Moja działka 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka 6

Post »

Marysiu Maska cieszy mnie, że dobrze czujesz się w moim ogrodzie.
Bardzo lubię wszelkie odmiany babki, a więc i lancetowata rośnie u mnie w kilku miejscach.
Motyli u mnie też sporo, szczególnie na budlejach, jeżówkach i rudbekiach.

Betusiu beacia0088 dziękuję za miłe słowa o moich roślinach. Byłoby jeszcze bardziej kolorowo, gdyby nie ta okropna susza.

Ed edzywiec dziękuję w imieniu rudbekii.

Małgosiu clem3 jeżeli Twoja rudbekia jest dwuletnia, to rzeczywiście może być owłosiona.

Zuzo sweetdaisy nie zwracam specjalnie uwagi na jaki kolor zakwitnie dana roślina. Najbardziej lubię kwiaty w odcieniach błękitu, granatowe i białe. Sadzę jednak różne, bo każdy kolor jest piękny. Od dłuższego czasu jest bardzo sucho, więc o tej porze przeważają u mnie kolory żółty i brązowy, i to nie tylko kwiatów, ale i liści.

Dario Daria_Eliza dziękuję.
Tak, Dasza jest bardzo łowną kotką. Piorun jeszcze młody i raczej zajmuje się zabawą, ale od czasu do czasu i jemu uda się upolować mysz.
Moja działka ma 429 m2 i miejsca już zaczyna brakować. Dużo ciekawych roślin otrzymałam od zaprzyjaźnionych forumowiczek, wiele też kupiłam w sprawdzonych szkółkach. A rarytasów u mnie wcale tak wiele nie rośnie, bo ziemia gliniasta i twarda, delikatne rośliny nie mają szans się utrzymać.

Krysiu christinkrysia dziękuję za pochwały.
W tym roku udało mi się uchwycić na zdjęciach kilka odmian czosnków w czapeczkach
Najróżniejszych owadów jest w tym roku rzeczywiście dużo. Marzy mi się jeszcze domek dla owadów, ale sama nie dam rady go zbudować.
Dlaczego zrezygnowałaś z uprawy rudbekii?

Olu Bufo-bufo dziękuję za nazwanie motyla.
Mojego kupidynka sadziłam jesienią i z niepokojem wypatrywałam czy się przyjął, ale pokazał nowe liście jeszcze przed nastaniem zimy, a w tym roku pięknie kwitnie.

Jacku JacekP krwiściąg obtusa ma najpiękniejsze i największe kwiaty. Krwiściąg mniejszy jest dość ekspansywny, bo mocno się rozsiewa, natomiast lekarski mam od niedawna i jeszcze nie pokazał swoich możliwości.

Dzisiaj liliowce, chociaż mam tylko te najzwyklejsze odmiany, to i one zasługują na pokazanie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidziu cudowne liliowce ;:138 a jeden to nawet broszkę dostał ;:oj
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Lidziu, bardzo mi przypadły do gustu Twoje zwykłe liliowce. :uszy ;:63 I ta SKROMNA ich ilość. ;:oj Jakoś nie gustuję w falbanach. ;:306
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lidziu mnie również przypadły do gustu Twoje liliowce. Ten biały z zieloną gardzielą jest cudny. Seria "pająkowatych" też prezentuje się wybornie.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Nie takie znowu najzwyklejsze są te Twoje liliowce. ;:108 Bardzo ładne odmiany dobrałaś.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Lidka,
piękna kolekcja rudbekii.
Czy siewki tych o pełnych kwiatach powtarzają cechy?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu u Ciebie nie ma najzwyklejszych roślin, tzn powiem inaczej u Ciebie najzwyklejsze wyglądają niezwykle. Któż inny pokazuje pospolite polne rośliny jak najcenniejsze okazy? Kotków zabrakło :?
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu mar33 dziękuję. Wiele z nich mam od początku istnienia działki i bardzo je lubię. A zielona broszka śliczna, mało ich u mnie w tym roku.

Marysiu delosperma dziękuję i miło mi, że Ci się podobają. Ja też za falbanami nie przepadam.

Halinko hala67 dziękuję. Kilka lat temu Grażynka-kogra obdarowała mnie swoimi siewkami. Pięknie się rozrosły, a ten biały liliowiec, jest właśnie jedną z nich.

Dario Daria_Eliza dziękuję. Odmian liliowców jakoś specjalnie nie dobierałam, bo wiele z nich po prostu dostałam od dobrych ludzi z FO, a resztę kupiłam na targu.

Madziu Madziagos dziękuję w imieniu rudbekii. Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo rudbekie od wielu lat wysiewają się u mnie same gdzie chcą, ja tylko wiosną ograniczam ich ekspansję.

Marysiu Maska dla mnie każda roślina jest niezwykła, nawet ta łąkowa i jeżeli się u mnie pojawi, to pozwalam jej zakwitnąć. Już od ponad dwóch lat nie byłam w lesie ani na łące i pewnie stąd to moje podejście do roślin dziko rosnących.
Zdjęć kotków ostatnio niewiele, bo po zjedzeniu porannego posiłku zaszywają się w cieniu poza działką. Na mojej patelni trudno znieść te okropne upały.

Obrazek szałwia nn

Obrazek goryczka siedmiodzielna

Obrazek rudbekia naga

Obrazek tawułka chińska pumila

Obrazek sadziec konopiasty

Obrazek powojnik włoski 'Etoile Violette'

Obrazek trojeść krwista

Obrazek dzwonek nn

Obrazek mydlnica lekarska 'Rosea Plena'

Obrazek szczeć pospolita

Obrazek krwawnik pospolity

Obrazek kupidynek błękitny

Obrazek słonecznik wielkokwiatowy 'Flore Pleno'

Obrazek rozwar wielkokwiatowy

Obrazek gazania lśniąca

Obrazek rudbekia purpurowa 'White Swan'

Obrazek przegorzan

Obrazek rutewka Delavay'a

Obrazek śmiałek darniowy

Obrazek mieczyk ogrodowy

Obrazek liatra kłosowa 'Alba'

Obrazek róża pnąca nn
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lidziu Twój biało niebieski podwójny rozwar jest wyjątkowo piękny. W ubiegłym roku kupiłam dwa podwójne rozwary (biały i niebieski). Jeden nie wyszedł po zimie, a drugi zakwitł pojedynczymi kwiatami. Ot, taki cud genetyczny.
Upał nie tylko nam daje się we znaki. Zwierzęta także cierpią z tego powodu. Mój kot działkowy również przychodzi rano na jedzonko i picie a potem znika.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Przegorzan śliczną ma fryzurkę, szczeć w wianku i ten podwójny rozwar ;:138 :heja :tan ;:oj ;:333 ;:167 .
Szałwia z niebieskimi kwiatkami, pierwszy raz widzę. ;:31
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu szałwia godna uwagi a ten rozwar niezwykły ;:224 Liatra biała w tym roku mi nie kwitnie :oops: Za to różowa wysiewa się wszędzie :lol: U mnie ogrodowe koty widoczne są jedynie o 6 rano i o zmierzchu ;:174
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

A moja kotka ma maluszka, tylko jeden się uchował i dobrze, bo do zimy musi urosnąć i nabrać ciałka. ;:108
Śliczny kolorek powojniczka a mydlnicy nie znam. ;:oj Ty masz słonecznik Flore Pleno a ja Loddon Gold. ;:333
Cudowna fotka przegorzanu, zawsze widziałam tylko kulki a tu proszę ... jakieś afro się ujawniło. ;:138 ;:138
Dajesz radę na tych Afrykańskich upałach a jak rośliny ..... umęczone i spieczone ... ja już wiele nisko przycięłam. ;:222
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Ania8 dziękuję i serdecznie witam Cię na naszym Forum.

Halinko hala67 tak, ten rozwar jest wyjątkowy. Nie ma zbyt dużo kwiatów, ale jest dość wysoką rośliną. Rośnie u mnie od bardzo dawna i nawet już nie pamiętam, gdzie go kupiłam, ale chyba na targu.
Dzisiaj znów upalnie, a w najbliższe dni mają być jeszcze gorętsze.
Na działce codziennie uzupełniam wodę w poidełkach dla ptaków, jeży i oczywiście kotów. Na osiedlu też ustawiłam w dwóch miejscach pod drzewami plastikowe pojemniczki z wodą. Zauważyłam, że korzystają z niej przede wszystkim kosy.

Marysiu delosperma roślinki dziękują za pochwały.
Niebiesko kwitnącą szałwię mam od czterech lat. Kupiłam ją na targu, ale sprzedający nie znał nazwy, mówił że powinna przezimować. W zeszłym roku nie kwitła, a w tym ma trzy pędy kwiatowe. Szukałam dla niej nazwy i wyszło mi, że to może być Salvia farinacea Sallyfun Bicolor Beauty, ale to tylko moje przypuszczenia.

Marysiu Maska dziękuję w imieniu szałwii i rozwaru.
Liatry kwitną u mnie w tym sezonie bardzo słabo, chyba zima, a raczej jej brak, zaszkodził roślinom.
Moje koty czekają rano na śniadanie i pieszczoty, a potem znikają do wieczora.

Stasiu stasia_ogrod życzę kociemu maluszkowi, żeby zdrowo i szybko rósł.
Mydlnica rośnie u mnie od jesieni. Mojemu wnukowi tak spodobały się jej myjące właściwości, że musiałam swoją sadzonkę podzielić na połowę, żeby mógł zasadzić koło domu. To podobno roślina dość ekspansywna, ale na mojej glinie na pewno taka nie będzie.
Słonecznik przywędrował do mnie od Krysi-Christin pod taką właśnie nazwą.
Przegorzany wreszcie zaczynają się u mnie rozrastać. Biały już też zakwitł. Zawsze podobała mi się ta roślina i przez jakiś czas jej poszukiwałam. Przegorzan o niebieskich kwiatach wyhodowałam z nasion od Marysi-Maski, a korzeń białokwiatowego dostałam w prezencie od Jacka-Foxa.
Upały są nieznośne, a deszczu ani kropelki. Podlewam tylko rośliny w doniczkach, bo nie mam już siły nosić wody.

Obrazek ożanka

Obrazek czarcikęsik Kluka

Obrazek przegorzan białokwiatowy

Obrazek malwa

Obrazek tojad 'Bicolor'

Obrazek groszek pachnący

Obrazek złocień

Obrazek pelargonia

Obrazek dzielżan ogrodowy

Obrazek dyptam jesionolistny

Obrazek zabawa

Obrazek a teraz czas na łowy czyż nie przypominają drapieżników na sawannie?

Obrazek budleja Davida
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Pelargonia piękna! I kolor i kształt płatków - super! Do tej pory nie przywiązywałem wagi do pelargonii ale teraz zgromadziłem trochę i podziwiam kolorowe liście oraz różne formy kwiatów - pełne, nakrapiane czy o wąskich płatkach.
Liliowce bardzo ładne! Zwłaszcza ostatni pająk jak i ten wpadł mi w oko:
http://images68.fotosik.pl/1086/ef2461ab37ad6279med.jpg .
Zwierzęta futrzaste bardzo męczą się w takie upały i najchętniej śpią. Wcale się nie dziwię - futra nie zdejmą sobie :idea:
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Rozwar podwójny i do tego żyłkowany. ;:333
Biała mydlnica 'Rosea Plena' ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”