Ucieczka z Krakowa --- początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ucieczka z Krakowa --- początki

Post »

Dario pełnia lata w ogrodzie i na balkonie. Rutewka jest naprawdę śliczna i z listeczków i z kwiatostanu ;:333
Zaintrygował mnie ten dzięgiel leśny :D W baldachy jakby ząbki czosnku?
Ogórek mimo suszy wyrósł prosty wzorcowy, bo u mnie rok temu wyrastały takie gruszeczki ogórkowe :;230
Jeżówce poluzuj glebę bo ją stracisz, ja mam ten sam problem z jeżówkami ;:oj Liliowiec śliczny i jedwabny maczek też ;:173
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow ;:138
Warzywniak się rozszalał, będziesz miała tego dobra ;)
U mnie podobnie :D
Tylko ogórki słabo rosną...
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dario ile pięknych kwitnień u Ciebie ,bardzo mi się podoba u Ciebie .Rutewka śliczny kwiatuszek takiego nie znałam.I smakowicie u Ciebie ;:215
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Daria, ale piękne ogórki, a ja wsiałam konserwowe i mam teraz same kurduple.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

;:oj na balkonie takie pomidory ;:138
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Marysiu, z jeżówką to tak właśnie zrobię: muszę rozluźnić jej ziemię. Ten dzięgiel to tak śmiesznie zawiązuje nasiona. Ja też dopiero teraz przy okazji robienia zdjęć zwróciłam na to uwagę.

Aga, w tym upale to coś tropikalnego albo pustynnego przydałoby się hodować w warzywniku, może np. takie opuncje. :wink: Podobno można je jeść. :D

Iwonko, coś tam się udało aparatem złapać, ale u nas prawie nie ma cienia i już pustynia się robi, tzn. jest lepiej niż na piaskach, ale rośliny też już są jakieś takie wymęczone. I mnie rutewka zachwyciła, bo już się bałam, czy mi znowu czegoś innego nie sprzedali.

Danusiu, no to co, że kurduple, kiszone są super. Także ładuj w słoiki ile wlezie! ;:333

Anitko, przyznam, że w tym roku kupiłam na straganie 4 sadzonki pomidorków koktajlowych (to te małe czerwone), bo bałam się, że wszystkie moje siewki w końcu padną. Ale jednak nie, mam 7 swoich krzaczków różnych odmian z akcji wymiany nasion (to te bardziej kolorowe). Wybieram zawsze te z małymi owocami. Te duże to by mi chyba nie zdążyły dojrzeć.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Mnóstwo pięknych roślin u Ciebie rośnie. Lilie prześliczne, moje ulubione maczki, a pomidorki na balkonie, aż ślinka leci. Do jakiej wysokości dorasta dzięgiel leśny, może zebrałabyś dla mnie kilka nasionek?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Daria, te moje ogórki ( kurduple) są takie małe że między że nie ma co ugryźć :;230 , jest pełno owoców, ale wcale nie rosną. Jutro będą dosadzane normalne.
Owoce opuncji można jeść. Smakują trochę jak granaty. Tylko musiała byś taką pogodę jak teraz zaklepać na następne lata. ;:172
Awatar użytkownika
Humbak
50p
50p
Od: 10 kwie 2013, o 09:41

Post »

A u mnie cukinia ciągle kwitnie i ciągle owocuje. Jak nienormalna. Mogę już wywalać cukinię całymi kilogramami, bo mam jej tak dużo. :?
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu, dzięgiel rośnie spokojnie do 1,2 - 1,3 m u nas. Sam tu się zadomowił, i sam się rozsiewa. Rośnie u nas na obrzeżach zagajnika osikowo-brzozowego ale widzę, że ma zapędy, żeby i łąkę opanować, także muszę go ograniczać. Bez problemu przygotuję nasionka dla Ciebie, ale uważaj na niego, żeby się nie porozsiewał wszędzie.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tacca pisze:Daria, te moje ogórki ( kurduple) są takie małe że między że nie ma co ugryźć :;230 , jest pełno owoców, ale wcale nie rosną. Jutro będą dosadzane normalne.
Danusiu, czy dobrze zrozumiałam: będziesz jeszcze ogórki dosadzać? Czy robiłaś kolejną rozsadę? Czy one zdążą zaowocować?
Tacca pisze:Owoce opuncji można jeść. Smakują trochę jak granaty. Tylko musiała byś taką pogodę jak teraz zaklepać na następne lata. ;:172
A to nie, dziękuję. :lol: To ja wolę niższe temperatury i śnieg w zimie.

Humbaku, żałuję że nie mam jak wziąć od Ciebie części tej cukinii, żeby swoje braki uzupełnić, ale ze względu na temperaturę nawet nie ruszam się z domu - na wieś nie pojechaliśmy, mój M. pojechał sobie wprawdzie nad szuwary jakieś popływać, ale ja nie umiem wypoczywać w tłoku nad bajorami.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dario, widzę, że masz taki sam problem z ogórkami jak ja. Moje najpierw nie chciały rosnąć, bo było im zimno w nocy, gdy nastały cieplejsze noce, wyrosły wysokie krzaczory, mają mnóstwo kwiatów, bardzo małe owoce i - niestety - już zaczęły im liście usychać. A przecież podlewam codziennie rano i wieczorem. ;:110
Już się zastanawiam czy ewentualnie nie kupić ogórków, bo z moich nie zrobię ulubionych przez całą rodzinę konserwowych z ostrą papryką i chrzanem. Kisić nie będę. Dużo zostało mi z ubiegłorocznego przetwórstwa.
Pomidoraski i u mnie wreszcie dojrzewają masowo, może trochę zbyt masowo, bo szybko zakończą cykl, ale trudno, będziemy je spożywać na okrągło. :;230
Pozdrówka wraz z życzeniami chłodu i deszczyku dla Ciebie i Twoich roślinek. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, dziękuję za życzenia, oby jak najszybciej się spełniły.
W zeszłym roku moja sąsaidka kupowała sobie dwa razy ogórki do kieszenia - niby z gospodarstawa ekologicznego, które tak zachwalała - i dwa razy jej ogórki pleśniały i śmierdziały, zamiast się ukisić. Ewidentnie uprawa już przestała być ekologiczna. 8-) :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dario ja już od kilku lat nie ryzykuję kupowania ogórków niewiadomego pochodzenia. Jak nie własne to plac i to ogórki wcale nie jednakowej wielkości tylko takie jak my zbieramy u siebie, albo nie kiszę ;:oj Niestety uwielbiam ogórki i to głównie kiszone :D Deszczu i chłodu życzę ;:168
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Dario :wit Bardzo sielsko i pięknie tu u Was :D
Piękny ogród przepiękne roślinki w nim rosną
Przepiękny dorodny ogórek
Przepięknie obsypane pomidorki owockami :wink:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”