Co do pierwszego, to wydaje mi się, że on TB a nie IB. A mniejszy dlatego, że to irys historyczny. Być może to nawet sama 'Mme Chareau' z XIX wieku, której na próżno dopatrywałem się w jednym z moich kosaćców. W każdym razie jak będziesz miała troszkę więcej czasu, czego Ci życzę, porównaj ze zdjęciami w necie
Moje kwiaty w przechowalni
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kwiaty w przechowalni
Halinko, miód dla oczu te Twoje kosaćce
Wszystkie piękne ale moimi faworytami są 'Sofia', 'Suky' i 'Moonlight Sketch'. Co ciekawe - mam "brata" tego ostatniego, jeśli tak można powiedzieć o irysach
Noszą to samo "nazwisko" po rodzicu i mój to 'Spacelight Sketch'. Na dodatek "urodzili" się w tym samym roku i oczywiście u tego samego hodowcy, pana Nejedlo
Co do pierwszego, to wydaje mi się, że on TB a nie IB. A mniejszy dlatego, że to irys historyczny. Być może to nawet sama 'Mme Chareau' z XIX wieku, której na próżno dopatrywałem się w jednym z moich kosaćców. W każdym razie jak będziesz miała troszkę więcej czasu, czego Ci życzę, porównaj ze zdjęciami w necie
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Halinko dzisiaj obejrzałam angielski program o irysach a u Ciebie też wybór niemały. Pokazano szkółkę która ma kilkaset odmian, wyobrażasz sobie?
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Jak dobrze, że jesteś. Piękne masz kosaćce. Moje typy to 'Sofia' i 'Connection'.
- iwek

- Od: 8 cze 2014, o 14:05
O na jakiż ja wątek kolorowy trafiłam,ależ masz dużo irysków przepiękne są chciałabym mieć taką przechowalnię 
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Witajcie Kochani
Aż mi wstyd jak spojrzałam na datę mojego ostatniego wpisu
. Zaglądam coraz częściej na FO, ale z pisaniem gorzej. Jestem mocno zdołowana stanem zdrowia mojego brata. Z trudem wywalczyliśmy dla niego hospicjum domowe. NZF nawet w takich przypadkach wyznaczył limity.
Alu jest mi bardzo miło, że zaglądasz do mnie i okazujesz mi wyrozumiałość. Twój watek śledzę od dawna. Masz tyle pięknych i nieznanych mi roślin. Wybacz, że do tej pory nie zostawiłam śladu mojej bytności. Obiecuję poprawę.
Iwonko ze Szczecina ano piękne one są. Tylko to wykładanie się po deszczu pod ciężarem ogranicza mnie do powiększania kolekcji. Ja także wolę "maluszki irysowe".
Jacku to bardzo miłe co piszesz o moich kosaćcach. Odmiany które wymieniłeś są oczywiście prześliczne. Ale ja osobiście lubię zdecydowane kontrasty np biała góra, dół granatowy prawie czarny i pomarańczowa bródka.
Obejrzałam sobie 'Spacelight Sketch'. Jest piękny. Proponuję, jak nam się rozrosną karpy, zrobić małe machniom.
Co do pierwszego, to mam wątpliwości czy jest to 'Mme Chareau'. Jest oczywiście dużo niższy od TB, ale bardzo wcześnie zakwita, zaraz po MDB I SDB. Ma zgrabne płatki i dolne i górne. Bardzo ładnie się rozrasta. Szukałam w necie, ale tak wiele odmian o takim ubarwieniu jest do siebie łudząco podobne.
Marysiu bardzo lubię oglądać angielskie programy ogrodnicze, a zwłaszcza Gardeners' World. Nietrudno sobie wyobrazić takie poletka irysowe. Nasi rodzimi hodowcy, również mają w tej dziedzinie duże osiągnięcia.
Lideczko jestem codziennie na FO, ale jakoś tak ciężko mi z pisaniem. Dziękuję w imieniu kosaćców. Wiele z typu TB nie zakwitło w tym roku. Nie wiem dlaczego. Może w następnym roku pokażą swoją krasę?
Iwonko z Małopolski witam Cię szczególnie serdecznie. Bardzo dziękuję za sympatyczny wpis. Zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Nie mam aktualnych zdjęć. Pokażę kilka fotek z 3 lipca:
Liliowiec NN
Liliowiec NN
kolejny NN
'Słowik'
'Blackberry Candy'
'Lacy Doily'
... i jeszcze onam wielki i nasz sprzymierzeniec trzmiel...

A'propos trzmieli. Zadomowiły się one na nowej działce w komórce narzędziowej w wełnie mineralnej okalającej rurę hydrauliczną. Myśleliśmy, że jak wylęgną się młode to z czasem opuszczą swoje gniazdo. Ale niestety nie zrobiły tego. Dalej tam siedzą. Co najgorsze ich wlot do kryjówki jest przy kranie. Już dwa razy zostałam ukąszona. Podpowiedzcie, co mamy zrobić z nimi?

Aż mi wstyd jak spojrzałam na datę mojego ostatniego wpisu
Alu jest mi bardzo miło, że zaglądasz do mnie i okazujesz mi wyrozumiałość. Twój watek śledzę od dawna. Masz tyle pięknych i nieznanych mi roślin. Wybacz, że do tej pory nie zostawiłam śladu mojej bytności. Obiecuję poprawę.
Iwonko ze Szczecina ano piękne one są. Tylko to wykładanie się po deszczu pod ciężarem ogranicza mnie do powiększania kolekcji. Ja także wolę "maluszki irysowe".
Jacku to bardzo miłe co piszesz o moich kosaćcach. Odmiany które wymieniłeś są oczywiście prześliczne. Ale ja osobiście lubię zdecydowane kontrasty np biała góra, dół granatowy prawie czarny i pomarańczowa bródka.
Obejrzałam sobie 'Spacelight Sketch'. Jest piękny. Proponuję, jak nam się rozrosną karpy, zrobić małe machniom.
Co do pierwszego, to mam wątpliwości czy jest to 'Mme Chareau'. Jest oczywiście dużo niższy od TB, ale bardzo wcześnie zakwita, zaraz po MDB I SDB. Ma zgrabne płatki i dolne i górne. Bardzo ładnie się rozrasta. Szukałam w necie, ale tak wiele odmian o takim ubarwieniu jest do siebie łudząco podobne.
Marysiu bardzo lubię oglądać angielskie programy ogrodnicze, a zwłaszcza Gardeners' World. Nietrudno sobie wyobrazić takie poletka irysowe. Nasi rodzimi hodowcy, również mają w tej dziedzinie duże osiągnięcia.
Lideczko jestem codziennie na FO, ale jakoś tak ciężko mi z pisaniem. Dziękuję w imieniu kosaćców. Wiele z typu TB nie zakwitło w tym roku. Nie wiem dlaczego. Może w następnym roku pokażą swoją krasę?
Iwonko z Małopolski witam Cię szczególnie serdecznie. Bardzo dziękuję za sympatyczny wpis. Zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Nie mam aktualnych zdjęć. Pokażę kilka fotek z 3 lipca:
Liliowiec NN
Liliowiec NN
kolejny NN
'Słowik'
'Blackberry Candy'
'Lacy Doily'... i jeszcze onam wielki i nasz sprzymierzeniec trzmiel...

A'propos trzmieli. Zadomowiły się one na nowej działce w komórce narzędziowej w wełnie mineralnej okalającej rurę hydrauliczną. Myśleliśmy, że jak wylęgną się młode to z czasem opuszczą swoje gniazdo. Ale niestety nie zrobiły tego. Dalej tam siedzą. Co najgorsze ich wlot do kryjówki jest przy kranie. Już dwa razy zostałam ukąszona. Podpowiedzcie, co mamy zrobić z nimi?

Pozdrawiam Hala
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Halinko współczuje sytuacji z bratem. Wiele lat temu braliśmy pod uwagę pobyt mojej siostry w takim miejscu bo dom z racji specjalistycznej aparatury nie wchodził w grę ale sami lekarze zdecydowali trzymać ja u siebie na oddziale do końca. To było 15 lat temu więc inne czasy i inne podejście ... Tym bardziej bierz siłe z tego co cieszy bo potrzeba w ciężkich chwilach.
Liliowce tradycyjnie piękne i mocno wybarwione. U mnie też powili rozpoczyna się spektakl ale rabata z liliowcami coraz bardziej zagęszczona i czeka mnie rozsadzanie . Nie wiem jaki sobie termin ustalić ale chyba po kwitnieniu najlepszy - co Ty na to ?
Liliowce tradycyjnie piękne i mocno wybarwione. U mnie też powili rozpoczyna się spektakl ale rabata z liliowcami coraz bardziej zagęszczona i czeka mnie rozsadzanie . Nie wiem jaki sobie termin ustalić ale chyba po kwitnieniu najlepszy - co Ty na to ?
- hala67

Krysieńko bardzo dziękuję za wsparcie. Mój brat na razie jest w domu. Przyjeżdża do niego dwa razy w tygodniu pielęgniarka i sporadycznie lekarz. Nie wiem jak długo da się utrzymać taką sytuację.
To bardzo miłe, co napisałaś o moich liliowcach. Wydaje mi się, że najlepszym terminem do przesadzania tych kwiatów jest początek sierpnia. Zdarzało mi się przesadzać liliowce na początku września i też pięknie się przyjęły i w następnym roku kwitły.
Dla Ciebie lilia azjatycka zwieszona 'Tiger Babies'

To bardzo miłe, co napisałaś o moich liliowcach. Wydaje mi się, że najlepszym terminem do przesadzania tych kwiatów jest początek sierpnia. Zdarzało mi się przesadzać liliowce na początku września i też pięknie się przyjęły i w następnym roku kwitły.
Dla Ciebie lilia azjatycka zwieszona 'Tiger Babies'

Pozdrawiam Hala
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko, liliowce też masz interesujące. Jaka szkoda, że ja nie mam na nie miejsca. Coraz bardziej mi się podobają. Ale nic to, wiem , u kogo będę je oglądać.

- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Halinko bardzo współczuję, bo choroba osoby bliskiej jest dla nas zmartwieniem, a jak dochodzą do tego prozaiczne sprawy opieki to już ręce opadają. Nie dawno przechodziłam zderzenie za służbą zdrowia i będę pamiętać na długie lata na co można liczyć. Swoją drogą co to za służba....limitowana
Masz przepiękne liliowce o lilie, które cieszą oczy i pozwalają zapomnieć o codziennych problemach
Masz przepiękne liliowce o lilie, które cieszą oczy i pozwalają zapomnieć o codziennych problemach
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Halinko i ja podziwiam Twoje liliowce, są piękne, Trzymaj się dzielnie 
- hala67

Witam moich miłych gości
Lucynko przykro mi, że brak Ci miejsca na liliowce. Oczywiście zapraszam bardzo do odwiedzin.
Marysiu dziękuję za wyrazy współczucia. Czytałam na Wyspie o Twoich problemach ze służbą zdrowia ale nigdy nie pomyślałam, że stanie się to również moim udziałem.
Masz rację, widok kwitnących kwiatów rekompensuje wszystkie problemy.
Iwonko moje liliowce są Ci wdzięczne za pochwały. Trzymam się jako tako ale Ty Kochana dbaj o siebie i głowa do góry.
... kilka moich liliowców...
'Katherine Woodbury'
NN
'Mildred Mitchell'
'Smuggler's Gold'
NN
'Fooled Me'
'El Desperado'
duet liliowiec NN i lilia 'Saltarello'
Lucynko przykro mi, że brak Ci miejsca na liliowce. Oczywiście zapraszam bardzo do odwiedzin.
Marysiu dziękuję za wyrazy współczucia. Czytałam na Wyspie o Twoich problemach ze służbą zdrowia ale nigdy nie pomyślałam, że stanie się to również moim udziałem.
Masz rację, widok kwitnących kwiatów rekompensuje wszystkie problemy.
Iwonko moje liliowce są Ci wdzięczne za pochwały. Trzymam się jako tako ale Ty Kochana dbaj o siebie i głowa do góry.
... kilka moich liliowców...
'Katherine Woodbury'
NN
'Mildred Mitchell'
'Smuggler's Gold'
NN
'Fooled Me'
'El Desperado'
duet liliowiec NN i lilia 'Saltarello'Pozdrawiam Hala
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Pięknie uchwyciłaś ten malowniczy duet. Liliowce masz piękne, prawie wszystkie, to już arystokracja. U mnie kwitną te najzwyklejsze odmiany, ale też bardzo cieszą. Piękności będę podglądać u Ciebie.
Ciężki czas teraz przeżywasz. Dobrze, że urok kwiatów choć na chwilę daje zapomnienie o problemach życia codziennego. Dużo sił Ci życzę
Ciężki czas teraz przeżywasz. Dobrze, że urok kwiatów choć na chwilę daje zapomnienie o problemach życia codziennego. Dużo sił Ci życzę
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Oj tak arystokracja, cudne, wszystkie 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne portreciki liliowców
One mają naprawdę piękne kwiaty.
Zaczynam kombinować, co by tu uszczknąć, by zrobić trochę miejsca na te rośliny na mojej działce. Trawniko-łączka mnie kusi. Muszę eMa jakoś podejść. Jeszcze nie wiem jak. Pomyślę.
One mają naprawdę piękne kwiaty.
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Byłam, pospacerowałam. Piękne te Twoje liliowce.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;