Te pomyłki różane niestety trafiły mi się już chyba w każdej szkółce. Są takie, które bez problemu uznają pomyłkę, jednak byłam zawiedziona w niemieckiej szkółce, gdy okazało się, że nie uznają pomyłki - zamiast Tranquillity dostałam jakąś białą brzydulę o pustych kwiatkach i długich pędach niczym pnąca. Paskuda. Już skończyła żywot na kompoście
Ogród Różą malowany
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Różą malowany
Bardzo lubię Novalisy - dziękuję
Te pomyłki różane niestety trafiły mi się już chyba w każdej szkółce. Są takie, które bez problemu uznają pomyłkę, jednak byłam zawiedziona w niemieckiej szkółce, gdy okazało się, że nie uznają pomyłki - zamiast Tranquillity dostałam jakąś białą brzydulę o pustych kwiatkach i długich pędach niczym pnąca. Paskuda. Już skończyła żywot na kompoście
Biorąc pod uwagę, że zamawiałam tam co roku róże i to całkiem sporo, to byłam zdegustowana 
- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostatnie upalne dni sprawiły, że zrobiłam się rozlazła, powolna i ciężko myśląca (niestety)
Takie temperatury są wspaniałe na urlopie, ale w pracy już nie (szczególnie jak nie ma klimatyzacji)
Tymczasem roślinom w ogrodzie takie temperatury nie przeszkadzają - tylko jedna hortensja tzw. histeryczka, lubiła sobie popołudniu omdlewać. W ogrodzie teraz królują liliowce i lilie. Te ostatnie jak malowanie i bez pomyłek. Zapach mają tak intensywny, że czasem wręcz mi przeszkadzał. Teraz napiszę coś, co może spotkać się z gwałtownymi protestami: otóż przekonałam się organoleptycznie, że nie bardzo kocham lilie OT i LA
Jakieś mi one wydają się sztuczne - i za wielkie, i za mięsiste i w ogóle jakieś takie "za..." Zdecydowanie wolę tradycyjne azjatki czy orientki i w przyszłości tylko takie będę kupować.
Liliowce próbują się zrehabilitować i niektóre wybarwiły się jak trzeba
Lawenda daje czadu i zwabia roje motyli
Co tam będę więcej pisać... popatrzcie:
Casa Blanca

Dalian

Fujian

Nie pamiętam nazwy

Pretty Women

Always afternoon

Border Music

El Desperado

Forgotten Dreams

Seal of approval

NN - jedyny w kolorze fioletowym, trochę wyblakł na słońcu

I mile widziani goście
Ciężko im zrobić zdjęcie bo bez przerwy się ruszają...

Rusałka osetnik

Rusałka pawik

Rusałka pokrzywnik

Tymczasem roślinom w ogrodzie takie temperatury nie przeszkadzają - tylko jedna hortensja tzw. histeryczka, lubiła sobie popołudniu omdlewać. W ogrodzie teraz królują liliowce i lilie. Te ostatnie jak malowanie i bez pomyłek. Zapach mają tak intensywny, że czasem wręcz mi przeszkadzał. Teraz napiszę coś, co może spotkać się z gwałtownymi protestami: otóż przekonałam się organoleptycznie, że nie bardzo kocham lilie OT i LA
Liliowce próbują się zrehabilitować i niektóre wybarwiły się jak trzeba
Co tam będę więcej pisać... popatrzcie:
Casa Blanca

Dalian

Fujian

Nie pamiętam nazwy

Pretty Women

Always afternoon

Border Music

El Desperado

Forgotten Dreams

Seal of approval

NN - jedyny w kolorze fioletowym, trochę wyblakł na słońcu

I mile widziani goście

Rusałka osetnik

Rusałka pawik

Rusałka pokrzywnik

-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Elwi!
Chyba wszystkie motyle zwabiłaś do siebie, u mnie póki co tylko bielinki
.
Co do lilii, to ja nie mam takich oporów. Wszystkie mi się podobają jeśli nie są w jaskrawych kolorach. Całkiem inna sprawa z liliowcami. Te to potrafią być po stokroć za...
.
Pozdrowienia i buziaki - Jagi
Chyba wszystkie motyle zwabiłaś do siebie, u mnie póki co tylko bielinki
Co do lilii, to ja nie mam takich oporów. Wszystkie mi się podobają jeśli nie są w jaskrawych kolorach. Całkiem inna sprawa z liliowcami. Te to potrafią być po stokroć za...
Pozdrowienia i buziaki - Jagi
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Elwi Twoje róże wyglądają tak świeżo jakby nie odczuwały tych wysokich temperatur
Dziękuję za fotkę Lionsa w wersji szampańskiej, czyli takiej jak sobie wyobrażałam u siebie...Póki co, na wyobrażeniu się skończyło. Może na razie napatrzę się na Twoją. I kto wie, może drugi rzut u mnie też zachwyci
Jeszcze wracając do pomyłek...Po raz pierwszy przytrafiła mi się pomyłkowa róża. Zamiast zamawianej Winchester Cathedral, otrzymałam The Pilgrim. Szkółka pomyłkę uznała..owszem, ale róży nie otrzymałam do tej pory. Na mojego maila z przypomnieniem odpowiedzieli, że nie mogą wysłać, bo róża nie ukorzeniła się w zadowalający sposób
Zastanawiam się czy tak duża szkółka ma tylko tę jedną sadzonkę WC? Trochę dziwne tłumaczenie
Napisali, że jeśli chcę mogę poczekać, albo zwrócą mi kasę...Tylko, że tu nie o kasę chodzi, a o konkretną różę, którą miała rosnąć u mnie od jesieni 
Dziękuję za fotkę Lionsa w wersji szampańskiej, czyli takiej jak sobie wyobrażałam u siebie...Póki co, na wyobrażeniu się skończyło. Może na razie napatrzę się na Twoją. I kto wie, może drugi rzut u mnie też zachwyci
Jeszcze wracając do pomyłek...Po raz pierwszy przytrafiła mi się pomyłkowa róża. Zamiast zamawianej Winchester Cathedral, otrzymałam The Pilgrim. Szkółka pomyłkę uznała..owszem, ale róży nie otrzymałam do tej pory. Na mojego maila z przypomnieniem odpowiedzieli, że nie mogą wysłać, bo róża nie ukorzeniła się w zadowalający sposób
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Elwi pieję z zachwytu jak widzę takie cuda u Ciebie
Liliowce bajeczne te co pokazałaś
El Desperado już mnie uwiódł
NN fiolecik to jest mój kolor
Spróbuj zareklamować,a co masz do stracenia? Jeśli dbają o klienta to wyślą prawidłowe odmiany...
Miłego weekendu
El Desperado już mnie uwiódł
Spróbuj zareklamować,a co masz do stracenia? Jeśli dbają o klienta to wyślą prawidłowe odmiany...
Miłego weekendu
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Seal of approval cudny! Ten fiolecik tez mi się podoba
Wiesz, może problem w tym, że często zdjęcia przekłamuja kolory, a do tego liliowce mają różne odcienie w zależności od pory dnia i pogody. Wg mnie masz piękne odmiany 
-
Filemon24
- 1000p

- Od: 1 sie 2014, o 14:59
piękne lilie Fujian cudna mi tam akurat się wszystkie lilie podobają nie jestem wybredna w tej kwestii 
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Każda pomyłka wkurza, a tym bardziej jak szkółka nie chce przyjąć do wiadomości ,że popełniła gafę przy wysyłce.W taki sposób stracą klientów szybko.Cudne te pachnidełka zarówno lilie jak i liliowce już nie wspomnę o różach
Wciąż podziwiam u wszystkich Novalisa ,ale nie wiem dlaczego sie na niego nie skuszę .Chyba już wyrosłam z tych kolorów
Nie tylko Ty jesteś jakaś ospała ja również i te upały mnie wykończą
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Szkoda że te upały i naszych roślin tak nie rozleniwiają żeby tak poooowooooli i dłuuuugo kwitły, tylko zwijają się w trymiga
Jak człowiek w taki upał nosa z domu na ogród nie wyścibi, to czasami nawet liliowca nie zdąży zobaczyć a on już w mumię zwinięty
Jak człowiek w taki upał nosa z domu na ogród nie wyścibi, to czasami nawet liliowca nie zdąży zobaczyć a on już w mumię zwinięty
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Cudne zjątka, cudne widoki ogrodowe Eluś
I liliowce i lilie masz piękne.
no i róże u Ciebie top zawsze katalogowo wyglądają

I liliowce i lilie masz piękne.
no i róże u Ciebie top zawsze katalogowo wyglądają
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
A ja znowu się wyłamię: lubię wszystkie lilie, choć szczególnie te pachnące
Niekiedy trochę przeszkadza mi, jak są za duże, ale jak napełniają słodkim aromatem cały ogród jestem im w stanie wybaczyć wszystko 
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem gdzie są moje wszystkie motyle
. Elwi zachorowałam na Novalis, czy ona naprawdę ma taki kolor jak oddają zdjęcia?, jest śliczna.
- Ewa7
- 200p

- Od: 27 paź 2013, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kolejny śliczny ogród 
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Elwi, jak ty zwabiasz te motyle?
Ja tu sadzę kolejną budleję, kolejne jeżówy, a one i tak przylatują do lawendy
Normalnie brak mi słów. Lilie OT należą do moich ulubionych i nawet ich karykaturalna (czasami) wielkość mi nie przeszkadza. Ładnie zimują, niezawodnie kwitną i oczywiście zapach 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja lilie sadzę przede wszystkim dla zapachu
Kocham te aromaty. I będę je sadziła dalej
Czy po tych upałach zweryfikowałaś liste róż naj?
Czy Guernsey jest wytrzymały na takie temperatury?
Kocham te aromaty. I będę je sadziła dalej
Czy po tych upałach zweryfikowałaś liste róż naj?
Czy Guernsey jest wytrzymały na takie temperatury?