Odgryzione pędy jabłoni
Odgryzione pędy jabłoni
Witam,
Proszę o pomoc w identyfikacji szkodnika, który każdego roku na przełomie czerwca i lipca dosłownie odgryza młode przyrosty pędów jabłoni - wygląda to tak jakby były odcięte nożyczkami. Nie udało mi się zaobserwować żadnego owada żerującego na drzewkach.
Proszę o pomoc w identyfikacji szkodnika, który każdego roku na przełomie czerwca i lipca dosłownie odgryza młode przyrosty pędów jabłoni - wygląda to tak jakby były odcięte nożyczkami. Nie udało mi się zaobserwować żadnego owada żerującego na drzewkach.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odgryzione pędy jabłoni
Też mam takiego szkodnika.
Jest nim mąż sarny, czyli koziołek.
Jest nim mąż sarny, czyli koziołek.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Albo zając, jak wysoko to sarna .
- Lukas99
- 100p
- Od: 22 paź 2013, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie opędzlowały 5 leszczyn i 9 czereśni
Już nie mam sił z tym walczyć, jedynie czekać mi zostało, aż żywopłot z wierzby urośnie...

Już nie mam sił z tym walczyć, jedynie czekać mi zostało, aż żywopłot z wierzby urośnie...
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
U nas sarny to prawdziwa plaga. Otoczyłam siatką wszystkie drzewka (sadek młodziutki, wiosną założony), siatka metalowa o szer. 4 feet - około 120 cm, wsparta na dwóch metalowych palikach, 30 cm nad ziemią, czyli mam ochronę do wys. około 150 cm, wyżej sarna nie sięgnie, od dołu na młodym pniu spiralna plastikowa osłonka no bo dzikich królików też zatrzęsienie. A lisa widziałam tylko jednego, na dodatek taki dziwny jakiś, ludzi się nie boi, z baseniku dla dzieci wody się napił, mimo, że obok bawiło się ich kilkoro. Boję się, że może ma wściekliznę. 

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
To zdecydowanie nie żaden ssak tylko owad, nie wiem tylko jaki. Pędy są odgryzione na wysokości 15-3m, cały sad jest szczelnie ogrodzony.
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
U mnie jest to samo (ogród ogrodzony)...co ciekawe wcale odgryziony pęd nie jest zjedzony tylko leży pod jabłonką albo nawet wisi. Nigdy nie spotkałem przestępcy ...podejrzewałem owada (podobnego do kwieciaka malinowca ale inkubacja pędów nic nie dała i nic się nie wylęgło). Teraz wydaje mi się że to ptaki obcinają pęd żeby spijać soki ...ale to tylko moja teoria 
Pozdrawiam
Darek

Pozdrawiam
Darek
Ja też nie widziałem sprawcy, ale wiem, że to na pewno owad. Kiedyś czytałem, że mogą to być opuchlaki. Koniecznie muszę się dowiedzieć co to i jak to zwalczyć, bo jabłonki przez to strasznie się zagęszczają...
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
Jak się dowiesz co i jak ....nie zapomnij napisać w tym wątku
bo sam jestem ciekaw.....zastanawiam się tylko po co to robią ? składają jaja w końcówce pędu jak kwieciak malinowiec ?