Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
Całkiem świeżutka nowo powstała w tym sezonie u mnie krzyżówka.Rodzicami są czerwona sakiewka Rebellion i malinowy Pikuś.W jej wyniku powstała malinowa o cienkiej skórce i słodkim delikatnym dobrym smaku sakiewko-gruszka.Jako że przyłożyłem rękę do jej powstania pasuje nadać jej nazwę.Niech od teraz nazywa się Rebelpik.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Napisz coś więcej o Brooklynie, jakiej wielkości, mięsisty czy raczej dużo galaretki? Jeśli wart zachodu, będę go tutaj szukać. Przestawiam się zdecydowanie na odmiany mięsiste, ( i na kanapki i na przetwory, takie dwa w jednym). Poczekam jeszcze co napisze Kalo o Kibicu, o jego walorach smakowych.
Póki co na liście mam tylko K-37 gładki f5 i i K- 37 żebrowany f4, Amish Paste, Crimson Cushion, Aussie, Hungarian Heart , Opalka (chyba pobiła rekord plenności u mnie, krzak był tak ciężki, że złamał się palik w czasie burzy i runął na ziemię. Może dojdzie Kibic, zależy od Kalo co napisze. Z koktajlówek będę siać tylko i wyłącznie Sweet Million, niesamowicie plenny i nie drobniutki, niestety, sprawdziłam to hybryda. Baaardzo wysoki i rozbudowuje grona jak winogronek u Was. Wyleczyłam się z Black Cherry - tutaj każdy owoc popęka, ogromna wilgotność.
Póki co na liście mam tylko K-37 gładki f5 i i K- 37 żebrowany f4, Amish Paste, Crimson Cushion, Aussie, Hungarian Heart , Opalka (chyba pobiła rekord plenności u mnie, krzak był tak ciężki, że złamał się palik w czasie burzy i runął na ziemię. Może dojdzie Kibic, zależy od Kalo co napisze. Z koktajlówek będę siać tylko i wyłącznie Sweet Million, niesamowicie plenny i nie drobniutki, niestety, sprawdziłam to hybryda. Baaardzo wysoki i rozbudowuje grona jak winogronek u Was. Wyleczyłam się z Black Cherry - tutaj każdy owoc popęka, ogromna wilgotność.
Pozdrawiam! Gienia.
- Faworyt
Brooklyn to odmiana średnioowocowa,liść regularny.Roślina średnio ulistniona.Owoce 160-180 gram ale w sprzyjających warunkach i 200 gram.Bardzo plenna od 6 do nawet 10 owoców w gronie.Wiązanie owoców b.dobre.Bez szkody dla wielkości owoców zawiąże 6-7 gron.Owoc smaczny,pełny w środku ze średnią ilością galaretki,nie lejący się,mięsisty.Wady. Należy przez cały okres uprawy zwrócić szczególną uwagę na ochronę przeciwko szarej pleśni,najbardziej podczas wilgotnej pogody gdy kilka dni pada deszcz.K-37wypada u mnie z listy na przyszły rok.Smak nie rekompensuje niewielkiej ilości owoców na roślinie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Dzięki, zanotowałam te uwagi.Trochę się obawiam tej szarej pleśni, wilgotnośc tutaj jest okropna czasami, wyjdziesz z domu i od razu masz rosę na rękach i ramionach. U mnie K-37 świetnie w tym roku wiąże, sama jestem zaskoczona, bo w poprzednich latach to było 2-3 owoce na krzaku. Widocznie w trakcie kwitnienia trafiły się dni słoneczne i wietrzne, z niską wilgotnością ( bywają takie dni rzadko, wtedy gdy wieje od Kanady).
Pozdrawiam! Gienia.
- Faworyt
Jeśli w porę profilaktycznie ich będziesz pryskać to odwdzięczą Ci się wspaniałym plonem.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Dzisiaj pożarłam pierwszego Boloto i się zakochałam. Zostaje na przyszły rok i to dużo krzaków. Zdecydowanie preferuję zielone pomidorki.
Faworyt, mój K/375 owocuje średnio, w gronie po 3 owoce,po 3 gronach ogłowiony bo dopiero pierwsze zmienia kolor, także do degustacji jeszcze trochę. Nasiona zbiorę, jak będziesz chętny daj znać. Jeden krzak poszedł na 2 pędy i jeden pęd złapał zz, wycięłam, opryskałam i spokój. Nasiona z drugiego.
pozdrawiam Karina
- Faworyt
Jeśli Twój średnio Karino to ja Ci powiem że mój podobnie zawiązał.W przyszłym roku jednak z niego raczej zrezygnuję,jak na moje potrzeby za mało plenny niestety. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
U mnie z tych co już dojrzewają bardzo smaczne są: Boloto, Narcerkasskij, Amana Pink, Kalman słodki.
Pod względem zdrowotności przodują- Amana Pink, K-37, Arkansas Traweler, Boloto.
Pod względem zdrowotności przodują- Amana Pink, K-37, Arkansas Traweler, Boloto.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Ja uprawiam pomidory na własne potrzeby więc dam mu szansę wykazać się w przyszłym sezonie, nawet jak będzie skąpy w obdarowywaniu owocami a smaczny zostanie. Dojrzały pierwsze wielkoowocowe i była degustacja, dla porównania pomidor sklepowy, który wywołał ogólne blee a wcześniej był jadalny na zasadzie jak się nie ma co się lubi..........
pozdrawiam Karina
- Faworyt
Nie ma nawet o czym mówić porównując pomidora ze sklepu,który jest produkowany na ilość a nie ma walorów smakowych.My uprawiając swoje wkładamy w to serce i to przynosi efekty.Stosując odpowiednie zabiegi w celu wydobycia smaku z danej odmiany ja nawet z odmiany teoretycznie niezbyt smacznej potrafię ten lepszy smak uzyskać.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Bo Ty fachowiec a ja amator uprawiający pomidory 3 rok, wcześniej tylko koktajlówki. W zeszłym roku tak sobie było nam razem, w tym na razie obopólna miłość
dzięki

pozdrawiam Karina
Faworycie, a co to za sztuczki znasz?Faworyt pisze:Nie ma nawet o czym mówić porównując pomidora ze sklepu,który jest produkowany na ilość a nie ma walorów smakowych.My uprawiając swoje wkładamy w to serce i to przynosi efekty.Stosując odpowiednie zabiegi w celu wydobycia smaku z danej odmiany ja nawet z odmiany teoretycznie niezbyt smacznej potrafię ten lepszy smak uzyskać.