Moim zdaniem szkoda roboty. Ale jak wiadomo,gusta są różne. Zrób trochę na próbę,aby mieć własne zdanie.
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Halys- robiłam cukinię a la ananas. Z ananasem ma to tyle wspólnego co ziemniak z czekoladą
Moim zdaniem szkoda roboty. Ale jak wiadomo,gusta są różne. Zrób trochę na próbę,aby mieć własne zdanie.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Może dlatego zachowują delikatny,naturalny smak świeżego ogórka .U nas cieszą się dużym powodzeniem .Dla urozmaicenia robię też kiszone ,korniszony ,pikle i różne sałatki w słoiki .krynka pisze:Na 3,5 kg ogórków tylko 2 łyżeczki soli?
- halys
- 200p

- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za podpowiedź ad. ananasów z cukinii.
Cukinia pójdzie w całości na leczo.
Cukinia pójdzie w całości na leczo.
Życie, Ty wariacie...
- lelumpolelum

- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Mam takie same doświadczenia, niestety, z tym, że próbowałam jeszcze zrobić to w krążkach- porażka pod każdym względem.krynka pisze:Halys- robiłam cukinię a la ananas. Z ananasem ma to tyle wspólnego co ziemniak z czekoladą![]()
Czy ma ktoś przepis na kapustę młodą w słoikach? Nie sałatkę, te już zrobiłam, raczej duszoną, takie gotowe danie
- annodomini

- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Kabaczek, cukinia. Jadłem jakiś miesiąc temu, ukiszoną w zeszłym sezonie cukinię. Robi ją sąsiadka w 5 litrowych butelkach po wodzie. Kiszone ogórki w smaku są bez szans
Mimo, że je uwielbiam, a za cukinią nie przepadam.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Niezły pomysł.
.Gotowe danie to raczej nie,ale kapusta bez dodatku białka , skrobi i tłuszczu a tylko z przyprawami i solą powinna bez trudu dać się zawekować.Co prawda młodą kapustę z pomidorami ,kminkiem i kiełbasą,podprawioną pieprzem i śmietaną uwielbiam,ale nie odważył bym się wpakować tego wszystkiego do słoika.
- cyganka77

- Od: 21 sie 2012, o 14:52
A ja dziś pierwszy raz zrobiłam ketchup z cukinii i jest bardzo dobry. Do tej pory robiłam tylko z pomidorów, ale przy tym jest mniej roboty i mniej zabrudzonych naczyń.
- lelumpolelum

Z tłuszczu chyba nie zrezygnuję, w końcu leczo też jest z olejem i trzyma się dobrze. Jak nikt nie podrzuci pomysłu, potrzeba (jak zwykle) zostanie matką wynalazku 
-
kaLo

Tu masz rację .Też robię leczo z olejem.Parówki dopiero w garnku.
Jak można pasteryzować brokuły,kalafior czy brukselkę,to pewnie można i kapustę.Trochę soli,cukru i kwasku.
Jak można pasteryzować brokuły,kalafior czy brukselkę,to pewnie można i kapustę.Trochę soli,cukru i kwasku.
- iwek

- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Ja leczo robię w ten sposób ,że kroję mniej więcej w tej samej ilości paprykę,pomidor i cukinię .Wlewam pół szklanki wody by mi się warzywa nie przypaliły zanim puszczą sok .Daję wszystkie warzywa pokrojone w kostkę i solę gotuję jak są miękkie odparowuję trochę bez przykrycia i do słoików i pasteryzuję w słoikach.Potem smażę tylko mięsko,kiełbaskę ,cebulę lub jak kto co lubi i wlewam takie leczo 
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
Barbara2000
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Ja co roku roku robię cukinie ala ananas. Wiadomo cukinia jak rośnie, to jak szalona i trzeba ją przerobić. Bezpośrednio ze słoika jej nie jem jak ananasa, bo to nie to, ale używam do sałatek w której występuje ananas. I tu mi specjalnie nie robi różnicy.
- halys
- 200p

- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Co robicie z borówki amerykańskiej? Czy da się jakoś przechować by potem móc wyjść ze słoika i prosto na ciasto?
Moja znajoma robi dżem truskawkowo - borówkowy, mówiła, że jest pyszny. Truskawki oczywiście ma mrożone.
Moja znajoma robi dżem truskawkowo - borówkowy, mówiła, że jest pyszny. Truskawki oczywiście ma mrożone.
Życie, Ty wariacie...
-
kaLo

Z mrożonymi można tak robić.
- lelumpolelum

Kapusta młoda zużytkowana
Zeszkliłam cebulę na oleju, dodałam czosnek, poszatkowaną i lekko zasoloną wcześniej kapustę, trochę marchwi w słupkach i na końcu pomidory. Doprawiłam solą, cukrem, papryką słodką wędzoną i żółtą pastą curry. Wyszła pyszna, zobaczymy, jak się przechowa. Pasteryzowałam dwa razy po pół godziny.
Halys, moja mam wkłada borówki do słoika, zasypuje cukrem i pasteryzuje. Wychodzą właśnie takie 'na ciasto', z tym, że zawartość mocno opada w czasie gotowania. Kiedyś wsadziła podprażone, żeby już nie zmieniły objętości ale smakowo to nie było już to.
Ktoś pytał wcześniej o mizerię bez oleju, sprawdzony wielokrotnie przepis mojej śp. sąsiadki:
! szklanka octu+2 szklanki cukru+1 szklanka wody+ sól do smaku i pieprz.
Wrzącą zalewą zalewać pocięte ogórki ułożone w słoikach. Natychmiast pasteryzować, najwyżej 10 minut.
Mizeria jest pyszna
Ja robię swój ocet z jabłek, jest słabszy niż spirytusowy, dlatego wodę też nim zastępuję.
Halys, moja mam wkłada borówki do słoika, zasypuje cukrem i pasteryzuje. Wychodzą właśnie takie 'na ciasto', z tym, że zawartość mocno opada w czasie gotowania. Kiedyś wsadziła podprażone, żeby już nie zmieniły objętości ale smakowo to nie było już to.
Ktoś pytał wcześniej o mizerię bez oleju, sprawdzony wielokrotnie przepis mojej śp. sąsiadki:
! szklanka octu+2 szklanki cukru+1 szklanka wody+ sól do smaku i pieprz.
Wrzącą zalewą zalewać pocięte ogórki ułożone w słoikach. Natychmiast pasteryzować, najwyżej 10 minut.
Mizeria jest pyszna