Moja ucieczka.....cz.2
- 
				beatab
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja ucieczka.....cz.2
Marzenko to wstaw zdjęcie tej nn 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko odmiana  Diamant Rouge od razu wpadła mi w oko jak tylko pojawiła się na rynku bo ma ciekawy opis - ponoć szybko zmieniają barwę na różową, ostatecznie wybarwiają się w kolorze maliny i czerwonego wina.
Wprowadzenie takiego koloru do kolekcji byłoby ciekawe ale czy faktycznie osiąga taki kolor ?
Jak ma sie kilka sztuk krzewów to nie ma znaczenia ale przy większej ilości szuka się "inności" choćby przez jakiś czas - mam na myśli fazy kwitnienia i zmiany dobrze widoczne w tym czasie.
Dla podparcia tematu przykładowe zdjęcia z ubiegłego sezonu z mojej działki :
DEGUDO h-buk w kolorach jesiennych 25-08-14

MAGICAL CANDLE

lub RHENY WANILLE FRAISE

Takie kolory były w ub roku pod koniec sierpnia a dziś 15.08 i póki co z racji obecnej aury u mnie ledwo rysują się cienie świadczące o wybarwianiu.
Za to kilka krzewów zgubiło liście od dołu a u kilku brzydkie liści z racji chlorozy bo lanie wody wypłukuje z podłoża cenne składniki ... i co ja na to pocznę ...
W ub roku RHENY WANILLE FRAISE miała ciężki okres i też liści sporo przypaliło ale kolorek super, który z każdym dniem był intensywniejszy.
Teraz uświadomiłam sobie,że nigdy nie próbowałam ukorzenić wanilkę - a Ty ?
Już mi się marzy drzewko na pniu ...

Wprowadzenie takiego koloru do kolekcji byłoby ciekawe ale czy faktycznie osiąga taki kolor ?
Jak ma sie kilka sztuk krzewów to nie ma znaczenia ale przy większej ilości szuka się "inności" choćby przez jakiś czas - mam na myśli fazy kwitnienia i zmiany dobrze widoczne w tym czasie.
Dla podparcia tematu przykładowe zdjęcia z ubiegłego sezonu z mojej działki :
DEGUDO h-buk w kolorach jesiennych 25-08-14
MAGICAL CANDLE
lub RHENY WANILLE FRAISE
Takie kolory były w ub roku pod koniec sierpnia a dziś 15.08 i póki co z racji obecnej aury u mnie ledwo rysują się cienie świadczące o wybarwianiu.
Za to kilka krzewów zgubiło liście od dołu a u kilku brzydkie liści z racji chlorozy bo lanie wody wypłukuje z podłoża cenne składniki ... i co ja na to pocznę ...

W ub roku RHENY WANILLE FRAISE miała ciężki okres i też liści sporo przypaliło ale kolorek super, który z każdym dniem był intensywniejszy.
Teraz uświadomiłam sobie,że nigdy nie próbowałam ukorzenić wanilkę - a Ty ?
Już mi się marzy drzewko na pniu ...
- 
				beatab
Krysiu - to moje drzewko II piętrowe to z Vanilki - te kwiaty -3szt. na pniu wyrosły olbrzymie - bałam się, że się rozłamią- pozwiązywałam je między sobą - muszę pomyśleć o jakiejś podpórce - może w kształcie parasola- gdzieś taką widziałam ale była bardzo droga. To drzewko z NN i Green Star jest bardziej stabilne.
U mojej mamy - Vanilka z mojej sadzonki przebarwia się na bordowo, u mnie na różowo, nawet Pinki Winki - cos kiepsko się wybarwia, tylko Early Sensation jest bordowa- to chyba wszystko zależy od stanowiska i rodzaju ziemi - mamy rośnie między różanecznikmi- więc dostaje te same nawozy. Mam nadzieję, że mój nowy nabytek pokaże za rok na co ją stać - chociaż i tak wg. mnie najładniejsze są te zbliżone do Limelinght - ale z tych nic nie chce wyrosnąć w górę
MAGICAL CANDLE - tej też nie mam, jest piękna, ma ją moja bratowa - spróbuje ukorzenić sobie wiosną - ale na razie przypomina właśnie limonkę - zobaczę kiedy się zacznie wybarwiać

U mojej mamy - Vanilka z mojej sadzonki przebarwia się na bordowo, u mnie na różowo, nawet Pinki Winki - cos kiepsko się wybarwia, tylko Early Sensation jest bordowa- to chyba wszystko zależy od stanowiska i rodzaju ziemi - mamy rośnie między różanecznikmi- więc dostaje te same nawozy. Mam nadzieję, że mój nowy nabytek pokaże za rok na co ją stać - chociaż i tak wg. mnie najładniejsze są te zbliżone do Limelinght - ale z tych nic nie chce wyrosnąć w górę

MAGICAL CANDLE - tej też nie mam, jest piękna, ma ją moja bratowa - spróbuje ukorzenić sobie wiosną - ale na razie przypomina właśnie limonkę - zobaczę kiedy się zacznie wybarwiać

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Beatko pomidory smakowite.  Dobry czas dla nich, bo mało deszczu hamuje rozwój chorób grzybowych, choć znowu podlewanie konieczne. Moje donicowe też już smakujemy. Hortensje w tym roku zupełnie inaczej się zachowują. Moja Vanilka zamiast się przebarwiać, brązowieje, mimo podlewania.
 Dobry czas dla nich, bo mało deszczu hamuje rozwój chorób grzybowych, choć znowu podlewanie konieczne. Moje donicowe też już smakujemy. Hortensje w tym roku zupełnie inaczej się zachowują. Moja Vanilka zamiast się przebarwiać, brązowieje, mimo podlewania. 

Dobry czas dla nich, bo mało deszczu hamuje rozwój chorób grzybowych, choć znowu podlewanie konieczne. Moje donicowe też już smakujemy. Hortensje w tym roku zupełnie inaczej się zachowują. Moja Vanilka zamiast się przebarwiać, brązowieje, mimo podlewania.
- 
				beatab
Soniu- one brązowieją bo są przypalane przez słońce - ja mam przed domem od południowej strony Limonkę - i aż dziwne nie jest przypalona bo przed płotem rośnie wielgachna budleja - i to chyba od niej cień ratuje hortensje- u mamy przypalone - strona zachodnia. Za to z moim Bobo przed domem dzieje się coś niedobrego- stracił liście i kwitnie słabo - a jaka przyczyna??? już zaczynam podejrzewać przędziorki???

- 
				beatab
Dzięki Marzence do mojej kolekcji dołączyła hortensja Silver Dollar 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja cały czas czekam na swoje pomidory
Też mam w tym roku spore okazy

Też mam w tym roku spore okazy
- 
				beatab
Margo- a ja mam klęskę urodzaju- ale nie mają nasion- na razie zebrałam tylko z jednej odmiany- a resztę szukam zwzięcie i nic - pomarańczowe serca -pyszne 

- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
No teraz będziemy porównywać tą hortensję   

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Beatko  pokaż  swój ogród bo ciekawa jestem jak się mają hortensje   
I proszę o pomoc - czy widziałaś może jakieś mądre podpory zabezpieczające koronę hortensji na pniu bo potrzebuję do swej Limelight ?
Całe szczęście, że moje pierwsze hortensje tak formowane mają niezbyt wysokie pnie bo planowałam je mieć w doniczkach jako przenośny element dekoracyjny. U tej jednak korona tak sie rozbudowała a co za tym idzie ilość kwiatów spora i w razie obfitych wiatrów i deszczu palik wzmacniający pień może nie wystarczyć.

I proszę o pomoc - czy widziałaś może jakieś mądre podpory zabezpieczające koronę hortensji na pniu bo potrzebuję do swej Limelight ?
Całe szczęście, że moje pierwsze hortensje tak formowane mają niezbyt wysokie pnie bo planowałam je mieć w doniczkach jako przenośny element dekoracyjny. U tej jednak korona tak sie rozbudowała a co za tym idzie ilość kwiatów spora i w razie obfitych wiatrów i deszczu palik wzmacniający pień może nie wystarczyć.
- 
				beatab
Krysiu - mnie marzy się takie cudo http://olx.pl/oferta/kwietnik-pergola-C ... ahQ9P.html , ale nie ta cena - spytam się u nas ślusarza ile by kosztowało zrobienie - ale chyba kupię mężowi spawarkę i niech się uczy. 
Ja potrzebuje 3 sztuki. Moja Vanilia też ma olbrzymie kwiaty - mam nadzieję, że w przyszłym roku będą drobiejsze. Mój sasiad mił kiedyś piękny stojak do róży drzewkowej, która mu zmarzła, muszę przejść się na zwiady co z nim zrobił - to były 3 pręty takie skręcone połączone 2 małymi kólkaami na dole i górze i rozgałęzione na dole i górze bardzo ładne
http://www.floks.pl/obejma-na-roze-pien ... id668.html
http://www.koniczynka24.pl/pl/p/PODPORA ... ZE-150/193

Ja potrzebuje 3 sztuki. Moja Vanilia też ma olbrzymie kwiaty - mam nadzieję, że w przyszłym roku będą drobiejsze. Mój sasiad mił kiedyś piękny stojak do róży drzewkowej, która mu zmarzła, muszę przejść się na zwiady co z nim zrobił - to były 3 pręty takie skręcone połączone 2 małymi kólkaami na dole i górze i rozgałęzione na dole i górze bardzo ładne

http://www.floks.pl/obejma-na-roze-pien ... id668.html
http://www.koniczynka24.pl/pl/p/PODPORA ... ZE-150/193
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Beatko ja też  oglądałam ten kwietnik parasolkę , oj nie za tą cenę   sama coś wymyślę
 sama coś wymyślę  

sama coś wymyślę
 sama coś wymyślę  
- 
				beatab
Marzenko - dla mnie ta cena też jest zaporowa- ale jak  któraś ma męża spawacza to marzenie może się spełnić - bo jest piękna  ja zamówię sobie u Andrzeja K. już  z nim rozmawiałam jak bedą przycięte to wyciągnę podpórki które mają i on dospawa mi kółka
  ja zamówię sobie u Andrzeja K. już  z nim rozmawiałam jak bedą przycięte to wyciągnę podpórki które mają i on dospawa mi kółka
z podpórkami w górę 

Zamówiłam 7 róż:Polka, Osiria, Monaco, Ledy Rose, Lemon Parody, Chinatown i oczywiście Papa Meilland. - to będzie prezent imieninowy

ja zamówię sobie u Andrzeja K. już  z nim rozmawiałam jak bedą przycięte to wyciągnę podpórki które mają i on dospawa mi kółka
  ja zamówię sobie u Andrzeja K. już  z nim rozmawiałam jak bedą przycięte to wyciągnę podpórki które mają i on dospawa mi kółkaz podpórkami w górę

Zamówiłam 7 róż:Polka, Osiria, Monaco, Ledy Rose, Lemon Parody, Chinatown i oczywiście Papa Meilland. - to będzie prezent imieninowy

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Zamówiłaś róże, których w ogóle nie znam
Fajnie będzie je oglądac

Fajnie będzie je oglądac
- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
Beatko widzę ,że róże zawładnęły Twoim  

Prześledziłam Twoje zamówienie i żadnej z tych róż nie mam .
Marzenie z podpórkami do róż może Ci spełnić nie tylko spawacz /tak jak u mnie/ musisz jednak kupić lub pożyczyć spawarkę.

Prześledziłam Twoje zamówienie i żadnej z tych róż nie mam .
Marzenie z podpórkami do róż może Ci spełnić nie tylko spawacz /tak jak u mnie/ musisz jednak kupić lub pożyczyć spawarkę.