Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

BarbaraR pisze:
Miłko, tu jest zdjęcie dalii Danum Pinky - możesz porównać ze swoją nn

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f44 ... f4504.html
Myślę Basiu, że to będzie ta! Jest fajna, obficie kwitnie! Ja to mam szczęście do pomyłek. Tylko raz zdarzyła mi się paskuda (tak mówię na wrodzone, pokręcone i nijakie dalie). Szkoda tylko, że to nie Złota Miłka ;:306 Ale ja myślę, że w przyszłym sezonie się uda :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Basiu! Zaraz pobiegłem sprawdzić dalie Wyn'sa i masz rację - 'Sundazzler' to pomyłka. Jest identyczna jak 'Farmer John'! No trudno - będę miał dwie :roll:
Na podziwianie 'Anny Jantar' poczekam, a jej braki mogą być wynikiem suszy. Bo na innych daliach, których urodę już znam z lat poprzednich, też są braki. Na przykład 'Myrtles Brandy', dalia czerwona z białymi końcami zakwitła tak:
Obrazek
Fiolet i nieco z urody straciła inna dalia - 'Mingus Tony':
Obrazek

Natomiast oglądając zdjęcia Gabriela (piękne zresztą!) zastanawiam się, czy ta z moich nowych dalii nie jest 'Ceramic Beauty'? Nie bardzo można ją spotkać w necie więc co sądzicie? Jest mniejsza niż podaje p.Stanisław w katalogu ale poza tym bardzo podobna:
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Jacku,
dalia Ceramic Beauty funkcjonuje w internecie także pod nazwą Ceransic Beauty - ale to dalia sklasyfikowana jako GD - Great Decorative, a u takich średnica kwiatu powinna być powyżej 22 cm.
Twoja podobna jest w kolorystyce do odm. Otto's Thrill, ale może też być Ceramic Beauty, Versigny lub niedobarwiona tegoroczna nowość Avoca Amanda, która ma mniejszą średnicę kwiatu (ok. 15 cm). W tym roku jednak dalie robią bardzo nieoczekiwane "zmyłki" - pozwól jej zaszaleć w przyszłym sezonie, albo może jeszcze "poprawi się" we wrześniu?
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Gabriel
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 20:15

Post »

Jacku, ta dalia najbardziej podobna do Otto's Thrill, którą też mam.
Swoją drogą, zastanawiam się, jak mierzone są te średnice dla danej odmiany?
To chyba największy kwiat, jaki dalia wytworzyła, u mnie zwykle są kilka cm mniejsze, w przeciwieństwie do wysokości ;:306

Barbaro, zastanawiałem się nad tymi liśćmi, ale u mnie piaszczysta ziemia więc to chyba z suszy.
Pozdrawiam, Gabriel
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrielu,
u mnie z suszy usychają nie tylko liście, ale i kwiaty - od upalnego słońca podsychają im końce płatków. Przypuszczam, że średnicę kwiatu przyjmuje się z pierwszego kwiatu, który zwykle jest największy... i z dalii hodowanych w bardzo dobrych warunkach... Kolejne kwiaty są trochę mniej okazałe... Aby uzyskać jak największe kwiaty koniecznie trzeba obcinać przekwitające i przekwitłe kwiatostany, aby nie dopuszczać do zawiązywania nasion. Ale w tym roku dalie nie są jednak tak spektakularnie piękne, jak np. w ubiegłym, kiedy deszcz padał "na zawołanie" (przynajmniej u mnie sporo padało). Ten rok od początku obfituje w ekstremalne warunki pogodowe i dla wszystkich kwiatów, nie tylko dla dalii, jest trudny. Szkoda, ale tak też bywa...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Gabriel
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 20:15

Post »

No właśnie, zawsze obcinam przekwitłe kwiaty, bo zasychają im końce, szczególnie tym kaktusowym.
A pytałem tylko z ciekawości, bo często przy identyfikacji ważna jest wielkość kwiatu.
Na szczęście niedługo ma przyjść ochłodzenie :)
Pozdrawiam, Gabriel
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki Basiu, Gabrielu! Zapisuję sobie 'Otto's Thrill' ale będę obserwował i mierzył, czy średnica kwiatu osiągnie przynajmniej dolną granicę dla tej odm. czyli 20cm. To raczej w przyszłym roku, bo w tym miary biorą w łeb z powodu suszy.
A średnicę kwiatu rzeczywiście najlepiej brać z pierwszego rozwiniętego, bo jest zazwyczaj największy :idea: Patrzyłem na filmikach amerykańskich, ile zabiegów i wycinania bocznych pędów kwiatowych, by na wystawę zakwitły tylko duże kwiatostany.
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biedne te nasze dalie w tym roku, robimy co możemy, żeby je ratować, to już trzeci miesiąc bez deszczu u nas :(
Muszę się pochwalić odmianami Pana Stanisława, które po raz pierwszy w tym roku zagościły w naszym ogrodzie, jak do tej pory zakwitły :

Hapet Allerlei

Obrazek

Pink Jupiter

Obrazek

Cebu

Obrazek

Smarty

Obrazek

Constania Lemon

Obrazek

Snowbound

Obrazek

I jeszcze jedna NN, ktoś podpowie co to za odmiana? ;:180

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/929 ... 27ed3.html]Obrazek[/urll]
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda jak Pfitzers Joker, ale wydaje mi się, że Stanisław nie ma tej odmiany...
To od niego? Ale może to być także Alauna Pochette Surprise - choć mi się zdaje, że też już jej nie mnoży...
Pozdrawiam
Barbara
kryzysowa
---

Post »

Basiu, to na pewno jest dalia od Pana Stanisława ;:108
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro będę się z nim widzieć na wystawie w Rybniku, to się dopytam...
Przy okazji zapraszam wszystkich do Rybnika na jutro i pojutrze na wystawę kwiatową. Chodzą słuchy, że jakoweś extra piękności będą... Kto może - niech zajrzy. Oprócz dalii na pewno będzie mnóstwo pięknych mieczyków, bo, jak zawsze w Rybniku, gladiolowy najazd czeski się zapowiada...
Trochę sfotografuję, ale zdjęcia nie oddają rzeczywistości... więc przyjedźcie sami obejrzeć te cudeńka!

Przypomniałam sobie o jeszcze jednej odmianie incurved cactus w kolorze czerwonym z białymi końcówkami - i to może być ona na Twoim zdjęciu - to Friguolet - kwiat ok. 14 cm

http://www.national-dahlia-collection.c ... oulet.html

http://www.rosecottageplants.co.uk/dahlia-friquolet/p10

Albo tegoroczna nowinka - Hello There!
Pozdrawiam
Barbara
kryzysowa
---

Post »

Basiu, wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że jest to Alauna Pochette Surprise , dziękuję za podpowiedź ;:180
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak co roku, mniej więcej w połowie sierpnia, odbywa się wystawa dalii i mieczyków w Rybniku. W tym roku chwała wystawcom, że pomimo trudnej pogody, postarali się, żeby wystawa się odbyła. I było co oglądać!
Zaraz po otwarciu wystawy miały miejsce uroczyste chrzciny dalii DAWID. Ojcem Chrzestnym był Dawid, wnuk p. Andrzeja Surmy, który zaprezentował najwięcej odmian na wystawie (p. Andrzej oczywiście, alę łącznie z wnukiem, który dzielnie asystował). Twórcą dalii jjest oczywiście Stanisław. Bardzo sympatyczna uroczystość, a ojciec chrzestny i "dawca" imienia wcale nie był stremowany sytuacją, a wręcz przeciwnie - bardzo rezolutny i ucieszony, bo za przykładem dziadka, bardzo kocha dalie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomimo upału w klimatyzowanej hali wystawowej i dalie i mieczyki wytrzymały napór gorąca i prezentowały się całkiem nieźle

I miejsce i Grand Prix wystawy zdobyła odmiana Spartacus - wystawca: Andrzej Surma

Obrazek

miejsce II wśród dekoracyjnych: Hapet Herz Ass - wystawca: Andrzej Surma

Obrazek

III miejsce: Autumn Sunburst - wystawca: Andrzej Surma

Obrazek

Kaktusowe:
I miejsce - Taum Sauk - wystawca: Grzegorz Sztymala

Obrazek

II miejsce - Hakurei - wystawca: Andrzej Surma

Obrazek

III miejsce: Vancouver - wystawcy: Eugeniusz i Iza Boreccy

Obrazek

Kaktusowe jeleniorożne

I miejsce - Myrtles Folly - wystawca: Andrzej Surma

Obrazek

II miejsce: Salsa Verde - wystawca: Grzegorz Sztymala

Obrazek

III miejsce: Hapet Orange Cyrill - wystawca: Andrzej Surma

Obrazek

Pomponowe i ball:
Z tych niestety, nie sfotografowałam wszystkich, bo skończyły się baterie w aparacie fotograficznym...
Tam, gdzie nie mam zdjęć w zastępstwie daję linki do zdjęć w internecie...

I miejsce - Mary's Jomanda - wystawca: Andrzej Surma

http://dahlias.net/dahwebpg/Gallery/Gal ... omanda.htm

II miejsce - White Balloon - wystawca: Andrzej Surma

Obrazek

III miejsce: Blyton Softer Gleam - wystawca: Andrzej Surma

http://alanbuckingham.photoshelter.com/ ... aCEWuUfbIU

Był jeszcze konkurs na kompozycje kwiatową, ale nie wiem, która wygrała...

Więcej zdjęć później, bo na razie walą pioruny i leje (dzięki Bogu za deszcz!) i wyłączam urządzenie...
Pozdrawiam
Barbara
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

A może ta moja żółta to Yellow Sunburst? Zamawiałam ją, ale nie dostałam, a ta miała przywieszkę nr 12.
Obrazek
Rozwinęła się też ta pomylona z numerkiem 425 i ucieszyłam się, ze to czeski błąd i numer 452 czyli Bright Star, ale chyba kolorystycznie troche nie pasuje...
Obrazek
Ale z drugiej strony te kolory są jakieś niewydarzone w tym roku.
Louie Meggos i Myrtle's Folly
Obrazek Obrazek
oraz wielce podejrzane Gitt's Perfection i Spartakus
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu,
to może jest to nr 12 z kolekcji Stanisława czyli Wanda's Capella....
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”