Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
Re: Łubin ozdobny
Mój już przekwitł a chciałabym nasiona, kiedy się je zbiera i jak odróżnić czy nasiona dojrzałe są w nasienniku.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wycina się całe kłosy jak zaczynają brązowieć (taki beż),układa na folii lub gazecie i suszy , aż same zaczynają pękać. Wtedy można wyłuskać.
Kłosy są zielone, czy mam poczekać jeszcze?
Moj lubin z maczkami.

I rabata czerwono niebieska, kaprys z zeszlego roku....hmmmm....

pozdrawiam milosnikow lubinu

I rabata czerwono niebieska, kaprys z zeszlego roku....hmmmm....

pozdrawiam milosnikow lubinu

Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Wysiałam Łubin i teraz pięknie rośnie. Może wiecie czy kwitnie w szerokiej gamie kolorów ? Czy tylko jedno kolorowe?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
To zależy czy miałaś mieszankę czy jednogatunkowe nasiona.
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Niby ma być mix kolorów. Dlatego pytam czego mam się spodziewać
Z Koleusami i Klonikami też niby miał być mix a wylazło wszystko w jednym kolorze

Z Koleusami i Klonikami też niby miał być mix a wylazło wszystko w jednym kolorze

-
- 100p
- Od: 24 lis 2006, o 19:30
Super pomysł z tą rabatą niebiesko-czerwoną.......... PRZEPIĘKNA... Nie pomyślałabym o takim zestawieniu... Ostatnio chodzą mi po głowie barwy raczej zimne: biało-niebiesko-różowe... Czy są łubiny koloru białego? Chyba takiego nie widziałam... Planuję przedogródek w takich barwach a łubin ma grać pierwszą rolę, mam piękny łososiowy, muszę więc kupić mix i wyselekcjonować kolory... chyba że trafię nasionka wyselekcjonowane... No bo ten łososiowy tak nie bardzo...
Magritte,
bardzo mi milo, ze spodobala Ci sie moja rabata niebiesko -czerwona
Zasinspirowaly mnie Gladiole w glebokim niebieskim odcieniu z czerwonym srodkiem, a ze lubie zwariowane pomysly, wygospodarowalam kawalek ziemi na taka zachcianke.
Bialy lubin sprzedaja u mnie w donicach bez problemu, nasionek nie szukalam, wiec ciezko mi powiedziec. Ja rowniez lubie chlodne barwy, aczkolwiek w zeszlym roku zaszalalam...powstala wlasnie taka rabatka i ognista- wlasciwie ciagle sa w trakcie tworzenia.
Pozdrawiam
bardzo mi milo, ze spodobala Ci sie moja rabata niebiesko -czerwona

Bialy lubin sprzedaja u mnie w donicach bez problemu, nasionek nie szukalam, wiec ciezko mi powiedziec. Ja rowniez lubie chlodne barwy, aczkolwiek w zeszlym roku zaszalalam...powstala wlasnie taka rabatka i ognista- wlasciwie ciagle sa w trakcie tworzenia.
Pozdrawiam

Ojej dziekuje.
Przypomnialo mi sie jeszcze, ze przed podjeciem decyzji o tworzeniu takiej rabaty na zakupach widzialam dziewczyne w mocno niebieskich spodniach i czerwonej bluzce. Wygladala swietnie , jakos nakrecilam sie na takie zestawienie
Tylko...moda szybko sie zmienia, a rabata zostanie. Nie bylam pewna jak ludzie to przyjma ale fajnie ze sie podoba. 
pozd:)

Przypomnialo mi sie jeszcze, ze przed podjeciem decyzji o tworzeniu takiej rabaty na zakupach widzialam dziewczyne w mocno niebieskich spodniach i czerwonej bluzce. Wygladala swietnie , jakos nakrecilam sie na takie zestawienie

pozd:)
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo chciałam mieć biały łubin, w marcu wysiałam i myślałam że kwiaty zobaczę na drugi rok a tu taka przemiła niespodzianka

Pozdrawiam Ela
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 mar 2014, o 18:18
lubie go mam fioletowy w ogrodku. Taka ciekawostka, wiecie, ze lubin ozdobny znalazl sie w tym roku, na liscie roslin zakazanych w Norwegii. zakaz sadzenia w ogrodzie, zakaz sprzedazy oraz kupna i przywozenia z zagranicy. Dziko rosnacy rozsiewa sie w zastraszajacym tempie.
LULA123
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 mar 2014, o 18:18
zakazane w tym roku w Norwegii :na liście zakazanych roślin znalazły się takie gatunki jak: łubin, róża japońska, nawłoć kanadyjska, złotokap zwyczajny, barszcz Mantegazziego, barszcz perski, niecierpek gruczołowaty, rdest, wierzba, topola, irga, dereń biały, berberys Thunberga, dzwonek szerokolistny, gwiazdnica oraz rozchodnik.
Rośliny, na których posadzenie potrzebujemy specjalnego pozwolenia to: świdośliwka, rozchodnik, dereń, jarzębina, toinowate, klon jawor, irgi, wiciokrzew, fiołki, powojnik, kokorycz, niecierpek, modrzew, świerk, choina, kosodrzewina, przywrotnik, wiązówka, lepiężnik różowy, czeremcha amerykańska, robinia akacjowa i bez koralowy.
Zakazano gatunków roślin, które się szybko rozprzestrzeniają i są szkodliwe zarówno dla środowiska, jak i innych roślin. Były jednak w sprzedaży przez wiele lat i z łatwością się rozprzestrzeniały. Zakazanie niektórych gatunków roślin jest dużo lepszym rozwiązaniem niż dopuszczenie do tego by rozprzestrzeniały się coraz bardziej. Potem musielibyśmy wydać miliardy aby się ich skutecznie pozbyć ? mówi Arnodd H?pnes, doradca w Naturvernforbundet.
Rośliny, które znalazły się na liście zakazanych gatunków, są doskonałym środowiskiem dla biedronek i ślimaków, które są obecnie niezwykle uciążliwą plagą w Norwegii.
Rośliny, na których posadzenie potrzebujemy specjalnego pozwolenia to: świdośliwka, rozchodnik, dereń, jarzębina, toinowate, klon jawor, irgi, wiciokrzew, fiołki, powojnik, kokorycz, niecierpek, modrzew, świerk, choina, kosodrzewina, przywrotnik, wiązówka, lepiężnik różowy, czeremcha amerykańska, robinia akacjowa i bez koralowy.
Zakazano gatunków roślin, które się szybko rozprzestrzeniają i są szkodliwe zarówno dla środowiska, jak i innych roślin. Były jednak w sprzedaży przez wiele lat i z łatwością się rozprzestrzeniały. Zakazanie niektórych gatunków roślin jest dużo lepszym rozwiązaniem niż dopuszczenie do tego by rozprzestrzeniały się coraz bardziej. Potem musielibyśmy wydać miliardy aby się ich skutecznie pozbyć ? mówi Arnodd H?pnes, doradca w Naturvernforbundet.
Rośliny, które znalazły się na liście zakazanych gatunków, są doskonałym środowiskiem dla biedronek i ślimaków, które są obecnie niezwykle uciążliwą plagą w Norwegii.
LULA123