Lilie-uprawa cz.6
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lip 2015, o 22:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lilie-uprawa cz.6
Jaki nawóz jest najlepszy dla lilii?
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
I tu się zgodzę

A jeszcze bardziej prawidłowo - orienpety

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
na pąkach i w środku znalazłam jakieś muszki,nie wiem czy to one są sprawcami

Nie wiem co to za muszki, możliwe że to jakiś szkodnik lilii, ale przy deformacji widać chyba mszyce? Myślę że za te deformacje odpowiedzialne są jakieś owady (ale na pewno nie pająk!
) i może warto opryskać jakimś środkiem owadobójczym?

Nie wiem co to za muszki, możliwe że to jakiś szkodnik lilii, ale przy deformacji widać chyba mszyce? Myślę że za te deformacje odpowiedzialne są jakieś owady (ale na pewno nie pająk!

-
- 100p
- Od: 20 maja 2014, o 06:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lilia mieszańcowa La żołta

Jakieś 2 niezidentyfikowane przeze mnie, bo całkiem inne niż pisało na naklejkach foliowych torebek.
Różowa Azjatka NN

Łososiowa OT NN pachnąca, z tej jestem bardzo zadowolony

Jakieś 2 niezidentyfikowane przeze mnie, bo całkiem inne niż pisało na naklejkach foliowych torebek.
Różowa Azjatka NN

Łososiowa OT NN pachnąca, z tej jestem bardzo zadowolony

Ta łososiowa to może Saltarello?
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Nie znam odmian ale dla mnie wszystkie są cudowne
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Ja również twierdzę, że to Saltarello 

Pozdrawiam Marek
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Ja potwierdzam -na bank Saltarello

hania5 i Washi -czemu nie pryskacie swoich lilii, przecież one mają pełno robali na sobie. Na waszym miejscu już dawno pryskała bym wszystkim co się da, czosnkiem, cebulą ,proszkiem do pieczenia, chemią
Summy żeby mieć ładne i zdrowe lilie trzeba dbać od posadzenia. Ja sadzę w dobrą ziemię 2 tyg.po posadzeniu daję nawóz wieloskładnikowy, wiosną jak łodygi mają ok. 10 cm sypię saletrę potasową, poźniej kilka razy azofoska. Robię opryski na robale i na szarą pleśń. Lilie nawozi się ostatni raz jak mają zawiązki kwiatów. Po kwitnieniu już się nie nawozi.

hania5 i Washi -czemu nie pryskacie swoich lilii, przecież one mają pełno robali na sobie. Na waszym miejscu już dawno pryskała bym wszystkim co się da, czosnkiem, cebulą ,proszkiem do pieczenia, chemią
Summy żeby mieć ładne i zdrowe lilie trzeba dbać od posadzenia. Ja sadzę w dobrą ziemię 2 tyg.po posadzeniu daję nawóz wieloskładnikowy, wiosną jak łodygi mają ok. 10 cm sypię saletrę potasową, poźniej kilka razy azofoska. Robię opryski na robale i na szarą pleśń. Lilie nawozi się ostatni raz jak mają zawiązki kwiatów. Po kwitnieniu już się nie nawozi.
Pozdrawiam Ela
-
- 500p
- Od: 2 sty 2010, o 21:11
Witajcie chciałam zapytać o jedną rzecz, w tym roku dostałam małe cebulki lilii, jedną tylko zindentyfikowałam jako azjatkę (przeglądając forum), jest biała i piekna
Na dniach zakwitnie mi trąbkowa (jeśli dobrze ją rozpoznałam) i dziś zauważyłam że na łodydze pojawiają się takie koraliki brązowe czy to są jakieś cebulki przybyszowe?? jeśli tak to co mam z nimi zrobić?? Dziękuję z góry za rady, bo ja to na razie zielona jestem w tym temacie

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Tak, to są cebulki przybyszowe , poczekaj jak dojrzeją , zbierz i wsiej.
-
- 500p
- Od: 2 sty 2010, o 21:11
http://images70.fotosik.pl/1047/b7cc1f801b504aa6m.jpg
Udało mi się znaleźć przykładowe zdjęcie na internecie. Zamieniłam na link, zamieszczamy własne zdjęcia.
Proszę również używać polskich znaków(znaki diakrytyczne). Poprawiłam. /Iwona
Jedna lilia ma takie brązowe kuleczki--co to takiego??
O dziękuję Wisiu za tak szybką odpowiedz
czyli po przekwitnięciu tej lilii mam jeszcze długo czekać na zbiór tych cebulek przybyszowych??
Udało mi się znaleźć przykładowe zdjęcie na internecie. Zamieniłam na link, zamieszczamy własne zdjęcia.
Proszę również używać polskich znaków(znaki diakrytyczne). Poprawiłam. /Iwona
Jedna lilia ma takie brązowe kuleczki--co to takiego??
O dziękuję Wisiu za tak szybką odpowiedz

-
- 100p
- Od: 20 maja 2014, o 06:25
Tak to Saltarello
, dziękuję wszystkim za identyfikację
, tym bardziej cieszy, że to moja pierwsza zakwitnięta OT w gruncie, reszta OT w zielonych pąkach.

Washi,Eliza52 dziękuję za rady. Wydaje mi się że mszyca nie zdeformowała tych pąków,może to ostępka lilianka,ale nie wiem jak ona wygląda.Takie pąki mam tylko na tej cebuli. W ubiegłym roku było to samo. Wykopałam tą cebule była zdrowa,posadziłam w inne miejsce,miała również mniejsze cebulki które posadziłam gdzie indziej.I w tym roku pąki są znowu zdeformowane na tej dużej cebuli oraz na tych mniejszych.Na pozostałych liliach nie ma tego.Naprawdę nie wiem co to może być.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Hania. spróbuj popryskać od grzyba, jak nie pomoze to się tych lilii pozbądź. Ona może mieć tak genetycznie, a po co Ci zdeformowana, wyglądająca na chorą lilia. Twoja lilia prawdopodobnie to azjatka Fata Morgana

Pozdrawiam Ela
Eliza52 dziękuję. Liście i łodyga tej lilii są zdrowe,co widać na fotce,tylko kwiaty zdeformowane. Czyżby grzyb był tylko na kwiatach- chyba nie. Lilie kupiłam pod nazwą Latvia.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek