Bukszpan - rozmnażanie,produkcja sadzonek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lut 2015, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bukszpan - jak rozmnożyć ?
Witam,chciałabym się poradzić.
Przy przesadzaniu bukszpanu dziś (około 70 cm wysokości), odłamała się spora gałąź ok. 50 cm. Czy jest szansa aby ją uratować? Np. ukorzenić? Co robić? Włożyć do ukorzeniacza i potrzymać w ziemi torfowej w domu przez kilka miesięcy czy po włożeniu do ukorzeniacza włożyć do gruntu? Proszę o poradę, chcę spróbować tę gałąź utrzymać przy życiu.
Przy przesadzaniu bukszpanu dziś (około 70 cm wysokości), odłamała się spora gałąź ok. 50 cm. Czy jest szansa aby ją uratować? Np. ukorzenić? Co robić? Włożyć do ukorzeniacza i potrzymać w ziemi torfowej w domu przez kilka miesięcy czy po włożeniu do ukorzeniacza włożyć do gruntu? Proszę o poradę, chcę spróbować tę gałąź utrzymać przy życiu.
Naczytałam się i spróbuję też się pobawić , próbowałam raz ale bez efektów.
W tamtym roku ogołociłam 2 szt i wszystko wyrzuciłam
Przyłożyłam też 2 gałązki ciekawe czy puściły korzonki.
Ile osób tyle metod i bądź tu człowieku mądry.
W tamtym roku ogołociłam 2 szt i wszystko wyrzuciłam

Przyłożyłam też 2 gałązki ciekawe czy puściły korzonki.
Ile osób tyle metod i bądź tu człowieku mądry.
Pozdrawiam Edyta
- Manuela
- 100p
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też kilkakrotnie już próbowałam zasadzić świąteczny bukszpan, ale bez rezultatów, zawsze mi usychał. Posadziłam w tym roku, zobaczymy, może się uda
I tak by usechł,a w ziemi może puści korzonki.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Kilka pytań o bukszpan
Dzień dobry!
Piszę, aby dowiedzieć się kilku spraw związanych z bukszpanem. Jako, że nie mogłem znaleźć precyzyjnej informacji na innych stronach, postanowiłem spytać tutaj.
Po pierwsze, ile czasu potrzebuje szczepka, aby ukorzenić się w pojemniku P9.
Po drugie, skąd wziąć dużą ilość takich szczepek np. kilka/kilkanaście tysięcy.
Pozdrawiam
Piszę, aby dowiedzieć się kilku spraw związanych z bukszpanem. Jako, że nie mogłem znaleźć precyzyjnej informacji na innych stronach, postanowiłem spytać tutaj.
Po pierwsze, ile czasu potrzebuje szczepka, aby ukorzenić się w pojemniku P9.
Po drugie, skąd wziąć dużą ilość takich szczepek np. kilka/kilkanaście tysięcy.
Pozdrawiam

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kilka pytań o bukszpan
Bukszpan ukorzenia się od 4 - 6 tygodni, warto zanurzyć końcówki w ukorzeniaczu. Dużą ilość szczepek najłatwiej pozyskać od działkowiczów, którzy przycinają swoje krzewy, teraz jest najlepszy czas na cięcie i ukorzenianie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
A czy da się mniej więcej określić ile szczepek da się pobrać z dojrzałego krzewu i jaka jest ewentualnie cena hurtowa takich szczepek?
Pozdrawiam!
A czy da się mniej więcej określić ile szczepek da się pobrać z dojrzałego krzewu i jaka jest ewentualnie cena hurtowa takich szczepek?
Pozdrawiam!

-
- 1000p
Gałązki po przycinaniu najczęściej się wyrzuca na kompost, więc jeśli znajdziesz działkowca, który przeprowadza taki zabieg, to pewnie dostaniesz szczepki za darmo. Jeśli chodzi o ilość to zależy jak duży jest krzaczek i w jakiej kondycji, bo zaniedbane dadzą zdecydowanie mniej szczepek, ponieważ bez regularnego przycinania są mniej zagęszczone. Rozejrzyj się wśród sąsiadów, może ktoś ma do oddania cały krzaczek? Wtedy szczepek będzie bardzo dużo.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
Rozumiem. A jaka według Ciebie jest najlepsza doniczka/pojemnik do sadzenia bukszpanu? Pytam o pojemność, ewentualnie wymiary.
Wiem, że też są palety po kilkanaście/kilkadziesiąt otworów w jednym. Czy to ma jakiś wpływ na tempo wzrostu lub jakość?
Pozdrawiam
Wiem, że też są palety po kilkanaście/kilkadziesiąt otworów w jednym. Czy to ma jakiś wpływ na tempo wzrostu lub jakość?
Pozdrawiam

- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Z tym się nie zgodzę... na jesieni ukorzenia mi się jakieś 60% ze względu na zimę, nie wszystko się ukorzeni. Na wiosnę zaś miałem 110% ukorzenionych sadzonek w ciągu 2 tygodni.szarotka66 pisze: teraz jest najlepszy czas na cięcie i ukorzenianie.
-
- 1000p
110%,
no to jeszcze napisz jak to zrobiłeś?
Zawsze ukorzeniam gałązki z sierpniowego cięcia i ukorzeniają się wszystkie.
Ja nie ukorzeniam w doniczkach tylko szukam zacienionego zakątka w ogrodzie i tam sadzę prosto do gruntu, oczywiście nie można zapomnieć o podlewaniu. Jeśli jednak chcesz to robić w doniczkach to dobre będą takie 0,5 l lub ciut mniejsze, możesz też próbować w wielodoniczkach ale wtedy ziemia wysycha bardzo szybko i ukorzenianie może się nie udać.

Zawsze ukorzeniam gałązki z sierpniowego cięcia i ukorzeniają się wszystkie.
Ja nie ukorzeniam w doniczkach tylko szukam zacienionego zakątka w ogrodzie i tam sadzę prosto do gruntu, oczywiście nie można zapomnieć o podlewaniu. Jeśli jednak chcesz to robić w doniczkach to dobre będą takie 0,5 l lub ciut mniejsze, możesz też próbować w wielodoniczkach ale wtedy ziemia wysycha bardzo szybko i ukorzenianie może się nie udać.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
To prosta roślina w uprawie i ukorzenianiu. Można je nabyć na aukcjach alle... za grosze przy zakupie kilkaset sztuk (bez pojemnika z gołym korzeniem w skrawku folii z wilgotną ziemią) Ukorzeniałem wtedy, kiedy miałem nadmiar po cięciu żywopłotu. Kiedy, nie miało to znaczenia, bo w 80 % się ukorzeniały. Nie stosowałem ukorzeniaczy, a i tak było nieźle jak na warunki amatorskie. Jeszcze do tej pory mam w pojemnikach b. jajolistny. (Buxus sempervirens rotundifolia)
Pojemnikowanie ma sens przy uprawie szkółkarskiej i zaczyna się od multipalet. Do chwili włożenia ich do P-9 musi upłynąć trochę czasu. Ponadto nazywamy je sadzonkami, nie szczepkami.
Pojemnikowanie ma sens przy uprawie szkółkarskiej i zaczyna się od multipalet. Do chwili włożenia ich do P-9 musi upłynąć trochę czasu. Ponadto nazywamy je sadzonkami, nie szczepkami.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
amnennar
a jednak zapraszam Cię do poczytania tematów zwiąxanych z bukszpanem.
Doświadczenia naszych forumowiczów są bezcenne.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=3995
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=45983
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=39276
a jednak zapraszam Cię do poczytania tematów zwiąxanych z bukszpanem.
Doświadczenia naszych forumowiczów są bezcenne.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=3995
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=45983
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=39276
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
Re: Bukszpan - rozmnażanie,produkcja sadzonek
Witajcie,
mam pytanie, na Święta uciąłem kilka pędów bukszpana do koszyczka, następnie włożyłem do szklanki z woda i widać że odżyły... pytanie tylko , czy w wodzie się ukorzenią ?
mam pytanie, na Święta uciąłem kilka pędów bukszpana do koszyczka, następnie włożyłem do szklanki z woda i widać że odżyły... pytanie tylko , czy w wodzie się ukorzenią ?
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Re: Bukszpan - rozmnażanie,produkcja sadzonek
Są takie szanse. Mnie się tak ukorzeniał.
A ogólnie się zastanawiam skąd bierzecie ten zdrowy bukszpan. Moja znajoma pani sprzedawała i po dysze gałązkę, a jak zniżyła pod koniec za 5 zł to się ludzie rzucili jak sępy!
Pytałam co robi , że ma taki niezeżarty, odpowiedziała, że co 2 tygodnie pryskają mocnym stężeniem środka, bo inaczej gąsiennica zżera.
No wyglądał ładnie, ale w sumie to przy takim aż strach przy stole usiąść
A ogólnie się zastanawiam skąd bierzecie ten zdrowy bukszpan. Moja znajoma pani sprzedawała i po dysze gałązkę, a jak zniżyła pod koniec za 5 zł to się ludzie rzucili jak sępy!
Pytałam co robi , że ma taki niezeżarty, odpowiedziała, że co 2 tygodnie pryskają mocnym stężeniem środka, bo inaczej gąsiennica zżera.
No wyglądał ładnie, ale w sumie to przy takim aż strach przy stole usiąść