Ogród zielonej III
- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród zielonej III
Soniu ależ piękny masz ogród tyle cudowności w nim rośnie ale hortensje powaliły mnie na kolana , są przepiękne. 

- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu dzięki.
Hortensje to były pierwsze, posadzone w ogrodzie krzewy kwitnące. Jeszcze przed przeprowadzką zakwitły i już skradły moje serce. Sadzę kolejne. Dziś jeszcze Vanilki nie było.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Soniu
Dziękuję za e Pinki Vinki .Twoja jest cudna.
Może moja na drugi rok będzie już ładniejsza.Ma z 5 wiotkich gałązek i.Ze 4 kwiatuchy.
Ale i tak się cieszę,że ja mam już .
Piękne cynie.Ja w tym roku o nich zapomniałam
Lilie cudne.Ja jeszcze zamierzam więcej ich dosadzić, gdzie się da.Z innymi roślinkami cudnie wyglądają .A hortensjami jak najbardziej.Mi tak się spodobało.I jeszcze ich do nich dosadzę

Dziękuję za e Pinki Vinki .Twoja jest cudna.
Może moja na drugi rok będzie już ładniejsza.Ma z 5 wiotkich gałązek i.Ze 4 kwiatuchy.
Ale i tak się cieszę,że ja mam już .
Piękne cynie.Ja w tym roku o nich zapomniałam

Lilie cudne.Ja jeszcze zamierzam więcej ich dosadzić, gdzie się da.Z innymi roślinkami cudnie wyglądają .A hortensjami jak najbardziej.Mi tak się spodobało.I jeszcze ich do nich dosadzę

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Jestem zakochana w twoich hortensjach jakie masz piękne krzaczyska. Widzę że kule bukszpanowe dochodzą do siebie
Rozplenice od ciebie raczej nie rokują jest mi bardzo przykro z tego powodu dbałam podlewałam trzymałam w cieniu a one chyba padły. Wszystko pięknie rośnie nawet miskanty zaczęły wpuszczać. Hortensja limelight od ciebie zrobiła się na prawdę spora muszę wstawić zdjęcie i ci pokazać.

Rozplenice od ciebie raczej nie rokują jest mi bardzo przykro z tego powodu dbałam podlewałam trzymałam w cieniu a one chyba padły. Wszystko pięknie rośnie nawet miskanty zaczęły wpuszczać. Hortensja limelight od ciebie zrobiła się na prawdę spora muszę wstawić zdjęcie i ci pokazać.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,z satysfakcją wchodzę do Twojego domu,tak się cieszę ,że powstają cudne ogrody jak między innymi Twój, każdy ma swoją wizję i swoje wyczucie smaku ,Twoje jest rewelacyjne,pozdrawiam

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu jestem zachwycona Twoim pomysłem o różowych cyniach przed hortensjami.
I bardzo ale to bardzo podoba mi się szpaler żurawek poprzetykanych trawami. Cudo!!!

I bardzo ale to bardzo podoba mi się szpaler żurawek poprzetykanych trawami. Cudo!!!
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Soniu u Ciebie można nauczyć się połączeń kwiatowych
Ania ma rację,że żurawki poprzetykane niskimi trawkami to świetny duet
Co to za jeżówka różowa w kępie rośnie? To jedna sadzonka?

Co to za jeżówka różowa w kępie rośnie? To jedna sadzonka?

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aniu dzięki.
To już czteroletni krzew, twój też taki będzie. Czeka mnie przesadzanie większości lilii. Za bardzo mnie denerwują duże kępy sterczących łodyg po kwitnieniu.
Muszę je poupychać, żeby później inne rośliny je trochę zasłaniały. Jeszcze raz Pinki Vinki z hostami.

Anitko wymyśliłyśmy przesadzanie traw w czasie wegetacji.
Niestety u mnie też się nie udało. Wysieję wiosną rozplenice i małe sadzonki przyjmą się na pewno, albo podzielę stare przed ruszeniem wegetacji. Dobrze, że choć niektóre rośliny sobie radzą. Doniczkowe zawsze się przyjmą, a kopane niekoniecznie. Bukszpany już zielone, ale trzy na skarpie, przycięte przed upałami, przechodzą taki sam proces.
Na pocieszenie Chopin.

Martuś miło mi.
Lubię wiele części swojego ogrodu, ale niektóre rabaty straszą i brak mi na nie pomysłu. Rosną samosiejki żeniszka i astrów, albo powsadzałam różne rośliny do testowania. Najbardziej jestem zdziwiona heliotropem, który przycięty kwitnie nadal i upał mu nie straszny. Trochę chłodu życzę.

Aneczko nie wiem, jak te cynie tam upchnę, bo już jest obwódka z trzmieliny, ale eksperyment, jak zawsze wskazany.
Niestety żurawki po upałach stamtąd wyekspediuję. Bardzo je słońce przypaliło. Chyba, że zaczekam do drugiego roku, może będzie chłodniejszy.
NN z marketu ponownie kwitnie.

Aniu dzięki,
czasem coś odgapię, a czasem samej mi wyjdzie. Różowa jeżówka to z wymiany z forumką. Dostałam malutki kawałek i wsadziłam jesienią bez przekonania, że się przyjmie. A ona zaszalała i ma tyle kwiatów, dbam o nią wyjątkowo. Ma ze 40 cm wysokości i bardzo jasne liście. Ania anabuko1 podpowiedziała, że Pink Double Delight. Dla ciebie Artemis.

Od Sabinki i Ali dostałam nasiona ciekawych sasanek,
wszystkie czekają na koniec upałów.

Bonica mimo upałów ma całkiem zdrowe płatki.

Ostatnie kwiaty margerytek.

Mam prośbę o pomoc w komponowaniu tej rabaty. Z przodu będą niskie, niebieskie szałwie, które tam były, a aktualnie się rozmnażają.
Między bukszpanami, bliżej różowych jeżówek, które zmienią miejsce, wymyśliłam posadzenie białych lub oliwkowych jeżówek. Tylko czy jak się szybciej rozrosną niż bukszpany, nie zdominują rabaty. Właścicielki Green Jewel proszone o podzielenie się doświadczeniami.

Anitko wymyśliłyśmy przesadzanie traw w czasie wegetacji.

Martuś miło mi.

Aneczko nie wiem, jak te cynie tam upchnę, bo już jest obwódka z trzmieliny, ale eksperyment, jak zawsze wskazany.

Aniu dzięki,

Od Sabinki i Ali dostałam nasiona ciekawych sasanek,

Bonica mimo upałów ma całkiem zdrowe płatki.

Ostatnie kwiaty margerytek.

Mam prośbę o pomoc w komponowaniu tej rabaty. Z przodu będą niskie, niebieskie szałwie, które tam były, a aktualnie się rozmnażają.

Green Jewel mam od tego roku ,wiele się nie rozrosła ,więc za bardzo nie mogę się wypowiedzieć. Natomiast mam z białych Milkshake i White Double delight od zeszłego roku. Te ładnie przyrastają i u mnie nie są wysokie-z 15 c nad kolano. Jeszcze mam Ferris czy jakos tak od jesieni i jest niziutka ale możliwe ze dlatego iz ma kiepskie stanowisko-jest na razie na tymczasie
Pozdrawiam. Ewa
- ogrodniczka01
- 1000p
- Od: 18 lip 2009, o 11:45
Soniu cynie cudne kolory i hortensje masz piękne
Ogród urządzony z gustem

Ogród urządzony z gustem

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Soniu twój Chopin to krzaczor że hoho
moim zdaniem jeżówki między bukszpanami to nie zbyt dobry pomysł zasłonią twoje piękne kulki. Ja bym dała po między nimi turzycę frosted curls a za nimi albo po boku jeżówy gren jewel ( też mi się ona podoba
)

moim zdaniem jeżówki między bukszpanami to nie zbyt dobry pomysł zasłonią twoje piękne kulki. Ja bym dała po między nimi turzycę frosted curls a za nimi albo po boku jeżówy gren jewel ( też mi się ona podoba

Znalazłam mój ulubiony ogród:) Soniu, doczytałam u ciebie, że żadne brązowe trawki nie przetrwają naszej zimy
a ja kupiłam trzy w tym roku, rozrosły się ładnie. Są widoczne z okna pokoju dziennego, liczyłam, że będą ozdobą zimą, w śniegu...na szczęście drogie nie były, w sumie w cenie pelargonii, więc może warto je co roku kupować?
Mam dużo Limelightów, ale moje w ogóle nie pachną. Jak to możliwe, że twoje pachną? Widok z wejścia do domu masz przepiękny, też mam hortensje przy wejściu, szczególnie ładnie wyglądają nocą.
Zgapiony od ciebie żywopłocik z trzmielin ładnie już mi się połączył. Jak radziłaś, przycięłam z góry i powtykałam to co ucięte w ziemię, większość chyba się przyjęła.
Co do twojej rabaty bukszpanowej - brakuje mi tam jakiegoś wysokiego pionowego elementu. Może obelisk z różą? Widzę tam Eden Rose....

Mam dużo Limelightów, ale moje w ogóle nie pachną. Jak to możliwe, że twoje pachną? Widok z wejścia do domu masz przepiękny, też mam hortensje przy wejściu, szczególnie ładnie wyglądają nocą.
Zgapiony od ciebie żywopłocik z trzmielin ładnie już mi się połączył. Jak radziłaś, przycięłam z góry i powtykałam to co ucięte w ziemię, większość chyba się przyjęła.
Co do twojej rabaty bukszpanowej - brakuje mi tam jakiegoś wysokiego pionowego elementu. Może obelisk z różą? Widzę tam Eden Rose....
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Soniu, przegapiłam (jak zwykle) otwarcie Twojego nowego wątku, ale już wszytko obejrzałam.
Fajnie tak sobie popatrzeć, jak sie ogród zmienia na przestrzeni niewielu w sumie lat - hortensje się bardzo ładnie rozrastają.
Chyba masz przepuszczalną ziemię, bo perowskie i jeżówki ładnie u Ciebie rosną?
Dobrze, że napisałaś o żeniszku i mikołajku, nie wiedziałam, że one same potrafią się wysiać. Ale tu znowu - pewnie przepuszczalne stanowisko odgrywa główną rolę?
Czy mogę zapytać z czego masz zrobiony podjazd i ścieżki? Ładnie to wygląda. Z czytej ciekawości pytam, bo póki co nie grozi mi robienie żadnego podjazdu.
Fajnie tak sobie popatrzeć, jak sie ogród zmienia na przestrzeni niewielu w sumie lat - hortensje się bardzo ładnie rozrastają.

Chyba masz przepuszczalną ziemię, bo perowskie i jeżówki ładnie u Ciebie rosną?
Dobrze, że napisałaś o żeniszku i mikołajku, nie wiedziałam, że one same potrafią się wysiać. Ale tu znowu - pewnie przepuszczalne stanowisko odgrywa główną rolę?
Czy mogę zapytać z czego masz zrobiony podjazd i ścieżki? Ładnie to wygląda. Z czytej ciekawości pytam, bo póki co nie grozi mi robienie żadnego podjazdu.

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Soniu, wpadłam i oniemiałam. Jakie śliczne ogromne wiechy kwiatowe w hortkach. Podszepnij kobieto czym je tak karmisz?
Czy ta moja mizerota którą wstawiłam u siebie jeszcze jakoś rokuje? Da się ją jakoś "reanimować" np. na przyszły rok?
Kiedyś to kwiat ogromny jak moja głowa miała...
Czy ta moja mizerota którą wstawiłam u siebie jeszcze jakoś rokuje? Da się ją jakoś "reanimować" np. na przyszły rok?
Kiedyś to kwiat ogromny jak moja głowa miała...

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Artemis cudna musz? j? mieć. Pięknie. To juž 3 część.