Chore tuje 'Brabant'

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
KfkCompany
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 kwie 2015, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chore tuje 'Brabant'

Post »

Witam serdecznie. Bardzo prosze o pomoc w zdiagnozowaniu tego co sie dzieje z moimi tujami. W zeszlym roku w sierpniu posiadzilem okolo 100 zst. Wszystko bylo dobrze az do dzisiaj. Walsnie wrocilem z urlopu i cos sie z z nimi porobilo. Czy na podstawie zalaczonych zdjec ktos moglby mi pomoc? Bardzo prosze. Zaczely sie robic takie brazowe, ale nie takie jak na zime tylko inne i nie sa uschniete tylko miekkie. Niektore sa uschniete. Wlasciwie jest rozniw, dlatego zdjecia zalaczylem. Czy cos mozna z nimi zrobic? Jakos je uratowac czy nie? Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje! Pozdarwiam

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Chore tuje brabant

Post »

Może sadziłeś z gołym korzeniem, a teraz susza dała się im we znaki.
KfkCompany
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam. Korzenie były w bryle ziemi, owiniete taka biala siatka, ziemiabyla moka wiec pewniebyl w niej jakis hydrozel. Ale ja je sadzilem w sierpniu 2014 roku i wszyztko bylo dobrze. Onie nie sa wlasnie takie uschniete. W dotyku sa raczej takie jak zielone. Chodziaż kilka jest suchych. A i podlewane sa tez regularnie wiec susza raczej nie. Gleba jest wszedzie wilgotna ale tez tak nie do przesady. CTeraz mi sie przypomnialo ze jak je sadzilem to najpierw wkladalem do wodu no i juz pozniej ta bryla znikala ale czy to po takim czasie by usychaly?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, wkładałeś do wody bryłę z ziemią i ta ziemia spływała z korzeni i została w wodzie? Nie wiem jak długo moczyłeś korzenie w wodzie, bo iglakom takie praktyki szkodzą.Można włożyć do wody np. lekko przesuszoną bryłę z doniczki, ale na krótko 1-2 godz., aby tylko bryła nasiąknęła w całości. Tuje były kopane i zabezpieczone siatką.Nie należało tak robić tylko wkładać do dołka całość i wyjmować siatkę z dołka zasypując i podlewając jednocześnie.Jeśli były błędy podczas sadzenia, korzenie się nie zregenerowały dostatecznie, to po okresie upałów się niestety objawią w pierwszym sezonie po posadzeniu.
Inna sprawa, mogą też mieć zbyt wilgotno.Myślę, jednak, że przeżyją i dojdą do siebie, część gałązek stracą.
KfkCompany
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

selli7 pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, wkładałeś do wody bryłę z ziemią i ta ziemia spływała z korzeni i została w wodzie? Nie wiem jak długo moczyłeś korzenie w wodzie, bo iglakom takie praktyki szkodzą.Można włożyć do wody np. lekko przesuszoną bryłę z doniczki, ale na krótko 1-2 godz., aby tylko bryła nasiąknęła w całości. Tuje były kopane i zabezpieczone siatką.Nie należało tak robić tylko wkładać do dołka całość i wyjmować siatkę z dołka zasypując i podlewając jednocześnie.Jeśli były błędy podczas sadzenia, korzenie się nie zregenerowały dostatecznie, to po okresie upałów się niestety objawią w pierwszym sezonie po posadzeniu.
Inna sprawa, mogą też mieć zbyt wilgotno.Myślę, jednak, że przeżyją i dojdą do siebie, część gałązek stracą.

Tak wlasnie robilem, zdjalemsiatke i do wiadra z woda. Ziemia opadla na dno wiadra. Tak mi kazala Pani w ogrodnicznym. Super:( Jaki bezsens. W poniedzialek do niej pojde. Ale z tego co piszesz to bylaby dobra wiadomosc. Czyli to co jest na zdjeciach nie wyglada na zadna chorobe???

Tuje ogolnie sadzilem z ziemia do iglakow + kora. Bez zadnych ogrowloknin. Czy po takim czasie to moglo wyjsc? Ze to przez korzenie?

Czyli co mam teraz z nimi robic? :(
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daj im czas, wytnij tylko te całkiem suche gałązki, resztę zostaw.Będą rosły będziesz formować.Podlewaj w miarę potrzeby, możesz też zraszać w upały wieczorem.
Rośliny iglaste mają to do siebie, że 'nie lubią' gdy ziemia odpada im od korzenia.Wytwarzają w obrębie korzeni swego rodzaju grzyby pożyteczne z którymi żyją w symbiozie.Jeżeli ziemia podczas sadzenia się obsypie, to powinno się na powrót wsypywać ją jak najbliżej w obręb korzeni, a potem zasypywać inną ziemią.
KfkCompany
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam ponownie. Wsypalem duzo ziemi przy sadzeniu tych drzewek.

Roblem tak:

1. Tuje na godzine przed wkopaniem do wiadra - po 5 drzewek
2. W tym casie wykopalem 5 dołków
3. Do dołków wlałem wode i wsypalem iemie do iglaków
4. Wsadzilem tuje w dolki
5. Podsypalem ziemia tez ta do iglakow i troche zmieszalem z ta ktora mialem z kopania
6. Na wierzch kora
7. A tak analogiczniekolejne 5 i kolejne 5......
8. Pozniej kora na calym pasie - okoklo 1 merta szerokosci - 0,5 m od ogrodzenia i 0,5 m w glab dzialki.
9. Przd miesiac tje codziennie podlewane od 30 min do 1 godz.

Mam nadzieje e to nie choroba o jest tak jak PAn pisze.

Zastosuje sie do rad i zobaczymy co z tego bedzie. Dziekuje bardzo
KfkCompany
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

selli7 pisze:Daj im czas, wytnij tylko te całkiem suche gałązki, resztę zostaw.Będą rosły będziesz formować.Podlewaj w miarę potrzeby, możesz też zraszać w upały wieczorem.
Rośliny iglaste mają to do siebie, że 'nie lubią' gdy ziemia odpada im od korzenia.Wytwarzają w obrębie korzeni swego rodzaju grzyby pożyteczne z którymi żyją w symbiozie.Jeżeli ziemia podczas sadzenia się obsypie, to powinno się na powrót wsypywać ją jak najbliżej w obręb korzeni, a potem zasypywać inną ziemią.
Witam ponwnie. A co tujami ktorych galazki nie sa suche ale brazowe? JEdna np opada. Inna jest brazowa ale miekka w dotyku. Czy ktos ma jeszcze jakis pomysl? Powycinalem suche galazki ale duzo mam wlasnie takch nie suchych. Bardzo prosze o pomoc cy to nie jest czasami jakas choroba? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chore tuje 'Brabant'

Post »

Witaj
Jak patrzę na te fotki Twoich Brabantów - to przypominają mi się moje z przed roku. Mam posadzone 250 szt prawie dwa lata temu. Takie bronzowienie się również pojawiło.. szukałam w necie informacji.. ale były różne.. wybrałam kilka i zastosowałam się.
Przycinałam gałązki uschnięte, podlewałam je (bo może zbyt sucho miały), zastosowałam dwa opryski: na grzyba - Topsin i na przędziorka. Po tym żółknięcie ustało.
W tym roku w kwietniu zastosowałam Osmocote do iglaków działający do 6 miesięcy (drogi ale -REWELACJA) i już 2 razy je przycięłam. Wyglądają zdrowo - naprawdę ładnie i zielono.
Może coś wykorzystasz z mojego doświadczenia.
Powodzenia! :)
KfkCompany
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

AguJa pisze:Witaj
Jak patrzę na te fotki Twoich Brabantów - to przypominają mi się moje z przed roku. Mam posadzone 250 szt prawie dwa lata temu. Takie bronzowienie się również pojawiło.. szukałam w necie informacji.. ale były różne.. wybrałam kilka i zastosowałam się.
Przycinałam gałązki uschnięte, podlewałam je (bo może zbyt sucho miały), zastosowałam dwa opryski: na grzyba - Topsin i na przędziorka. Po tym żółknięcie ustało.
W tym roku w kwietniu zastosowałam Osmocote do iglaków działający do 6 miesięcy (drogi ale -REWELACJA) i już 2 razy je przycięłam. Wyglądają zdrowo - naprawdę ładnie i zielono.
Może coś wykorzystasz z mojego doświadczenia.
Powodzenia! :)
Witam! Dziekuje bardzo za ta informacje. Czy moglaby Pani napisac czy te galazki byly suche? U mnie wlasnie jest taka sytuacje ze te suche to powycinam ale niektore drzewka nie sa suche tylko brazowe ale nie suche. Co to moze naczyc? Czy je tez ma poobcinac? Czy Pani tyje wszystkie byly suche czy tez niektore "mokre" ale brazowe? Pozdrawiam

Aaa i jeszcze jedno pytanie. Czy te opryski na grzyba i pedziorka moga zaszkodzic jezeli nie jest to grzyb lub pedziorek? Chodzi mi o to czy jezeli np to tylko usychanie ze wzgledu na korzenie to czy jak je opryskam tymi preparatami na grzyba i pedziorka to moze sie cos z nimi stac? Czy po prostu mozna tak opryskac profilaktycznie i jak sa chore to pomoze a jak nie sa chore to nie zaszkodzi?
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Myślę, że nie zaszkodzą opryski. Nawet jeśli profilaktycznie to na Pana miejscu bym opryskala. Tak jak robilam to u siebie. Pomyślałam, że warto podjąć próbę ratowania ich. Bo powiedzmy sobie szczerze, że strata tylu sztuk to i koszty i ogrom pracy ponownie. A jeśli chodzi o przycinanie to usuwalam te gałązki ktorych większa czesc była uszkodzona, a mniej zaatakowane zostawilam... czas pokazał czy dadza sobie rade. Ps: jeśli uda się uratować tuje proszę pomyśleć na przyszłą wiosnę o zastosowaniu nawozu Substral Osmokote. Na moje dziala rewelacyjnie. Poszukam zdjęć z przed roku i czasu obecnego dla porównania. Pozdrawiam:)
KfkCompany
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

AguJa pisze:Myślę, że nie zaszkodzą opryski. Nawet jeśli profilaktycznie to na Pana miejscu bym opryskala. Tak jak robilam to u siebie. Pomyślałam, że warto podjąć próbę ratowania ich. Bo powiedzmy sobie szczerze, że strata tylu sztuk to i koszty i ogrom pracy ponownie. A jeśli chodzi o przycinanie to usuwalam te gałązki ktorych większa czesc była uszkodzona, a mniej zaatakowane zostawilam... czas pokazał czy dadza sobie rade. Ps: jeśli uda się uratować tuje proszę pomyśleć na przyszłą wiosnę o zastosowaniu nawozu Substral Osmokote. Na moje dziala rewelacyjnie. Poszukam zdjęć z przed roku i czasu obecnego dla porównania. Pozdrawiam:)

Dobrze. To tak zrobie. Kupie te preparaty o ktorych Pani pisala. A czy ma Pani nazwe tego drugiego preparatu na tego przedziorka? Bylbym wdzieczny. A czy mozna mi Pani jeszcze powiedziec jak to spryskac. W sensie jakie proporjce z woda? Bo to sie rozciencza pewnie tak? Moje tuj byly sadzone w sierpniu 2014. Teraz maja okolo 60-70 cm wysokosci. I pryskac je cale? Aha, i pryskac tym i tym jednoczesnie tzn, zaraz po tym na grzyby spryskac tym na przedziorka? Czy odczekac jakis czas? No i ostatnie pytanie. Czy spryskiwac po obcienciu galazek czy przed?

Natomiast jezeli chodzi o nawoz to w kwietniu wsypalem jakis Target do iglakow i w czerwcu tez target ale typowy do Tuji - podobno nowosc. Ale za rok faktycznie podsypie Osmocote bo on dlugo dziala podobno i wystraczy chyba raz. Bardzo dziekuje za pomoc i przepraszam za tyle pytan:)
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Na przedziorka kupilam Magus. Na opakowaniu srodkow chemicznych sa objasnienia jak rozcienczac i stosowac. Po podcieciu galazek ja pryskalam najpierw na przedziorka (cale drzewka). Za 2-3 dni od grzyba. Po dwóch tyg powtorzylam serie. :)
KfkCompany
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

AguJa pisze:Na przedziorka kupilam Magus. Na opakowaniu srodkow chemicznych sa objasnienia jak rozcienczac i stosowac. Po podcieciu galazek ja pryskalam najpierw na przedziorka (cale drzewka). Za 2-3 dni od grzyba. Po dwóch tyg powtorzylam serie. :)
A na tego grzyba Topsinem tak? Ale tez na cale drzewka?

Mam jeszcze dwa mam nadzieje ze juz OSTATNIE pytania:

1. Czy te zdrowe drzewka tez opryskiwac? Czy tylko te chore?
2. Jezeli pryskac wszystkie to jaka wielkosc tych preparatow potzebowalbym na ok 120 tuji?

Aha i jeszcze kolejne pytanie ale to juz dotyczace obinania chorych galazek. Jak je obetne to wyrzucic je? Czy mozna zostawic na korze? Wlasnie jak przycinalem pierwszy raz moje tuje to Pani w ogrodnicznym doradzila zeby te scinki zostawiac przy tujach na korze. No ale to byly zdrowe. A jak ma sie sytuacje jak ucinam te chore, suche lub mokre galazki?

Pozdrawiam i bardzo dziekuje za pomoc.

P.S. Znalazla Pani moze te zdjecia?
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Na grzyba Topsin. Opryskac cale drzewka wszystkie i chore i zdrowe (byc moze juz sa zaatakowane) ja dodatkowo pryskalam rowniez rośliny w sasiedztwie tujek.

Myślę że max 10ml prepatatow wystarczy na podwojne pryskanie
Chore wyciete gałązki ja bym spaliła ( tak radzą we wszystkich ogrodniczych poradnikach). Zdrowe przyciete jak najbardziej mozna zostawic ale chore nie.
A zdjecia jak znajde to zaraz cos wstawię. ;:108

Wstawiam obiecane zdjęcia tujek. Robione na tym samym rzędzie, tylko w innych ujęciach.
Niestety z przebiegu choroby nie mam, ale
jedno mam z marca br, gdzie tujki wymęczone są po chorobie i po zimie:
Obrazek

drugie robione teraz w lipcu, po wiosennym stosowaniu nawozu o którym pisałam:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”