Hortensja cudna - taka 'wypasiona'!
Zawsze za krótkie lato cz. 26
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26
A ja dłużej zawiesiłam oczy na obrazkach z liliowcami. Podobają mi się ich kwiatki. Niestety, do oglądania w cudzych ogrodach.
- witch
- 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Lubię takie dalie, skromne ale piękne 
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzień dzisiaj miałam pracowity, aż padłam wykończona 
Dużo jest teraz obcinania, przycinania. Nadałam kształt heptakodium i podcięłam bez, wszystkie patyczki poszły do ziemi. Posadzonkowałam mnóstwo róż. Zrobiłam podpory ogórkom i paru roślinom, wycięłam przekwitnięte ostróżkici dzięki tym zabiegom dostały dużo światła przytłumione rośliny. Przede wszystkim spryskałam pomidory i prawie wszystkie wrażliwce moją firmową mieszanką, a na koniec skosiłam trawę i zrobiłam parę zdjęć
Julciu o tak jak dzieciaczki wyrosną to odzyskasz trochę trawnika, ale nie za dużo, bo moje dzieci jak podrosły to robiły sobie na pierwszej działce ogniska z kolegami
To mam dla Ciebie dwa kolejne, które zakwitły dzisiaj

Alu dzisiaj było wymarzona pogoda do pracy a wieczór taki przyjemny, gdyby nie bolące nogi po całym dniu to nie chciało się wracać
A dla Ciebie Kochana mam marunę przesłodką....poznajesz?

Justynko o tak u mnie trzeba dobrze się wpatrywać, bo wszędzie coś rośnie. Czasem takie maleństwo

Kwitnie Konwalnik
Dorotko specjalnie dla Ciebie starałam się zrobić jakieś tzw szersze ujęcia, ale u mnie trudno o takowe
Tu jest końcowy odcinek ogrodu w tzw ogrodzeniu między tunelem a kurnikiem

A tu zbliżenie borówkowiska właśnie po lewej stronie przed wybiegiem dla kur

A tu przejście do skalniaka

Oj Bogusiu gdybym ja miała tyle zdrowia co Ty pomieściłabym dużo więcej, bo ja mam baarrddzzzoo długi szaliczek
w sumie 45 a, tylko część jest nieużytkiem, gdzie niestety królują polne i leśne zwierzęta
Dla Ciebie taki fragment mojego królestwa

Marysiu o tak to kolorowy czas
To już druga zima łaskawa dla naszych ogrodów 

Iwonko różyczka to tegoroczny nabytek i wszystkie kupione róże na wiosnę ładnie kwitną
A taki widok mają kurnik zza siatki i tylko kombinują jakby tu zmienić miejsce

Lucynko masz tyle pięknych kwiatów, że nawet nie zauważyłam że nie masz liliowców
To mam dla Ciebie coś jeszcze większego

Aguś mam posadzonych jeszcze sporo dalii z karp i z siewu i powinny pokazać się różniste piękności. Prawie wszystkie delikatne
Dla Ciebie mam takie śliczne maleństwo, odkrycie tego roku

Poza tym nadałam kształt mojemu Heptakodium robiąc prześwit dla roślin rosnących pod nim

Podcięłam też gałęzie bzu szczególnie te bez owocków i wszystkie poszły do sadzonkowania ...nie powiem liczę na niego

Ewuniu popatrz jak pysznogłówka od Ciebie polubiła mój ogród

Siewki poziomek mnie zadziwiają, tym bardziej że rosną w absolutnym cieniu

No to jeszcze moja śliczna begonia, która jest ze mną już trzy lata

Już nie zanudzam dziękuję za uwagę i dobranoc

Dużo jest teraz obcinania, przycinania. Nadałam kształt heptakodium i podcięłam bez, wszystkie patyczki poszły do ziemi. Posadzonkowałam mnóstwo róż. Zrobiłam podpory ogórkom i paru roślinom, wycięłam przekwitnięte ostróżkici dzięki tym zabiegom dostały dużo światła przytłumione rośliny. Przede wszystkim spryskałam pomidory i prawie wszystkie wrażliwce moją firmową mieszanką, a na koniec skosiłam trawę i zrobiłam parę zdjęć

Julciu o tak jak dzieciaczki wyrosną to odzyskasz trochę trawnika, ale nie za dużo, bo moje dzieci jak podrosły to robiły sobie na pierwszej działce ogniska z kolegami

Alu dzisiaj było wymarzona pogoda do pracy a wieczór taki przyjemny, gdyby nie bolące nogi po całym dniu to nie chciało się wracać

Justynko o tak u mnie trzeba dobrze się wpatrywać, bo wszędzie coś rośnie. Czasem takie maleństwo

Kwitnie Konwalnik
Dorotko specjalnie dla Ciebie starałam się zrobić jakieś tzw szersze ujęcia, ale u mnie trudno o takowe
Tu jest końcowy odcinek ogrodu w tzw ogrodzeniu między tunelem a kurnikiem

A tu zbliżenie borówkowiska właśnie po lewej stronie przed wybiegiem dla kur

A tu przejście do skalniaka

Oj Bogusiu gdybym ja miała tyle zdrowia co Ty pomieściłabym dużo więcej, bo ja mam baarrddzzzoo długi szaliczek
Dla Ciebie taki fragment mojego królestwa

Marysiu o tak to kolorowy czas

Iwonko różyczka to tegoroczny nabytek i wszystkie kupione róże na wiosnę ładnie kwitną
A taki widok mają kurnik zza siatki i tylko kombinują jakby tu zmienić miejsce

Lucynko masz tyle pięknych kwiatów, że nawet nie zauważyłam że nie masz liliowców
To mam dla Ciebie coś jeszcze większego

Aguś mam posadzonych jeszcze sporo dalii z karp i z siewu i powinny pokazać się różniste piękności. Prawie wszystkie delikatne
Dla Ciebie mam takie śliczne maleństwo, odkrycie tego roku

Poza tym nadałam kształt mojemu Heptakodium robiąc prześwit dla roślin rosnących pod nim

Podcięłam też gałęzie bzu szczególnie te bez owocków i wszystkie poszły do sadzonkowania ...nie powiem liczę na niego

Ewuniu popatrz jak pysznogłówka od Ciebie polubiła mój ogród

Siewki poziomek mnie zadziwiają, tym bardziej że rosną w absolutnym cieniu

No to jeszcze moja śliczna begonia, która jest ze mną już trzy lata

Już nie zanudzam dziękuję za uwagę i dobranoc

- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobry wieczór Marysiu
Zanudzić? W Twoim ogrodzie, gdzie co krok to niespodzianka
Liliowiec pokazany na pierwszym zdjęciu jest cudny
Odpoczywaj po ciężkim fizycznie i emocjonalnie dniu
Pozdrawiam
Zanudzić? W Twoim ogrodzie, gdzie co krok to niespodzianka
Liliowiec pokazany na pierwszym zdjęciu jest cudny
Odpoczywaj po ciężkim fizycznie i emocjonalnie dniu
Pozdrawiam
Ewa
- Maska

- Kontakt:
Ewuniu dziękuję
Lubię takie zmęczenie, bo może boli ale zadanie wykonane
Dostałam od kogoś tego liliowca jest bardzo ciekawy, bo to krępa roślina i kwiatki rosną na krótkich pędach. Ma mnóstwo pączków, ale niestety rośnie wśród roślin i trudno mi go w całości sfotografować
Nie wiedziałam że jest taki niski i posadziłam bardziej z tyłu i muszę go przenieść
Kolorowych snów Ewciu 
Dostałam od kogoś tego liliowca jest bardzo ciekawy, bo to krępa roślina i kwiatki rosną na krótkich pędach. Ma mnóstwo pączków, ale niestety rośnie wśród roślin i trudno mi go w całości sfotografować
- Maska

- Kontakt:
o nieładnie coś szwankuje FO 
- Margolcia_K
- 200p

- Od: 27 kwie 2014, o 14:58
Och, Maryś, ale masz poziomek!
Dlaczego ja nie pomyślałam, żeby też sobie posadzić? Te Twoje to leśne, czy ogrodowe? Rozłogowe? Jeśli tak, to obcinasz rozłogi, czy pozwalasz się ukorzeniać?
Muszę sobie przynieść sadzonek z lasu!
Ja mam truskawki, więc powinnam poziomki posadzić daleko od nich, żeby nie krzyżowały się, ale zapewne miejsce znajdę. Och, ale mnie zainspirowałaś!
Dlaczego ja nie pomyślałam, żeby też sobie posadzić? Te Twoje to leśne, czy ogrodowe? Rozłogowe? Jeśli tak, to obcinasz rozłogi, czy pozwalasz się ukorzeniać?
Muszę sobie przynieść sadzonek z lasu!
Ja mam truskawki, więc powinnam poziomki posadzić daleko od nich, żeby nie krzyżowały się, ale zapewne miejsce znajdę. Och, ale mnie zainspirowałaś!
Wiejski dom Margolci - na stare lata zaczynam od podstaw!
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
- Maska

- Kontakt:
Margolciu co jakiż czas kupuję torebkę nasion poziomek i wysiewam, bo je bardzo lubimy. Nigdy mi się nie przepylają poziomki z truskawkami, rosną sobie obok
Te które widzisz to same się wysiały, rok temu wysiały się w innym miejscu (na skalniaku),,, jak nie wiem może mrówki przenoszą, ale kawał drogi
Leśne poziomki mają bardzo mało owoców i są rozłogowe, oczywiście smaczniejsze, ale lepiej iść na nie do lasu niż sadzić w ogrodzie 
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,jestem w końcu ,wczoraj padłam na gębę tyle zrobiłam kompotów,,dzisiaj resztę kończyłam zrobiłam dzisiaj też kompot z borówki amerykańskiej pierwszy raz jeden słoik ,spróbujemy ,jak będzie smaczny to zrobię ,bo mam zatrzęsienie borówki,melduję ,że tą marunę też chcę ,bo to inna niż ta co ja mam od Ciebie ,a muszę Ci powiedzieć ,że ona nadal cudnie kwitnie i ani nie myśli się zestarzeć,masz piękne kępy liliowców,pozdrawiam ,buziaczki
i zmykam do spania 
- chinanit

- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Marysiu, zaglądam, zaglądam tylko raczej po cichu. Borówki Ci rzeczywiście obrodziły. I znalazłam kolejnego pająka.
Poziomki i u mnie cały czas gdzieś tam się plączą po ogrodzie. Lece podlewać, bo będzie znowu upał.
Poziomki i u mnie cały czas gdzieś tam się plączą po ogrodzie. Lece podlewać, bo będzie znowu upał.
Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
Dzień dobry! Wczoraj spacerowałam tutaj i zostawiłam nawet ślad, niestety wpisy gdzieś zniknęły
Marysiu, bardzo lubię ten Twój szaliczek i wszystko mi się w nim podoba, ale lilia jak na dziś jest moją faworytką, piękna !
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Marysiu oszczędzaj nóżki
marunkę poznaje po kwitnieniu przytnij może będzie chciała jeszcze raz zakwitnąć
Spacerek po Twoim ogrodzie jak zwykle bardzo miły i przyjemny
.
Ja do pracy z bólem głowy chyba pójdę do dentysty wyrwać
miłego zdrowego dnia
Spacerek po Twoim ogrodzie jak zwykle bardzo miły i przyjemny
Ja do pracy z bólem głowy chyba pójdę do dentysty wyrwać
miłego zdrowego dnia
Pozdrawiam Alicja
- duju

- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Piękny szaliczek
Mówisz, że sadzonkujesz róże. Jak, pod butelki dałaś?
Chciałam jeszcze zapytać o poziomki, rozumiem, że te siane z torebki nie rozsiewają się i nie płożą jak truskawki?
Chciałam jeszcze zapytać o poziomki, rozumiem, że te siane z torebki nie rozsiewają się i nie płożą jak truskawki?
Pozdrawiam - Justyna
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Marysiu, kępa malw pokaźna - dziękuję. Przypomniałaś mi skrawek dzieciństwa w babcinym i maminym ogródku. Sama też próbowałam uprawiać te śliczne rośliny, ale zawsze zżarły mi je mszyce, więc ostatecznie uznałam się za pokonaną. Jednak podziwiam je na żywo u mnie na osiedlu, Mnóstwo ich kwitnie w każdym sezonie. Same się sieją, a najdziwniejsze jest to, że każdego roku zmieniają kolory. No, nie wszystkie, ale chyba większość.
Begonie też bardzo lubię. Mam ich kilka o różnych barwach. Twoja ma ciekawą budowę płatków. A co ważne - jest Ci wierna, skoro już trzy lata mieszka sobie u Ciebie i obdarowuje pięknym kwitnieniem.
Begonie też bardzo lubię. Mam ich kilka o różnych barwach. Twoja ma ciekawą budowę płatków. A co ważne - jest Ci wierna, skoro już trzy lata mieszka sobie u Ciebie i obdarowuje pięknym kwitnieniem.

- Maska

- Kontakt:
Dzisiaj dzień zaczęłam na czczo robiąc badania, potem miasto upalne, słoneczne! Zebrałam groszek ale jeszcze dużo zostało do łuskania, bób i przegoniłam bażancice w ilości ok 10 sztuk, które zrobiły sobie kąpielisko w mojej skrzyni z już ładnie rosnącą fasolką
Martusiu ciekawa jestem ile już masz słoików, ale pewnie do 500 jeszcze brakuje
Kompot z borówek leśnych jest pyszny ale z tych no nie wiem
U mnie też sporo borówek ale my jemy na bieżąco i dużo mrożę, bo wszyscy lubią
Maruna będzie, bo już nawet ma nowe kępki
śliczna jest ...prawda? To są bardzo ładne rośliny uzupełniające, jak za bardzo się sieje to można wyrwać albo przesadzić gdzie pasuje
Lubię ten czas kiedy kwitną lilie i liliowce, a róże odpoczywają. Całuję i dobrego dnia 

Maryniu u mnie też dzisiaj zakwitł kolejny

Czyżby Ci nie podlało dwa dni temu?
Różo czasem się naciśnie nie ten guziczek co trzeba i leci w kosmos
Miło mi, że lubisz u mnie bywać
staram się każdego zadowolić 
Lubisz lilie? to popatrz jaka mi wyrosła wśród ciemnoczerwonych?

Alu nie wyrywaj
jeszcze się przyda!
Marunki jeszcze nie przytnę bo ładna jest, a obok rośną dzieci to będą kwitły
W tym sezonie lubię taki kolor róż!

Lucynko swego czasu prosiłam koleżanki o nasiona malw i wysiewałam. teraz mam całą gamę kolorów

Tylko ktoś chodzi po nocach z dziurkaczem i robi w nich dziurki
Justynko ja już zaczynam hurtowo ukorzeniać i popatrz co wymyśliłam

Poziomki jak posiejesz w lutym to w lecie będziesz miała już pierwsze owoce. Te odmiany ogrodowe nie wytwarzają rozłogów, a potem w dodatku się sieją
(te też nie mają rozłogów).
Takie niebo było dzisiaj o świcie

Dobrego dnia
Martusiu ciekawa jestem ile już masz słoików, ale pewnie do 500 jeszcze brakuje
Maruna będzie, bo już nawet ma nowe kępki

Maryniu u mnie też dzisiaj zakwitł kolejny

Czyżby Ci nie podlało dwa dni temu?
Różo czasem się naciśnie nie ten guziczek co trzeba i leci w kosmos
Miło mi, że lubisz u mnie bywać

Lubisz lilie? to popatrz jaka mi wyrosła wśród ciemnoczerwonych?

Alu nie wyrywaj
jeszcze się przyda!Marunki jeszcze nie przytnę bo ładna jest, a obok rośną dzieci to będą kwitły

W tym sezonie lubię taki kolor róż!

Lucynko swego czasu prosiłam koleżanki o nasiona malw i wysiewałam. teraz mam całą gamę kolorów

Tylko ktoś chodzi po nocach z dziurkaczem i robi w nich dziurki
Justynko ja już zaczynam hurtowo ukorzeniać i popatrz co wymyśliłam

Poziomki jak posiejesz w lutym to w lecie będziesz miała już pierwsze owoce. Te odmiany ogrodowe nie wytwarzają rozłogów, a potem w dodatku się sieją
Takie niebo było dzisiaj o świcie

Dobrego dnia