Ostatnio zobaczyłem na żywo prawdziwie czarną dalię (te akurat są w przeciwieństwie do niebieskich, o których pisała Marzenka) - 'Czarny Charakter'. A że ze znanej firmy na L. od razu pomyślałem o Ryszardzie, który ma pokaźną kolekcję z tej firmy. Po tym, co zobaczyłem, mogę tylko przyznać rację - są rzetelni jeśli chodzi o zdjęcia. Ciekawe, czy znasz tę dalię?
Taki - sobie ogród cz.5
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.5
Ale u Ciebie daliowy busz!
Pozytywnie oczywiście, że tak dużo. 'Kageboushi' śliczna!
Ostatnio zobaczyłem na żywo prawdziwie czarną dalię (te akurat są w przeciwieństwie do niebieskich, o których pisała Marzenka) - 'Czarny Charakter'. A że ze znanej firmy na L. od razu pomyślałem o Ryszardzie, który ma pokaźną kolekcję z tej firmy. Po tym, co zobaczyłem, mogę tylko przyznać rację - są rzetelni jeśli chodzi o zdjęcia. Ciekawe, czy znasz tę dalię?
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Miłko, ja po urlopie krótkim, ale zaległości się narobiło, nadrabiam, ale upał u nas taki, że myśleć nie mogę, zastanawiam się jak sobie radzisz z podlewaniem tak dużej ilości dalii, żeby tak pięknie wyglądały 
A wiesz Miłko - w życiu bym sobie sama nie kupiła różowej (cukierkowej) dalii i to na dodatek kaktusowej, a u Ciebie to właśnie taka dalia najbardziej przyciaga moją uwagę. Ona ma faktycznie taki fajny kolorek? 
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne te Twoje dalie Miłko - mi jak zawsze najbardziej podobają się biskupy, wiatraczki i pompony
Cieszę się, ze praktycznie w ostatniej chwili wpadłam na Twój wątek i zdążyłam kupić i wsadzić te 5 dalii - wyrosły nad podziw ładnie, właśnie jedna odmiana zaczyna kwitnąć. Już wiem, że w przyszłym roku dalii na pewno będzie więcej
.
Cieszę się, ze praktycznie w ostatniej chwili wpadłam na Twój wątek i zdążyłam kupić i wsadzić te 5 dalii - wyrosły nad podziw ładnie, właśnie jedna odmiana zaczyna kwitnąć. Już wiem, że w przyszłym roku dalii na pewno będzie więcej
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaki Dalie , o matko
piękne
śliczny bukiecik, podobny do mojego
ja jeszcze mam zboże, idę i kradnę u sąsiada na polu , wieszam do góry nogami i pięknie schnie i jest biały , jasny
Sasiadowi powiedziałam i nie załował dla Matki B.
więc dalej kradnę 
Sasiadowi powiedziałam i nie załował dla Matki B.
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Piękne dalie suszy nie widać u mnie wszystko schnie podlewam co zdążę nawodnienie by się przydało ale może kiedyś się uda.
- Tolinka

- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Miłko jak dobrze zajrzeć do ciebie i nacieszyć oczy tymi pieknymi kwiatami
Jak patrzę na te twoje krzaczory to aż mi się nie chce wierzyć
u mnie stoją takie bidy najpierw zeżarte przez ślimaki ,a później spalone przez słońce 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Marta! U mnie też cześć dalii nie prezentuje się ciekawie. Źle je posadziłam np za gęsto, w półcieniu, albo z tyłu niskie, z przodu wysokie. Ale przy tej ilości kilka porażek nie boli. Fakt, że taka ilość kwiatów w ogrodzie cieszy oko.
Ślimaki wykończyła susza. Jest ich bardzo mało. Kilka pięknych dalii zostało pożartych do cna. Inne się przez to pożarcie pięknie rozkrzewiły, ale mają opóźnione kwitnienie.
Beciu! Gęstwina spowodowała, że dalie się trzymają. Syn trochę podlewał więc nie było tragedii. Najgorzej wyglądaja paprocie - pióropuszniki oraz hortensje ogrodowe.
Karola! Do zboża mam daleko więc ziółek nawtykałam: melisę, lawendę, pietruszkę i koper. Ja obiecuję sobie, że na Zielną lub dożynki zaproponuję proboszczowi mini wystawę kwiatów i dalii, taka nieformalna, parafialną, ale zawsze coś mi wypada, albo nie mam śmiałości. Może kiedyś...
Sylwia! Też mi się takie podobają, ale mam 6 wiatraczków, a kwitną niemrawo. W zeszłym roku miałam dosłownie las! Ale mam nadzieję, że jak zelżeją upały i popada - pokażą co potrafią! Dalie zawsze polecam, do każdego ogrodu! Można dobrać odmianę wg gustu i miejsca, ale ja polecam pójść na żywioł - wtedy dopiero jest zabawa!
Kasiu! Ja jej nie wybrałam. Dostałam w prezencie zza oceanu i pomimo, że miałam wątpliwości - pokochałam ją za piękny kształt, obfite kwitnienie i w sumie ciekawy kolor, który w realu jest niezwykły!
Iwona! Podlewam stopniowo: dziś te, jutro tamte
A niektórych nie podleję, bo zapomnę
Na szczęście po burzy wszystko dobrze podlane. Wczoraj jednak puściłam z kołowrotka, bo wiał silny gorący wiatr i wszystko wysuszyło.
Jacku! Ja nie wierzę w tą znaną firmę
Ryszard wie, że mam wątpliwości cały czas. Np dalie Jola i Kwiat Jabłoni są piękne, ale kiepsko je utrzymać, przechować i sprawić, żeby były ładne i dorodne. Nie znam tej dalii, ale panu profesorowi życzę powodzenia w uprawie dystrybucji.
Marzena! Zawsze tak jest!!!
W sobotę padało, a ja wczoraj z powrotem podlewałam. Mam przesuszonych kilka miejsc a po ulewie nie ma tam już śladu. Posprzątałam warzywnik trochę, bo musiałam zrobić miejsce na samosiew rukoli. Już się za nią stęskniłam
Wczoraj zauważyłam po raz pierwszy paki na dereniach jadalnych
Ale też zobaczyłam, że ułamały się im główne pędy. Dawno temu je podparłam tyczką i przywiązałam sznurkiem. Sznurek wrósł w gałąź i tam było przewężenie. Potężna wichura dokonała reszty.
Na dziś:

Beciu! Gęstwina spowodowała, że dalie się trzymają. Syn trochę podlewał więc nie było tragedii. Najgorzej wyglądaja paprocie - pióropuszniki oraz hortensje ogrodowe.
Karola! Do zboża mam daleko więc ziółek nawtykałam: melisę, lawendę, pietruszkę i koper. Ja obiecuję sobie, że na Zielną lub dożynki zaproponuję proboszczowi mini wystawę kwiatów i dalii, taka nieformalna, parafialną, ale zawsze coś mi wypada, albo nie mam śmiałości. Może kiedyś...
Sylwia! Też mi się takie podobają, ale mam 6 wiatraczków, a kwitną niemrawo. W zeszłym roku miałam dosłownie las! Ale mam nadzieję, że jak zelżeją upały i popada - pokażą co potrafią! Dalie zawsze polecam, do każdego ogrodu! Można dobrać odmianę wg gustu i miejsca, ale ja polecam pójść na żywioł - wtedy dopiero jest zabawa!
Kasiu! Ja jej nie wybrałam. Dostałam w prezencie zza oceanu i pomimo, że miałam wątpliwości - pokochałam ją za piękny kształt, obfite kwitnienie i w sumie ciekawy kolor, który w realu jest niezwykły!
Iwona! Podlewam stopniowo: dziś te, jutro tamte
Jacku! Ja nie wierzę w tą znaną firmę
Marzena! Zawsze tak jest!!!
W sobotę padało, a ja wczoraj z powrotem podlewałam. Mam przesuszonych kilka miejsc a po ulewie nie ma tam już śladu. Posprzątałam warzywnik trochę, bo musiałam zrobić miejsce na samosiew rukoli. Już się za nią stęskniłam
Wczoraj zauważyłam po raz pierwszy paki na dereniach jadalnych
Na dziś:

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Miłeczko kochana - specjalistko od dalii, mam do Ciebie pytanko: moje kilka dalii nie bardzo chcą rosnąć i niewiele kwitną. Liście jakby pobladły, jedna prawie całkiem zmarniała. Zwierzaków ssąco-gryzących nie widzę, wody im nie brakuje. Dwie siedzą w donicy i nie kwitną wcale. Co może być przyczyną, donica? miejscówka? Czy trzeba je jakoś specjalnie dokarmiać?
U Ciebie widzę takie cuda, a u mnie taka klapa
U Ciebie widzę takie cuda, a u mnie taka klapa
Oj a co to za ślicznotka ta żółta z obwódką? 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Kasiu! To LESK! Nie podpisałam, bo wkurzyłam się na zdjęcia, ze takie małe wyszły. Musiałam zrobił jakiś błąd przy zmniejszaniu
Alu! dziękuję!
Zuza! Też tak mam!
Kilka nie chce kwitnąć, nie rosną, więdną, wybiegły. 3 przesadziłam i wracają do żywych, a 2 poległy całkowicie. Przyczyną jest często zły start. Jak od początku nie ruszą z wigorem, w pełni lata miewają problemy. Susza, wysokie temperatury, brak słońca, ale również przelanie im nie służy. Ale widzisz u mnie, pomimo w miarę równych warunków dla wszystkich, część rośnie jak głupia, a część na fanaberie
Na dziś:
Ginger Snap

Willie Willie

Danum Pinky

Hapet Bordeaux

Autumn Fairy

Nuit d'Ete

Bride to Be

Alu! dziękuję!
Zuza! Też tak mam!
Na dziś:
Ginger Snap

Willie Willie

Danum Pinky

Hapet Bordeaux

Autumn Fairy

Nuit d'Ete

Bride to Be

Miłka
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
'Ginger Snap' piękny! Ale to zasługa dalii jak i Twoja, bo prezentujesz je profesjonalnie na zdjęciach
Patrzę na 'Autumn Fairy' i dopiero teraz sobie uświadamiam, że przecież też mi zakwitła ale tak sprany kolor miała, że nie do poznania!
Zobaczymy, jak mojej znajomej przechowają się dalie z firmy "L", bo mam obiecany "Czarny charakter".
Patrzę na 'Autumn Fairy' i dopiero teraz sobie uświadamiam, że przecież też mi zakwitła ale tak sprany kolor miała, że nie do poznania!
Zobaczymy, jak mojej znajomej przechowają się dalie z firmy "L", bo mam obiecany "Czarny charakter".
Autumn Fairy cudna... że ja ją tak głupio w zeszłym roku straciłam 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Miłeczko, tak patrzę i się zastanawiam, czy sadzisz swoje dalie według jakiegoś klucza? To znaczy czy dobierasz je kolorystycznie?. A może osobno pomponowe, igiełkowe i jeszcze inne?
Bo bardzo mi się spodobała fotka z samymi różowymi daliami w różnych tonacjach i stąd to pytanie.
Bo bardzo mi się spodobała fotka z samymi różowymi daliami w różnych tonacjach i stąd to pytanie.