Górki,pagórki i dolinki też...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i dolinki też...

Post »

No i dobrze Marysiu. Ja mam dwie tuje,które kiedyś nieopatrznie posadziłem.Jedna jeszcze może zachorować :wink: ale drugiej nie dam
rady.Wyprowadzenie jej z choroby narobiłoby dużo szkody.Jest jeszcze coś co nawet nie wiem czym jest.Sosna,jałowiec albo jeszcze coś.To też
już zostanie.Bardzo nie lubię sprzątania po nich bo brudzą gorzej niż liście.Z nadwyżek coś zostanie.Delosperma Jacku jest ładną rośliną.
Ma ładny,żywy odcień liści.Kwiatów ma dużo tylko na moim skalniaku robi się też już ciasno i takie szybko rozpychające się nie są mile widziane.
Skalniak budowany jest mało fachowo.Na taki z prawdziwego zdarzenia potrzebne są pieniądze,ludzie i dżwig bo kamienie piękne są blisko do
kupienia.Ale kamieniami moi nie zachwycają się co mnie trochę dziwi bo córka wszystkie urlopy spędza w górach.Żona uważa tylko gożdziki
brodate,róże i nagietki a to rośliny mało skalne.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

No nie powiedziałabym że Twój skalniak jest budowany mało fachowo ....gdyby tak było to by tam nic nie rosło a tu proszę wszystko pięknie i ładnie .
Jak sadziliśmy z M drzewka iglaste to M się cieszył że nie trzeba będzie nic sprzątać i że to takie fajne ...a teraz zabiera się za wycinanie i przycinanie czego się da . Jałowce przy chodniku sypią się przez cały rok a do tego zaczęły się łamać jak zapałki ...a korzenie tuj rozlazły się po całym ogródku ....gdzie nie kopię tam korzenie . To teraz jak kupie jakieś drzewko liściaste nic nie mówi ;)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokazywałaś Ewa skalniaki w Niemczech.To były skalniaki ! Czesi też mają czym pochwalić się.Zobacz też skalniak Janusza. Dlatego
ja swój skalniak wolę nazywać górką kamienną.Chyba,że zapomnę się.Tujów nie sadzimy.Ci co sadzą nie wiedzą ile roboty będą mieć.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
evastyl
1000p
1000p

Post »

Janku niech będzie górka ale jaka ....jedyna w swoim rodzaju ...
Ja nie przepadam za skalniakami ....już mam dość pielenia widelcem ....choć to co miałam i mam nie można nazwać skalniakiem ...to podwyższenie terenu obłożone kamieniami :wink: Ale muszę pomyśleć nad czymś lepszym i zgromadzić wszystkie moje maluchy w jednym miejscu . Teraz są porozrzucane w rożnych miejscach .
Janusz100
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 paź 2011, o 06:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janku. Każdemu podoba się co innego. Ja na przykład zachwycam się Twoim ogrodem i skalnymi pagórkami jak je nazywasz. Są ze smakiem i estetyką wkomponowane w ogród i pięknie z nim harmonizuja. Zazdroszczę Ci wyższych bylin, które niewątpliwie bardziej zdobią ogród niż miniaturowe niejednokrotnie skalniaczki. Mój skalniak to w zasadzie skarpa skalna, którą mogę oglądać naraz w całości zarówno z tarasu jak i okien domu. Może i estetyczna, ale to nie ogród jak Twój. Nad każdą roślinką trzeba się pochylić, by ocenić jej walory, chyba że zakwitnie obficie na większej powierzchni. Ty natomiast w swoim ogrodzie pochylasz się nad swoimi roślinami skalnymi wówczas gdy roślina wzbudzi Twoje zainteresowanie, a na codzień masz ozdobny, kolorowy, piękny i wszechstronnie obsadzony ogród. Z ostatnich Twoich zdjęć np. bardzo spodobał mi się Twój kącik kwitnących host pod drzewem i krzewami. Na skalniaku nie da się stworzyć takiego kącika, bo skalniak musiałby być bardzo duży, a na to już sił brak.

ps. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i aktywności ogrodniczej.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Ewa-Praca widelcem nie tylko,że jest skuteczna to jeszcze bardzo uspokajająca.Według mnie powinna być stosowana w terapiach
leczniczych dla wszystkich znerwicowanych osób.Na mnie tak to działa.Twoje kamienie nie muszą być szczytami Tatr.Mogą być halami górskimi.
Podwyższenie otoczysz iglaczkami,których masz dużo,położysz kilka kamieni większych,więcej mniejszych i masz krajobraz górski.Czytałem
kiedyś jak robi się skalniak.Usypujesz według swojego wyobrażenia jakieś górki.Przy nich stawiasz wysoką drabinę.Kamienie wkładasz do worka.
Zarzucasz worek na plecy i wchodzisz wysoko na drabinę.Z tej wysokości wyrzucasz z wora kamienie.Tak jak ułożą się,tak zostawiasz.
Janusz-Ten mój ogród,poza górkami,to zbiorowisko roślin poutykanych bez składu i ładu.Może są malutkie fragmenciki które na zdjęciu
wyjdą przyzwoicie ale ogólnie to,jak mówi małżonka naćkane jest wszystkiego.Twój skalniak jest prawdziwie górski.To nie tylko kamienie,
roślinność ale co najważniejsze klimat górski.Patrzyłeś może w google ile jest przykładowych zdjęć z tej skarpy ?

A ja siedzę drugi dzień w domu i czekam na ekscelencję kuriera.Trzęsę się ze złości jak galareta co żle odczuwa moje serduszko.Wczoraj dostałem informację " przesyłka nr... ,zostanie dzisiaj podjęta próba jej doręczenia ;:306 .Próba bezskutecznie trwa do teraz.Telefonów nikt nie odbiera na zasadzie "siedż pan i czekaj."

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku napij się ziółek i uspokój się w końcu dostarczą przesyłkę , szkoda Twojego zdrowia
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Janku no ziółka i ziółka tylko pomogą, a roślinki jak próbują doręczyć to pewnie im się w końcu uda :wit , ciekawy sposób budowy skalniaka ;:333 , ale z workiem kamieni na plecach po drabinie, no ciekawe kto taki siłacz by musiał być ;:108
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Janku to może pochwal się na jakie rarytaski czekasz?
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Genia- Ziółka to raczej nie pomogą.Pojechałem o siódmej rano i zabrałem.Rośliny posadzone w zwykłym torfie,przy tym upale już
zwiędły.Pierwszy raz spotkałem się,że firma kurierska nie dostarcza przesyłki w określonym terminie tylko podejmują próbę dostarczenia.
Iwonko- Zapytaj męża czy zbuduje skalniak tym sposobem.Na pewno nie odmówi.
Ala- Paczka jest z zawilcami i kuklikami.Nie wiem dokładnie nazw ponieważ znajomi którzy wysłali wiedzą tylko,że to zawilce i kukliki.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Janku byłam ciekawa na jakie skarby czekasz tak niecierpliwie i na bank się wpisałam, ale nie ma. ;:224
Od znajomych mówisz, oj to roślinki wypasione będą. ;:108 Zawilce i kukliki są wspaniałe. Kilka wiosną zamówiłam, ale nie kwitły. :)
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Janku, u mnie było zrób sobie sama, ja sama budowałam oczko, kamienie układałam, zwoziłam i układałam, ale nie z drabiny ;:306
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Janku , jakie kukliki ?
evastyl
1000p
1000p

Post »

Czyli dostałeś paczkę niespodziankę , coś jest ale nie wiadomo co , prawdopodobnie kukliki i zawilce :wink: w przyszłym roku okaże się co to było a nóż coś ciekawego wyrośnie :D
Bardzo interesująca ta Twoja lekcja budowy skalniaka ....fakt mam tych różnych małych drzewek a między nimi pusto a ja nie wiem co począć z kamieniami ...przydałoby się kilka większych ale z tym odwieczny problem ...mam miejscówkę ale tam tylko terenówką dojazd a M nie zawsze chce jechać i gada "po co Ci te kamienie ...zwozisz zwozisz a potem nie wiesz co z nimi zrobić " niedobry :wink:
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko- Wypasione nie bardzo.Mój przyjaciel,kilka lat temu,nabrał wielkiej ochoty na ogród ale biedak myślał,że wystarczy posadzić rośliny
a póżniej tylko na nie patrzeć.Czasu zbyt dużo nie ma więc powoli wszystko zarasta zielskiem.A co przysłał ? Już wiem bo na Mareczka trzeba
tupnąć to pójdzie i sprawdzi.Zawilec to biały japoński oraz rivularis.Kukliki to Mai Tai,oraz jakieś i triflorum.Tego udało mi się rozpoznać bo
reszta jest nieoznaczona.Cieszę się z triflorum bo w sieci wygląda bardzo ładnie.
Iwonko- Mężowi nie dziwię się.Ja oczka nie zbuduję.Nie mam do tego cierpliwości.To pewnie trwa dłużej niż godzinę ?
Danusia- Tyle ile udało się ustalić to powiedziałem wyżej.Ile w tym prawdy to okaże się wiosną.Bardzo zależy mi na triflorum bo Mai Tai
mam kilka.
Ewa- Nie mów,że nie masz wpływu na męża! Podpowiadać ? Gdera ale jechać i na drabinę włazić, musi.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”