Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
Jak tak czytam czasami zupełnie sprzeczne opinie,to myśle że to wina ogrodnika a nie odmiana jest kiepska.U mnie w tym roku całkiem smaczny i nawet zjadliwy indigo rose i violet jasper(uprawiane wyłącznie ze względu na wygląd),nawet upały im nie straszne.Betaluksa uprawiałam kilka lat wstecz byłam nawet z niego zadowolona,ale poszłam w kierunku coraz bardziej egzotycznych odmian i myślę,że pora wrócić do korzeni.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Większość forumków twierdziła, że 'betalux' jest mało smaczny, u mnie wcale nie odbiegał smakiem od reszty (może odrobinę mniej pomidorowy od reszty, ale jeden amator się znalazł), karłowy to prawda ale potrzebuje niestety podpory bo lubi się przewracać przy złych warunkach pogodowych (wszedł w dojrzewanie z 2-3tygodnie po 'maskotce').
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
U mnie Betalux wypada, ani wczesny ani smaczny, tylko trochę lepszy od sklepowych, natomiast Malachitowa Szkatułka to miłość od pierwszego kęsa.
pozdrawiam Karina
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie 'Opalka" jest w żelaznym repertuarze od kilku lat i znów jest w czołówce. W wersji szczepionej na "Indigo rose' jest jeszcze bardziej plenna i równiej wiąże. 'Malachitowa szkatułka' debiutuje rzucając na kolana- fantastyczny pomidor i na pewno zostaje.
Wypadają 'Stupice'- wczesność to za mało.
Reszta w fazie testów
Wypadają 'Stupice'- wczesność to za mało.
Reszta w fazie testów

- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Pierwszy owoc Stupice zjadłam równo 60 dni po posadzeniu . Był jednym z pierwszych dojrzewających . Na wyższych piętrach owoce nadal nieduże , ale jakby smaczniejsze . Niestety , w przyszły roku go nie będzie , bo będę testować inne odmiany , ale kto wie czy do niego nie wrócę .
Pozdrawiam, Beata.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja testuję różne zielone pomidory i Malachitowa ciągle w czołówce. Właśnie próbowałam wyglądającego prawie identycznie pomidorka Cherokee Green i to już nie to samo. Nie wiem,może za wcześnie zerwałam z krzaka?
Ananas Noir też jest przepyszny
Ananas Noir też jest przepyszny

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z wczesnych odmian co roku mam karłowe Ola Polka i 3-5 dni wcześniej Betalux ale niestety w tym roku Betalux ma bardzo mało owoców .
Z nowych odmian mam Stupice najwcześniejszy ale najlepiej przetrzymać na krzaku ze 3 dni wtedy jest smaczny i słodki , a drugą nową wczesną odmianę mam Early Wonder karłową która dość wysoko rośnie dużo zawiązuje owoców .
Oprócz tego z wczesnych nie zawiódł mnie Złoty Ożarowski , Tigerella moje krzyżówki F1-F2 i jak na razie 1 rok Opałka .
Co do odmiany Marmande jak co roku był wczesny to niestety w tym roku będzie bardzo późny i to chyba będzie ostatni rok bo smakuje przeciętnie co do plenności to zależy od roku .
Z nowych odmian mam Stupice najwcześniejszy ale najlepiej przetrzymać na krzaku ze 3 dni wtedy jest smaczny i słodki , a drugą nową wczesną odmianę mam Early Wonder karłową która dość wysoko rośnie dużo zawiązuje owoców .
Oprócz tego z wczesnych nie zawiódł mnie Złoty Ożarowski , Tigerella moje krzyżówki F1-F2 i jak na razie 1 rok Opałka .
Co do odmiany Marmande jak co roku był wczesny to niestety w tym roku będzie bardzo późny i to chyba będzie ostatni rok bo smakuje przeciętnie co do plenności to zależy od roku .
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
krynka, a masz może zdjęcie Cherokee Green
Ja dostałam z Akcji i co prawda w środku jest zielony, ale na wierzchu skórka zielono-brązowa i zastanawiam się czy to to 

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Jolu- nie mam zdjęcia, ani pomidora dojrzałego chwilowo. Ale on wygląda identycznie jak Malachitowa .Jak przyniosę dojrzałego,to go sfocę.Na pewno na skórce nie ma śladu brązu.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24

Mój wybór na przyszły sezon:
Pomidory duże:
Czerwone - Aussie, Ispolin - smak
Zielone - Malachitowa Szkatułka - smak i wczesne
Żółte - Amana Orange - smak
Zebra - BTDH - smak
Inne:
Ildi - żółty koktajlowy, smaczny, duże grona.
Harzfeuer - zdrowy, czerwony, wczesny, wysoki, dobrze wiąże.
Np. Bawole Serca były mnie ostatni raz

Pozdrawiam Eugenia
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Kolej na mnie
U mnie pisaki a więc sucho i gleba lekko kwaśna. Wystawa południowa, dużo słońca. Pomidorki prowadzone bez chemii, bez fertgacji przy każdorazowym podlewaniu. Brak jakichkolwiek chorób i szkodników. Nie ogławiane, liście obrywane nie jak na plantacji towarowej a w uprawie amatorskiej.
Pomidory na powietrzu wkomponowane w rabaty kwiatowe.
Niektóre prowadzone na więcej niż 2 pędy.
- Couir de Bue - wylatuje,wodnisty mało skoncentrowany smak.
-Malinowy Smaczek- wylatuje znalazłam lepszy zamiennik.
- Tigerella- zostaje, smakowity i oblepiony owocami. No i to ubarwienie.
- Marmade, zanim zaczął, skończył ( samokończący). Smaczny,ostaje na ostatnia w kolejnym roku.
-Brutus- smaczny, mało jest plenny w tym roku. kolejna szansa.
- Bleck Cherry, mało intensywny smak, kiepskie plonowanie. Wypada
-Irlandzki(donica) (Allaya) REWELACJA w smaku, bardzo plenny( za Malinowy Smaczek). Bardzo słodki.
-Supersweet (donica) (Allaya) zostaje, smaczny, plenny mniej słodki niż poprzednik.
-Porzeczkowy (Allaya) mikro pomidorek rozrósł się w gruncie do monstrum zgłuszajac wszystko w około. Dekoracyjny w sałatkach ale skóra twarda jak na byku. Może to z powodu suszy. Druga szansa.
-Principese Borghes( Allaya) zostaje, sprawdzone dobra do suszenia. Plenna i smaczna.
Uff, na jeszcze trzy czekam. Przynajmniej tak mi się wydaje że na trzy

U mnie pisaki a więc sucho i gleba lekko kwaśna. Wystawa południowa, dużo słońca. Pomidorki prowadzone bez chemii, bez fertgacji przy każdorazowym podlewaniu. Brak jakichkolwiek chorób i szkodników. Nie ogławiane, liście obrywane nie jak na plantacji towarowej a w uprawie amatorskiej.
Pomidory na powietrzu wkomponowane w rabaty kwiatowe.
Niektóre prowadzone na więcej niż 2 pędy.
- Couir de Bue - wylatuje,wodnisty mało skoncentrowany smak.
-Malinowy Smaczek- wylatuje znalazłam lepszy zamiennik.
- Tigerella- zostaje, smakowity i oblepiony owocami. No i to ubarwienie.
- Marmade, zanim zaczął, skończył ( samokończący). Smaczny,ostaje na ostatnia w kolejnym roku.
-Brutus- smaczny, mało jest plenny w tym roku. kolejna szansa.
- Bleck Cherry, mało intensywny smak, kiepskie plonowanie. Wypada
-Irlandzki(donica) (Allaya) REWELACJA w smaku, bardzo plenny( za Malinowy Smaczek). Bardzo słodki.
-Supersweet (donica) (Allaya) zostaje, smaczny, plenny mniej słodki niż poprzednik.
-Porzeczkowy (Allaya) mikro pomidorek rozrósł się w gruncie do monstrum zgłuszajac wszystko w około. Dekoracyjny w sałatkach ale skóra twarda jak na byku. Może to z powodu suszy. Druga szansa.
-Principese Borghes( Allaya) zostaje, sprawdzone dobra do suszenia. Plenna i smaczna.
Uff, na jeszcze trzy czekam. Przynajmniej tak mi się wydaje że na trzy

Agata
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Za co malinowy smaczek Ci podpadł,pytam bo planowałam go w przyszłym roku.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Porzeczkowy ma grubą skórkę - smak bardzo pomidorowy - jako dekoracja jest ok. Sam się wysiewa - więc nawet siać nie trzeba.
Mam porzeczkowego czerwonego i żółtego Currant Gold Rush, pomidorki smaczne, maleńkie i faktycznie o grubej skórce, mój synek jest zachwycony, wyjada co tylko się przebarwi
Szkoda tylko, że czerwony Currant szybko złapał u mnie alternariozę, więc nie wiem czy go w przyszłym roku posieję.

- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
U mnie już drugi rok jest przeciętny w smaku, ale to odczucie subiektywne. Napisałam dokładnie jakie u mnie maja warunki, żeby można było porównać jeśli ktoś napisze że MS jest o.k.anulab pisze:Za co malinowy smaczek Ci podpadł,pytam bo planowałam go w przyszłym roku.
A że znalazłam smaczny zamiennik za niego, wypada.
Allaya, właśnie dlatego że jest szalenie dekoracyjny zostaje a i smak typowo pomidorowy. Porzeczkowy jest faktycznie wielkości porzeczki i dlatego szkoda że do jego zbierania nie mam takiego skrzata jak Amanita

Agata