Blues w kaktusach 2 - onectica na bis

Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis

Post »

Dziękuję, dziękuję wszystkim bardzo serdecznie :D

Moja diplociata cyka pączki w śladowych ilościach (max 2) ten kwiat jest pierwszy, mam ją trzeci sezon. Mam nadzieje, że 'pierwsze koty za płoty' i teraz pójdzie jej już łatwiej :wink: Nie pachnie, nie śmierdzi, za to wygląda :D Te jej rzęski przecudnie falują!!! Jak na rafie koralowej - świetny widok, naprawdę. Zdjęć niewiele, bo trochę mi nie wychodzą :oops: ale zobaczę, co się da zrobić.

Haworcję wywaliłam. Zrobiła się częściowo biała jak duch. Chwilowo przyszedł mi do głowy mączniak, ale to nie to. To w ogóle nie jest nalot, jako taki. Najgorsze jest to, że stała przy limfolii nigrej i widzę na tej ostatniej niewielki biały ślad ;:202 Oddzieliłam maluchy, nigrę obserwuję, zobaczymy, co będzie dalej.

Dzisiaj jedna fotka, ale za to fajna - tak według mnie 8-)
Jeden z rojników na skalniaczku postanowił sobie zakwitnąć i zrobił to :D

Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

Ładny rojnik. Rojniki są całkiem fajnymi roślinami a i sporo jest odmian. Można zbudować całkiem ciekawą kolekcję. Szkoda że nie mam miejsca na nie. Szczególnie ładnie się komponuje z łanami szczawiku:)
Pozdrawiam
tomek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rojnik wygląda jak jakiś potwór co najmniej :lol:. Dlatego podoba mnie się.
cyka
Za dużo kontaktów z rosyjskim, przez chwilę zastanawiałem się, dlaczego tak piszesz :;230
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saszka, jakby nie Ty, to ja bym nie wiedziała o czym mówię! :;230 :;230 :;230

Co do rojników, to mam kilka, tu chyba nie pokazywałam
Wyhodowane od niewielkich kuleczek w tym roku wyladowały już w terenie. (Fotki z maja tego roku, ale widać, jakie gatunki mi wyrosły)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka fotek diplociaty, dla tych, co chcieli więcej :) - ostatnia dzisiejsza

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Znalazłam fajny filmik w necie - nie mój, ale chyba można? Jak się gryzie z regulaminem, to proszę o usunięcie, albo jakies dwa słowa, to sama usunę. Te rzęski naprawdę tak falują!!! No cos pięknego! ;:173
https://www.youtube.com/watch?v=bINN-90mJEo

I ten pokiereszowany Gymnocalycium quehlianum - dwie, albo trzy zimy temu coś go zaatakowało, wypadło mu kilka ząbków, ale na szczęście na tym się skończyło. Gościu wygląda, jak wygląda, ale daje z siebie wszystko :wink:
Tak wygląda nago:

Obrazek Obrazek

Obrazek

a tak przybrany kwiatami :D

Obrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aaaa! I jeszcze raz Aaaa!...ale czy te rzęski tak falują na wietrze, czy tak same z siebie? Czy można to uchwycić okiem, czy tylko na przyspieszonym filmiku (ta muzyczka :D ). Ile dni utrzymywało się to cudo?
U mojej właśnie dostrzegłam, że najstarszy człon, z którego odchodzą wszystkie inne już zamiera/zasycha, jak to u nich bywa :(. Na szczęście młodsze mają sporo guzków/zawiązków korzeni, więc szybko muszę całość podzielić/odmłodzić, ale na kwiaty to sobie jeszcze poczekam, jeśli w ogóle :?
A rojniki - super, że tak szybko rosną - z małej kuleczki w ciągu sezonu wyrasta całkiem spora rozeta...jak widziałaś, mam ich sporo gatunków, odmian, ale nie mam pojęcia co to za jedne :roll: Pewnie są ludzie, którzy je profesjonalnie kolekcjonują i znają nazwy...
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Gymno pewnie wkrótce odrośnie. Jak nie teraz to w przyszłym sezonie. Rojniczki i śmierdzielek - wspaniałe!
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bebos pisze: czy te rzęski tak falują na wietrze, czy tak same z siebie? Czy można to uchwycić okiem
One się poruszają z najmniejszym ruchem powietrza i widać to tak, jak na filmiku, nie sądzę, żeby był przyspieszany.
Mnie to rozwaliło z miejsca, jak tylko zobaczyłam ten ruch ;:173
Kwiat pękł i w ciągu godziny się otworzył, a chwilę potem rozłożył całkiem dokładnie 8 lipca.

Iwonka - dzięki :)
Gymniaczek się wykręca i zapada w miejscu, gdzie ma ubytek i coraz bardziej się przechyla. Jak tak dalej pójdzie, to niedługo będę miała gymnokalicium kwitnące z boku - to dopiero rarytas będzie! ;:306
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Gymnocalycium quehlianum jest po prostu rewelacyjny ;:138 ;:138 ;:138
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Lucynko! Dobiłaś mnie tym filmem, normalnie to cud natury! I wiesz co...? Biorę się na serio za swoje stapeliaki, do tej pory dbałam o nie tak zwyczajnie, tak po prostu, tyle co trzeba, ale ich kwiaty są po prostu arcydziełem natury. Tak jak hojek i wszystkich Asclepiadaceae - ta rodzina z pozoru bywa niczym szczególnym, ale jak się kwiaty pojawią, to - jak mawia Henryk: klekajcie narody. Powoli zaczynam całą tę rodzinę niemal "nosić na rękach". Wielkie gratulacje za kwiatka, Lucynko, ale i za piękne zdjęcia, świetny filmik i ogólny optymizm na wątku! ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Bardzo optymistyczny, kolorowy i ciekawy wątek :-) z przyjemnością czyta się kolejne strony i ogląda zdjęcia. I jest jeden niepodważalny atrybut różnorodności kolekcji - dzieje się coś przez cały rok :-) a jak się do tego doda jeszcze serce, to już cuda można zobaczyć :-)
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

AAAaaaaaale rewelacja!!
Wiedziałam że Diplocyatha ciliata ma super kwiatki. Moja wypuściła nowy odrost, ale coś mi się zdaję że to jakaś forma cristata... no masakra, bo takie coś to już racze nie zakwitnie :evil:
A te frędzelki są rozwalające nie tylko u śmierdzieli, wiele ceropegii również je ma... i wierzcie mi, wszystkie tak się miziają na wietrze.

EDIT:
Obrazek Obrazek
Tak to to wygląda. Może jak napatrzy się na Twojego dziwnego kwitnącego Gymnola to też mu się zachce... :wink:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ten filmik jest świetny, rzęski magiczne ;:oj
Za to kwiaty gymno przepiękne ;:138
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Piękny kwiat śmierdziucha! "Pachnie" jak należy? :lol:
Gymno może i nagie wygląda cudacznie, ale z takim bukietem to nie można nawet źle o nim pomyśleć. Wspaniale zakwitł ;:215
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda - Żanetka - Grażynka - Marta - Agnieszka - Magda (to nie jest objaw demencji starczej, w tym miejscu pozdrawiam drugą Magdę :wink: ) - pięknie dziękuję za odwiedziny i wszystkie tak przesympatyczne wpisy! ;:196
Tajemnica mojego optymistycznego wątku, jak go miło określiłyście, tkwi chyba w tym, że tam, gdzie inni mają ogrom wiedzy, tam ja mam trochę pustawo. a że natura nie lubi próżni, to wypełniam wszystkie przestrzenie tym, czego mam najwięcej - optymizmem właśnie ;:306

Pojedyncze kwiatki na śmierdziuchach (btw. dziecko wachało diplociatę kilkakrotnie i twierdziło, że w ogóle nic nie czuje. Nie sprawdzałam, wierzę mu na słowo) no więc pojedyncze kwitnienia od czasu do czasu jeszcze nie czynią ze mnie niestety Stapeliowej Królowej, ale nie od razu Kraków w końcu zbudowano, wszystko się jeszcze może przydarzyć :wink:
Marta - Twoja roślina widać postanowiła być niebanalnie niepowtarzalna, może w ostatecznym efekcie nie będzie to takie głupie z jej strony 8-)

Ja natomiast dzisiaj kwiatków nie pokażę ;:170
Pokażę za to postępy :D
M. in. maleństwa zakupione u Tomka dwa lata temu, pierwsze kwitnienie ustalone na 2016 :wink: .
Pierwsza fotka (zrobiona tuż po zakupie z 2013), druga zrobiona była po niecałym roku przebywania już u mnie, pojedyncze fotki sa dzisiejsze. Rośnie! :tan

wrzesień 2013 i czerwiec 2014
Obrazek Obrazek

lipiec 2015
Lobivia haematantha v. densispina TB 411.1 / Lobivia arachnacantha v. densiseta WR 186
Obrazek Obrazek

Lobivia haematantha v. kuehnrichii aff. LT 390B / Lobivia cinnabarina TB133.1
Obrazek Obrazek

Lobivia haematantha v. rebutioides TB410.1
Obrazek

Najbardziej podobają mi się dwie pierwsze - ta jedna jest dwugłowa 8-)
I pozostając w klimacie lobivii kilka tegorocznych nabytków:

Lobivia aurea var. callochrysea / Lobivia tiegeliana TB195.1
Obrazek Obrazek

Lobivia formosa v. korethroides LT183
Obrazek

Tym dwóm coś chyba jest nie halo. Czy to normalne może? Ktoś może coś o tym powiedzieć? Byłabym wdzięczna
Lobivia calorubra v. grandiflora TB099.1 / Lobivia backebergii Lau 379
Obrazek

Pozostałe lobivki jeszcze sobie nie zasłużyły na fotki, musza poczekać.
I jeszcze, jeżeli chodzi o przyrosty - coś, co wydaje się, że stoi w miejscu i nic się nie zmienia, a jednak jak się dobrze przyjrzeć... ;:173

L. wiliamsii caespitosa
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”