Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
palians
- 100p

- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Możliwe, bo to lato to od ostatnich 2 tygodni to nie było lato. I wiatry wieją ciągle, widoczniie są mocno sponiewierane
A gorzkość zapewne przez te wahania, bo kto wytrzyma w dzień 35 stopni a w nocy 15
A jeszcze jedno pytanie, bo z kanciastą plamistością jak ogórki jeszcze nie kwitną to można walczyć preperatami miedziowymi, a co jak już ogórki owocują? Czy jest jakiś sposób aby to zwalczyć jak już wystąpi?
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
I tu jest problem.Nie ma preparatów antybakteryjnych poza miedzią.Prewencja dla pszczół 1 godzina,karencja 7 dni.Trochę długo,jak dla ogórków,chyba,że takie tygodniowe na pikle 
Pozostaje zapobieganie.
Pozostaje zapobieganie.
-
palians
- 100p

- Kontakt:
Ale chyba nawet nie ma takich preparatów? Bo miedziowymi nie wolno już później pryskać z tego co jest napisane w internecie 
- Biotit

- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozostaje 0,5% siarczan miedzi dawkowany dolistnie.
-
palians
- 100p

- Kontakt:
A ten siarczan miedzi skuteczny jest na kanciastą? Ile trzeba odczekać w przypadku jego zastosowania?
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Palians- moim zdaniem masz na ogórkach zarazę ziemniaczaną
Tak,tak- to nie żart,królowa zaraz atakuje również ogórki,nie tylko ziemniaki i pomidory
U mnie w tym roku ogórki mocno zmaltretowane dwukrotnym gradem, radzą sobie nad podziw dobrze.Mimo poszarpanych liści co dzień zbieram sporo zdrowych ogóreczków. Pojawia się gdzieniegdzie liść zaatakowany przez mączniaka czy kanciastą,ale takie po prostu usuwam. Pryskałam je dwa razy KSM i mam wrażenie,że to bardzo dobry środek na choroby ogórków,zwłaszcza mączniaka. Podobnie z winoroślami- w ubiegłym roku miałam mocno zaatakowane przez mączniaki,w tym roku do tej pory czyste.Pogoda porównywalna. Pryskane KSM.
U mnie w tym roku ogórki mocno zmaltretowane dwukrotnym gradem, radzą sobie nad podziw dobrze.Mimo poszarpanych liści co dzień zbieram sporo zdrowych ogóreczków. Pojawia się gdzieniegdzie liść zaatakowany przez mączniaka czy kanciastą,ale takie po prostu usuwam. Pryskałam je dwa razy KSM i mam wrażenie,że to bardzo dobry środek na choroby ogórków,zwłaszcza mączniaka. Podobnie z winoroślami- w ubiegłym roku miałam mocno zaatakowane przez mączniaki,w tym roku do tej pory czyste.Pogoda porównywalna. Pryskane KSM.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Co to jest KSM ?nigdzie na to nie wpadłam.
- Rzepka

- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Palians, liście moich og?rków wyglądają podobnie, ale ja swoje zbieram już ponad miesiąc w dużych ilościach, podobnie, jak u Eli dostały gradem i były podtopione.Ja też stosuję KSM zamiennie z HT na bazie tymolu, no i sukcesywnie usuwam liście ze zmianami.Uważam, że to są bardzo dobre środki, wzmocniona Herbatka Tymiankowa ogranicza też zmienniki i inne robactwo.
Ogórki mam posadzone na płask i pionowo, po miesięcznym użytkowaniu nie wyglądają wzorcowo, ale ważne, że są zbiory, ostatnio zaaplikowałam im oprysk saletrą potasową bo owoce zaczęły się krzywić.

Pozdrawiam
Ogórki mam posadzone na płask i pionowo, po miesięcznym użytkowaniu nie wyglądają wzorcowo, ale ważne, że są zbiory, ostatnio zaaplikowałam im oprysk saletrą potasową bo owoce zaczęły się krzywić.

Pozdrawiam
-
kaLo

Tutaj macie całą wiedzę na temat chorób ogórków.Czasem coś,co wygląda jak mączniak rzekomy ,może być efektem spadków temperatury poniżej 12 st. http://doradztwowarzywnicze.pl/ochrona- ... chorobami/
http://majawogrodzie.tvn.pl/5,Opryski-w ... orada.html
W podanym przepisie podobną rolę może spełniać mydło potasowe.Niestety, nie ma nic o karencji i stosowaniu na ogórki. Opryski samym siarczanem miedzi stosuje się w sadach późną jesienią ,w okresie bezlistnym.
Sam CuSO4 jest b. fitotoksyczny,dlatego zobojętniano go wapnem gaszonym.Powstawał związek tetra-siarczan miedzi trójwapniowy ,czyli ciecz bordoska.Specyfik ten trzeba było wykorzystać tego samego dnia,bo był nietrwały.Biotit pisze:Pozostaje 0,5% siarczan miedzi dawkowany dolistnie.
http://majawogrodzie.tvn.pl/5,Opryski-w ... orada.html
W podanym przepisie podobną rolę może spełniać mydło potasowe.Niestety, nie ma nic o karencji i stosowaniu na ogórki. Opryski samym siarczanem miedzi stosuje się w sadach późną jesienią ,w okresie bezlistnym.
- rozmalinka

- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to jest KSM???krynka pisze:Palians- moim zdaniem masz na ogórkach zarazę ziemniaczanąTak,tak- to nie żart,królowa zaraz atakuje również ogórki,nie tylko ziemniaki i pomidory
![]()
Pozdrawiam. Ania
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
-
kaLo

Jak wyglądają owoce?
-
Erazm

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Są kształtne. Podlewałem je niedawno potasem. Jest ich dość dużo - zbieramy co 2 dzień.
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A nie jest to brak żelaza?
edit.
To będzie brak magnezu.
edit.
To będzie brak magnezu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie