Sukulenty i kaudeksy Ewy cz.II
- koniczynka2014
- 1000p

- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty i kaudeksy Ewy cz.II
Euphorbia lactea variegata niesamowita
Mam słabość do variegat 
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bynajmniej nudno nie jest , widać , że podopieczni są w dobrej formieeba pisze: Staram się, jak mogę, żeby nie było zbyt nudno.
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ach te Twoje dziwadełka takich roślin nie spotyka się byle gdzie, byle kiedy i w takich ilościach
to najprawdziwsze ciekawotki
i same rarytasy 
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Nieodmiennie - bardzo egzotycznie! Wspominałam już kiedyś, że się douczam po wizycie w Twoim wątku - czyli misja jak najbardziej spełniona....tym razem o Dorstenia verdickii.
Haworthia longiana świetnie wygląda, moja bardzo słabo rośnie, a u Twojej widzę nawet odrosty! Twoja ma trochę inną powierzchnię liści...za rok może sie wymienimy na np. Euphorbia lophogona - jeśli nie masz/chcesz? (zbieram w tym roku nasiona i znowu wysieję)
Jeżeli H. attenuata (!) 'Concolor' to ta ode mnie, to już zweryfikowałam oznaczenie - to H. attenuata var. radula (lub H. radula) - zaważyły długie, łukowato wygięte liście!
Haworthia longiana świetnie wygląda, moja bardzo słabo rośnie, a u Twojej widzę nawet odrosty! Twoja ma trochę inną powierzchnię liści...za rok może sie wymienimy na np. Euphorbia lophogona - jeśli nie masz/chcesz? (zbieram w tym roku nasiona i znowu wysieję)
Jeżeli H. attenuata (!) 'Concolor' to ta ode mnie, to już zweryfikowałam oznaczenie - to H. attenuata var. radula (lub H. radula) - zaważyły długie, łukowato wygięte liście!
- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy
.
Dzięki Beatko za poprawienie. Ta haworsja o ile dobrze pamiętam, jest od Ciebie.
Euphorbię lophogona też miałam kiedyś od Ciebie właśnie, ale jakoś nie szło nam razem...
Odrościk z longiany jest Twój, jak tylko trochę podrośnie
.
Dzięki Beatko za poprawienie. Ta haworsja o ile dobrze pamiętam, jest od Ciebie.
Euphorbię lophogona też miałam kiedyś od Ciebie właśnie, ale jakoś nie szło nam razem...
Odrościk z longiany jest Twój, jak tylko trochę podrośnie
- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Jak zwykle przepiękne grubasy!
Do A. perrieri kiedyś bardzo wzdychałem i poszukiwałem, ale potem jakoś mi przeszło.
Choć jak gdzieś widzę to chęć posiadania tej rośliny wraca...
Dorstenia verdickii, bardzo ciekawa i przyznam szczerze, że wcześniej jej nie widziałem.
Pozdrawiam!
Do A. perrieri kiedyś bardzo wzdychałem i poszukiwałem, ale potem jakoś mi przeszło.
Choć jak gdzieś widzę to chęć posiadania tej rośliny wraca...
Dorstenia verdickii, bardzo ciekawa i przyznam szczerze, że wcześniej jej nie widziałem.
Pozdrawiam!
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Lubię tu zaglądać
....jest u Ciebie taka różnorodność ...
Widzę ,że H.longiana ma odrosty-super
.moja ładnie rośnie ,ale odrościka nie widać.
Widzę ,że H.longiana ma odrosty-super
- eba

- Kontakt:
H. longiana ma już kilka latek...
Pomału jesień się zbliża, niektórym sukulentom udało się zakwitnąć, a części nawet zawiązać nasiona
. Będę próbowała je łapać i siać
.
Monadenium

Monadenium ellenbeckii

Inne rozrastają się tak, że ciężko im znaleźć miejsce
bombax palmeri

Inne wolą rosnąć wzwyż
adenia keramanthus

i kaudeks

Innym pory roku całkiem się poprzestawiały, te zdjęcie zrobiłam dzisiaj
sinningia leucotricha

Większość na szczęście jest kompaktowych rozmiarów
adenia glauca

Resztki stapeliowatych
huernia guttata
Mam koleżankę, która twierdzi, że ja tylko tnę i tnę te moje kwiatki, a one już ledwo dają radę. Coś w tym jest, ale ta nolina dała radę. Oto efekt "dekapitacji"

To efekt cięcia i ukorzenienia adenium obesum. Sadzonka ma rok, puściła ładne korzenie, trochę też rozrasta się na boki. To ja już nie wiem, jak jest z tym kaudeksem...

I na koniec coś całkiem niesukulentowego: tunbergia szaleje na całego

Pomału jesień się zbliża, niektórym sukulentom udało się zakwitnąć, a części nawet zawiązać nasiona
Monadenium
Monadenium ellenbeckii
Inne rozrastają się tak, że ciężko im znaleźć miejsce
bombax palmeri
Inne wolą rosnąć wzwyż
adenia keramanthus
i kaudeks
Innym pory roku całkiem się poprzestawiały, te zdjęcie zrobiłam dzisiaj
sinningia leucotricha
Większość na szczęście jest kompaktowych rozmiarów
adenia glauca
Resztki stapeliowatych
huernia guttata
Mam koleżankę, która twierdzi, że ja tylko tnę i tnę te moje kwiatki, a one już ledwo dają radę. Coś w tym jest, ale ta nolina dała radę. Oto efekt "dekapitacji"
To efekt cięcia i ukorzenienia adenium obesum. Sadzonka ma rok, puściła ładne korzenie, trochę też rozrasta się na boki. To ja już nie wiem, jak jest z tym kaudeksem...
I na koniec coś całkiem niesukulentowego: tunbergia szaleje na całego
Wszystko mi się podoba, co pokazujesz
, Jak ukorzeniłaś adenium? Moja jedyna próba zakończyła się niepowodzeniem, chyba z powodu zbyt niskiej temperatury. Takie sadzonki adenium potrafią mieć fajne grubaśne korzenie. A tunbergia gdzie tak szaleje, na zewnątrz?
Basia
Basia
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Adenia świetna, ale ten Bombax to dopiero bomba!
Monadenium też tak rozrzuca nasiona jak Euphorbia? Ja parę dni temu założyłam woreczki na cyjatia E. lophogona i są już pełne - nie chciałam ryzykować, że gdzieś się te trujące nasionka potoczą, a ziębula znajdzie i zje...
Monadenium też tak rozrzuca nasiona jak Euphorbia? Ja parę dni temu założyłam woreczki na cyjatia E. lophogona i są już pełne - nie chciałam ryzykować, że gdzieś się te trujące nasionka potoczą, a ziębula znajdzie i zje...
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne i doskonale pokazane są Twoje rośliny.
Mnie tym razem najbardziej spodobała się "największa" z nich czyli Sinningia leucotricha - przez lata gościła i u mnie więc wiem, że aby tak wyglądała i kwitła troszkę zachodu ze strony właściciela jest potrzebne. Śliczna.
Mnie tym razem najbardziej spodobała się "największa" z nich czyli Sinningia leucotricha - przez lata gościła i u mnie więc wiem, że aby tak wyglądała i kwitła troszkę zachodu ze strony właściciela jest potrzebne. Śliczna.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ewa, to prawdziwa rozkosz oglądać Twoje zdjęcia! Tylko dlaczego tak rzadko...? 
- eba

- Kontakt:
Basiu, adenium ukorzeniłam w podłożu pod przykryciem, ale wszystko stało w szklarence, więc temperatura bywała wysoka. Mnie właśnie też zaskakują te korzenie. Kiedyś czytałam, że sadzonki nie będą miały kaudeksu, a tu takie korzenie i pieniek też grubieje... zobaczymy za kilka lat, ta sadzonka ma dopiero rok.
Tunbergia oczywiście rośnie w pojemniku na dworzu.
Beatko, nie przyuważyłam momentu wystrzału, ale jedna siewka monadenium wyrosła rok temu w sąsiedniej doniczce. Bez mojego udziału
. Pilnuj nasionek, szkoda by było ptaszka.
Dziękuję, Henryku. Sinningia rośnie sobie w swoim rytmie, myślę, że już się dogadujemy.
Żanetko, szybko byście się znudzili. Ciągle te same rośliny, coraz mniej nowości.
A tak, przynajmniej widać, że coś rośnie
.
Tunbergia oczywiście rośnie w pojemniku na dworzu.
Beatko, nie przyuważyłam momentu wystrzału, ale jedna siewka monadenium wyrosła rok temu w sąsiedniej doniczce. Bez mojego udziału
Dziękuję, Henryku. Sinningia rośnie sobie w swoim rytmie, myślę, że już się dogadujemy.
Żanetko, szybko byście się znudzili. Ciągle te same rośliny, coraz mniej nowości.
A tak, przynajmniej widać, że coś rośnie
- jang
- 500p

- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ty nam tu oczu nie mydlij, powiedz lepiej , że wolisz sama sobie w tej szklarni przesadywać i roślinki podziwiać a nam to tu tylko raz na rok jakieś okruchy...eba pisze:Żanetko, szybko byście się znudzili.
Adenia glauca, już od dłuższego czasu na nią choruję, jest taka ślicznota
Znalazłem tylko w jednym sklepiku ale musiałbym ich chyba ze trzydzieści naraz kupić bo nic innego ciekawego tam nie mają a za jakąś tam kwotę trza kupić roślinek bo inaczej nie chcą sprzedać
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- eba

- Kontakt: