Moje marzenia -maniusika część IV
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część IV
Bardzo ładne zdjęcia liliowców z poprzedniej strony! Zwłaszcza ten pierwszy z grubą jasną pręgą oraz ten na trzecim zdjęciu z jaśniejszą tęczówką
Piękne!

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie u Ciebie kwitną tawułki, podczas gdy u mnie są dopiero w pąkach i może być bardzo kiepsko, bo już 3 tygodnie nie padało. Takiej suszy już dawno, od lat w górach nie było.
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Ciesze oczy Twoimi kwiatami. Pięknie kwitną Ci lilie i liliowce. Ja tez narzekam na suszę, choć wody nie oszczędzałam do podlewania. Mam wrażenie, że u mnie ziemia wyjałowiona...
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Witaj Janeczko
Podobnie jak Jacek, jestem pod ogromnym wrażeniem jak dajesz radę utrzymać tak wielki ogród
W dodatku większość nasadzeń to byliny. Masz też jednoroczne i dalie, a to wymaga ogromu pracy ! No i teraz te upały, zupełna klęska na naszych piaskach. Nie pomoże podlewanie, i my i roślinki marzymy o deszczu... Podobno po niedzieli będzie nieco chłodniej... oby !

Podobnie jak Jacek, jestem pod ogromnym wrażeniem jak dajesz radę utrzymać tak wielki ogród

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- maniusika
Marysiu Jacek zapowiedział się w poniedziałek ,chyba osobiście chce sprawdzić jak jet u mnie sucho ..
Podlewam tylko nowo posadzone byliny i krzewy a tych też mam sporo . Musiałam przesadzić woje azalie przy tujach już nie dawały rady . Teraz mają lepsze miejsca ale muszę pilnować aby się przyjęły .. Pięknie kwitną liliowce ale już chną od dołu a i kwiaty szybko przekwitają ..

Tak wyglądają moje liliowce , kilka już przekwitło a kilku jakoś nie mogę złapać bo kwitną po jednym kwiatku a mnie się nie chce lecieć po telefon bo aparat mi się znowu popsuł przy pomocy Adasia ..
Podlewam tylko nowo posadzone byliny i krzewy a tych też mam sporo . Musiałam przesadzić woje azalie przy tujach już nie dawały rady . Teraz mają lepsze miejsca ale muszę pilnować aby się przyjęły .. Pięknie kwitną liliowce ale już chną od dołu a i kwiaty szybko przekwitają ..

Tak wyglądają moje liliowce , kilka już przekwitło a kilku jakoś nie mogę złapać bo kwitną po jednym kwiatku a mnie się nie chce lecieć po telefon bo aparat mi się znowu popsuł przy pomocy Adasia ..
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Janeczko lilie piękne liliowce też .Maki jakie piękne .Lato w pełni ..
Pozdrawiam Alicja
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Wszędzie pada, aż wierzyć się nie chce Janeczko, że są w Polsce suche rejony, współczuję podlewania ciągłego, ale lilie i liliowce radzą sobie pięknie 

- maniusika
Iwonko wreszcie i u mnie popadało nie za długo ale ładnie podlało wszystkie kwiaty i krzewy ,nawet trawa sucha jakby odżyła .. Szkoda że dzisiaj niedziela bo mogłabym poprzesadzać niektóre krzewy i byliny w inne miejsca .. Mimo suszy nawet sporo kwiatów mi kwitnie nie tak obficie jak w tamtym roku ale zawsze coś widać ..

Te kwiaty są niezawodne i mimo suszy ładnie kwitną .Polewam ich tylko jak widzę że już mają poskręcane liście ..
tak wyglądają jednoroczne po tulipanach ,w oddali widać kwity liliowców ....
kąkol nie ma go na polach ale u mnie rośnie ..
kłosowiec też zaczyna kwitnąć ..

biała jeżówka i dalie nawet na moich piaskach dają radę ..
Teraz deszczyk ich poratował i może pokażą więcej kwiatów ..

Te kwiaty są niezawodne i mimo suszy ładnie kwitną .Polewam ich tylko jak widzę że już mają poskręcane liście ..

tak wyglądają jednoroczne po tulipanach ,w oddali widać kwity liliowców ....

kąkol nie ma go na polach ale u mnie rośnie ..

kłosowiec też zaczyna kwitnąć ..

biała jeżówka i dalie nawet na moich piaskach dają radę ..
Teraz deszczyk ich poratował i może pokażą więcej kwiatów ..
- JacekP
- maniusika
Jacku czasem nie podmieniłeś zdjęć bo moje liliowce tu wyglądają wspaniale .. Szkoda że przez ten upał tak szybko przekwitają .. Dzięki za odwiedziny i irysy zrobiłam im nową rabatę , będzie co podziwiać na drugi rok .. Zapomnieliśmy o niebieskim irysie dla ciebie ale jak będę dzielić to posadzę w doniczkę i na jesieni wyślę ci z tą różnokolorową dalią ..
Znowu słoneczko dopieka i trzeba będzie podlewać aby mi kwiaty nie zmarniały .. W tym roku w ogrodzie kwiaty są mniejsze i maja mniej kwiatów . Dalie nawet te wysokie ą o połowę mniejsze i zaczynają kwitnąc ..

inne jeszcze w pąkach
Galtonia zimuje już trzeci rok w gruncie ale nie przyrasta i pięknie pachnie ..
rozwary

ta też zimuje w ziemi i już wypuszcza pączki kwiatowe . zapomniałam nazwy ...
Znowu słoneczko dopieka i trzeba będzie podlewać aby mi kwiaty nie zmarniały .. W tym roku w ogrodzie kwiaty są mniejsze i maja mniej kwiatów . Dalie nawet te wysokie ą o połowę mniejsze i zaczynają kwitnąc ..

inne jeszcze w pąkach

Galtonia zimuje już trzeci rok w gruncie ale nie przyrasta i pięknie pachnie ..

rozwary

ta też zimuje w ziemi i już wypuszcza pączki kwiatowe . zapomniałam nazwy ...
- JacekP
Za eukomisa i galtonię w gruncie wielkie brawa
Chyba piasek im służy
Ja też zapomniałem o irysie więc jak możesz, to poproszę przy następnej okazji
Za to inne roślinki od Ciebie ładnie się przyjęły, bo jest pochmurno i wilgotno. Nawet rdest, który oklapł podczas podróży.

Ja też zapomniałem o irysie więc jak możesz, to poproszę przy następnej okazji

Za to inne roślinki od Ciebie ładnie się przyjęły, bo jest pochmurno i wilgotno. Nawet rdest, który oklapł podczas podróży.
- maniusika
Jacku te siewki od ciebie to czasem nie bylinowy złotokap drzewiasty marnie mi rośnie a ten daje obie radę w piasku .. U mnie znowu trochę popadało dobrze na moje nowe nasadzenia ..
Eukomis w doniczkach też ma malutkie kwiatostany ale ten pod ścianą zaraz ładnie zakwitnie .. Nazwę zapisałam w zeszycie ..Irys już w doniczce abym o nim nie zapomniała ..
Eukomis w doniczkach też ma malutkie kwiatostany ale ten pod ścianą zaraz ładnie zakwitnie .. Nazwę zapisałam w zeszycie ..Irys już w doniczce abym o nim nie zapomniała ..
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Janeczko! wnuki mnie obsiadły mniej czasu na kompa, ale musiałam zobaczyć co dzieje się w Twoim ogródku.
Tawułki masz śliczne a mnie uschły w czasie kwitnienia teraz już wiem to za mało miały wody.
A liliowce masz śliczne. Też zwróciłam uwagę że niektóre roślinki są jakby mniejsze niż normalnie.
ale mimo suszy masz śliczny i kolorowy ogródek.
Tawułki masz śliczne a mnie uschły w czasie kwitnienia teraz już wiem to za mało miały wody.
A liliowce masz śliczne. Też zwróciłam uwagę że niektóre roślinki są jakby mniejsze niż normalnie.
ale mimo suszy masz śliczny i kolorowy ogródek.
- maniusika
Lora moje tawułki mocno podlewałam to ładnie kwitły ale teraz już ich przycięłam bo zaczęły schnąć . One potrzebują dużo wody i dlatego w wilgotnych miejscach są ładniejsze.. Liliowców mam już sporo i to dużych kęp to jak kwitną to mimo że od dołu podsychają im liście ładnie wyglądają bo mają dużo pąków .. Teraz czekam na dalie choć i te przez tą suszę są dużo mniejsze .. Nawet aksamitki mam w tym roku karłowate a cynie to mogę sobie policzyć nawet 20 mi nie wzeszło a tak pięknie i długo kwitły co roku .. Wnuki dopóki małe to odwiedzają dziadków , moje też dzisiaj były ale jak podrosną to będziesz ich widzieć rzadko to teraz się nimi naciesz .. Wiem coś o tym bo starsze widzę kilkanaście razy w roku przy uroczystych okazjach .. Dobrze że mam jeszcze drugi rzut jak mówi mój mąż maluchów to znowu jestem młodą babcią .. U mnie znowu popaduje , z czego bardzo się cieszę bo wszystko zaczyna ładnie wyglądać... nawet zielsko ..