Moja działka 6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka 6
Lidziu czy ja tam widzę jodłę koreańską? Za każdym razem rozbrajają mnie te czosnki w kapturkach 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Lidziu z zaproszenia skorzystałam i z wielką radości sobie pospacerowałam po ogrodzie - jest bogaty i bajecznie kolorowy .
Pomagają Ci kotki co widać na załączonych zdjęciach a tutaj to chyba turkuć w norce ?
Mąż tak sie wyspecjalizował w łowach , że dzięki temu znacznie ograniczył ich ilość ale sąsiedzi juz tak zdyscyplinowani sie są wiec walka trwać będzie długo ...
Sporo martagonów uzbierałaś - śliczne są ale jak widac wymagają więcej czasu na zasiedzenie się w danym miejscu aby pokazać ilość kwiatów jaka jest podana w informacjach .
Pomagają Ci kotki co widać na załączonych zdjęciach a tutaj to chyba turkuć w norce ?
Mąż tak sie wyspecjalizował w łowach , że dzięki temu znacznie ograniczył ich ilość ale sąsiedzi juz tak zdyscyplinowani sie są wiec walka trwać będzie długo ...
Sporo martagonów uzbierałaś - śliczne są ale jak widac wymagają więcej czasu na zasiedzenie się w danym miejscu aby pokazać ilość kwiatów jaka jest podana w informacjach .
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Ła! Ile kwiatów na juce. Zaobserwowałam że to kwiat który z kwinieniem się nie spieszy i nie jest długowieczny. Za to jak już zacznie kwitnąć to jest niezawodna, a obok zamierającej rośliny pojawia się młoda. Będę musiała przesadzić swoją jukę, nie wiem tylko czy mi się to uda i czy ona to przeżyje bo chyba nie lubi zmieniać miejsca.
Witaj
Piękne migawki z ogrodu, juka wspaniale rozkwitła. Moja jeszcze w powijakach. Alle cieszę się,że ma pąki i chęci by zakwitnąć
Pozdrowienia
Piękne migawki z ogrodu, juka wspaniale rozkwitła. Moja jeszcze w powijakach. Alle cieszę się,że ma pąki i chęci by zakwitnąć

Pozdrowienia
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lideczko ja codziennie odwiedzam Twój ogródek 

- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Lidziu, nie rozpieszczam Cię.
Kupidynek jak feniks powstaje z popiołów, a raczej z każdego kawałka korzenia pozostawionego w ziemi. Dobrze mnie ktoś ostrzegał, że po wykopaniu należy ziemię przepuścić przez sitko.
Wszystko jak zwykle u Ciebie bardzo pięknie kwitnie i się rozrasta.
Mam dwie odmiany juki, obie NN, ale tylko jedna zaszczyciła mnie w tym roku jednym kłosem. 

Wszystko jak zwykle u Ciebie bardzo pięknie kwitnie i się rozrasta.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lideczko,zdjęcia super.Dzięki nim zastanawiam się, czy we wszechświecie są rzeczy stworzone tak jak ziemskie kwiaty....
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Oj miałam dwa różne kupidunki, ale po zimie został mi jeden.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Marysiu Maska moje rośliny w tym roku przyspieszyły kwitnienie. Działka wygląda tak, jakby nadchodziła jesień. Liście obsychają, a kwiaty bardzo szybko przekwitają. U dwóch astrów zauważyłam już pąki kwiatowe.
W tym roku juki słabiej kwitną, moja ma tylko 7 pędów kwiatowych, a w zeszłym roku było ich 13. Dlaczego myślisz, że przesadzenie juki zmusi ją do kwitnienia?
U mnie nadal sucho, mokra jest tylko wierzchnia warstwa gleby i ta przykleja się do butów, a głębiej nadal skała.
Małgosiu clem3 dobrze zauważyłaś, to jodła koreańska 'Silberlocke'.
Czosnki już rozebrały kapturki.
Krysiu christinkrysia jak miło, że wybrałaś się na spacer po moim buszu. Bardzo dziękuję za pochwałę.
Turkuci podjadków u mnie ma i nigdy się z nimi nie spotkałam. Na zdjęciu jest niewielki pajączek.
Moje martagony jeszcze młode, a ciężka, gliniasta gleba też pewnie im nie służy, dlatego niewiele kwiatów mają.
Zapraszam Cię do dalszych spacerów.
Olu Bufo-bufo moja juka, to już staruszka, jest ogromna, a kwiatostany ma wyższe ode mnie. Nigdy jej nie przesadzałam, ale kilka lat temu usuwałam taką dużą. Trzeba były wykopać wielki dół, a korzenie rąbać siekierą, a i tak w tym miejscu wyrastają ciągle nowe odrosty. To twarda sztuka i trudno się jej pozbyć. Twoja jest pewnie jeszcze stosunkowo młoda i na pewno dobrze zniesie przesadzanie.
Ciekawa jestem dlaczego Twój kupidynek nie przeżył zimy.
Żanko Michasia1 dziękuję za pochwały.
Juka ma teraz swoje 5 minut. Mam nadzieję, że Twoja już też rozkwitła.
Dorotko dorcia7 cieszy mnie, że tak często mnie odwiedzasz. Ja też staram się zawsze do Ciebie zajrzeć, chociaż na pisanie brakuje mi czasu.
Marysiu delosperma to kupidynek taki niezniszczalny, jak moja wykopana przed laty juka, która też ciągle odbija od korzenia.
Ostatnie upały i susza, tak dały się roślinom we znaki, że działka wygląda, jak na początku jesieni. Liście pożółkły i obeschły, a kwiaty szybko przekwitają.
Nie pamiętam już, czy pokazywałaś swoje juki, ale podobno w Polsce rośnie tylko karolińska i jej odmiany. U mnie pod pigwowcem rośnie inna, jeszcze mała sadzonka juki, ale to nie jest ani Y.filamentosa, ani Y.flaccida. Ma bardzo wąskie i sztywne liście.
Jacku jacekopole71 dziękuję. Cieszę się, że mnie odwiedzasz, a moje skromne kwiaty zainspirowały Cię do takich wzniosłych przemyśleń.
Rozkwitły rudbekie.

Rozwar otworzył pierwszy pąk.

Kwitnie i pachnie lila OT 'Conca d'Or'.

Nadal kwitnie driakiew,

krwiściąg obtusa i dziurawiec nn

wieczornik damski i czosnek słoniowy.

Owady pracują,

a koty leniuchują.

W tym roku juki słabiej kwitną, moja ma tylko 7 pędów kwiatowych, a w zeszłym roku było ich 13. Dlaczego myślisz, że przesadzenie juki zmusi ją do kwitnienia?
U mnie nadal sucho, mokra jest tylko wierzchnia warstwa gleby i ta przykleja się do butów, a głębiej nadal skała.
Małgosiu clem3 dobrze zauważyłaś, to jodła koreańska 'Silberlocke'.
Czosnki już rozebrały kapturki.
Krysiu christinkrysia jak miło, że wybrałaś się na spacer po moim buszu. Bardzo dziękuję za pochwałę.
Turkuci podjadków u mnie ma i nigdy się z nimi nie spotkałam. Na zdjęciu jest niewielki pajączek.
Moje martagony jeszcze młode, a ciężka, gliniasta gleba też pewnie im nie służy, dlatego niewiele kwiatów mają.
Zapraszam Cię do dalszych spacerów.
Olu Bufo-bufo moja juka, to już staruszka, jest ogromna, a kwiatostany ma wyższe ode mnie. Nigdy jej nie przesadzałam, ale kilka lat temu usuwałam taką dużą. Trzeba były wykopać wielki dół, a korzenie rąbać siekierą, a i tak w tym miejscu wyrastają ciągle nowe odrosty. To twarda sztuka i trudno się jej pozbyć. Twoja jest pewnie jeszcze stosunkowo młoda i na pewno dobrze zniesie przesadzanie.
Ciekawa jestem dlaczego Twój kupidynek nie przeżył zimy.
Żanko Michasia1 dziękuję za pochwały.
Juka ma teraz swoje 5 minut. Mam nadzieję, że Twoja już też rozkwitła.
Dorotko dorcia7 cieszy mnie, że tak często mnie odwiedzasz. Ja też staram się zawsze do Ciebie zajrzeć, chociaż na pisanie brakuje mi czasu.
Marysiu delosperma to kupidynek taki niezniszczalny, jak moja wykopana przed laty juka, która też ciągle odbija od korzenia.
Ostatnie upały i susza, tak dały się roślinom we znaki, że działka wygląda, jak na początku jesieni. Liście pożółkły i obeschły, a kwiaty szybko przekwitają.
Nie pamiętam już, czy pokazywałaś swoje juki, ale podobno w Polsce rośnie tylko karolińska i jej odmiany. U mnie pod pigwowcem rośnie inna, jeszcze mała sadzonka juki, ale to nie jest ani Y.filamentosa, ani Y.flaccida. Ma bardzo wąskie i sztywne liście.
Jacku jacekopole71 dziękuję. Cieszę się, że mnie odwiedzasz, a moje skromne kwiaty zainspirowały Cię do takich wzniosłych przemyśleń.
Rozkwitły rudbekie.

Rozwar otworzył pierwszy pąk.

Kwitnie i pachnie lila OT 'Conca d'Or'.

Nadal kwitnie driakiew,

krwiściąg obtusa i dziurawiec nn

wieczornik damski i czosnek słoniowy.

Owady pracują,

a koty leniuchują.

- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Ojej, jakie piękne są te rudbekie owłosione. Każda inna i każda cudna.
Miałaś rację, że ta roślina raz posadzona w ogrodzie, pozostaje w nim na długo. Mam mnóstwo różnej wielkości siewek. Jestem z tego powodu bardzo zadowolona, tylko nie wiem czy wszystkie zdążą zakwitnąć przed przymrozkami.
Miałaś rację, że ta roślina raz posadzona w ogrodzie, pozostaje w nim na długo. Mam mnóstwo różnej wielkości siewek. Jestem z tego powodu bardzo zadowolona, tylko nie wiem czy wszystkie zdążą zakwitnąć przed przymrozkami.
Pozdrawiam Hala
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Lidziu wspaniała kolekcja rudbekii
Ja mam zaledwie jedną... Możesz mi powiedzieć czy ta jodła koreańska szybko rośnie i po jakim czasie ma te piękne szyszki?

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Lidziu oba czarnuchy wyczochraj ode mnie
Lilie cudowne, wiesz że mam do nich słabość i choćby była najmniejsza to jest wtedy najładniejsza
Rudbekie przybierają niesamowite kolory i co rok są nowe krzyżówki

Lilie cudowne, wiesz że mam do nich słabość i choćby była najmniejsza to jest wtedy najładniejsza

Rudbekie przybierają niesamowite kolory i co rok są nowe krzyżówki

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu rosną juki w miejscu gdzie raczej jest mokro, a one podobno lubią zdrenowaną i jałową glebę dlatego wymieszam glinę z piaskiem i może lepiej się poczują
Jakie masz śliczne rudbekie, moje coś zniknęły i pokazały się w jednym miejscu a może jeszcze nie czas na nie. Mam za to z siewu ponoć te czerwone...zobaczymy? Biała driakiew
to chyba nie jest jednoroczna? Wieczornik u mnie już przekwitł
Leniuchy do wygłaskania, zresztą pewnie są głaskane przez Ciebie 

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Lidziu, ależ roześmiane te buźki rudbekii, one świetnie się krzyżują i zawsze zaskoczą jakąś nowością.
Owady nigdy nie próżnują, koty owszem, zwłaszcza po udanym polowaniu.
Co do dziurawca, to nie piszesz czy niski, czy wysoki a może tworzy korale
O takich listkach i kwiatach to mogą być ; wysoki barwierski Autumn Blaze i ma potem korale, kielichowaty zadarniający Senior bez korali oraz karłowy Goldball - piękniś, kiedyś mi wymarzł. Natomiast Gemo ma zupełnie inne listeczki choć kwiatki podobne.

Owady nigdy nie próżnują, koty owszem, zwłaszcza po udanym polowaniu.

Co do dziurawca, to nie piszesz czy niski, czy wysoki a może tworzy korale

O takich listkach i kwiatach to mogą być ; wysoki barwierski Autumn Blaze i ma potem korale, kielichowaty zadarniający Senior bez korali oraz karłowy Goldball - piękniś, kiedyś mi wymarzł. Natomiast Gemo ma zupełnie inne listeczki choć kwiatki podobne.

- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lideczko,dech mi zaparło.Masz piękne rudbekie.Prawdę powiedziawszy nigdy nie pochyliłem się nad nimi na dłuższą chwilkę. Dzięki Tobie dzisiaj sobie o nich poczytam