Begonia wyniosła ,zimowa(Begonia elatior)
Re: Begonia - więdnące liście
A można dać do samej wody? 

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie próbowałem, ale wg mnie w wodzie może gnić. Nie wszystkie sadzonki da się ukorzeniać tą metodą. Ale zawsze możesz zrobić eksperyment, część próbować ukorzenić w wodzie, a część w ziemi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czyli uciąć wierzchołek i dać do mokrej ziemi?Takiej dla kaktusów?I ta odcięta część ma być cała przykryta ziemią?Może spróbuję też w wodzie jak tutaj http://images45.fotosik.pl/960/5c6c4f31dd6a819amed.jpg . Ale wielkie dzięki za pomoc.Postaram się ją uratować ^_^norbert76 pisze:Nie próbowałem, ale wg mnie w wodzie może gnić. Nie wszystkie sadzonki da się ukorzeniać tą metodą.
- norbert76
Nie do mokrej, a delikatnie wilgotnej. Chodzi oto, żeby nie była całkowicie suchą, ani właśnie mokra. A sądzisz, sypiąc pełną doniczkę ziemi tak jak sądzisz normalnie roślinę i robisz po prostu w niej dziurki głębokie na 3 - 4 cm (tak, żeby sadzonki się nie wywracały). Podlewałem delikatnie po okresie tygodnia, półtora ale podkreślam delikatnie.
Stanowisko jasne, w żadnym wypadku nie na słońcu.
Mam nadzieję, że się Tobie uda.
Stanowisko jasne, w żadnym wypadku nie na słońcu.
Mam nadzieję, że się Tobie uda.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jedną wsadziłem do ziemi plus dodatkowo spróbowałem rozmnożyć przez liść.W drugiej w wodzie.Ta w ziemi jest dobrze posadzona ? 
[/URL]
Ps.Ta po lewej nie jest tak duża jak wydaję się na zdjęciu

Ps.Ta po lewej nie jest tak duża jak wydaję się na zdjęciu

- norbert76
Podlewałeś ją? Masz zwykłą doniczkę o podobnych wymiarach? Bo szklanka za bardzo się nie nadaje. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak podlewałem.Przeniosę ją do doniczki.Teraz pozostaje czekać 

- norbert76
Ale pisałem, żeby na razie nie podlewać, pierwsze delikatne podlanie dopiero po okresie ok. tygodnia, półtora. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta