Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Post »

Aniu, jak oglądam takie zestawienia kolorystyczne jak u Ciebie, to nagle stwierdzam, że mam jeszcze bardzo dużo do zrobienia, połączenie mikołajka płaskolistnego z gipsówką ekstra, mikołajka mam, ale gipsówki się pozbyłam, gdyż mnie irytowała swoim pokładaniem, być może miałam inną odmianę, ściana powojnikowa super ;:63 , piękne lilie i róże, oj widzę, że "różyczka" u Ciebie też już poważnie zaawansowana, mi wpadła w oko Larissa ;:108 . Śliczny ten powojnik Solina oraz Venosa Violacea ale Cassandra też piękniutka, kocham ją za jej kolorek i za to, że jest zupełnie bez problemowa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie Kochani. :wit
Tak straszyli deszczowym latem albo, że letniej pogody nie będzie wcale a tu proszę! Upalne lato jak się patrzy! Od dziś znów gorącz niemiłosierny. Ufff... Obrazek Dla mnie to może i lepiej, bo będę mieć zaprawę przed moim niedzielnym wyjazdem. ;:215 Już na całego myślę o pakowaniu walizek ale póki co i o moich kwiatuchach pamiętam. ;:215

Ilonko ja myślę, że Ty to u siebie już nie masz nic do zrobienia. Masz przepiękny ogród. Prowadzony i pielęgnowany od lat. Ach... ja dopiero do tego dążę. Jednak co fakt, to fakt -u innych często możemy oglądać zestawienia na które sami byśmy nie wpadli. ;:333
Gipsówka ogólnie ma tendencję do pokładania. Musi mieć zapewniony "stelaż" z innej rośliny. :D
Cassandra u mnie pierwszy sezon, ale już skradła moje serducho.
Polecam Ci Larissę. U mnie stale kwitnie i nic jej nie dolega.
Tymczasem uraczę Cię Lavender Lassie z Dark Eyes:

Obrazek

Pati spokojnie możesz puścić każdego powojnika po iglakach, najwyżej się ciut rozlezie na boki. ;:215 Solina jest naprawdę bardzo wdzięcznym clematisem. Z czystym sumieniem każdemu ją polecam. ;:215
Tymczasem Ascot dla Ciebie:

Obrazek

I gratisowa pysznogółwka z BR:

Obrazek

Zuzka moje dwie Eden Rose też mają wiotkie pędy i trzeba na leżąco sesję robić. Mam nadzieję, że w przyszłym roku się wzmocnią.
Tymczasem Eden zakupiona u naszej Ewci z wiosennego nasadzenia, ma pędy sztywniutkie aż miło. ;:215
Uraczę Cię Pomponellą? W końcu to nie jakiś żółtek. :lol:

Obrazek

Wandziu jak opatentujesz takie dwa pięterka w ogrodzie to daj mi proszę znać. :wink:
Szkoda, że nawet włoskie powojniki nie chcą u Ciebie rosnąć. To takie wdzięczne kwiatuchy.
Dla Ciebie kwiatuszek Jaśminowca, który znów u mnie zakwitł kilkoma kwiatkami:

Obrazek

I jeszcze róża Mrs John Laing o ślicznym zapachu:

Obrazek

Sabinko miałaś rację. Garden Affair to świetna lilia. Wdzęczny kształt kwiatów, pastelowe kolorki i cudny zapach. Czegóż chcieć więcej?
Pokażę Ci kwiatek mojego Jackmaniego, który posadzony tej wiosny, jakoś nie może się u mnie odnaleźć. :oops:

Obrazek

Jolu u mnie gipsówka szaleje. Ta posadzona w zeszłym roku była fajna a ta sama w tym roku to już mały potwór! ;:oj
W takim razie dla Ciebie jeszcze raz gipsówka:

Obrazek

Olu, Dorcia dobrze gada. W aptece dostaniesz nadmanganian bez problemu. ;:215
Dla Was dziewczyny niektóre z moich jeżówek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Daysy nadmanganian podaję, by zapobiec chorobom grzybowym, tak jak mówisz. ;:108 Ponoć pomaga. Zdania sa jednak podzielone na ten temat. Lato jednak jest suche to i powojniki nie łapią tak grzyba. ;:333
Masz ode mnie Limelight, która lada moment oczaruje swym wdziękiem i powojnika bylinowego X durandii:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grażynko masz rację! Nie czas na odwyk! Na bank będę o tym pamiętać przy jesiennych zakupach. ;:183
Jarzmianka dla Ciebie:

Obrazek

Ten liliowiec miał być inny! Obrazek

Obrazek

Lilie oszalały! Wdzięczą się na prawo i lewo. Uwielbiam je! No i te zapachy, które rozsiewają w całym ogrodzie...hmmm... cód, miód i malinki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Garden Affair:

Obrazek

Obrazek

Gratisowa Salamis:

Obrazek

I kilka ogólniaczków:

Obrazek

Obrazek

I na koniec pokażę Wam największego ogródkowego szaleńca. Kupiony w styczniu na ustrojenie domu, posadzony wiosną do gruntu, by został dla potomnych. Zakwitł.
Boję się, że ten wariacki wyczyn źle się odbije na jego kolejnym, wiosennym kwitnieniu:

Obrazek
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Aniu, nie byłam u Ciebie strasznie długo. :oops:
A tu takie lilie cudowne. Zachwyciłam się nimi, choć w tym roku mam kilka, na drugi będzie ich więcej. Już mam dla nich miejsce.
Podsadzenie powojnikami drzew i ja wykorzystuję. Na razie pomalutku, bo powojników nie mam, ale z czasem, może obsadzę nimi cały szpaler sosen.
Zdjęcia ogólne cudne, podoba mi się ten dzban na kamieniach.
Ciekawa jestem jak Ci trawy rosną, bo u mnie szaleją i to wszystkie.
Serdeczności zostawiam. ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorota witaj. ;:196 Trawy rosną... umiarkowanie. Mam jednak tę świadomość, ze to ich pierwszy rok u mnie, więc się ukorzeniają.
A jak żurawki u Ciebie?
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Aniu, żurawki rosną, choć te upały dają im w kość. Nawet podlewanie nie do końca pomaga. Ale przyjęły się chyba wszystkie. ;:333
Trawami się nie przejmuj, u mnie ich jest dostatek. ;:167
Jedynie czego specjalnie nie lubią, to latania koło nich. Ja wsadzam i nawet nie podlewam. Sadzę wczesną wiosną, albo jesienią. I ta wilgoć w ziemi im wystarcza. W tym roku nawet nie wiązałam, bo czasu na ogród nie było. I liście, zwłaszcza miskantom, obcinam wiosną dopiero.
Jak coś to pisz. ;:196
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko pięknie wygląda u Ciebie, czyli tak jak powinno.
Suszy nie widać, lilie w natarciu, jeżówki na baczność a rabaty pełne kwiecia. ;:215
Oj żeby tak szło zatrzymać czas, byłoby cudownie.
Widzę, ze urlop się kroi a więc miłego odpoczynku i dobrej pogody. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu ilość Twoich jeżówek ;:oj Pięknie się prezentują w większej grupie.
Nie mogę pominąć też lilii, a zapach rozsiewają faktycznie niesamowity...czuć prawie przez ekran :wink: U mnie szczególnie wieczorem przyjemnie pochodzić po ogrodzie i powdychać cudne aromaty ;:224 Koniecznie muszę dokupić więcej, bo cebule można zawsze gdzieś wcisnąć, nawet jak teoretycznie nie ma miejsca ;:219
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ej no, fajny kolorek ma ta pysznogłówka ;:oj ;:333 One podobno się mocno rozrastają, zauważyłaś to u Siebie?
Moja siedzi w kącie pod tujami więc nie za bardzo się panoszy bo nie ma gdzie :wink:
A moja żółta liliowa pomyłka miała być jak Twoja Garden Affair a tu taka lipa :evil:
Gipsówka dodaje uroku każdemu zdjęciu ;:108
A liliowcowa pomyłka którą pokazujesz jaka miała być faktycznie?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu piękne połączenia, gipsówka świetnie pasuje wszędzie, nie wiem czemu jej jeszcze nie mam. No jeżówki do pozazdroszczenia, lilii też u Ciebie urodzaj.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

piękne masz jeżówy ;:oj i teraz muszę się przyznać do czegoś mi się kiedyś nie podobały ;:124 myślałam sobie czym tu się ludzie zachwycają a teraz uważam że są przepiękne i sadze je u siebie ;:224
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Fakt jeżówki cudne. Kiedyś znałysmy tylko te pospolite różowe a teraz tyle różnistych odmian. Piękne są.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jeżówki w taj dużej grupie robią wrażenie ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu zaglądam, zaglądam i wreszcie się doczekałam. ;:196 Podziwiam umiejętność komponowania roślin, odętka i lilia - cudo. ;:138 Biała lilia i gipsówka, no i moja ulubiona rabata. ;:oj Kłosowiec ubiegłoroczny ogromniasty. Na róże się napatrzę, bo u mnie na razie tylko dwie marketowe kwitną. Gratisik pysznogłówkowy wyjątkowy Ci się trafił. ;:215 Czy powojniki przy hortensjach są na podporach. :?:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, a wiesz, że ten mój Jackmani.. biedronkowy Jackmani, pragnę to podkreślić, to najbardziej szalony i zdrowy powojnik tego roku ;:108 Kwitnie już prawie miesiąc i wcale nie wygląda jakby miał przestać.
Koniecznie muszę posadzić gipsówkę. Nie mam ani sztuki, a na twoich zdjęciach wygląda genialnie ;:oj
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ależ pysznogłówka i lilowce i lilie, choć na te ostatnie jestem bardzo obrażona, żeby żadna nie wyrosła ;:14

-- 25 lip 2015, o 06:06 --

Ależ pysznogłówka i lilowce i lilie, choć na te ostatnie jestem bardzo obrażona, żeby żadna nie wyrosła ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”