Moim zdaniem szkoda roboty. Ale jak wiadomo,gusta są różne. Zrób trochę na próbę,aby mieć własne zdanie.
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Halys- robiłam cukinię a la ananas. Z ananasem ma to tyle wspólnego co ziemniak z czekoladą
Moim zdaniem szkoda roboty. Ale jak wiadomo,gusta są różne. Zrób trochę na próbę,aby mieć własne zdanie.
Moim zdaniem szkoda roboty. Ale jak wiadomo,gusta są różne. Zrób trochę na próbę,aby mieć własne zdanie.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Może dlatego zachowują delikatny,naturalny smak świeżego ogórka .U nas cieszą się dużym powodzeniem .Dla urozmaicenia robię też kiszone ,korniszony ,pikle i różne sałatki w słoiki .krynka pisze:Na 3,5 kg ogórków tylko 2 łyżeczki soli?
- halys
- 200p

- Posty: 202
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki za podpowiedź ad. ananasów z cukinii.
Cukinia pójdzie w całości na leczo.
Cukinia pójdzie w całości na leczo.
Życie, Ty wariacie...
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mam takie same doświadczenia, niestety, z tym, że próbowałam jeszcze zrobić to w krążkach- porażka pod każdym względem.krynka pisze:Halys- robiłam cukinię a la ananas. Z ananasem ma to tyle wspólnego co ziemniak z czekoladą![]()
Moim zdaniem szkoda roboty. Ale jak wiadomo,gusta są różne. Zrób trochę na próbę,aby mieć własne zdanie.
Czy ma ktoś przepis na kapustę młodą w słoikach? Nie sałatkę, te już zrobiłam, raczej duszoną, takie gotowe danie
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Kabaczek, cukinia. Jadłem jakiś miesiąc temu, ukiszoną w zeszłym sezonie cukinię. Robi ją sąsiadka w 5 litrowych butelkach po wodzie. Kiszone ogórki w smaku są bez szans
Mimo, że je uwielbiam, a za cukinią nie przepadam.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Niezły pomysł.
.Gotowe danie to raczej nie,ale kapusta bez dodatku białka , skrobi i tłuszczu a tylko z przyprawami i solą powinna bez trudu dać się zawekować.Co prawda młodą kapustę z pomidorami ,kminkiem i kiełbasą,podprawioną pieprzem i śmietaną uwielbiam,ale nie odważył bym się wpakować tego wszystkiego do słoika.
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A ja dziś pierwszy raz zrobiłam ketchup z cukinii i jest bardzo dobry. Do tej pory robiłam tylko z pomidorów, ale przy tym jest mniej roboty i mniej zabrudzonych naczyń.
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Z tłuszczu chyba nie zrezygnuję, w końcu leczo też jest z olejem i trzyma się dobrze. Jak nikt nie podrzuci pomysłu, potrzeba (jak zwykle) zostanie matką wynalazku 
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tu masz rację .Też robię leczo z olejem.Parówki dopiero w garnku.
Jak można pasteryzować brokuły,kalafior czy brukselkę,to pewnie można i kapustę.Trochę soli,cukru i kwasku.
Jak można pasteryzować brokuły,kalafior czy brukselkę,to pewnie można i kapustę.Trochę soli,cukru i kwasku.
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja leczo robię w ten sposób ,że kroję mniej więcej w tej samej ilości paprykę,pomidor i cukinię .Wlewam pół szklanki wody by mi się warzywa nie przypaliły zanim puszczą sok .Daję wszystkie warzywa pokrojone w kostkę i solę gotuję jak są miękkie odparowuję trochę bez przykrycia i do słoików i pasteryzuję w słoikach.Potem smażę tylko mięsko,kiełbaskę ,cebulę lub jak kto co lubi i wlewam takie leczo 
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
Barbara2000
- Przyjaciel Forum - silver

- Posty: 691
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja co roku roku robię cukinie ala ananas. Wiadomo cukinia jak rośnie, to jak szalona i trzeba ją przerobić. Bezpośrednio ze słoika jej nie jem jak ananasa, bo to nie to, ale używam do sałatek w której występuje ananas. I tu mi specjalnie nie robi różnicy.
- halys
- 200p

- Posty: 202
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Co robicie z borówki amerykańskiej? Czy da się jakoś przechować by potem móc wyjść ze słoika i prosto na ciasto?
Moja znajoma robi dżem truskawkowo - borówkowy, mówiła, że jest pyszny. Truskawki oczywiście ma mrożone.
Moja znajoma robi dżem truskawkowo - borówkowy, mówiła, że jest pyszny. Truskawki oczywiście ma mrożone.
Życie, Ty wariacie...
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Z mrożonymi można tak robić.
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Kapusta młoda zużytkowana
Zeszkliłam cebulę na oleju, dodałam czosnek, poszatkowaną i lekko zasoloną wcześniej kapustę, trochę marchwi w słupkach i na końcu pomidory. Doprawiłam solą, cukrem, papryką słodką wędzoną i żółtą pastą curry. Wyszła pyszna, zobaczymy, jak się przechowa. Pasteryzowałam dwa razy po pół godziny.
Halys, moja mam wkłada borówki do słoika, zasypuje cukrem i pasteryzuje. Wychodzą właśnie takie 'na ciasto', z tym, że zawartość mocno opada w czasie gotowania. Kiedyś wsadziła podprażone, żeby już nie zmieniły objętości ale smakowo to nie było już to.
Ktoś pytał wcześniej o mizerię bez oleju, sprawdzony wielokrotnie przepis mojej śp. sąsiadki:
! szklanka octu+2 szklanki cukru+1 szklanka wody+ sól do smaku i pieprz.
Wrzącą zalewą zalewać pocięte ogórki ułożone w słoikach. Natychmiast pasteryzować, najwyżej 10 minut.
Mizeria jest pyszna
Ja robię swój ocet z jabłek, jest słabszy niż spirytusowy, dlatego wodę też nim zastępuję.
Halys, moja mam wkłada borówki do słoika, zasypuje cukrem i pasteryzuje. Wychodzą właśnie takie 'na ciasto', z tym, że zawartość mocno opada w czasie gotowania. Kiedyś wsadziła podprażone, żeby już nie zmieniły objętości ale smakowo to nie było już to.
Ktoś pytał wcześniej o mizerię bez oleju, sprawdzony wielokrotnie przepis mojej śp. sąsiadki:
! szklanka octu+2 szklanki cukru+1 szklanka wody+ sól do smaku i pieprz.
Wrzącą zalewą zalewać pocięte ogórki ułożone w słoikach. Natychmiast pasteryzować, najwyżej 10 minut.
Mizeria jest pyszna

