Moje dalie ładnie wyrosły i mają już pąki. Cieszę się, że wpadłam na Twój wątek i udało mi się wsadzić choć te dwie odmiany... Teraz oglądając dalie u innych nie będzie mi aż tak żal, że nie mam ich u siebie
Taki - sobie ogród cz.5
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.5
Zółty wiatraczek uroczy 
Moje dalie ładnie wyrosły i mają już pąki. Cieszę się, że wpadłam na Twój wątek i udało mi się wsadzić choć te dwie odmiany... Teraz oglądając dalie u innych nie będzie mi aż tak żal, że nie mam ich u siebie
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miłko dalie w tym sezonie dużo wcześniej Ci zakwitły.
Zimny okres i to dość długi po wsadzeniu kłączy miał u mnie spory wpływ na spowolnienie wegetacji . Przyjdzie czas i zakwitną a póki co moja sympatyczna i sentymentalna koleżanko
cieszę oczy Twoimi.
Komelina to niepozorna roślinka ale ma w wyjątkowo pięknym odcieniu takim żywo-niebieskim
płatki i nawet pylniki niebieskie. Bedzie kwitnąć cały sezon jeśli wytniesz jej pędy kwiatowe po przekwitnieniu nawet dość nisko wtedy wypuści nowe - więcej , niższe i stworzy bardziej kompaktową kępkę .
Jak mam miejsce to sadze kilka kłaczy w jedno gniazdo dzięki temu niebieski obłoczek widać z daleka.
Zimny okres i to dość długi po wsadzeniu kłączy miał u mnie spory wpływ na spowolnienie wegetacji . Przyjdzie czas i zakwitną a póki co moja sympatyczna i sentymentalna koleżanko
Komelina to niepozorna roślinka ale ma w wyjątkowo pięknym odcieniu takim żywo-niebieskim
płatki i nawet pylniki niebieskie. Bedzie kwitnąć cały sezon jeśli wytniesz jej pędy kwiatowe po przekwitnieniu nawet dość nisko wtedy wypuści nowe - więcej , niższe i stworzy bardziej kompaktową kępkę .
Jak mam miejsce to sadze kilka kłaczy w jedno gniazdo dzięki temu niebieski obłoczek widać z daleka.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Krysiu! Jedne wcześniej, drugie później
Przecież wszystkie sadziłam ponad miesiąc
Ciesz Krysiu oczy, bo one są piękne! Ja chodzę po ogrodzie i wzdycham, i codziennie znajduję kolejne kwiaty
Masz rację, jestem sentymentalna i chyba mi z tym dobrze, zwłaszcza wtedy, kiedy chwytam w ogrodzie widły po babci Frani
Będę pamiętać o wycinaniu przekwitniętej komeliny, bo jest fajna, inna niż wszystko inne w ogrodzie!
Iwonko! Dziękuję!
Sylwia! To dobrze, że dalia zakwitnie. Będzie piekna i będzie cieszyła oczy do jesieni! Za to lubię dalie, co z tego, ze trzeba wykopywać
Przychodź do mnie i do daliowych wątków, zapraszam!
Dziś przesadziłam jedną dalię, bo wcześniej nie przewidziałam, że ta przed nią będzie taka wysoka.
Znalazłam dziś kolejne kwitnące dalie. Nigdy nie miałam ich tak dużo więc muszę się nauczyć ogarniać takie stado
Kupiłam kolejne opakowanie ślimaczych przysmaków i pochowałam kilkadziesiąt ich amatorów. Obrzydlistwo!
Ale kilka dalii bardzo przez nie ucierpiały. Tak się wkurzyłam na pożarte kwiaty i zniekształcone liście
Kilka na dziś i spać idę:
Tutti Frutti (mam nadzieję, ze jeszcze pokaże, co potrafi, bo powinna mieć z lekka żółty środek)

Samoje Darogoje

Citron du Cup

Golden Scepter

Gardenshow

NN - na razie

I nie-dalie, a reszta dalii jutro:

Będę pamiętać o wycinaniu przekwitniętej komeliny, bo jest fajna, inna niż wszystko inne w ogrodzie!
Iwonko! Dziękuję!
Sylwia! To dobrze, że dalia zakwitnie. Będzie piekna i będzie cieszyła oczy do jesieni! Za to lubię dalie, co z tego, ze trzeba wykopywać
Dziś przesadziłam jedną dalię, bo wcześniej nie przewidziałam, że ta przed nią będzie taka wysoka.
Kilka na dziś i spać idę:
Tutti Frutti (mam nadzieję, ze jeszcze pokaże, co potrafi, bo powinna mieć z lekka żółty środek)

Samoje Darogoje

Citron du Cup

Golden Scepter

Gardenshow

NN - na razie

I nie-dalie, a reszta dalii jutro:

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No Miłeczko, widzę że spektakl daliowy rozpoczęty
Moja wysadzona z karpy jeszcze nie zakwitła. Jestem jej ciekawa, mam nadzieję, że zakwitnie
Jestem pod wrażeniem, że zachowałaś wszystkie ich nazwy, a pod jeszcze większym, że nie pomyla Ci się zimą jak sa w formie karp i wszystkie wyglądaja wtedy tak samo
Zdjęcie pająka fajne, choć za owadami takowymi nie przepadam
Moja wysadzona z karpy jeszcze nie zakwitła. Jestem jej ciekawa, mam nadzieję, że zakwitnie
Jestem pod wrażeniem, że zachowałaś wszystkie ich nazwy, a pod jeszcze większym, że nie pomyla Ci się zimą jak sa w formie karp i wszystkie wyglądaja wtedy tak samo
Zdjęcie pająka fajne, choć za owadami takowymi nie przepadam
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Dalie cudne
.Chyba masz je poopisywane ,bo niemożliwe wszystkie spamiętać i rozpoznać .
Komelinę też mam.Myślałam ,ze to bylina ,bo co roku się pojawia ,a to ponoć siewki .
Komelinę też mam.Myślałam ,ze to bylina ,bo co roku się pojawia ,a to ponoć siewki .
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Przepiękne dalie
liliowce cudne
Miłko, te najładniejsze czosnki zostaw na nasienie, a jak zechcesz to Ci podeślę
Miłko, te najładniejsze czosnki zostaw na nasienie, a jak zechcesz to Ci podeślę
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Oglądam i podziwiam dalie i ich ilość
. Moje też zaczęły kwitnąć; fajne są, nie powiem
.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- takasobie

Ania! Kwitnące dalie to wiele radości! Nawet dla tych, którzy nie mają ich w ogrodzie, ale kojarzą im się np z babcinym lub ciocinym ogródkiem
Widziałam Twoją dalię! Porób zdjęć, jak będzie słonko! Uwielbiam ich widok i mogę oglądać bez końca
Karola! Chyba nie będę się bawić! Chociaż może się zdecyduję. Jakoś tak nie mam potrzeb na dużą ilość, ale sama świadomość, że mam swój czosnek i inne zieleniny - mobilizuje mnie. Mam zawsze pod ręką i nie pryskane, nie nawożone chemicznie. A kiedy trzeba sadzić? To może wymienię się z Tobą czymś za główkę dobrego polskiego czosnku?
A moje najładniejsze nijak się mają do Twoich
Są niewielkie i mam ich kilka, pewnie raczej zjemy
Jola! Mam przy roslinach labelki, ale teraz są totalnie zarośnięte. Znam je na pamięć, choć nie wszystkie. Nowych jeszcze niektórych się uczę, ale nietrudno je zapamiętać, jak się człowiek nimi pasjonuje.
Komelina ma kłacza tak jak dalia. Trzeba je wykopać na zimę i przechowywać jak dalie. Dostałam jesienią i przechowały się bardzo dobrze, wręcz doskonale.
Zuza! Właśnie dlatego mam przy daliach wbite labelki, żeby potem wiedzieć, której dalii to karpy. Potem te labelki przywiązuję do karpy lub mocuje gumką recepturką. Ja też lubię pająki tylko na dystans. Sa ładne, ciekawe, ale gdyby mi skoczył za kołnierz, to chybabym umarła!
Znów dziś po południu była piękna ulewa! Zakończyła się i wyszło słońce! Trochę tropik się robi i wszystko ładnie rośnie. Przede wszystkim o daliach myślę i dyńkach moich ukochanych. Mam sporo samosiejek w różnych miejscach. Nie wiem co tam rosnie i czy nadaje się do jedzenia. Jak ozdobne - nie szkodzi, będzie ładnie. Jedna właśnie wyłazi na ulicę, możliwe, ze zrobi podkop i oplącze dom sąsiadów z naprzeciwka
Znów znalazłam kilka nowych kwiatów dalii. Mąż zrobił mi kolejne podpórki i co ciekawe - również do mieczyków
Tak, tak! Wiem, że to przesada, ale już w zeszłym roku biadoliłam, że wszystko się przewraca. A że mąż pomysłowy...

Po deszczu dalie mokre, a ja się pomiędzy nimi przedzierałam. Byłam cała mokra, a liscie się do mnie kleiły
Ale byłam szczęśliwa, zwłaszcza kiedy znalazłam dalie Rocco, która jest taka malutka, że takiej jeszcze nie widziałam. Cała roślina słuszna, ale kwiatuszki o średnicy 3cm:

Zakwitła mi cudowna wiatraczkowa Tahoma Hope. To nowość w moim ogrodzie i kontynuacja kolekcji dalii orchideowych. Na razie jest jeden kwiat i można się delektować, ale wkrótce obsypie się kwiatami. Czekam na kolejne odmiany: Marie Schnugg, Willi Willi oraz Star Child.

I kilka widoczków róznorodnych:

Karola! Chyba nie będę się bawić! Chociaż może się zdecyduję. Jakoś tak nie mam potrzeb na dużą ilość, ale sama świadomość, że mam swój czosnek i inne zieleniny - mobilizuje mnie. Mam zawsze pod ręką i nie pryskane, nie nawożone chemicznie. A kiedy trzeba sadzić? To może wymienię się z Tobą czymś za główkę dobrego polskiego czosnku?
Jola! Mam przy roslinach labelki, ale teraz są totalnie zarośnięte. Znam je na pamięć, choć nie wszystkie. Nowych jeszcze niektórych się uczę, ale nietrudno je zapamiętać, jak się człowiek nimi pasjonuje.
Komelina ma kłacza tak jak dalia. Trzeba je wykopać na zimę i przechowywać jak dalie. Dostałam jesienią i przechowały się bardzo dobrze, wręcz doskonale.
Zuza! Właśnie dlatego mam przy daliach wbite labelki, żeby potem wiedzieć, której dalii to karpy. Potem te labelki przywiązuję do karpy lub mocuje gumką recepturką. Ja też lubię pająki tylko na dystans. Sa ładne, ciekawe, ale gdyby mi skoczył za kołnierz, to chybabym umarła!
Znów dziś po południu była piękna ulewa! Zakończyła się i wyszło słońce! Trochę tropik się robi i wszystko ładnie rośnie. Przede wszystkim o daliach myślę i dyńkach moich ukochanych. Mam sporo samosiejek w różnych miejscach. Nie wiem co tam rosnie i czy nadaje się do jedzenia. Jak ozdobne - nie szkodzi, będzie ładnie. Jedna właśnie wyłazi na ulicę, możliwe, ze zrobi podkop i oplącze dom sąsiadów z naprzeciwka
Znów znalazłam kilka nowych kwiatów dalii. Mąż zrobił mi kolejne podpórki i co ciekawe - również do mieczyków

Po deszczu dalie mokre, a ja się pomiędzy nimi przedzierałam. Byłam cała mokra, a liscie się do mnie kleiły

Zakwitła mi cudowna wiatraczkowa Tahoma Hope. To nowość w moim ogrodzie i kontynuacja kolekcji dalii orchideowych. Na razie jest jeden kwiat i można się delektować, ale wkrótce obsypie się kwiatami. Czekam na kolejne odmiany: Marie Schnugg, Willi Willi oraz Star Child.

I kilka widoczków róznorodnych:

Miłka
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Ta podpórka pod mieczyki jest rewelacyjna, musiałam wytężyć wzrok, żeby ją namierzyć.
Malutką Rocco już dopisałam do mojej listy chciejstw na przyszły rok
. Pięknie po deszczu, gdyby jeszcze nie było jak w saunie. Choć nie ma co narzekać, bo nie trzeba podlewać...
Malutką Rocco już dopisałam do mojej listy chciejstw na przyszły rok
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Faktycznie podpórka pomysłowa
Moje mieczyki też zaczynają się pokładać choć na razie nie wszystkie.
Muszę dokupić podpórek, albo dorobić Twoim sposobem
Moje mieczyki też zaczynają się pokładać choć na razie nie wszystkie.
Muszę dokupić podpórek, albo dorobić Twoim sposobem
- takasobie

Sylwia! Dość fajnie wyszło, ale muszę zamówić u męża kolejne, bo mieczyki zaczynają galopować
Podlewanie z nieba to Boży dar!!!
Nie cierpię biegać z wężem, a tym bardziej z konewką. W nocy znów ma podlać!
Zuza! To prosta konstrukcja! Polecam! W zeszłym roku wszystkie mieczyki po rokwitnięciu ścinałam do wazonu.
Na dziś:
Dalia nn, kapers zza oceanu i iście holenderska pomyłka!

Moją jedyną cynię Karolince dedykuję!

Cudowna Silver Years

Tutti Frutti - już widać żółtawe początki płatków!

Aspen powoli się przedziera

Kaktusowa od Gabriela, pozostaje nn, ale malownicza!

Różowy rozwar od Olusi

Deinanthe - zapomniałam o niej, a tak cudnie kwitnie!

Podlewanie z nieba to Boży dar!!!
Zuza! To prosta konstrukcja! Polecam! W zeszłym roku wszystkie mieczyki po rokwitnięciu ścinałam do wazonu.
Na dziś:
Dalia nn, kapers zza oceanu i iście holenderska pomyłka!

Moją jedyną cynię Karolince dedykuję!

Cudowna Silver Years

Tutti Frutti - już widać żółtawe początki płatków!

Aspen powoli się przedziera

Kaktusowa od Gabriela, pozostaje nn, ale malownicza!

Różowy rozwar od Olusi

Deinanthe - zapomniałam o niej, a tak cudnie kwitnie!

Miłka
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Milko pięknie kwitną już Ci dalie sezon rozpoczęty czekać się opłacało na ich festiwal barw i kształtów.Liliowce , komelinę widziałam też rozwary i ogół roślinności w pełnej krasie w deszczu efektowne są i napojone w suszy niestety podlewać trzeba ale to już nie to.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Miłko, już pokazałaś wiele pięknych dalii, a przecież to dopiero początek
Na 'Aspen' nadal spoglądam tęsknym okiem. I tak samo 'Apache'. Pomylona 'Karma Red Korona' mówisz, że 'Dana'? Też mi się nie zgadza, bo u mnie zakwitła na pomarańczowo.
Liliowce też godne podziwu!
Liliowce też godne podziwu!
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Piękne dalie moje dopiero próbują kwitnąć , będzie kolorowo do samych mrozów...
- duju

- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Pomysł na podpórkę do mieczyków, super
Zresztą śliczny Ci on.
Dalie uwielbiam - piękne masz odmiany
Cynie też dopiero zaczęły mi kwitnąć.
Dalie uwielbiam - piękne masz odmiany
Cynie też dopiero zaczęły mi kwitnąć.
Pozdrawiam - Justyna