Florą malowane 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Florą malowane 2

Post »

:wit Witaj ;:196
Przepiękna seria ,jej różnorodność przerasta pojemność mojej (nie)pamięci i nazw nie rejestruję :roll:
Pierwsza fotka śliczna,koniecznie powtórz jak wybuchnie juka ;:138
Kolkwicja i żylistek zadziwiają ogromem urokliwego kwiecia ;:108
Rózyczki to nie moja specjalność ,ale sir Lancelot ......mniam,mniam ;:oj ;:oj ;:oj wow ;:333
Może załapię się na kijaszka ;:173
Nostalgię ;:167 uwielbiam i mogę się na nią wgapiać bez końca ;:167
Żurawkowa aleja jak wiesz zawsze budziła mój zachwyt ,nic się nie zmieniło.
Z utęsknieniem wypatruję "alei"żółtych lilii ;:108 ;:196
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie takie "objawy" jeśli cho0dzi o kolorystykę ma Alinka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Nie jestem znawcą róż,ale mogę porównać z moją Rumbą i obstawiam ,że Twoja to Alinka .
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolkwicje i żylistki są rzeczywiście wyjątkowo efektowne.
Oprócz kolkwicji o zielonych liściach mam jeszcze odmianę Aurea - złote ulistnienie wygląda wyjątkowo ładnie z różowymi kwiatkami.
Zamiast basenu mam na szczęście jezioro - wczoraj z wody wyłazić się nie chciało.
Patrząc na rowerzystów pomyślałam sobie o zawodach, które mam za dwa tygodnie.
Ciężko stwierdzić, jak to będzie, mam nadzieję, że ominie mnie bieganie na dystansie 60k i 1400 metrów przewyższenia w trzydziesto-kilku stopniowym upale.
A jak nie ,to cóż, trudno, będzie trzeba dać radę.
Wczoraj machnęłam 17, nie było tak tragicznie, 60 to tylko trzy i pół razy więcej...
W sobotę przez 10 godzin woziliśmy siano, zdecydowanie wolałabym w tym czasie biegać...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Alu no nie dała mi spokoju ta Alinka i sprawdziłam. Trochę zrobiłam Ci zamęt moim zakręceniem :;230
Szczegóły u mnie.
Ale macie fajnie z tym basenem. Ja nie mogę zlokalizować dziurki z swoim i służy jako przechowalnia wody do podlewania.
Ale kąpać się z lornetką i aparatem? ;:7 ;:306
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Jaki spektakl w moim ogrodzie codziennie oglądam za sprawą róż. Są niezwykłe. Chodzę i podziwiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pastella

Obrazek

Rose Eden

Obrazek

Westerland

Obrazek

Shalom

Obrazek

Jak pięknie i silnie pachnie ta róża.

Obrazek

Izaziem Twoje zachcianki są już bardzo wygórowane. Różowego żelaźniaka nigdy jeszcze nie spotkałam.
Iza rowerki już są. Udało nam się wybrać na małą pierwszą rodzinną przejażdżkę. M. skończył prace dopiero o 21.30 więc jak wyjechaliśmy to wróciliśmy już po ciemku o 23. Podobało mi się. Czekamy na Was.
W Lubaniu też kupiłaś hortensję Dharuma? U mnie okazała się ona najwcześniejsza, wyprzedziła nawet do tej pory najszybszą WimsRed.

Obrazek

Anabuko1 Aniu dziękuję za miłe słowa. Dla Ciebie rabatka z różami.

Obrazek

Wanda7 Mogłam się domyślać. Zdecydowanie łatwiej trafić w to co masz, niż w to czego nie masz. Próbuję nadal. Jak tym razem?

Obrazek
wanda7 pisze:Obejrzałam każdy szczegół i ogół. ;:108
No to jeszcze w ramach eksperymentów fotograficznych: Ogół i szczegół.

Obrazek Obrazek

123katex Sir Lancelota kupiłam w marekcie w serii English Legend Roses. Zobacz Tu. Wyszukałam, że to nazwa handlowa róży HARverag. Nazywana też Samaritan, English Sonnet, Fragrant Surprise, Lawrence of Arabia. Po co tyle tych nazw?
Jak ją zwał tak ją zwał, ale jest warta posiadania jeśli lubisz róże w ciepłych barwach. Bardzo długo trzyma kwiaty, mimo upałów.

Obrazek

Asma Ja się na kijaszkach nie znam, ale jeśli Ty potrafisz czarować takie kijki, to daj instrukcję jak to wiosną przyciąć i nie ma sprawy. Aleja (a właściwie żywopłot) żółtych lilii na razie nie jest jeszcze żółty, ale już za chwileczkę, już za momencik...

Obrazek

dorcia DZIĘKI ;:196 Przywróciłaś imię mojej niby-ALINCE. Rok temu już byłam na 99% pewna że to Alina, a w tym roku znowu przyszły wątpliwości. Wiem jakim zdjęciem mogę Ci podziękować. Ty tak jak ja uwielbiasz żurawki. Proszę Gauguin i Root Beer.

Obrazek

JolantaG Bardzo dziękuję za pomoc!!. Masz rumbę ja mam pewną róże którą podejrzewam że może być Rumbą ale ona jeszcze w paczkach. Będę wyglądała u Ciebie dla porównania. Moja NN ma zdecydowanie więcej ,ale mniejszych kwiatów na łodydze od Alinki, i łodygi nie takie wyprostowane. Rok temu nie trzymała tak długo kwiatów. Oj gdyby i tą udało się zidentyfikować to wszystkie miały by już nazwy. Dla Ciebie ławeczka przy pergolii z New Dawn i Rosarium Uetersen

Obrazek

Madziagos Kolkwicja o żółtych liściach nawet nie wiedziałam że taka jest. Ty to masz rarytasy ;:138
60 km biegu i 1400 pod górkę chyba wolałabym jednak koszenie.
Jak Ty po takim 17 km treningu masz siłę jeszcze na ogród, konie? Naprawdę nie wiem jak to robisz? Jeszcze raz obraz z żylistkiem w centrum.

Obrazek

Drewutnia Nic nie szkodzi najważniejsze, że sprawa się wyjaśniła.

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Kolkwicję o złotych liściach kupiłam przypadkiem - goły badyl jesienią, który wiosną zrobił niespodziankę.
Mogę zrobić Ci sadzonkę, powinna się ukorzenić.
17 km to tylko trochę więcej niż rozgrzewka, po drodze mam bardzo fajne jezioro (Gatno) z ekstra dnem, więc mam jeszcze kąpiel.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może sama skorzystasz więc wklejam info jak rozmnożyć róże i nie tylko ;:196
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=6804 :wit
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Ja z podziękowaniem za ładne fotki ciekawych ptaków :!:
I piękne fotki ogrodowe,szczególnie basenu ;:108
Dobra rzecz na takie upały :!:
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

A ja się dziś narażę i powiem, że ze wszystkich róż :wink: najbardziej urzekł mnie ten widok:

a_nie pisze:to moja żurawkowa aleja

Obrazek
Cóż tu dużo pisać: pięknie i naturalnie ;:108 . Wiem, że krajobraz został stworzony ręką ludzką, ale kompozycja jest tak naturalistyczna, a jednocześnie uporządkowana, że budzi mój podziw. Tło w postaci ściany lasu potwierdza, że to wszystko dokładnie tak miało być i ani odrobinę inaczej.

Widzę Alicjo, że basen jest także u Ciebie w ciągłym użyciu, a lornetka to niezbędne wyposażenie każdego prawdziwego pływaka :lol: . U mnie woda w te upały zrobiła się za ciepła i nie ma jak jej schłodzić.... chyba, że zainwestujemy w przemysłową kostkarkę do lodu :wink: . Ale i tak lepiej w wodzie niż poza nią :tan .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Astrid pięknie rozkwitła, choć przyznam że w pąku była bardziej tajemnicza i pociagająca :;230
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

żurawkowa aleja całkiem ładnie wygląda. co ja piszę.Świetnie wygląda,Nie tylko ładnie ;:333
No i róże, pięknie sie prezentują w twoim ogrodzie ;:333
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Na scenę oprócz róż wchodzą lilie, liliowce i moje ukochane jeżówki. Codziennie rano sprawdzam które już zakwitły.
Spring Pink
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Madziagos Chyba już żółtej kolkwicji nie upchnę. W doniczce na wsadzenie czeka Twoja piękna tawlina, ale koncepcja gdzie ją wsadzić ciągle nieustabilizowana.
Zadedykuję Ci moją jednak-Alinkę. Ona tak jak ty silna, zdecydowana i nie do zdarcia. Ani upał, ani wichura i ulewa nic jej nie szkodzi. A do tego tego z każdym spojrzeniem inna. Jej rówieśnice dawno już przekwitły, a ona dalej.
Obrazek

Asma Sobie mnożyć już nie zamierzam. Za długo trzeba czekać. Wolę zostawić to fachowcom i kupić jako tako rozwinięte okazy. Ale poczytam i utnę Ci jak należy. Może jeszcze z tej róży, mojej ubiegłorocznej faworyty, chcesz patyczki. Ona na scenę wchodzi jako ostatnia, ale za to z jakim efektem. Hansestadt rostock

Obrazek

Obrazek

Slanka-flora Basenik wystarczy... a co z Twoim magicznym stoliczkiem serwującym przepyszne deserki i napitki? O tu na tarasie mogłabyś go rozstawić i wtedy byłoby już wszystko co nam do szczęścia potrzebne..

Obrazek

Pedrowa Bardzo dziękuję Ci za Twoje miłe słowa. Zdecydowanie mój ogród w stylu naturalistycznym. Taki nie wymaga aż tak wiele pracy, a interwencję można ograniczyć do niezbędnego minimum.
Najbardziej "dziki" zakątek mojego ogrodu to wał przy ogrodzeniu. Tam w tym roku wkroczyłam chyba tylko 2 razy. Teraz dominuje tu tojeść kropkowana, za chwile dojdą liliowce i pysznogłówka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aż dziw, że w takim buszu udaje się przeżyć mojej pierwszej różyczce- miniaturce. Którą chyba 9 lat temu przesadziłam tu z doniczki. Podejrzewam, że to miniaturka Spice Kordana. Muszę uważać by nie zarosła barwinkiem, który coraz bardziej się tam panoszy.

Obrazek

Obrazek

April
Astrid dla Chopina wydaję się być interesująca nie tylko w pąku. Tak się do niej wdzięczy, a ona uwodzi zapachem.

Obrazek

Ty posadziłaś ze wspaniałym skutkiem swoje róże w lesie. Mnie tez się ciągnię w tę stronę. Mimo naturalistycznego ogrodu wymyśłiłam sobie romantyczną ławeczkę na której mam wąchać i podziwiać róże. Na razie wyglada tak.

Obrazek

Z lewej strony Chopina i grafini Astrid jest Eden Rose, Nina Renaissance za którą dosadziłam w tym roku Louise Odier, który ma za zadanie tworzyć różane tło. Poczekam i zobaczę czy się wywiąże.

Obrazek

W środku pachnie wiciokrzew pomorski, po prawej New Dawn i dosadzona Rosarium Uetersen.

Obrazek

Do tego miały być powojniki, które mnie nie lubią, chociaż zgodnie z instrukcją dałam im gruz i odkwasiłam ziemię. Wiciokrzew japoński który miał za zadanie dać cień na dole powojników, przejął ich role i obrósł pergole. Choć ma piękne liście jest tak ekspansywny, że miejscami nie najlepiej go traktuje, a on mimo to w tym roku zakwitł. Lepiej spisuje się na drugiej pergoli Purpurea Plena Elegans, pewnie dlatego ze toleruje kwaśna ziemię. Jego kwiaty u mnie jeszcze w pąkach.

Anabuko Lubisz róże i żurawki. To proszę:

Obrazek

Obrazek

Dla pozostałych odwiedzających też mam piękną różyczkę Chippendale, którą się zaraziłam w ogrodzie Ignis05

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Alicjo! :wit

Ależ piękne zdjęcie Astrid Graffin i Chopina!
Ona cudowna, u Ciebie wcale nie przypalona (chyba ma trochę cienia?), a on .... no cóż, romantyczny, chyba trochę chimeryczny... Nie wiem, czy w realnym życiu te konkury by się udały :twisted: :twisted:

Kto pasuje do Astrid Graffin? Oto jest pytanie....
Na pewno Ty, siedząca na swojej ławeczce ;:197

Pozdrawiam wietrznie, niemal jesiennie!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ;:196 kijaszki poproszę ;:108 Lilia na 3 zdjęciu niewysoka,ale tłuściutka ;:oj wypasiona ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”