CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Biały nalot u nasady kaktusa, pomocy
Załączam 2 zdjęcia. Co to może być?
https://www.dropbox.com/s/nj8v0pvbz249w ... 0.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/cb34z8puwp01n ... 8.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/nj8v0pvbz249w ... 0.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/cb34z8puwp01n ... 8.jpg?dl=0
- kocham_fizyke
- 100p
- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Biały nalot u nasady kaktusa, pomocy
Wygląda na skorkowacenie. Kaktus wytworzył warstwę korka, w wyniku reakcji na wilgoć. Po za tym masz nieodpowiednie podłoże. To też może być przyczyną. Czy te miejsca są miękkie?
Powinieneś zmienić podłoże na bardziej przepuszczalne: ziemia do kaktusów wymieszana z piachem i np. ze żwirem ze sklepu zoologicznego.
Powinieneś zmienić podłoże na bardziej przepuszczalne: ziemia do kaktusów wymieszana z piachem i np. ze żwirem ze sklepu zoologicznego.
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

Biały nalot jest twardszy od reszty kaktusa.
Czy jest możliwe, że stało się to od zbyt częstego podlewania? Czy wystarczy tylko go przesadzić?
Czy jest możliwe, że stało się to od zbyt częstego podlewania? Czy wystarczy tylko go przesadzić?
- kocham_fizyke
- 100p
Skoro to jest twarde to nie jest zgnilizna.
Musisz go koniecznie przesadzić i mniej podlewać. Podlewa się wtedy kiedy podłoże całkowicie wyschnie np. ja swoje kaktusy podlewam co 2,5 tygodnia.
Musisz go koniecznie przesadzić i mniej podlewać. Podlewa się wtedy kiedy podłoże całkowicie wyschnie np. ja swoje kaktusy podlewam co 2,5 tygodnia.
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

Oki już jutro to zrobię.
Jaką ziemię powinienem kupić? W jakich proporcjach ją zmieszać (tak pi razy oko
) ?
Jaką ziemię powinienem kupić? W jakich proporcjach ją zmieszać (tak pi razy oko

- kocham_fizyke
- 100p
Jeżeli masz więcej kaktusów to wszystkie musisz przesadzić.
Ja kupuję ziemię do kaktusów w sklepie ogrodniczym obojętnie jaką. Firma nie jest ważna. Ważne żeby na opakowaniu było napisane, że tylko kaktusy i sukulenty... Potem pół tej ziemi mieszam z piaskiem. Akurat po budowie go trochę zostało i mieszam go z ziemią tak, aby w mieszaninie było więcej tego piasku. Potem dodaje żwirek zakupiony w sklepie zoologicznym o małej granulacji. I wszystko mieszam. U kaktusów ważne jest to, aby tej czarnej ziemi-humusu było niewiele. One lubią mineralne podłoże, które szybko schnie.
Ważne też jest to, aby na dno doniczki wsypać kamienie. Ja posługuje się takimi polnymi. To zapewnia drenaż i woda łatwo przepływa. I ważna jest doniczka. Najlepiej gliniana, porowata. To zapewnia dobrą cyrkulację powietrza
Ja kupuję ziemię do kaktusów w sklepie ogrodniczym obojętnie jaką. Firma nie jest ważna. Ważne żeby na opakowaniu było napisane, że tylko kaktusy i sukulenty... Potem pół tej ziemi mieszam z piaskiem. Akurat po budowie go trochę zostało i mieszam go z ziemią tak, aby w mieszaninie było więcej tego piasku. Potem dodaje żwirek zakupiony w sklepie zoologicznym o małej granulacji. I wszystko mieszam. U kaktusów ważne jest to, aby tej czarnej ziemi-humusu było niewiele. One lubią mineralne podłoże, które szybko schnie.
Ważne też jest to, aby na dno doniczki wsypać kamienie. Ja posługuje się takimi polnymi. To zapewnia drenaż i woda łatwo przepływa. I ważna jest doniczka. Najlepiej gliniana, porowata. To zapewnia dobrą cyrkulację powietrza

Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

Dzięki za sporą garść porad 
Zabieram się do roboty.

Zabieram się do roboty.
- kocham_fizyke
- 100p
Jak przesadzisz wklej zdjęcie
I bardzo ważne po przesadzeniu trzeba poczekać tydzień z podlaniem. Nie wolno podlewać kaktusów zaraz po przesadzeniu, bo wtedy są najbardziej podatne na gnicie.

Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdjęcia mi się nie otwierają, więc porobię za wróżkę
Biały nalot u nasady robi sie często od podlewania wodą z kranu. Najlepiej podlewać deszczówką albo przegotwaną odstaną.

Biały nalot u nasady robi sie często od podlewania wodą z kranu. Najlepiej podlewać deszczówką albo przegotwaną odstaną.
- kocham_fizyke
- 100p
Na zdjęciach kaktus nie jest pokryty białym nalotem od wody. To jest jasny brąz do połowy kaktusa.
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Witam. Mam kaktusa od 20 lat, nie wiem jakiej odmiany. Prawdopodobnie został przelany. Gnije mu górna i dolna część, zrobił się miękki. Czy da się go uratować? na razie wyjąłem go z doniczki i wsadziłem do ryżu...
Wiem, to trochę szalone... ale taki czasami jestem!
Please help!
Andrzej

Wiem, to trochę szalone... ale taki czasami jestem!
Please help!
Andrzej

- kocham_fizyke
- 100p
A w jakim stanie są korzenie? Dół z korzeniami też jest miękki?
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

Dół tak jakby z zewnatrz wysechł, a środek ma twardy (została tylko sucha "skóra"). Korzenie były wszystkie wilgotne. Po kilku godzinach w ryżu są suche.
Hejo,
Chyba ostatnio przez przypadek zrobiłam krzywdę swojemu kaktusikowi...Czy ktoś może poradzić co z nim zrobić i czy jest jakaś szansa by dalej rósł?

Kaktus cały czas rósł na wysokość i nagle zaczął w dół, jakoś niewiele myśląc podparłam go płotkiem (i przywiązałam
) i zaczął od góry schnąć
Jak zauważyłam to kaktusa odwiązałam...i co tu teraz robić?
Na zdjęciu niestety przez gęste kolce słabo widać jak wygląda :/
EDIT:
Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale taki ma dół (taki szarawy od baaaardzo dawna, to chyba nie jest choroba?)

Chyba ostatnio przez przypadek zrobiłam krzywdę swojemu kaktusikowi...Czy ktoś może poradzić co z nim zrobić i czy jest jakaś szansa by dalej rósł?

Kaktus cały czas rósł na wysokość i nagle zaczął w dół, jakoś niewiele myśląc podparłam go płotkiem (i przywiązałam

Na zdjęciu niestety przez gęste kolce słabo widać jak wygląda :/
EDIT:
Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale taki ma dół (taki szarawy od baaaardzo dawna, to chyba nie jest choroba?)

- kocham_fizyke
- 100p
Czy oparzenia słoneczne znikają?
Jeden poparzyl się i ma białe plamy. A drugi jest lekko czerwony, w niektórych miejscach.
Jeden poparzyl się i ma białe plamy. A drugi jest lekko czerwony, w niektórych miejscach.
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola