Małpi Gaj

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Małpi Gaj

Post »

Ratunku, tchu złapać nie mogę! Cudne!
To ja się tu zastanawiam miesiącami, co u mnie nie zmarznie, a tu proszę... Cuda na patyku. Czy wszystkie róże okrywasz na zimę?
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Pozdrawiam wszystkich gorąco a zwłaszcza Ełk!
Dorja wszystko co najlepsze ;:306 jeszcze przede mną, dwie zimy ostatnie były lekkie, a co dalej, to się okaże. Wiem jednak, że mrozy żadne nie powstrzymają już mnie od uprawy róż. Okrywam tylko te, które mają w opisie wytrzymałość na -26 i sadzone jesienią danego roku .
Wiesiu Pashmina jest filigranowa, rośnie słabo , żeby podziwiać trzeba przyjąć pozycję horyzontalną :;230
Marioto prawda, że ropuszki są bardzo cwane, a róże chociaż małe, to każde cięcie kończy się widokami a'la łapanie wściekłego kota ;:124
Obrazek

Obrazek
Polka -może robić za pnącą albo krzaczastą,

Obrazek
Liliowiec pająk Heavenly Flight
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lawenda z Pastellą, oraz Papa Meilland

Obrazek
Francois Jouranville
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Madame Figaro długo trzyma kwiaty, choć zdecydowanie najkorzystniej wyglądają w początkowej fazie rozkwitu

Obrazek

Obrazek
Barock
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam upalnie. :wit
Co słychać w ogrodzie u Ciebie, czy tak sucho, jak u mnie? Ostatnie zdjęcia z ogrodu piękne. ;:138
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witam ponownie:)

U mnie skwar,a u Ciebie?
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Piękne te twoje róże widach że masz do nich rękę ....ja też mam ich troszkę ale ciągle jestem podrapana jak coś przy nich robię tak więc u mnie są bo m je lubi jedynie Eden rose to moja faworytka .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przyszłam się z Tobą przywitać, bo ogrody typu małpi gaj czy wiejski bardzo mnie pociągają :;230
Masz mnóstwo cudownych róż, ale i te co tworzą gaj ;:63
A z gnojówką to praktykuję i działa ! teraz mam z pędów czosnku ....cuchnie jak diabli i zobaczyłam dzisiaj jeden kopczyk...już się zasadzam :;230 Ale najlepiej działa gnojówka z czarnego bzu ;:215
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Ja też wpadłam się przywitać . :wit
Kwiaty przepiękne , róże jak malowane . Widać ile serca i pracy wkładasz w swój Małpi gaj .
W tym sezonie z nornicą walczę przy pomocy mielonej gorczycy . Jak na razie nornice dały za wygraną i nie przychodzą .

Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Temat dyskusji zawsze aktualny, w tym roku widzę wyjątkowo dużo nornicowych dziur :roll:
Maska i Biesia, czy możecie napisac coś więcej o waszych miksturach, proszę.
Pięknie masz i zdjęcia robisz ładne :) :) U mnie od tygodnia tak gorąco, że unikam wychodzenia z domu
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lawenda
Ten sposób przeganiania nornic po raz pierwszy stosowałam w tym roku . Zaskoczyła mnie jego skuteczność . Nornic z części uprawnej się pozbyłam , ale i tak jakiś inny gryzoń poobgryzał mi buraki . Na pewno nie była to nornica , bo objedzone było to co wystawało z ziemi . Walkę z norncami rozpoczęłam wczesną wiosnną , gdy pokazały się pierwsze oznaki bytowania nornic . Mój sposób jest prosty i nie wymaga dużo pracy . Ziarna gorczycy mielę , wsypuję w dziury widoczne w podłożu i wlewam w taką podsypaną dziurę gorącej wody . Oczywiście jeśli dziury są w pobliżu cennych roślin nie leję wrzątku tylko ciepłą wodę . Taka mikstura dla nornic i kretów jest bardzo nie miła . Gaz musztardowy dość skutecznie przegania gryzonie . Takie aplikacje gorczycowe stosowała gdy tylko wypatrzyłam nowe norki , albo jakieś ruchy przy starych . U mnie dobrym wskaźnikiem jest zachowanie psa . Prawda , że sposób prosty ?
Uważam , że tę metodę najlepiej stosować wczesną wiosną , gdy systemy korzeniowe nie będą narażone na kontakt z gorącą wodą . Teraz to bezpieczniejsze będą gnojówki , ale to nie moja bajka , bo ja gnojówek nie nastawiam i nie używam .

Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Gaj przynajmniej z nazwy jest cienisty... ;:224
Niestety normalnie z nieba leje się jakiś okropny żar i o 9 rano( dla kogo to jeszcze rano; ) już koszulka się klei do ciała - Suwalska norma :;230 a ja przepowiadałam w tym roku zimne lato - ale Sybilla ze mnie : P
Żałuję, że nie wiedziałam gdzie rzucić tekst o nornicach i kretach, gdy moja działka miejscami przypominała pole minowe ;:145
Ostatnio rozmawiałam z pewnym działkowcem na temat wynoszenia kretów i dowiedziałam się, że krety wywozi się na ok. 10 km , ale chyba żartował... z drugiej stony, moje kreciki okazały się po pierwszych łapankach niezwykle zdolne i unikały sytuacji, które poprzednio doprowadziły do ich ewakuacji, to jednak o czymś świadczy, a może nie... Ciekawa jestem, czy macie jakąś wiedzę na ten temat ?
Ewo wpadłam na Twój ogród, ale muszę mieć więcej czasu, żeby tam pospacerować i pooglądać te wszestkie cudeńka, masz jakies same niesamowitości, normalnie wyższa szkoła...
Beatko gaz musztardowy brzmi groźnie, może wykorzystam tę broń, najpewniej jako ostateczną ;:215 jeśli to nie tajemnica, to dlaczego nie używasz gnojówek, przecież one tak niepowtarzalnie pachną ; )
Mario tak poniewczasie spostrzegłam, iż moja rada jest nie na temat, bo korzenie drzew ( a chyba o tym pisałaś) podgryzają karczowniki, a nie jestem pewna czy metody walki z kretami i nornicami skutkują w przypadku karczowników, Ty wiesz to zapewne najlepiej ;:108
Teresko nie zawsze piszę w Twoim wątku, ale namiętnie go nawiedzam i podpatruję i podczytuję i tyle tam piękności ;:224 lilie zielone jakieś widziałam i coś słyszałam o mekonopsie, a raczej czytałam, ale nieuważnie - posiadasz może -? Chętnie czegoś bym się dowiedziała i w ogóle te łany bylin robią na mnie pieruńskie wrażenie ;:333
Uleńko nie ma co, umiesz budowć napięcie, co wlazę na forum to lecę oglądać Twoje zdjęcia, a tam wszysko odłogiem leży i kwiczy ;:306 specjalnie dla Ciebie ;:167 Grafin Esterhazy( Furstin Esterhazy), przy czym moja wydaje się być ciemniejsza niż prezentowana na stronie M. Sołtysa. I znowu zachodzę w głowę ona czy nie ona? Jakkolwiek by nie było, jest to absolutna rewelacja - różyczka w typie- plastik- nic jej nie bierze, ale zobaczymy jak będzie dalej ....
Obrazek
Grafin Esterhazy i....
Obrazek
Asta von Parpart - kreacje Geshwinda

Obrazek

Obrazek
Takie tam...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Liliowiec ...prawdopodobnie Westerplatte i....
Obrazek
róża Rosarium...

Obrazek
Liliowiec paaachnący Enchanted Forest, tetraploid
Obrazek
;:108 i dzielżan Fatamorgana- ... szła przez pustynię, szła karawana...
Obrazek

Obrazek
Róża Empereur du Maroc kwitnie jak współczesna cały czas !

Obrazek
Trąbkowy oszałamiacz zapachem- Queen of Africa
Obrazek
oraz różana księżniczka Sharifa, wobec której zalet czuję się bezbronna... czarująca ;:167 szkoda, że zaraza bezpłodna ...
Moja działeczka taka malutka, że te ciekawsze ujęcia niestety muszą się powtarzać i rośliny też ;:145
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Bardzo podoba mi się Twój avatar, taka czarownica, jak nasza świętokrzyska. A róża na ostatnim zdjęciu cudna ;:215 .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Nareszcie deszcz :tan a, że w życiu nie może być za pięknie, to dziś musiałam wylać dwa wiadra dziegciu, bo moje kochane kreciki wróciły ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu :wit
Śliczne zdjęcia , a na nich śliczne kwiatki . Lubię oglądać takie fotki . Sama zupełnie nie hoduję kwiatów . Kiedyś , kilka lat temu próbowałam z róźami , ale to nie moja bajka . Nie oznacza to , że w ogrodzie nie ma kwiatów , są ale takie , które raz posadzone dają sobie radę przy mojej nie wielkiej pomocy . Z bylin mam hortensję , taką zwykłą wiejską . Sama rośnie , tylko wiosną skracam jej pędy . Mam trochę piwonii , nazw nie znam , ale kolory kwiatów od bordo do białych . Są też inne kwiaty , same się rozsiewają i mnie to odpowiada .
Wśród Twoich kwiatowych zdjęć zaplątało się zdjęcie krzaka pomidora . Ciekawi mnie bardzo co to za odmiana i czy oprócz niego masz jakieś pomidory ?
Pomidory to temat , który od niedawna ( dwa lata )bardzo mnie interesuje . Mogę na ten temat czytać , rozmawiać i oczywiście uprawiam . Mam kilka odmian , pomidory posadzone mam w gruncie i w szklarni .
Może nie bardzo pasuję do Twojego wątku , ale jeśli pozwolisz będę tu zaglądać by nacieszyć się ładnymi zdjęciami i poczytać o kwiatach , a przede wszystkim o różach .

Pozdrwaiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

:wit Beatko, gdybyś zechciała wstawić jakieś zdjęcia swoich pomidorków, było by fajnie.
Pomidor który zamieściłam to stare, poczciwe Bawole Serce, chociaż tu wygląda bardziej na cielęce ;:224 Przyznam się ,że ja również zaczynałam od oglądania róż w innych wątkach ....
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu :wit
Mam dużo zdjęć moich pomidorków . Mam też problem , bo do komunikacji używam tabletu i pomimo szczerych chęci zdjęć z niego hostingi nie przyjmują .
Trochę moich zdjęć ( dzięki uprzejmości Małgosi ) moższ obejrzeć w wątku Małgosi Tymczasowy ogród Margo_margo .
Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”