To jak możesz, wsadź do ziemi przeznaczonej dla hortensji. Jeżeli jest w tym roku kupiona, to ma prawo się przebarwiać, gdyż została zmuszona do wcześniejszego kwitnienia. W przyszłym roku przejdzie już normalnie cały cykl.Docka pisze:Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź, Tylko to nie jest jeszcze jesień ona już taka szararozmalinka pisze:Moim zdaniem wszystko jest O. K. To normalne, że kwiaty hortensji z upływem lata się przebarwiają. To cały ich urok, by późną jesienią stać się szarymi myszkami. Możesz je wtedy ściąć po pierwszą parą liści licząc od góry( to ważne, żeby nie niżej, gdyż tam będą zawiązki kwiatów na następny rok) i umieścić w wazonie jako suszki, które pięknie się prezentują zimą w domku. Po pierwszym przymrozku przenieś roślinki do chłodnego pomieszczenia na przezimowanie i lekko podlewaj. Na wiosnę przesadź do ciut większych doniczek, używając ziemi przeznaczonej do hortensji, azalii i rododendronów. Możesz też zacząć zasilać nawozem przeznaczonym do tych kwiatów. Powodzenia w uprawie![]()
Czyli teraz co powinnam zrobić? już ściąć? Jeszcze zaznacze, że te hortensje zostały kupione w supermarkecie i wsadzone w zwykłą ziemię,
-- 17 lip 2015, o 22:55 --
Ja na. pisałam, że można a nie, że trzeba. Jeżeli będzie zimowała w piwnicy to są małe szanse na cieszenie się ich widokiem. A w suchym bukiecie będzie ozdobą mieszkaniaszarotka66 pisze:Tych przekwitających kwiatostanów nie trzeba obcinać, nawet takie szare są dekoracyjne. Ja swoje obcinam dopiero wiosną przyszłego roku.