Napisałaś szczęśliwie (tylko kilka mam tych kaktusów) zamiast bardzo nieszczęśliwie się złożyło...
Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Nie przejęzyczyłaś się przypadkiem?
Napisałaś szczęśliwie (tylko kilka mam tych kaktusów) zamiast bardzo nieszczęśliwie się złożyło...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niech będzie specjalnie dla Ciebie - na (nie)szczęście mam tylko kilka tych kaktusów
Ale na serio dodam, że trochę ich przybyło...Na szczęście: niewiele
Ale na serio dodam, że trochę ich przybyło...Na szczęście: niewiele
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Żanetko,muszę pochwalić Twoje gymlaczki,bo zawsze te kaktusiki u Mnie wiodą prym 
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Gymnocalycium górą. Nie wiem coone w sobie takiego mają. Bez kwiatów też wyglądają bardzo kusząco , szczególnie mihanovichii 
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- hen_s

A nie mówiłem/nie pisałem? 
- piasek pustyni

Leszku, Pawle, Henryku - miło mi, że tu zajrzeliście i cieszę się, że podobają się te gymnolki. Mnie urzekły tak naprawdę w całym tym rodzaju trzy - że tak niekaktusiarsko się wyrażę - gatunki: mihanovichii/friedrichii, "plaściory" typu ragonesii czy też kozelskyanum, i... pozostałe
Jednak tutaj, na Forum, wiele osób specjalizuje się w Gymnocalycium i to u Nich będę oglądać piękniejsze okazy. Ja w przyszłym roku planuję się poszerzyć - znaczy: zbiorek kaktusów poszerzyć, nie się - o: kaktusy Meksyku (to bez zmian), a dodatkowo o chamaecereusy i Echinopsis, nie licząc epiphyllum i epifitów (to też bez zmian).
I tak oto doszliśmy do momentu, gdzie chciałabym przedstawić nowych mieszkańców, z tej ostatniej serii zakupów. Powoli mi to idzie, bo urlopu nie mam, ale przecież też z drugiej strony nigdzie się nikomu nie spieszy. Przedstawiam Wam:
Jeszcze z czeskiej paczki Echinopsis cv. Hakuyo:

Ponadto:
Echinopsis eyriesii

Gymnocalycium cardenasianum 'Purple'

Mammillaria plumosa

Mammillaria sheldonii

i ostatni: Mammillaria swinglei (ma być wielkokwiatowa, ale to mam nadzieję zobaczyć w przyszłym sezonie
)

Mamilarki to wina Marka - On mnie zaraził. Gymno - to Wasza sprawka, choć trafił do mnie też przez przypadek. Ale mnie się podoba, a jak Wam?
Z góry dziękuję za wizyty i miłej nocki życzę!
Jednak tutaj, na Forum, wiele osób specjalizuje się w Gymnocalycium i to u Nich będę oglądać piękniejsze okazy. Ja w przyszłym roku planuję się poszerzyć - znaczy: zbiorek kaktusów poszerzyć, nie się - o: kaktusy Meksyku (to bez zmian), a dodatkowo o chamaecereusy i Echinopsis, nie licząc epiphyllum i epifitów (to też bez zmian).
I tak oto doszliśmy do momentu, gdzie chciałabym przedstawić nowych mieszkańców, z tej ostatniej serii zakupów. Powoli mi to idzie, bo urlopu nie mam, ale przecież też z drugiej strony nigdzie się nikomu nie spieszy. Przedstawiam Wam:
Jeszcze z czeskiej paczki Echinopsis cv. Hakuyo:

Ponadto:
Echinopsis eyriesii

Gymnocalycium cardenasianum 'Purple'

Mammillaria plumosa

Mammillaria sheldonii

i ostatni: Mammillaria swinglei (ma być wielkokwiatowa, ale to mam nadzieję zobaczyć w przyszłym sezonie

Mamilarki to wina Marka - On mnie zaraził. Gymno - to Wasza sprawka, choć trafił do mnie też przez przypadek. Ale mnie się podoba, a jak Wam?
Z góry dziękuję za wizyty i miłej nocki życzę!
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Generalnie wszystkie są ładne i mają coś w sobie, ale mnie zauroczył Gymnocalycium cardenasianum 'Purple' przepięknie wybarwiony, krągły i te ciernie
chyba pierwszy raz taki widzę 
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Sprawka nie moja wprawdzie, ale mnie osobiście się podobapiasek pustyni pisze: Gymno - to Wasza sprawka, choć trafił do mnie też przez przypadek. Ale mnie się podoba, a jak Wam?
Hakuyo natomiast możesz sobie mieć najpiękniejsze - na takie brzydactwo się na pewno nie dam nabrać
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Wszystkie oczywiście ładne -wiadomo...ale Gymnocalycium cardenasianum 'Purple'-jest na miejscu pierwszym.
Piękny kolor
Wracając do G michanovichii pięknie Ci kwitną ,ja mam dwa egzemplarze i ani ,ani...jeszcze kwiatka od nich nie widziałam ,czekam już drugi rok.
Jeden widać ,że żyje, a drugi stoi jak zaklęty.
Ogólnie ładne masz kaktusiki zważywszy ,że jesteś nie kaktusowa
Piękny kolor
Wracając do G michanovichii pięknie Ci kwitną ,ja mam dwa egzemplarze i ani ,ani...jeszcze kwiatka od nich nie widziałam ,czekam już drugi rok.
Jeden widać ,że żyje, a drugi stoi jak zaklęty.
Ogólnie ładne masz kaktusiki zważywszy ,że jesteś nie kaktusowa
- annaoj

- Od: 3 sie 2012, o 21:29
piasek pustyni pisze:. Mnie urzekły tak naprawdę w całym tym rodzaju trzy - że tak niekaktusiarsko się wyrażę - gatunki: mihanovichii/friedrichii, "plaściory" typu ragonesii czy też kozelskyanum, i... pozostałe![]()
To tak jak mnie...dodałabym jeszcze spegazzinii! Zdecydowanie. Ale pozostałe mniej.
piasek pustyni pisze: Ja w przyszłym roku planuję się poszerzyć - znaczy: zbiorek kaktusów poszerzyć,
Bardzo dobra decyzja! To się będzie działo.
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pojęcie kaktusy Meksyku jest bardzo szerokie , lepiej tu także się ukierunkować albo odwrotnie z każdego rodzaju "coś" .zbiorek kaktusów poszerzyć, nie się - o: kaktusy Meksyku (to bez zmian)
Tak czy owak coś mi się zdaje że zmieniasz się w kierunku kaktusowym
- piasek pustyni

Agnieszko - Lucynko - Małgosiu - Asiu - Jacku - nieustannie dziękować za wizyty i pozostawienie śladu po sobie
A jeszcze poczekaj, jeśli zakwitnie! To japońska hybryda, może będzie miała skośny np. środek alboco
Zakwitną i Tobie, zobaczysz
A skoro jesteśmy nadal przy kaktusach, to zobaczcie: jak nie kochać astraków...? Przecież to cudowne kaktusy. Mam je już chyba łącznie od pierwszego egzemplarza chyba ze cztery lata. Teraz po raz drugi w tym sezonie zakwitł niby ten sam gatunek - a kwiaty inne. Męski i żeński, czy tak po prostu mają ...? Zobaczcie sami:
Astrophytum myriostigma 'Nudum" (pięciożebrowe obydwa)

I razem, nawet tu widać różnicę w kwitnieniu:

Miłego weekendu życzę i z góry dziękuję za wizyty
Agnieszko - właśnie dlatego przez przypadek jest u mnie, bo dokładnie to samo mnie zachwyciłobrombiel pisze:Generalnie wszystkie są ładne i mają coś w sobie, ale mnie zauroczył Gymnocalycium cardenasianum 'Purple' przepięknie wybarwiony, krągły i te ciernie
Lucynko - ale on jest tak brzydki, że aż piękny...onectica pisze: Hakuyo natomiast możesz sobie mieć najpiękniejsze - na takie brzydactwo się na pewno nie dam nabrać
Małgosiu - jak wyżej, bardzo mnie ten stworek ujął swoim wyglądemnolina pisze:Wszystkie oczywiście ładne -wiadomo...ale Gymnocalycium cardenasianum 'Purple'-jest na miejscu pierwszym.
Ja nic im specjalnego nie robię. Kwitną niezawodnie już chyba trzeci sezon, a przecież zimowanie w tym roku było kiepskie, bo przecież zimą tego nazwać nie można. Może mam takie chętne do współpracy okazy i już. W przeciwieństwie do zaklętych mamilarek dwóch - jakaś równowaga w przyrodzie być musinolina pisze:Wracając do G michanovichii pięknie Ci kwitną ,ja mam dwa egzemplarze i ani ,ani...jeszcze kwiatka od nich nie widziałam ,czekam już drugi rok.
Tak jest, Asiu! Wiele gymnolków jest ślicznych, ale jeśli jakieś mają być, to właśnie z tych dwóch grup. Chyba, że przez przypadek jakiś wpadnie w oko swoim wyglądem, to wtedy tak, ale zdecydowanie wolę je oglądać u innych.annaoj pisze: dodałabym jeszcze spegazzinii! Zdecydowanie. Ale pozostałe mniej.
Mam nadzieję, ale kaktusy zawsze będą po prostu dodatkiem, choćby ze względu na priorytet, jakim są słońcożerne sukulenty Madagaskaru. Muszę wybierać takie, którym moje warunki podpasują, a kilka jak się okazuje, te warunki lubi.annaoj pisze:Bardzo dobra decyzja! To się będzie działo
Nie, Jacku, nie do każdego rodzaju mogę swoje warunki dopasować. Np. ariaki, które bardzo lubię, raczej nie zagoszczą, ten jeden ewidentnie po prostu znosi swoje miejsce, ale nic więcej. Escobaria, którą bardzo też lubię...To jeszcze zobaczymy. Ale mamilarki, koryfanty, ferokaktusy, thelokaktusy, jakieś inne nowe rodzaje - to jak najbardziej. I oczywiście nieodwzajemniona miłość - astrofyta. Spoza Meksyku: chamaecereusy, echinopsisy, epiphyllum - tego będę szukać, tego pragnęejacek pisze:Pojęcie kaktusy Meksyku jest bardzo szerokie , lepiej tu także się ukierunkować albo odwrotnie z każdego rodzaju "coś"
W jednej trzeciej tylkoejacek pisze:Tak czy owak coś mi się zdaje że zmieniasz się w kierunku kaktusowym
A skoro jesteśmy nadal przy kaktusach, to zobaczcie: jak nie kochać astraków...? Przecież to cudowne kaktusy. Mam je już chyba łącznie od pierwszego egzemplarza chyba ze cztery lata. Teraz po raz drugi w tym sezonie zakwitł niby ten sam gatunek - a kwiaty inne. Męski i żeński, czy tak po prostu mają ...? Zobaczcie sami:
Astrophytum myriostigma 'Nudum" (pięciożebrowe obydwa)

I razem, nawet tu widać różnicę w kwitnieniu:

Miłego weekendu życzę i z góry dziękuję za wizyty
- hen_s

Astrofyta ładne, okazałe, dobrze kwitnące - gratuluję.
Jeśli mogę w czymś pomóc - pisz!chamaecereusy, echinopsisy, epiphyllum - tego będę szukać, tego pragnę
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Bardzo ładnie kwitną, a że różne...one dbają byś się nimi nie znudziła

- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Zboczyłaś kobieto, w te kaktusy na całego. Kwiatki może i ładne, ale ciernie mnie nie kręcą.
Już wolę te Twoje ostatnie patykowe nabytki
.
Zdjęcia urlopowe bardzo ładne, my odpoczywaliśmy nad morzem. O Twoje miasto też zahaczyliśmy, ale tak tylko na chwilę
.
Już wolę te Twoje ostatnie patykowe nabytki
Zdjęcia urlopowe bardzo ładne, my odpoczywaliśmy nad morzem. O Twoje miasto też zahaczyliśmy, ale tak tylko na chwilę