Pisałaś o zachwycie nad liliami OT (tym razem już napisałam bezbłędnie
Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród II
- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród II
Beatko, twój pomocnik to prawdziwa słodycz. Co te nasze chłopaki mają, że serce rozpływa się jak z cukru przy takich słodkich minkach
Kochana, powiedz mi gdzie zamawiałaś swoje floksy?? Masz śliczne odmiany, czy to od kogoś z forum??
) przyznam, że dopóki nie zakwitła u mnie pierwsza trąbkowa, to nie wiedziałam, że lilia potrafi aż tak intensywnie pachnieć. Zaczęłam poszukiwania i natrafiłam na mieszańce i orientalne. Po pierwszym zamówieniu i kwitnieniu wpadłam jak śliwka w kompot
Żałuję tylko, że nie chcą się tak szybko rozmnażać jak azjatki..
- manenka71

- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozbroiłaś mnie tymi zdjęciami ,wszystkie kwiaty które kocham najlepiej ,bardzo dobrze wyglądają takie już rozrośniete.
- jolifleur

- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Z tego co piszesz wiatr to czasem dobry ogrodnik
Zestawienie wyszło piękne 
Liliowce masz piękne i chyba nie ma co się tutaj rozpisywać bo co jeden to ładniejszy i cieszy oczy
Na Dawida Kirchofa też miałam chęć ale te dwa powyżej wydają mi się ładniejsze. A może to jego pierwszy kwiat? Pierwsze najczęściej nie oddają całej urody.
Doczytałam też, że uwiodły Cię lilijki
To piękne kwiaty i u mnie też sporo ich jest
Niektóre mają "dzieci". Jeśli chcesz przygarnąć kilka sierotek to jesienią mogą być do adopcji
bo przesadzanie się szykuje 
Pozdrawiam i
Liliowce masz piękne i chyba nie ma co się tutaj rozpisywać bo co jeden to ładniejszy i cieszy oczy
Na Dawida Kirchofa też miałam chęć ale te dwa powyżej wydają mi się ładniejsze. A może to jego pierwszy kwiat? Pierwsze najczęściej nie oddają całej urody.
Doczytałam też, że uwiodły Cię lilijki
Pozdrawiam i
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Beatko znowu długo mnie u Ciebie nie było.
Liliowiec 'Edge Of Your Seat' cudny ,jaki duży ma kwiat ?
Liliowiec 'Edge Of Your Seat' cudny ,jaki duży ma kwiat ?
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Beatko,dziękuję za namiary ,teraz wyjeżdżam na chwilę na urlop,ale na pewno skorzystam ,bo chciałabym powiekszyć kolekcję tych pięknych kwiatów,masz cudne floksy też je uwielbiam i już troszkę nazbierałam,pozdrawiam i milej niedzieli życzę 
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Fakt, pas startowy dość długi, ale wg zdjęć, to już dość 'szczelnie' zagospodarowany
.
Mnie też w tym sezonie zafascynowały lilie i to te pachnące, ale nie wiem, czy im się spodoba moja piaszczysta gleba
. W każdym razie trochę dokupię, co by nie było
.
Śliczne te Twoje liliowce, floksom też nic nie brakuje, a mutant ożywi rabatę, bo trochę inaczej wygląda
. Mnie powoli przeraża zagęszczenie, które się tworzy, bo rośliny się rozrastają
. Ta świadomość jakoś nie może wpłynąć na ograniczenie moich zachcianek 
Mnie też w tym sezonie zafascynowały lilie i to te pachnące, ale nie wiem, czy im się spodoba moja piaszczysta gleba
Śliczne te Twoje liliowce, floksom też nic nie brakuje, a mutant ożywi rabatę, bo trochę inaczej wygląda
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Przepiękne liliowce pokazałaś! U mnie 'Clothed in Glory' zastrajkowała. No właśnie - evergreen, o czym zapomniałem i nie okryłem. Ale drugi evergreen pięknie zakwitł, bo i zima była znośna.
Cieszę się, że dalia tak ładnie kwitnie
Cieszę się, że dalia tak ładnie kwitnie
- jolifleur

Hej, hej! Gdzieś zniknęła?
Chciałam zameldować, że wszystko się przyjęło
a jak tam roślinki ode mnie ? Żurawki dały radę czy trzeba będzie powtórzyć, bo niedługo sadzonki będę robić 
Chciałam zameldować, że wszystko się przyjęło
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Kochani wybaczcie ciszę ,ale przez te afrykańskie upały i suszę złapałam jakiegoś doła
Zamiast cieszyć się latem od rana haruję ,żeby utrzymać rośliny przy życie
Deszcz miała co prawda dwa tygodnie temu ,ale starczyło go na dwa dni

Sabinko floksy kupowałam w od różnych osób w zależności od tego co mi akurat w oczka wpadło,ale najwięcej od Marcina
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 88&start=0
Lilie są naprawdę niesamowite i na pewno będę ich mieć więcej nawet nie tylko dla kwiatów co dla zapachów

Kasiu cieszę się ogromnie ,że rośliny ode mnie cieszą cię kwiatami
to tak motywuje do dalszej pracy i zakupów
Jak dzieliłam dla ciebie Gaudy Gaudy to niechcący oderwała mi się taka sadzoneczka prawie bez korzonków ,wsadziłam w ziemię bez wielkiej nadziei ,że coś z tego będzie a teraz mam go w dwóch miejscach

Marzenko witam nowego gościa ,muszę znaleźć wolną chwilę ,żeby zajrzeć do ciebie
Ewuniu wszystkie trzy kwitły u mnie po raz pierwsz
Roślinki od ciebie żyją choć ta pogoda żurawkom nie sprzyja
a na liliowe sierotki jestem jak najbardziej chętna
Geniu w opisie Emila ten liliowiec powinien mieć 15 cm ,ale to jego pierwsze kwitnienie u mnie i podobnie jak Levi Devis ,który też powinien być większy nie popisał się w tym roku ,zobaczymy co pokażą w przyszłym sezonie ,bo jak na razie to te dwa właśnie lekko mnie rozczarowały

Martuniu widzę ,że już wróciłaś z wyjazdu i znów rozpieszczasz nas zdjęciami z twego cudownego ogrodu
Moje floksy przegrywają właśnie walkę z suszą ,większość rośnie na słonecznej patelni i praktycznie już przekwitły jedynie te posadzone w cieniu domu dają radę

Aneczko ani zagęszczenie ,ani brak przygotowanego do nowych nasadzeń miejsca nie powstrzymują przed kolejnymi zakupami,wiem coś o tym ,bo właśnie liczba irysów znów mi wzrosła
Jacku ,zabawna sprawa ,wybierając liliowce ,czy irysy ,szukam ostrych połączeń kolorów ,najbardziej podobają mi się takie kontrastowe ,które z daleka rzucają się w oczy ,natomiast wybierając dalie szukała raczej subtelnych ,jasnych barw i tej szczypty romantyzmu

Sabinko floksy kupowałam w od różnych osób w zależności od tego co mi akurat w oczka wpadło,ale najwięcej od Marcina
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 88&start=0
Lilie są naprawdę niesamowite i na pewno będę ich mieć więcej nawet nie tylko dla kwiatów co dla zapachów

Kasiu cieszę się ogromnie ,że rośliny ode mnie cieszą cię kwiatami

Marzenko witam nowego gościa ,muszę znaleźć wolną chwilę ,żeby zajrzeć do ciebie
Ewuniu wszystkie trzy kwitły u mnie po raz pierwsz
Geniu w opisie Emila ten liliowiec powinien mieć 15 cm ,ale to jego pierwsze kwitnienie u mnie i podobnie jak Levi Devis ,który też powinien być większy nie popisał się w tym roku ,zobaczymy co pokażą w przyszłym sezonie ,bo jak na razie to te dwa właśnie lekko mnie rozczarowały

Martuniu widzę ,że już wróciłaś z wyjazdu i znów rozpieszczasz nas zdjęciami z twego cudownego ogrodu

Aneczko ani zagęszczenie ,ani brak przygotowanego do nowych nasadzeń miejsca nie powstrzymują przed kolejnymi zakupami,wiem coś o tym ,bo właśnie liczba irysów znów mi wzrosła
Jacku ,zabawna sprawa ,wybierając liliowce ,czy irysy ,szukam ostrych połączeń kolorów ,najbardziej podobają mi się takie kontrastowe ,które z daleka rzucają się w oczy ,natomiast wybierając dalie szukała raczej subtelnych ,jasnych barw i tej szczypty romantyzmu

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- jolifleur

No wreszcie jesteś
Moje liliowce też niektóre pierwszoroczne mają jeszcze daleko do ideału. Twój chociaż kolory ma wyraźne
Sama mi kiedyś napisałaś, że niektórym trzeba dać ze 2 lata ale to tak jest, że chciałoby się już, od razu mieć 100% satysfakcji
A taki jeden nn dla mnie pastelowy ideał : duży kwiat na długiej łodydze, sztywny i taki dostojny, po przesadzeniu w zeszłym roku jesienią zrobił się mizerny, kwiatki malutkie i na niskich łodygach
Gdyby nie był podpisany to bym go nie poznała 
Moje liliowce też niektóre pierwszoroczne mają jeszcze daleko do ideału. Twój chociaż kolory ma wyraźne
- cyganka77

- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Beatko wszędzie susza, u mnie też. Dwa razy dziennie podlewamy i rośliny jakoś żyją. Coraz bardziej podobają mi się te piegowate lilie, a żadnej takiej nie mam. Trzeba będzie kilka kupić
.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Beatko, ciekawe podejście do doboru kolorów
Mi bez różnicy, czy pastelowe czy jaskrawe kolory mają liliowce, irysy, dalie. Wszystkie lubię i najlepiej jak zestawione są kontrastowo. Więc zazwyczaj tak sadzę.
Liliowce takie rześkie i z kropelkami jakby świeżo po delikatnym deszczyku. A to chyba Ty im ten deszczyk zafundowałaś?
Liliowce takie rześkie i z kropelkami jakby świeżo po delikatnym deszczyku. A to chyba Ty im ten deszczyk zafundowałaś?
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Beatko, dziękuję bardzo
Już napisałam do Marcina z prośbą o ofertę
Co do pogody musisz zacząć na nią konkretnie narzekać i to najlepiej na głos, przy podlewaniu
ja tak robiłam przez kilka tygodni i proszę, oto efekty. Rano upały do 34 stopni, popołudniami niby burze, które zamiast straszyć pięknie podlewają
Lilie 
Co do pogody musisz zacząć na nią konkretnie narzekać i to najlepiej na głos, przy podlewaniu
-
evastyl
- 1000p

- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Też kiedyś bardzo lubiłam irysy . Sporo ich uzbierałam ale jakoś mi tak przeszło bo nie chciały kwitnąć wtedy mi troszkę przeszło i przestałam o nie dbać i sporo ich wyginęło , teraz mało co zostało i raczej już nie dokupię zresztą nie ma już na nie miejsca .
Jaki wielki kawał trawnika ...tyle miejsca się marnuje
ja to bym zaraz zagospodarowała .
Widzę że na warzywniaku nie tylko groszek , fasolka i ogórki rosną ale i jajeczka
Jaki wielki kawał trawnika ...tyle miejsca się marnuje
Widzę że na warzywniaku nie tylko groszek , fasolka i ogórki rosną ale i jajeczka