Galeria Tofika :)
- BEATA55555
- 200p 
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję:)
Teraz to tylko chuchać i dmuchać na niego
A z innej beczki zainspirowana pięknym kwiatem tacca, którego hoduje Wanda, wczoraj zakupiłam nasionka, niestety bulw nigdzie nie mogłam znaleźć.
1. Pierwszy to Tacca chantrieri “Black Bat Flower” - 5 nasionek

2. Drugi to Tacca integrifolia “Bat Flower” - 5 nasionek

Teraz to tylko muszę kciuki trzymać żeby choć jedno zakiełkowało

Teraz to tylko chuchać i dmuchać na niego

A z innej beczki zainspirowana pięknym kwiatem tacca, którego hoduje Wanda, wczoraj zakupiłam nasionka, niestety bulw nigdzie nie mogłam znaleźć.
1. Pierwszy to Tacca chantrieri “Black Bat Flower” - 5 nasionek

2. Drugi to Tacca integrifolia “Bat Flower” - 5 nasionek

Teraz to tylko muszę kciuki trzymać żeby choć jedno zakiełkowało

- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
trzymam mocno kciuki żeby Ci się udało wyhodować te kwiaty z nasionek......moja sadzonka kupiona na all. nie przeżyła choć przyszła w niezłej formie w domu zaczęła marnieć aż wreszcie padła....po dokładnym obejrzeniu tego co z niej zostało okazało się że była czymś zarażona   
   a ja zraziłam się do zakupów przez internet ....to była pierwsza i chyba na długo ostatnia roślinka którą w ten sposób nabyłam
 a ja zraziłam się do zakupów przez internet ....to była pierwsza i chyba na długo ostatnia roślinka którą w ten sposób nabyłam  

Przepiękne kwiaty ma Tacca, w życiu nie widziałam takich...nazwę 'czytałam' już kilka razy tu na forum, ale jakoś nie zainspirowało mnie to do poszukiwań na jej temat. Czy ona jest trudna w uprawie??
Adamanno ja też trochę się obawiam kupowania roślin przez internet, no chyba ze mogę ją odebrać osobiście. Z drugiej strony jeśli źródło jest godne zaufania to czemu nie.

Adamanno ja też trochę się obawiam kupowania roślin przez internet, no chyba ze mogę ją odebrać osobiście. Z drugiej strony jeśli źródło jest godne zaufania to czemu nie.
Co do zakupów przez internet ja jestem zadowolona  , a robię zakupy na angielskim Ebay.
, a robię zakupy na angielskim Ebay.
Żywym przykładem jest poje maleństwo (kilka postów wyżej), a przyjechało aż z Tajlandii
Teraz zamówiłam nasionka tacca i żelowe kulki, których używa Wanda do ratowania storczyków. Mi się bardzo podobają jako element dekoracyjny
Pozdrawiam

, a robię zakupy na angielskim Ebay.
, a robię zakupy na angielskim Ebay.Żywym przykładem jest poje maleństwo (kilka postów wyżej), a przyjechało aż z Tajlandii

Teraz zamówiłam nasionka tacca i żelowe kulki, których używa Wanda do ratowania storczyków. Mi się bardzo podobają jako element dekoracyjny

Pozdrawiam

- Jeanne
- 1000p 
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No nieeee, piszesz że z przeceny, a toż to pełnowartościowe rośliny, i jeszcze mają pączki  

gdzie takie przeceny fajne 

gdzie takie przeceny fajne

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki

Moje storczyki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Jeanne
- 1000p 
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Ech, trochę za daleko żeby jechać  

w moim Lidlu nigdy nie widziałam storczyków raz tylko jakąś marną cambrię ale kosztowała ponad 30 zł
  raz tylko jakąś marną cambrię ale kosztowała ponad 30 zł  

Nic tylko pogratulować udanego polowania

w moim Lidlu nigdy nie widziałam storczyków
 Nic tylko pogratulować udanego polowania

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki

Moje storczyki
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Toffy, życzę sukcesu w wyhodowania tacca z nasion. Ja mam z tym przykre doświadczenia. Próbowałam dwukrotnie i z tacca chantrieri i z nivea. Niestety, żadne z nasion nie wykiełkowało przez ponad 8 miesięcy, mimo, że zapewniałam temperaturę ok. 25-27 stopni. Być może to wina
przeterminowanych nasion zakupionych na Allegro. Podobnie było z drzewkiem żółwiowym. Zakupiona sadzonka tacca, mimo, że początkowo pięknie się rozrastała, niestety, po kilku miesiącach padła, gdy temperatura w pomieszczeniu spadła do 19 stopni. Padła nagle, w ciągu 2-3 dni. Po moich doświadczeniach uważam, że to jest roślina, którą się kupuje ze względu na jej piękno i oryginalność na prezent, nie bacząc na to, że wkrótce padnie, lub, jeśli do hodowania, to do oranżerii przydomowej.

przeterminowanych nasion zakupionych na Allegro. Podobnie było z drzewkiem żółwiowym. Zakupiona sadzonka tacca, mimo, że początkowo pięknie się rozrastała, niestety, po kilku miesiącach padła, gdy temperatura w pomieszczeniu spadła do 19 stopni. Padła nagle, w ciągu 2-3 dni. Po moich doświadczeniach uważam, że to jest roślina, którą się kupuje ze względu na jej piękno i oryginalność na prezent, nie bacząc na to, że wkrótce padnie, lub, jeśli do hodowania, to do oranżerii przydomowej.
Dziękuję   za miłe słowa. A moi podopieczni to chyba niedługo obrosną w piórka od tych miłych słów
 za miłe słowa. A moi podopieczni to chyba niedługo obrosną w piórka od tych miłych słów  hehe a ja razem z nimi
 hehe a ja razem z nimi  . Ale tak polubiłam to forum, że dziennie to chyba z 10 razy tutaj zaglądam i czytam, czytam,czytam
. Ale tak polubiłam to forum, że dziennie to chyba z 10 razy tutaj zaglądam i czytam, czytam,czytam  SKARBNICA WIEDZY,a encyklopedie roślin i kwiatów to do pięt nie dorastają temu forum.
 SKARBNICA WIEDZY,a encyklopedie roślin i kwiatów to do pięt nie dorastają temu forum.  

ps. a to wszystko przez poziomke ;:13

Wandziu dziękuję, że i tutaj mi odpowiedziałaś Powoli tracę nadzieję, że cokolwiek będzie z tych nasionek. Ale z drugiej strony jak już są w drodze do mnie to na pewno ich nie wyrzucę. Posadzę, będę obserwować i może może, jest we mnie taka mała iskierka nadziei
 Powoli tracę nadzieję, że cokolwiek będzie z tych nasionek. Ale z drugiej strony jak już są w drodze do mnie to na pewno ich nie wyrzucę. Posadzę, będę obserwować i może może, jest we mnie taka mała iskierka nadziei   Zobaczymy jak się uda to będzie super, a jak nie to kolejne doświadczenie ląduje u mnie
  Zobaczymy jak się uda to będzie super, a jak nie to kolejne doświadczenie ląduje u mnie 

za miłe słowa. A moi podopieczni to chyba niedługo obrosną w piórka od tych miłych słów
 za miłe słowa. A moi podopieczni to chyba niedługo obrosną w piórka od tych miłych słów  hehe a ja razem z nimi
 hehe a ja razem z nimi  . Ale tak polubiłam to forum, że dziennie to chyba z 10 razy tutaj zaglądam i czytam, czytam,czytam
. Ale tak polubiłam to forum, że dziennie to chyba z 10 razy tutaj zaglądam i czytam, czytam,czytam  SKARBNICA WIEDZY,a encyklopedie roślin i kwiatów to do pięt nie dorastają temu forum.
 SKARBNICA WIEDZY,a encyklopedie roślin i kwiatów to do pięt nie dorastają temu forum.  
 ps. a to wszystko przez poziomke ;:13
Wandziu dziękuję, że i tutaj mi odpowiedziałaś
 Powoli tracę nadzieję, że cokolwiek będzie z tych nasionek. Ale z drugiej strony jak już są w drodze do mnie to na pewno ich nie wyrzucę. Posadzę, będę obserwować i może może, jest we mnie taka mała iskierka nadziei
 Powoli tracę nadzieję, że cokolwiek będzie z tych nasionek. Ale z drugiej strony jak już są w drodze do mnie to na pewno ich nie wyrzucę. Posadzę, będę obserwować i może może, jest we mnie taka mała iskierka nadziei   Zobaczymy jak się uda to będzie super, a jak nie to kolejne doświadczenie ląduje u mnie
  Zobaczymy jak się uda to będzie super, a jak nie to kolejne doświadczenie ląduje u mnie 

, ale w Manchester
 , ale w Manchester