Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.7
Mam problem z dyniami. Tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=87920 założyłam temat, ale może jeszcze w tym wątku napiszę.
Proszę o oświecenie mnie, bo ja nie mam pomysłu, co może się dziać.
Proszę o oświecenie mnie, bo ja nie mam pomysłu, co może się dziać.
Moja pierwsza dynia zakwitła. Tylko nietypowo, bo jako pierwszy zakwitł kwiat żeński. Męskie kwiaty zakwitną za kilka dni. Czy w takim razie owoc opadnie? Nie ma jej czym zapylić. Może owady zapylą cukinią, która ma pełno kwiatów?

Pozdrawiam Agnieszka
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście, że zapylą - i to i to dynia 

Mam więc nadzieję, że dochowam się pierwszej dyni. 

Pozdrawiam Agnieszka
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie! Na mojej dyni Hokkaido systematycznie podlewanej pokrzywowka juz od paru tygoni mam zawiazanych kilka dyniek. Jest ich ok 5 ok 2 cm srednicy, ale wcale nie chca rosnac! Jest jeden glowny ped ok 2 metry. Czy powinnam go przyciac, zeby owoce zaczely rosnac, czy czekac po prostu co dalej. Poradzcie prosze czemu te dynie sie nie zwiekszaja...
Jak nie rosną od paru tygodni, to odpadną. Pewnie są nie zapylone. Zapylona dynia rośnie ,,w oczach". Ale nie martw się. Jest jeszcze czas.
Kasia
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O tym nie pomyslalam
Dzięki. Czyli czas zabawic sie w pszczolke...

- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
Moja przygoda z dyniami zaczęła się w ubiegłym roku - posadziłam coś ok. 160 krzaków (głównie Butternut). Spora część owoców niestety trafiła na kompost, ale kilka jeszcze leży w piwnicy
.
W tym roku posadziłam trochę mniej:
po 15 piżmowych (Butternut i Sonca), 30 Hokkaido, 15 makaronowej Pyza, 10 Sweet Dumpling i po 5 bezłupinowych Miranda i Junona.
Chciałam dobrze wykorzystać jesienną pracę męża - przekopanie świeżo zakupionego obornika.
Oto efekty na dzień dzisiejszy

Na 15 makaronowych 14 ma takie owoce

a jedna takie

Czy to też dynia makaronowa, czy może kabaczek? Jak w ogóle odróżnić dynię od kabaczka?
Nasiona były oryginalne, sklepowe, a nie zbierane.

W tym roku posadziłam trochę mniej:
po 15 piżmowych (Butternut i Sonca), 30 Hokkaido, 15 makaronowej Pyza, 10 Sweet Dumpling i po 5 bezłupinowych Miranda i Junona.
Chciałam dobrze wykorzystać jesienną pracę męża - przekopanie świeżo zakupionego obornika.

Oto efekty na dzień dzisiejszy

Na 15 makaronowych 14 ma takie owoce

a jedna takie

Czy to też dynia makaronowa, czy może kabaczek? Jak w ogóle odróżnić dynię od kabaczka?
Nasiona były oryginalne, sklepowe, a nie zbierane.
Piękna gęstwina, i duże ilości dyń.
akkara trafiają się podłużne zielone makaronowe, mam takie u siebie, nie dowiesz się jaka jest twoja póki nie przekroisz i nie zobaczysz włókien 

- akkara
- 50p
jeśli to makaronowa, to może być i zielona. Nie chciałabym tylko, aby to się okazał kabaczek.
Moje pytanie jak rozróżnić dynię od kabaczka nadal bez odpowiedzi
Moje pytanie jak rozróżnić dynię od kabaczka nadal bez odpowiedzi

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
To nie jest kabaczek (kabaczki mają trochę inny kształt i skórkę). To jest dynia makaronowa - nie zdziw się jak pozostałe też się wydłużą. Warszawska była właśnie taka podłużna. Potem przechodziła w żółty kolor. Przepyszna. Te wcześniejsze to bardziej Pyza.
- akkara
- 50p
Pyzę własnie sadziłam i na 15 posadzonych tylko ta jedna jest ciemnozielona, a pozostałe seledynowe. Być może to jedna Warszawska trafiła mi się w opakowaniu.