Moja Oaza
Re: Moja Oaza
Dzbanecznik da radę ze wzrostem ale z dzbankami będzie gorzejbo wysokiej wilgotności mu potrzeba. Pryskać, pryskać i jeszcze raz pryskać.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- Manuela
- 100p
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bizu masz dużego dzbanecznika, ładny jest. Mój zasusza dzbanki, które się już wykształciły i żyły, ale nie wiem jak długo. Właściwie to nie wiem jak długo żyją dzbanki
Mam pomysł, abyś powiedziała kwiatom, że jak nie będą rosły to je powyrzucasz
Zobaczysz zadziała 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Bardzo Wam wszystkim gorąco dziękuję za odwiedziny
Justus, stał na kwietniku jakiś czas, łanie się prezentował - długie liście, długie wąsy i za każdym razem jak ktoś przechodził to zaliczał twarde lądowanie. Połamał się na całego, dzbanki pękły, sok się wylał. Znów wisi na linie. Jak wcześniej rósł, tak przestał po tych incydentach, poszły stożki wzrostu. W kwiaciarni widziałam tanio takiego dwumetrowego (oplątanego na podpórce na metr) ale w kiepskim stanie. No i jak ja bym go niby miała przewieźć.
Rozchodnik okazały. Mam jeszcze w domu ostrego żółtego, ale zdjęcia znikły. Resztę wywiozłam na działkę, a w domu super wygląda.

Opuncja

Solandra, ma naprawdę wielkie liście.

Storczyk doprodukował u mnie 4 pączki, po 2 na każdej łodyżce!

Episcja zmieniająca kolor

Sępolia teraz wygląda tak i nadal nikt nie mówi co mam z tym zrobić, więc pewnie tak zostanie

Frizea taka chyba rzadziej spotykana odmiana, nowy nabytek. Mam jeszcze tą czerwoną lśniącą.

[/url]
Echmea
Też nowy nabytek. Cudowna jest! A nie podobały mi sie kiedyś
Ten "kwiatek" to w rzeczywistości bardo ostre kolce, na które oczywiście pierwsze co to się nadziałam. Byłam bardzo zdziwiona tym, że ma na sobie "watę".

Euforbia trigona wilczomlecz trójżebrowy od maluszka, nie przepadam za nią/nim, lecz zdrowo rosnąc szczerze cieszy!

Aloes drzewiasty zapewne.

I juka
A niedawno odkryłam, że mam dwie odmiany szeflery i asparagusa :]
I jeszcze pytanie czy ktoś wie co to jest za cudo? Pięknie pachnie!
[url=http://www.fotosik.pl]
___
znalazłam - ponoć to wiciokrzew :O

Justus, stał na kwietniku jakiś czas, łanie się prezentował - długie liście, długie wąsy i za każdym razem jak ktoś przechodził to zaliczał twarde lądowanie. Połamał się na całego, dzbanki pękły, sok się wylał. Znów wisi na linie. Jak wcześniej rósł, tak przestał po tych incydentach, poszły stożki wzrostu. W kwiaciarni widziałam tanio takiego dwumetrowego (oplątanego na podpórce na metr) ale w kiepskim stanie. No i jak ja bym go niby miała przewieźć.
Rozchodnik okazały. Mam jeszcze w domu ostrego żółtego, ale zdjęcia znikły. Resztę wywiozłam na działkę, a w domu super wygląda.

Opuncja

Solandra, ma naprawdę wielkie liście.

Storczyk doprodukował u mnie 4 pączki, po 2 na każdej łodyżce!

Episcja zmieniająca kolor

Sępolia teraz wygląda tak i nadal nikt nie mówi co mam z tym zrobić, więc pewnie tak zostanie

Frizea taka chyba rzadziej spotykana odmiana, nowy nabytek. Mam jeszcze tą czerwoną lśniącą.

[/url]

Echmea

Euforbia trigona wilczomlecz trójżebrowy od maluszka, nie przepadam za nią/nim, lecz zdrowo rosnąc szczerze cieszy!

Aloes drzewiasty zapewne.

I juka

A niedawno odkryłam, że mam dwie odmiany szeflery i asparagusa :]
I jeszcze pytanie czy ktoś wie co to jest za cudo? Pięknie pachnie!
[url=http://www.fotosik.pl]

___
znalazłam - ponoć to wiciokrzew :O
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Jakie duże i gęściutkie roślinki
Fiołeczka rozsadź, tam jest kilka sadzonek 

Ale mi się tu podoba
A rośliny... to mi szczęka opadła
tego fiołka to trzeba rozdzielić
się mądruję, bo mnie ostatnio Justyna z forum uświadomiła
zacytuję koleżankę z forum Justus27

zacytuję koleżankę z forum Justus27

Przyjrzyj się z bliska fiołeczkowym sadzonkom. Widać, gdzie jest "środek" rozetki fiołkowej. Wyrasta tego środka najmniejszy listek i wokół tego środka są też inne listki
-
- 500p
- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Super nowe nabytki
I piękne zdjęcia zbiorowe cudownych kwiatuchów 
Te frizee mam również
Zarówno tą rzadko spotykaną (nie widziałam wcześniej takiej) jak i tą lśniącą odmianę. Bardzo ładne kwiatki.
Super, że masz echmeę, też miałam na nią chęci, ale miejsca w domu powoli brakuje
Pozdrawiam.

Te frizee mam również

Super, że masz echmeę, też miałam na nią chęci, ale miejsca w domu powoli brakuje

Pozdrawiam.
Piękny wiciokrzew i doniczowce oczywiście
Fiołka też bym zapewne tak zostawił 

Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do fiołka - to o ile chcesz postawić na spontan, to go tak zostaw
A jak chcesz go dopieścić, to sugeruję - udaj się z pytaniami do --> Ilonki,
która o fiołkach wie prawie wszystko
Śliczna echmea

A jak chcesz go dopieścić, to sugeruję - udaj się z pytaniami do --> Ilonki,
która o fiołkach wie prawie wszystko

Śliczna echmea

Pozdrawiam i zapraszam
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 10:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Bizu
.
Wreszcie mi się udało doczytać do końca. Już chyba z 10 razy przeglądałam i nie mogłam dokończyć, bo zawsze coś...
Na początek muszę napisać, że jak przeczytałam, że Ci nolinę ukradli to mi się strasznie smutno zrobiło
. Piękny okaz to był. I co za wandale na działce
.
A zaczynając od początku: bardzo fajna roślinka - Sedum allantoides, bardzo mi się podoba
.
Super masz draceny i gratuluję 20-letniej cytryny. A jak pomelo? Coś wyrosło z tej małej sieweczki? Szkoda, że mango padło.
Masz jeszcze strelicję? Piękna papirusowa plantacja
. Super asparagus.
Wyczytałam, że masz mikado. Jak się miewa? Kiedyś się przymierzałam do zakupu, ale stwierdziłam, że za drogo za taką trawkę. Może kiedyś upoluję jeszcze
.
Czy ten hibiskus, z którym się pożegnałaś, to ten piękny żółciutki ze zdjęć?
Fajne grubosze wypatrzyłam na parapecie. Bardzo lubię te roślinki
.
Szkoda dzbanecznika, ładny okazik był
. Może uda mu się wziąć w garść i naprodukuje nowych dzbanków.
Boska passiflora. Nadal kwitnie? Zastanawiałam się nad nią, ale chyba za duża rośnie niestety.
Jak Goeppertia? Udało się uratować?
Fajne storczyki, faktycznie ten jeden wygląda jak posypany brokatem. Oby kwitły jak najdłużej
.
Rewelacja, że udało Ci się odratować fiołka po babci. Niech zdrowo rośnie i kwitnie jak najszybciej
.
Biedna Diffenbachia - auć
. Za to opuncja winowajczyni ma się dobrze i nawet się puszcza
.
"Posadzone szczypcami do tortu i steków"
. Teraz to śmieszne, ale nie zazdroszczę.
Ciekawa roślinka ta solandra. Czy to takie normalne domowe drzewko będzie?
Fajne kwiatki - frizea i echmea. Też się przymierzałam do tej fioletowej, ale w końcu nie kupiłam.
Piękne kwiaty ma wiciokrzew. Masz go na działce?
A jak hoje?
I na koniec muszę napisać, że śliczna psinka i prosiaczki morskie
. To zdjęcie z czarnym maluchem boskie
. Pogłaskaj ode mnie. Masz jeszcze jakąś ferajnę w domu?
Współczuję biednej świnki i ptaszka
.

Wreszcie mi się udało doczytać do końca. Już chyba z 10 razy przeglądałam i nie mogłam dokończyć, bo zawsze coś...
Na początek muszę napisać, że jak przeczytałam, że Ci nolinę ukradli to mi się strasznie smutno zrobiło

A zaczynając od początku: bardzo fajna roślinka - Sedum allantoides, bardzo mi się podoba

Super masz draceny i gratuluję 20-letniej cytryny. A jak pomelo? Coś wyrosło z tej małej sieweczki? Szkoda, że mango padło.
Masz jeszcze strelicję? Piękna papirusowa plantacja

Wyczytałam, że masz mikado. Jak się miewa? Kiedyś się przymierzałam do zakupu, ale stwierdziłam, że za drogo za taką trawkę. Może kiedyś upoluję jeszcze

Czy ten hibiskus, z którym się pożegnałaś, to ten piękny żółciutki ze zdjęć?
Fajne grubosze wypatrzyłam na parapecie. Bardzo lubię te roślinki

Szkoda dzbanecznika, ładny okazik był

Boska passiflora. Nadal kwitnie? Zastanawiałam się nad nią, ale chyba za duża rośnie niestety.
Jak Goeppertia? Udało się uratować?
Fajne storczyki, faktycznie ten jeden wygląda jak posypany brokatem. Oby kwitły jak najdłużej

Rewelacja, że udało Ci się odratować fiołka po babci. Niech zdrowo rośnie i kwitnie jak najszybciej

Biedna Diffenbachia - auć

"Posadzone szczypcami do tortu i steków"

Ciekawa roślinka ta solandra. Czy to takie normalne domowe drzewko będzie?
Fajne kwiatki - frizea i echmea. Też się przymierzałam do tej fioletowej, ale w końcu nie kupiłam.
Piękne kwiaty ma wiciokrzew. Masz go na działce?
A jak hoje?
I na koniec muszę napisać, że śliczna psinka i prosiaczki morskie

Współczuję biednej świnki i ptaszka

Czarna!

Z mikado jest podobnie jak ze sitem.

Niestety hibiskus, do którego straciłam cierpliwość to był ten żółty. (Ale w tym samym czasie wyrzuciłam też hortensje i kilka innych). Cudny - uwielbiam puste hibiskusy i to jeszcze słoneczne. Teraz ukorzeniam dwa maluchy, które dostałam. Ukorzeniam tez skrętniki i modlę się żeby ich nie zabić - to moje pierwsze (i pomyśleć, że na początku kiedy tu przyszłam nienawidziłam wszelkich kwitnących :mrgreen:a teraz hoje, storczyki, skrętniki, fiołki...)

Dzbanecznik po prostu stoi. Ani drgnie. Trudno, będę czekać.
Opuncje rosną na całego i to w cieniu w kącie. A ja się ich boję jak ognia

O, a zauważyłam dziś, że na pędzie kwiatowym tego białego storczyka są krople.

Solandrato pnącze, które niesamowicie kwitnie złotymi kielichami.

Hoje

W wiciokrzewie jestem zakochana. Pierwszy raz w życiu go zobaczyłam. Nie jest mój, jest ozdobą u nas w mieście, w parkach i na skwerach sadzą takie cuda. Jak skończy kwitnąć to planuję go napaść

Zwierzaków mam tyle, że trudno uwierzyć w to, że mieszkam w centrum wielkiego miasta. Żałuję, że nie na wsi bo marzą mi się kurki, świnki, kózka...Oczywiście wyłącznie w celach towarzyskich.

Pomelo i strelicje...

Kalatee żyją!

Chętnie wyślę Ci parasolki i nasiona cibory. Nie ma problemu.
Passiflorę polecam! Jest bezproblemowa, traktowana u mnie siłą rzeczy po chamsku

Ja czekam na jesień bo mam obiecane u jednej z forumowiczek passiflorę ALATA. Ma jeszcze większe kwiaty od błękitnej. Moja zgubiła na dole 4 liście, pewnie dlatego, że stoi na podłodze i tam jej światło nie dochodzi, dlatego będzie na dniach zmieniać miejsce na docelowe i pewnie owinę ją o karnisz :P Chciałam ją na żyłkę dać, ale ponoć gwoździa w cegłę wbić się nie da. Jest problem z długością to fakt (boję się co zimą z nią zrobię), ale tylko dlatego, że moje kwiaty nie mają swoich stałych miejsc na razie i ciągle z nią tańczę, a ona chwyta się wszystkiego wokół w tym innych kwiatów.

Obecnie nie kwitnie, a znowu rośnie tempem ekspresowym. Dorobiła 4 pąki!
Witam się z właścicielką wątku. Wpadłam z rewizytą
Podziwiam różnorodność gatunków na Twoich parapetach. U mnie tylko wybrane, a i tak z trudem ogarniam temat. Czytam, że zaczynasz się interesować kwitnącymi, a to mój ulubiony temat, więc zostaję. Wątek zapewne szybko się rozwinie, bo przecież jak coś zakwitnie, to natychmiast musisz się tym pochwalić. Ja bardzo na to czekam
Zapraszam do moich wątków, nie tylko storczykowego. W kolejnym znajdziesz między innymi skrętniki. Wszystkie informacje w stopce.

Podziwiam różnorodność gatunków na Twoich parapetach. U mnie tylko wybrane, a i tak z trudem ogarniam temat. Czytam, że zaczynasz się interesować kwitnącymi, a to mój ulubiony temat, więc zostaję. Wątek zapewne szybko się rozwinie, bo przecież jak coś zakwitnie, to natychmiast musisz się tym pochwalić. Ja bardzo na to czekam

Zapraszam do moich wątków, nie tylko storczykowego. W kolejnym znajdziesz między innymi skrętniki. Wszystkie informacje w stopce.
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Episcia "smolkowa", zapomniałam, że zostawiłam ją w łóżku i się z nią położyłam spać, jednak to nie przeszkodziło jej w produkcji paru pączków. Mam nadzieję, że dalej będzie tak ładnie rosła. Mam w domu atak ziemiórek.
Dziś

I dzień wcześniej

Od spodu patrząc na pączki wyglądają jak truskawki
Też takie zdjęcie gdzieś mam.
Dzbanecznik z marakują bardzo się lubią
wciąż trzeba ich rozdzielać bo z maczetą bym musiała do okna dochodzić.

Moim pupilom doskwiera upał

Dziś

I dzień wcześniej

Od spodu patrząc na pączki wyglądają jak truskawki

Dzbanecznik z marakują bardzo się lubią

Moim pupilom doskwiera upał

- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Wpadam z rewizytą i zostaję, bo warto
piękna kolekcja
i piszesz, że będzie więcej kwitnących, a to lubię
Co do storczyka i lepkich kropli - nie ma czym się przejmować, one w ten sposób wydzielają nadmiar soli mineralnych
Czasem reagują tak na podlewanie kranówką; krople mogą też pojawiać się na liściach (zazwyczaj od spodu, przy brzegu), po prostu wytrzyj je mokrym wacikiem. A ogólnie jak Ci idzie ze storczykami?

Co do storczyka i lepkich kropli - nie ma czym się przejmować, one w ten sposób wydzielają nadmiar soli mineralnych

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 10:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale kochane pyszczki
. Biedne, że im tak gorąco
.
Fajna ta episcia, wygląda jakby się mieniła
.
Strasznie czepialska ta Twoja passiflora
.
Jak będziesz miała nadmiar nasionek cibory to chętnie przygarnę
.
A o co chodzi z latającymi kolcami

Fajna ta episcia, wygląda jakby się mieniła

Strasznie czepialska ta Twoja passiflora

Jak będziesz miała nadmiar nasionek cibory to chętnie przygarnę

A o co chodzi z latającymi kolcami

Ale fajne świniaki szkoda, żemam na nie alergię
Bardzo sympatyczne episcje 
Pamietaj żeby koniecznie zraszać dzbanecznik bo widzę, że te końcówki liści nie wyglądają na pozasychane

Pamietaj żeby koniecznie zraszać dzbanecznik bo widzę, że te końcówki liści nie wyglądają na pozasychane

Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa