Taki - sobie ogród cz.5
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.5
No tak , nie dość ,że dalie śliczne kolory , to jeszcze wszystkie ponazywane
jak to u Ciebie
ja nie mam gdzie przechowywać to odpada
Twoje śliczne kolory - co to za uroczy kwiat 
-
Marzena77
- 500p

- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Super dalie mi jeszcze 4 nie kwitną Rebecca's World fajna
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Zingaro
Cudna jest.
Zaczyna się wspaniały spektakl u Miłki. Będzie trwał....wiadomo do kiedy.
A ja obiecałam sobie, że będę nazywać moje dalie. Na razie rozkwitły te bez znaczników, co przeżyły zimowisko. Posadzone kilka sztuk ma nazwy ale jeszcze nie kwitną.
Zaczyna się wspaniały spektakl u Miłki. Będzie trwał....wiadomo do kiedy.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzenko! Rebeca's World było dość późno kupiona i posadzona, i nawet nie miałam pewności, co z niej urośnie, bo to w kapersie było i z firmy , której nie znałam. Tak też jestem nią zachwycona, bo zakwitła jako jedna z pierwszych i jest jeszcze ładniejsza w naturze jak na zdjęciach wszelakich.
Karola! Jedynie moje dalie tak skrupulatnie nazywam, no może jeszcze róże i większość host. Do reszty nie mam głowy. Liliowce na przykład mam nazwane 2 odmiany, reszta nie nazwana i nie przywiązuje do tego wagi. Wszystkie te dalie pierwsze kwiaty mają tak jakby nie do końca wykształcone, z lekka podjedzone, koślawe. Ale kolejne już będą ok
Sylwia! One mi też wpadły w oko
Mam je pierwszy rok w ogrodzie, są cudowne
Nn to taka dalia, którą miałam w skrzynce bez oznaczenia i myslałam, że to tzw Dagmara, ale to nie ona
Justyna! Mam nadzieję, że będzie coraz piękniej!
Krysiu! Spodziewałam się tam niespodzianki, bo karpa była nieoznaczona. Nie ma to teraz znaczenia, co to jest, ale mam podejrzenia
A na dalie usiądź w loży, tam lepiej widać
Mariola! Przez te dalie, to reszta leży! Zaczął się festiwal, a np warzywnik zarośnięty
Chyba szybko wszystko pozjadam i zaoram
Aniu! Zawsze bardzo mi miło, że zaglądasz i inni też zaglądają. Dalie będę wstawiać regularnie i zapraszam do oglądania. Wiem o co chodzi! Ja też skaczę po wątkach i ślinię się na widok liliowców i lilii, ale często niewiele pisze lub wcale, bo ... aż słów brak
Mati! Ty to mnie zawsze potrafisz rozbawić!
Moje dalie na razie są tylko delikatnie ładne,bo to tzw pierwsze śliwki robaczywki. Ale będę się starać, żeby Twoje oklaski nie szły na marne
Z różnych tam powodów niewiele robiłam w ogrodzie. Nawet odłożyłam malowanie ostatniego okna w altanie. Ale jutro przewiduję trochę krzątaniny. Muszę się wreszcie ogarnąć, choć nastroju brak. Dalie cieszą oko, aż się wzruszam widząc kolejne kwiaty.
Na dziś rośliny i inne dalie
Hortensja ma w tym roku sporo drobnych kwiatów, ale i tak ją kocham

Korbole na kompoście

Dyńka, która mi rośnie wśród kann. Podejrzewam makaronową, ale nie jestem pewna. Wiecie, co to może być?

Poesie

Julia Renaissance

Lawenda - moje lekarstwo na smutki

Pierwsza lilia - dziś ścięłam i dałam mamie

Liliowiec od Małgosi Deirde

Eukomis od Grzesia

No i dalie !
Wczoraj juz wiedziałam, że to nie Franz Kafka, którego kupiłam, ale cieszę się bardzo, bo to prawdopodobnie Musette, którą bardzo chciałam mieć

Procyon

My Love

Treby Dainty w wiekszym rozkwicie

Małgosiu! Jak wysłałam post, musiałaś dopisać swój w tym samym czasie więc nie zauważyłam.
Dziękuję w imieniu Zingaro!
Musisz pokazać swoje dalie - najlepiej w wątku di identyfikacji, a będziemy działać!
Karola! Jedynie moje dalie tak skrupulatnie nazywam, no może jeszcze róże i większość host. Do reszty nie mam głowy. Liliowce na przykład mam nazwane 2 odmiany, reszta nie nazwana i nie przywiązuje do tego wagi. Wszystkie te dalie pierwsze kwiaty mają tak jakby nie do końca wykształcone, z lekka podjedzone, koślawe. Ale kolejne już będą ok
Sylwia! One mi też wpadły w oko
Justyna! Mam nadzieję, że będzie coraz piękniej!
Krysiu! Spodziewałam się tam niespodzianki, bo karpa była nieoznaczona. Nie ma to teraz znaczenia, co to jest, ale mam podejrzenia
Mariola! Przez te dalie, to reszta leży! Zaczął się festiwal, a np warzywnik zarośnięty
Aniu! Zawsze bardzo mi miło, że zaglądasz i inni też zaglądają. Dalie będę wstawiać regularnie i zapraszam do oglądania. Wiem o co chodzi! Ja też skaczę po wątkach i ślinię się na widok liliowców i lilii, ale często niewiele pisze lub wcale, bo ... aż słów brak
Mati! Ty to mnie zawsze potrafisz rozbawić!
Z różnych tam powodów niewiele robiłam w ogrodzie. Nawet odłożyłam malowanie ostatniego okna w altanie. Ale jutro przewiduję trochę krzątaniny. Muszę się wreszcie ogarnąć, choć nastroju brak. Dalie cieszą oko, aż się wzruszam widząc kolejne kwiaty.
Na dziś rośliny i inne dalie
Hortensja ma w tym roku sporo drobnych kwiatów, ale i tak ją kocham

Korbole na kompoście

Dyńka, która mi rośnie wśród kann. Podejrzewam makaronową, ale nie jestem pewna. Wiecie, co to może być?

Poesie

Julia Renaissance

Lawenda - moje lekarstwo na smutki

Pierwsza lilia - dziś ścięłam i dałam mamie

Liliowiec od Małgosi Deirde

Eukomis od Grzesia

No i dalie !
Wczoraj juz wiedziałam, że to nie Franz Kafka, którego kupiłam, ale cieszę się bardzo, bo to prawdopodobnie Musette, którą bardzo chciałam mieć

Procyon

My Love

Treby Dainty w wiekszym rozkwicie

Małgosiu! Jak wysłałam post, musiałaś dopisać swój w tym samym czasie więc nie zauważyłam.
Dziękuję w imieniu Zingaro!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Dyskrecja

- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Miłko, przebiegłam przez wszystkie strony Twojego ogródka, oczywiście zwracałam szczególną uwagę na róże, renesansowe Sandra i Julia zapadły do
. Podobał mi się zakątek hostowo - paprociowy, piękny, zawsze marzyłam o paprociach ale jakoś dotąd nie mam.
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Och, Miłka, te Twoje dalie
Każda mi się podoba, tym bardziej że u mnie w tym roku 
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Milko pięknie kwitną Ci dalie moje na razie tylko try.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Miłeczko ależ zaczął się u Ciebie spektakl
Nie można oderwać oczu od tych piękności, a na dodatek pięknie pokazanych na zdjęciach
Nie można oderwać oczu od tych piękności, a na dodatek pięknie pokazanych na zdjęciach
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Miłeczko
no, no festiwal daliowy bardzo mi sie podoba
Dynia na kompoście
ciekawa jestem jaka wagę osiągnie 
Dynia na kompoście
Pozdrawiam Alicja
- karolacha

Powiem Ci ,że u mnie ta hortensja tez ma sporo ale drobnych kwiatków. W dodatku podlawam specjalnym nawozem żeby przebarwić na niebiesko i bez rezultatu . Lilie i dalie cudne 
- karolacha

Miłko czosnek już wybrałaś
weź się do roboty bo Ci przerośnie 
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
'Musette' śliczna!
Melduję, że dalie od Ciebie przodują w kwitnieniu, bo na pustawych jeszcze rabatach daliowych cieszą kwiaty 'Eveline', 'Creme de Cassis', 'Color Spectacle' i chyba 'Karma Red Korona'. Tylko 'By George' marniutki i chyba coś mu dolega
Zobaczymy, może się pozbiera.
Melduję, że dalie od Ciebie przodują w kwitnieniu, bo na pustawych jeszcze rabatach daliowych cieszą kwiaty 'Eveline', 'Creme de Cassis', 'Color Spectacle' i chyba 'Karma Red Korona'. Tylko 'By George' marniutki i chyba coś mu dolega
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jacku! Nie masz pojęcia, jak się cieszę, ze dalie ode mnie ładnie się sprawują! Wiem, ze nie wszyscy byli zadowoleni, bo wysyłałam niewielkie kawałki, ale starałam się, żeby były widoczne oczka. W kilku przypadkach nawet wysłałam ładniejsze karpy niż zostawiałam sobie. W trzech przypadkach straciłam dzielona dalię. Tak miałam z By George. Choć zostawiłam karpę z oczkami - nie wyrosła mi w ogóle. Ale nie płaczę, bo w tym roku mam tyle, że dość, a jak zatęsknię do By George - popytam, może Ryszard będzie mógł się podzielić jeszcze raz. Karma Red Korona to nazwa nietrafiona. Potem ustaliłam, że to dalia Dana. Popatrz w necie!
Karolinko! Czosnek wyciągnę na dniach, bo naprawdę nie mogę teraz wiele robić w ogrodzie. Ale pilnuj mnie i dopytuj, bo kto mi o tym przypomni, jak nie Ty!
A moim hortensjom posypałam nawóz do rododendronów wiosną i też nie zaniebieściły się, choć bardzo je o to prosiłam!
Alicja! Na kompoście jest kilka dyń i to z odmian o takiej średniej wielkości. Trochę przesadziłam, ale mam nadzieję, że starczy im jedzenia. No i dzięki w imieniu dalii, ale zaraz zakwitną kolejne. W zasadzie już zakwitły, ale zdjęć nie zrobiłam.
Agness! Dziękuję!
I będę się dalej starać!
Beciu! Rozhulają się i Twoje. Moich nawet 1/4 nie zakwitła, ale ja sadziłam przez miesiąc.
Irminko! No właśnie!!! Gdzie Twoje cudne dalie? Franz Kafka? Chociaż przy Twojej mnogości kwiatów mogą być, albo nie! Chociaż masz ogród taki trochę z Pana Tadeusza, gdzie pszczoły wśród kwiecia wszelakiego bzyczą, a georginie gdzieniegdzie powinny wychylać głowy!
Heniu! Nie dziwie się, że z Twoją różaną pasją zwróciłaś uwagę na te róże
Bardzo je lubię i zastanawiam się, jak o nie dbać, by cieszyły oko. Paprocie - pióropuszniki strusie tworzą u mnie łan, bo tam i tak nic nie rośnie. Tylko czasami muszę je nieco pacyfikować, bo się rozłażą. Ale taka ich uroda!
Wszystkich przepraszam za brak świeżych fotek i forumową opieszałość. Poprawię się, ale teraz nie za bardzo mogę.
Zostawiam moją drabinę - jeszcze nie wiem, co z nią zrobię, ale na pewno będzie stanowiła architekturę ogrodową. To poniemiecka drabina, którą mój ojciec po wyzwoleniu Poznania przyniósł z bratem do domu z koszar niemieckich na Rolnej. (przyniósł wtedy również talerze, maszynę do szycia i trochę innych drobiazgów - tak mówi legenda rodzinna)

I pająk skakun na dalii My Love:

Karolinko! Czosnek wyciągnę na dniach, bo naprawdę nie mogę teraz wiele robić w ogrodzie. Ale pilnuj mnie i dopytuj, bo kto mi o tym przypomni, jak nie Ty!
Alicja! Na kompoście jest kilka dyń i to z odmian o takiej średniej wielkości. Trochę przesadziłam, ale mam nadzieję, że starczy im jedzenia. No i dzięki w imieniu dalii, ale zaraz zakwitną kolejne. W zasadzie już zakwitły, ale zdjęć nie zrobiłam.
Agness! Dziękuję!
Beciu! Rozhulają się i Twoje. Moich nawet 1/4 nie zakwitła, ale ja sadziłam przez miesiąc.
Irminko! No właśnie!!! Gdzie Twoje cudne dalie? Franz Kafka? Chociaż przy Twojej mnogości kwiatów mogą być, albo nie! Chociaż masz ogród taki trochę z Pana Tadeusza, gdzie pszczoły wśród kwiecia wszelakiego bzyczą, a georginie gdzieniegdzie powinny wychylać głowy!
Heniu! Nie dziwie się, że z Twoją różaną pasją zwróciłaś uwagę na te róże
Wszystkich przepraszam za brak świeżych fotek i forumową opieszałość. Poprawię się, ale teraz nie za bardzo mogę.
Zostawiam moją drabinę - jeszcze nie wiem, co z nią zrobię, ale na pewno będzie stanowiła architekturę ogrodową. To poniemiecka drabina, którą mój ojciec po wyzwoleniu Poznania przyniósł z bratem do domu z koszar niemieckich na Rolnej. (przyniósł wtedy również talerze, maszynę do szycia i trochę innych drobiazgów - tak mówi legenda rodzinna)

I pająk skakun na dalii My Love:

Miłka
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Dzień dobry Miłeczko zaglądając do Ciebie zachwycam się jak zawsze tym co nam pokazujesz
Drabina bardzo piękna i solidnie wykonana. Może przeznaczysz ją na podporę dla pnącej róży ... wyobrażam sobie taką Spirit of Freedom z jednej strony, a St. Swithun z drugiej....
Drabina bardzo piękna i solidnie wykonana. Może przeznaczysz ją na podporę dla pnącej róży ... wyobrażam sobie taką Spirit of Freedom z jednej strony, a St. Swithun z drugiej....
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Też mam zdjęcie zbliżenie skakuna (z córką mamy lekkiego hysia na punkcie owadów) - mają wyjątkowo śmieszne pyszczki.
A drabina jak na wojenną jest w rewelacyjnym stanie.
A drabina jak na wojenną jest w rewelacyjnym stanie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534