Tajemniczy ogród
-
Filemon24
- 1000p

- Od: 1 sie 2014, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tajemniczy ogród
z tym bluszczem to świetny pomysł też o tym pomyślałam
ja również nie lubię takich ogrodzeń bo smętne są a ja w ogóle nie mam ogrodzenia to też jest bolączka 
- Ola2310
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja myślę że na jesień mogłabyś przenieść parę host w inne miejsce żeby nie miały za ciasno...Może stwórz jeszcze jedną rabatę np. hostowo- żurawkową...
I tam przesadź też te do których mają dostęp psiaki...Szkoda by ich było.
Ja mam suczkę to nie mam takiego problemu a jeszcze nauczyła się że na siku trzeba wychodzić poza teren i na placu zrobi tylko jak już musi...
Bluszcz bardzo ładnie wygląda jak już oplecie się porządnie na jakiejś podporze to sobie rośnie spokojnie.
Wsadź sobie go jak najszybciej , niech rośnie i zagarnia to płocisko...
Ja mam puszczony na pergoli i rośnie już 10 lat.Był wsadzony już wcześniej ale przy jakimś koszeniu mąż mi go wyciął...
Teraz zaplatam go coraz dalej na ogrodzeniu z siatki...
I tam przesadź też te do których mają dostęp psiaki...Szkoda by ich było.
Ja mam suczkę to nie mam takiego problemu a jeszcze nauczyła się że na siku trzeba wychodzić poza teren i na placu zrobi tylko jak już musi...
Bluszcz bardzo ładnie wygląda jak już oplecie się porządnie na jakiejś podporze to sobie rośnie spokojnie.
Wsadź sobie go jak najszybciej , niech rośnie i zagarnia to płocisko...
Ja mam puszczony na pergoli i rośnie już 10 lat.Był wsadzony już wcześniej ale przy jakimś koszeniu mąż mi go wyciął...
Teraz zaplatam go coraz dalej na ogrodzeniu z siatki...
Witam. Bardzo mnie zainteresowała ta mała roślinka z okrągłymi listeczkami. Taka niewysoka rośnie w kępkach niewielkich. Jak to maleństwo się nazywa? Śliczne jest!
Agnieszka - pozdrawiam
-
mataforgana
- 50p

- Od: 22 cze 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Filemon24, no tak, nie wiadomo co gorsze - brzydkie ogrodzenie czy brak ogrodzenia :P Muszę się sprężyć i porobić te sadzonki...
Ola2310, dzięki za radę - chyba tak właśnie zrobię, bo na tej rabacie przy siatce na pewno będzie im ciasno, jeśli w przyszłym roku równie ładnie pójdą - a zamierzam je zasilić własnej roboty kompostem, więc liczę na to, że będą miały z czego czerpać moc! I czytasz w moich myślach, bo właśnie rozkminiam pomysł rabaty hostowo-żurawkowej!
My mamy sukę 8-letnią i dwóch piesów 3-letnich braci bliźniaków. O ile suńka większych szkód sikaniem nie robi, o tyle chłopcy, wiadomo... Zdaża im się narozrabiać.
Werbena74, te kępki koło rynny rosnące z paprocią? To kopytnik
Rośnie w lasach i z tego co czytałam jest pod ochroną. Dawniej był wykorzystywany w ziołolecznictwie, obecnie rzadziej, niewłaściwie stosowany może być trujący. Mi się ostał w spadku po babci. W pierwszym szale pielenia myślałam, że to chwast, ale "za ładny" mi się na chwast wydawał mno i rósł tak jakoś fajnie, więc poszperałam i się dowiedziałam tego i owego o nim ;) Jest stosowany jako roślina zadarniająca, ale rośnie powoli. Za to efekt daje piękny
Ach, i z jego listków plecie się wianki do święcenia! Nie miałam o tym pojęcia, ale w tym roku sąsiadka wypatrzyła go u mnie i poprosiła, bym jej zrobiła wianek.
Efekt był taki:

Ola2310, dzięki za radę - chyba tak właśnie zrobię, bo na tej rabacie przy siatce na pewno będzie im ciasno, jeśli w przyszłym roku równie ładnie pójdą - a zamierzam je zasilić własnej roboty kompostem, więc liczę na to, że będą miały z czego czerpać moc! I czytasz w moich myślach, bo właśnie rozkminiam pomysł rabaty hostowo-żurawkowej!
My mamy sukę 8-letnią i dwóch piesów 3-letnich braci bliźniaków. O ile suńka większych szkód sikaniem nie robi, o tyle chłopcy, wiadomo... Zdaża im się narozrabiać.
Werbena74, te kępki koło rynny rosnące z paprocią? To kopytnik
Efekt był taki:

- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
No jaki piękny wianuszek wyszedł.super.
-- 26 cze 2015, o 18:32 --
-- 26 cze 2015, o 18:32 --
Dziękuję bardzo. Szkoda, że pod ochroną i szkoda, że leśny, bo przepiękny jest. A u mnie raczej nie leśnie. Niby nic, ale wcale się nie dziwię, że plecie się z niego wianki. Bardzo ładne Ci wyszły z tymi stokrotkami. Popróbuję, może uda mi się gdzieś go kupić mimo wszystko. Strasznie mi wpadł w oko.
Agnieszka - pozdrawiam
-
mataforgana
- 50p

Ola2310, dziękuję
Ja się w kwiaciarni wychowałam praktycznie, to jednak coś tam czasem zrobię z takich rzeczy ;)
Werbena74, a tobie wysłałam na priv link do aukcji, bo widzę, że są sadzonki na allegro dostępne. I zapomniałam dopisać o jeszcze jednej zalecie kopytnika - jest zimozielony!
Werbena74, a tobie wysłałam na priv link do aukcji, bo widzę, że są sadzonki na allegro dostępne. I zapomniałam dopisać o jeszcze jednej zalecie kopytnika - jest zimozielony!
Hej Mataforgana
Najfajniejsze jest to tworzenie czegoś z niczego
Zachwaszczały teren robi się zielony, trawiasty. Pojawiają się kwiaty i krzaczki owocowe...ACH
Życzę ci pięknego ogrodu no bo jaki ma być z takimi pomocnicami?
Będę do ciebie zaglądać! Pozdrawiam cieplutko 
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
Dzięki za link. Zainteresowałam się i sadzonkami i nasionami kopytnika, pogrzebałam i znalazłam go i też między innymi na allegro. Dziękuję bardzo za link i, że Ci się chciało. Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia.
Agnieszka - pozdrawiam
-
chmielakowo
- 200p

- Od: 11 mar 2015, o 20:32
Ach te hosty, cudne
moje jakieś marne, ale i tak musze je mieć.
Coraz piękniej, coraz piękniej, u mnie robota stoi, na dowóz ziemi muszę czekać...
Coraz piękniej, coraz piękniej, u mnie robota stoi, na dowóz ziemi muszę czekać...
Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki
-
mataforgana
- 50p

Dzień dobry! Tak na szybko z telefonu wpadam tylko pochwalić się nowymi mieszkańcami ogrodu!

Robiłyśmy z mamą w sobotę wiązanki ślubne z lawendą i hortensjami i zamiast ciętych mama wzięła z myślą o mnie doniczki
Poza tym chciałam wam powiedzieć, że kamienna nawierzchnia zaczyna pięknieć
- kasia126126
- 1000p

- Od: 8 cze 2010, o 18:21
Zajrzałam tu przez przypadek ale szybko stąd nie wyjdę
Cudnie wszystko się zapowiada. Ogrom pracy włożyłaś już w swój ogród. Brawo
Brak funduszy na ogród to chyba bolączka większości z nas. Zawsze są inne wydatki- dom, dzieci itp. Jak my zakładaliśmy ogród powiedzieliśmy wszystkim że zamiast prezentów urodzinowych, imieninowych czy rocznicowych chcemy roślinki do ogrodu. I tak przez kilka lat powolutku zagospodarowaliśmy ogród krzewami. Potem zmęczyła mnie zieleń i zaczęłam szukać kolorów tj. kwiatów. I tak po trochu zwiozłam dalie od sąsiadek, poprzywoziłam sadzonki od bardzo życzliwych forumek. Teraz już prawie wszystko jest tak jak być powinno, ale ciągle jeszcze coś dosadzam, przesadzam
My ogrodnicy widać tak mamy
Hortensje widzę masz cudne. Pamiętaj tylko o wsadzeniu ich do kwaśnej ziemi. Jak podrosną będą prawdziwą ozdobą ogrodu.
Pozdrawiam i życzę dalszej wytrwałości w ogrodowych poczynaniach
P.s. Podaj mi adres na priv, podeślę ci kilka sadzonek roślin, które u mnie się rozrosły.
Brak funduszy na ogród to chyba bolączka większości z nas. Zawsze są inne wydatki- dom, dzieci itp. Jak my zakładaliśmy ogród powiedzieliśmy wszystkim że zamiast prezentów urodzinowych, imieninowych czy rocznicowych chcemy roślinki do ogrodu. I tak przez kilka lat powolutku zagospodarowaliśmy ogród krzewami. Potem zmęczyła mnie zieleń i zaczęłam szukać kolorów tj. kwiatów. I tak po trochu zwiozłam dalie od sąsiadek, poprzywoziłam sadzonki od bardzo życzliwych forumek. Teraz już prawie wszystko jest tak jak być powinno, ale ciągle jeszcze coś dosadzam, przesadzam
Hortensje widzę masz cudne. Pamiętaj tylko o wsadzeniu ich do kwaśnej ziemi. Jak podrosną będą prawdziwą ozdobą ogrodu.
Pozdrawiam i życzę dalszej wytrwałości w ogrodowych poczynaniach
P.s. Podaj mi adres na priv, podeślę ci kilka sadzonek roślin, które u mnie się rozrosły.
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Witaj:)
Co za piękny,klimatyczny ogród się tworzy
wszystko mi się podoba
Właśnie stare domy,cegły tworzą klimat,czar,skupiają uwagę...Do tego wszystkiego kochasz lawendę tak jak ja.
Ścieżka z kamienia już wygląda pięknie,piszesz,że brak funduszy...hmm na pewno z czasem wszystko powoli zrobicie.
Przez to będziecie mieli jeszcze ładniej,bo wiele pomysłów przyjdzie w trakcie realizacji.
Poziomki i zioła w skrzyniach to świetny pomysł....chyba zgapię?
Gratuluję dwóch córeczek
Miłego ogrodowania:)
Co za piękny,klimatyczny ogród się tworzy
Właśnie stare domy,cegły tworzą klimat,czar,skupiają uwagę...Do tego wszystkiego kochasz lawendę tak jak ja.
Ścieżka z kamienia już wygląda pięknie,piszesz,że brak funduszy...hmm na pewno z czasem wszystko powoli zrobicie.
Przez to będziecie mieli jeszcze ładniej,bo wiele pomysłów przyjdzie w trakcie realizacji.
Poziomki i zioła w skrzyniach to świetny pomysł....chyba zgapię?
Gratuluję dwóch córeczek
Miłego ogrodowania:)
-
asiuszka85
- 50p

- Od: 15 lip 2011, o 09:19
Podglądam to się przywitam ;) Znam ten ból. Ja też się porwałam z sentymentu na gospodarstwo po dziadkach, a później po wuju. Babcia przez kilkanaście lat była wdową z czwórką dzieci jednak nie sprzedała nawet ara. Na pewno było jej ciężko. Ja nie potrafiłam inaczej. Mimo fochów męża daję radę. Dlatego też serdecznie Ci kibicuję i będę zaglądać.
Ściskam mocno.
Ściskam mocno.
Pozdrawiam ;)
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
-
mataforgana
- 50p

Witam serdecznie nowych gości!