Tu na razie jest ściernisko ale będzie ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko ale będzie ...

Post »

Marlenko róża nn na pewno nie jest Abrahamem ;:185 Nie ten układ płatków i wypełnienie kwiatu.
A propos róży, która wypuściła nowe pędy. Jeśli wyrastają powyżej punktu szczepienia to ich nie usuwaj, bo to szlachetne pędy. Dziczki, to te, które wybijają poniżej punktu szczepienia. Najlepiej odkopać dookoła i obejrzeć skąd wyrastają. Wtedy będziesz miała pewność. Poza tym dzikie pędy znacznie się różnią od tych szlachetnych :roll:
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Witaj Dorotko Moja NN chyba nią pozostanie, gdyż nie jestem w stanie jej dopasować. Co dzień wygląda inaczej. Ale nic to, śliczna jest i to najważniejsze :wink:
Dziś zrobię dokładnie zdjęcia tydz wybujałych pędów oraz miejsca szczepienia róży i może wtedy stanie się jasne, czy mam coś z nimi robić, czy też taki jej urok. Już wczoraj stałam nad nią z sekatorem w ręku ale wstrzymałam się z cięciem - te pędy nie wyglądają na dzikie ;:14 Dziękuję za rady, Twoja pomoc Dorotko jest nieoceniona ;:196
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie wiciokrzew przemarzł tylko raz i nie cały, była wtedy bardzo mroźna zima. Ale on od korzenia lubi wypuszczać nowe pędy, więc raczej nie musisz się o niego obawiać...
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Gosiu, pocieszyłaś mnie, bo naprawdę myśl o przemarzaniu spędzała mi sen z powiem :wink:
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Marlenko wiciokrzew nie tylko "twardzielem" jest. To niezwykle wigorny krzew ;:333 , jeszcze będziesz chlastała go nożycami na lewo i prawo - tak się rozbestwi :lol:
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Witaj Mariolko mam nadzieję, że się rozbestwi ten mój wiciokrzew Obrazek
Jak Twoje ciurkadełko? Przybyli już do niego jacyś mieszkańcy?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja wtrącę jeszcze słówko na temat różanych dziczek. Jeśli byś stwierdziła po odkopaniu, że to rzeczywiście dziki pęd, to nie obcinaj sekatorem, bo może za chwilę znów odrosnąć, ale postaraj się oderwać go jak najgłębiej ręką.
Czasem te dziczki są strasznie uparte. Ja np. walczę z nimi przy moim Chippendale. Widzę jednak, że po oderwaniu na razie nie wychodzą nowe.
Ciekawa jestem różyczki Jasmina. Moja ma identyczne kwiatki jak twoja i wcale się nie przewieszają w dół. A ponoć jest to jej denerwująca przypadłość. Mam ją dopiero od wiosny. Być może te pierwsze kwiaty są w miarę lekkie i dlatego tak się dobrze trzymają na pędach.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Drogie Koleżanki, wczoraj, w strugach deszczu, pojechałam na działkę, obejrzeć dokładnie te przerośnięte pędy. Niestety, jestem zbyt zielona w różanej tematyce, aby móc samodzielnie ocenić i zdecydować, co z nimi zrobić.

Rosną w miejscu szczepienia a nie pod nim i wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda pęd z pąkami (i niestety z mszycami :( )

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Trochę słabo widać na zdjęciach. Dzikie pędy mają zwykle więcej blaszek liściowych na liściu. Jeśli zdrowy pęd ma 5, to dziki ma np. 7. Poza tym te blaszki są mniejsze, jasnozielone i najczęściej matowe, a pędy dziczek są cienkie i wiotkie (twoje są dość grube chyba). Ja bym na razie na twoim miejscu nie ruszała.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Wandziu, niestety nie dałam rady zrobić lepszego zdjęcia. Te pędy są piękne, grube i zdrowe. Martwi mnie to, że rosną, i rosną a kwiatów nie widać. Chyba rzeczywiście zostawię tą róże w spokoju i będę obserwować, co będzie dalej.

I dziękuję za radę ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Marlenko ja znawcą nie jestem, ale np. moja Westerland wypuszcza takie mocne pędy i one dzikimi nie są. Potem wycinam prześwietlająco te starsze cienkie, a te nowe zostawiam. Ja bym im dała szansę :wink:
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witam Piękna działeczka ,cudne pergola i dbałość o roślinki dbasz a one odpłacają kwitnieniem
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

W końcu mam chwilkę, aby móc spokojnie poszperać na forum :lol:

Wczoraj, oprócz sprawdzania różanych pędów, postanowiłam skorzystać z deszczu i troszkę podsypałam nawozem mój biedny trawniczek. Tak więc w kaloszach i pelerynie sypałam tu i tam. A potem przez blisko godzinę ściągałam robactwo z krzewów.Przerażona jestem ilością mszyc i innych gadzin zjadających moje róże ;:145 Dziś kupię jakiś mocniejszym środek, bo te gadziny nic sobie nie robią z dotychczasowych oprysków ;:174

Na szczęście, różyczki, na przekór robalom, po kolei zakwitają.

Tak prezentuje się Aleksandra w pełnym rozkwicie - jakoś myślałam, że będzie miała kolor bardziej różowy ;:108 Śliczna jest !!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to mój Leonardo :tan Cudny, piękny, ;:167 I w końcu kwitnie :heja
Obrazek

clem3 Dziękuję za radę, poczekam z radykalnymi działaniami ;:333

becia123 Witaj, dziękuję za miłe słowa. Działka to mój "konik", kocham ją miłością wielką i w dodatku odwzajemnioną. Jeśli chodzi o pergolę, to długo o niej marzyłam - jak się okazuje, marzenia się spełniają :lol:
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja Marlenko na różach kompletnie sie nie znam - mam jedną odziedziczoną po dziadku. I w zeszłym roku też jej nagle taki wielki gruby pęd na 3 metry wystrzelił. A w tym roku na tym pędzie było mnóstwo kwiatów, więc może Twoja róża też się przygotowuje na przyszłoroczne kwitnienie. :)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Marleno nie przejmuj się, że nowe pędy mocno rosną...Czasem tak jest po prostu i już ;:108 Jeśli wyrastają z miejsca okulizacji lub wyżej, to nie są dzikie. Poza tym na zdjęciu widać, że nowy pęd ma pączki. Zobaczysz, że jak rozwiną się pączki to kwiaty będą identyczne ze szlachetnymi. Może nie doczytałam, ale co to za róża, która tak wybiła te mocne pędy?
A wracając jeszcze do Twojej nn...Ona wygląda mi na A Shopshire Lad ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”