że dzień wcześniej intensywnie kurowałam ból lędźwiowy
który na szczęście ustąpił i poranna porcja maści pozwoliła mi normalnie funkcjonować ! 
Soniu
ogródek niewielki więc ogarnąć nawet z podlewaniem łatwiej , choć nie miałam możliwości podlewania tak częstego jakbym chciała , ale jest OK na razie czekam na deszcz,który w niektórych prognozach jest przewidywany na dzisiaj...oby!
Biały rozchodnik jest śliczny jednak nie kwitnie długo,szybko rudzieją kwiaty przynajmniej u mnie tego doświadczyłam...Ale zakwita dość wcześnie.Vanilka i jej podobne u mnie w pełnym słońcu ale co roku jest piękna i już wszystkie sąsiadki się nią zaraziły bo jest widoczna od drogi...Podlewam je często i obficie ale nigdy nie zraszam ...
Lucynko
jak zawsze starasz się mnie dopieścić!
ta roślina jest jednoroczna , nazwy nie znam bo to ryneczkowa a tam raczej większość jest nn albo nazwa domniemana...
Szkarłatka kwitnie owszem a jej siewki znajduje w najodleglejszych zakątkach ogródka ale je łatwo usunąć.
Alu rozplenica Rubrum zimuje owszem ale w domciu
Rozpisywałam się wielokrotnie na ten temat. Moja ma już 4 sezon i 3 zimy za sobą na oknie i pod moim okiem...
Dasz radę a jak nie to kupisz nową...bo jest tego warta!
Zestawienie kosmosu z werbeną sobie wymyśliłam
/bo chyba nie widziałam nigdzie/ale miałam problem na wiosnę z kosmosem,który jak na złość mi się nie wysiał jak co roku...Wypatrzyłam aż ...jedną sadzonkę u siebie i..kilka u sąsiadki
Więc wzięłam sadzonki żeniszka i wyprosiłam 2 sadzonki za machniom.Udało się bo wielkością się dopasowały idealnie ...podlewam je jednakowo a u sąsiadki nie podlewane o połowę niższe...
Chmurzy się...
barbra13 Basiu
miło , że zatrzymałaś się chwilkę u mnie i że Ci się spodobało co zechciałaś wyrazić swoim wpisem.Bardzo dziękuję i zapraszam!
Pulpa222 Aniu
,miło Ciebie gościć o tak rannej porze!
Zestawienie nie tylko kolorystycznie ale i pod względem pokroju roślin takie moje!Bo tak lubię...Ale i z cleome wyszło po mojemu!
A co !...niech się i ja pochwalę!
Te 'badylki'jak piszesz w zestawieniach z innymi roślinami dopiero zyskują moim skromnym zdaniem .

..................................................

. . . . . . . . . . . . .

Wczorajszy dzień bardzo był pracowity z widocznymi efektami
Soniu
Biały rozchodnik jest śliczny jednak nie kwitnie długo,szybko rudzieją kwiaty przynajmniej u mnie tego doświadczyłam...Ale zakwita dość wcześnie.Vanilka i jej podobne u mnie w pełnym słońcu ale co roku jest piękna i już wszystkie sąsiadki się nią zaraziły bo jest widoczna od drogi...Podlewam je często i obficie ale nigdy nie zraszam ...
Lucynko
Alu rozplenica Rubrum zimuje owszem ale w domciu
Zestawienie kosmosu z werbeną sobie wymyśliłam
Więc wzięłam sadzonki żeniszka i wyprosiłam 2 sadzonki za machniom.Udało się bo wielkością się dopasowały idealnie ...podlewam je jednakowo a u sąsiadki nie podlewane o połowę niższe...
Chmurzy się...
barbra13 Basiu
Pulpa222 Aniu
Te 'badylki'jak piszesz w zestawieniach z innymi roślinami dopiero zyskują moim skromnym zdaniem .

..................................................

. . . . . . . . . . . . .

- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Maryniu, ja znowu w szpitalu wylądowałam, po operacji wyrostka jestem, już w domu i szybko do Was, do Waszych ogrodów, znowu tylko podziwianie mi zostało, taki ten rok dla mnie pechowy 
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Maryniu na drugim zdjęciu jest różyczka prześliczny ma kolorek, albo tak ślicznie ją ujęłaś na zdjęciu