Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

Ach, westchnął Krecik Obrazek Głupio ciągle achy i ochy ale tak się czuję zaglądając do ciebie.
Domku ogrodnika gratuluję. I cieszę się że nie muszę u siebie budować ;:306 Mam pracownię w domu i tam swój bajzelek ;:172
Z pewnością domek będzie świetnie skomponowany z resztą ogrodu, jak wszystkie detale te mniejsze i te większe ;:333
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia raczej to drugie ale jak już pomysł padł to myślę, że kiedyś się doczekam. Zwłaszcza, że już coraz mniej wydaję na rośliny
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

aneczka1979 pisze:Moniś mam nadzieję, że pomieścicie w domku wszystkie Twoje ogrodowe gadżety. ;:215 Zapowiada się ciekawie... a znając Ciebie na pewno będzie ślicznie...
Ja też apeluję o więcej zdjęć z szerszej perspektywy. Masz tak cudny ogród, że żal go pokazywać głównie w portretach. Nie marnuj tego skarbu, tylko chwal się nim ile wlezie! Ja go uwielbiam!!!
Aniu, ten domek dopiero zaczęty, a ja właśnie kilka dni temu stwierdziłam, że przydałby się jeszcze drugi taki domek :;230 ;:306
Póki co pracujemy, ale prace wolno idą, bo jest tak gorąco, że trudno wytrzymać na mojej patelni, więc tylko po 3-4h dziennie trwają prace. Fugowanie cegły zajmuje sporo czasu, a jednak jest potrzebne, bo dużo ładniej wygląda. Muszę zrobić lepsze zdjęcie, ale jakoś nie mam czasu na to, bo ciągle coś innego robię, a jak już dorwę aparat, to biegam za kwiatkami :lol:
Wstawiamy drzwi:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April pisze:Ach, westchnął Krecik Obrazek Głupio ciągle achy i ochy ale tak się czuję zaglądając do ciebie.
Domku ogrodnika gratuluję. I cieszę się że nie muszę u siebie budować ;:306 Mam pracownię w domu i tam swój bajzelek ;:172
Z pewnością domek będzie świetnie skomponowany z resztą ogrodu, jak wszystkie detale te mniejsze i te większe ;:333
Dziękuję ;:196 U mnie wielki garaż, miejsce gospodarcze też, ale ogród jest bardzo długi (120m) i nie zawsze chce się biegać na drugi jego koniec po łopatę, czy inne narzędzia - dlatego potrzebne takie lokum na tyłach ogrodu :) Poza tym tutaj będzie część grillowa - fajnie będzie mieć też czajnik pod ręką, żeby nie biegać daleko do domu po wrzątek, tutaj może być schowany brykiet do grilla, bo będzie sucho, no i pewnie wiele innych podręcznych rzeczy.
No i najważniejszy argument - taki domek po prostu mi się marzył ;:224 ;:170
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soczewka pisze:Monia raczej to drugie ale jak już pomysł padł to myślę, że kiedyś się doczekam. Zwłaszcza, że już coraz mniej wydaję na rośliny
No tak, to prawda - wydatki na rośliny ograniczają nieco inne inwestycje ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyobraźcie sobie, że coś mi zjadło hosty - WSZYSTKIE :shock: Każda wygląda tak, albo gorzej -sterczą tylko kikutki łodyżek :( Sarny? Obok były w ziemi odbite kopytka.
Obrazek

Mam też jeża w ogrodzie z czego się bardzo cieszę, bo może zajmie się ślimorami ;:224 Tylko chyba nie mogę sypać tych niebieskich kulek na ślimaki, prawda? Ktoś mi podpowie? Czy to może być zagrożeniem dla jeża?

Ostatnio niemal nic nie zrobiłam w ogrodzie :roll: Upał niemiłosierny, więc nie chce się pielić, a przy tym nie za bardzo się da. Pierwszy raz zdarzyło mi się zniszczyć Million Bells w sporej ilości - podlałam zbyt obficie o poranku ;:124 i w południe zwyczajnie się ugotowały :cry:
Cieszę się powstającym domkiem i tym, że w końcu zagospodaruje się tę część ogrodu, bo było tam nieładnie - pełno palet po budowie, resztki materiałów budowanych, rośliny, których nie chciałam miały tutaj przechowalnię - znalazły w końcu swoje miejsce ... na kompoście, no i w końcu wszystko jest uporządkowane. Równocześnie z budową domku trzeba było zająć się murem z kamienia - niezbyt pasował do cegły na domku i do pomysłu kontynuacji murku z cegły jako przedłużenia kamiennego. Wymyśliłam, że nieco przerobimy ten mur z kamienia i tak też się dzieje. Mur dostał już jeden słup z cegły na samym początku, a niebawem dostanie drugi na końcu. Będzie też zmienione zwieńczenie przejścia na ceglaste. No i chyba nieco wyprostuje się ścianę kamieniem, a w górnej części całość będzie wykończona cegłą ;:131 Och, ale namąciłam ;:224 Nie wiem, czy coś z tego wiadomo :;230 Zdjęcia zrobię, to będzie widać :uszy Tak czy siak mur będzie miał nowe oblicze :tan
I kilka fotek z ogrodu - część portrecików i część szerszych widoczków dla Tygrysków :)
Zakwitają liliowce - są cuuuuudowne ;:167
Prawdopodobnie Something Wonderful
Obrazek

Obrazek

Summer Wine - piękne, bardzo duże kwiaty w kolorze wina
Obrazek

Obrazek

kolor podobny do Summer Wine, kwiaty duże, ale ma jasne smugi wzdłuż płatków i jaśniejsze centrum
Obrazek

Finders Keppers
Obrazek

Różowy Pink Orchid - ładnie rośnie tworząc wielkie kępy. Fajny, bo wysoki i nadaje się na tyły rabat :D
Obrazek

Jeden z moich ulubionych - kolor jasny, lekko cytrynowy. Barwa na żywo jak róża Pilgrim, śliczny :) Kwiaty ma nieduże, na smukłych, dość wysokich łodyżkach, obficie kwitnie. Ktoś wie jak się nazywa?
Obrazek

Purple Light- niby zwyczajny, a lubię go :D
Obrazek

zaczęły kwitnąć jeżówki :D Niestety jedną złapał jakby uwiąd - jak w klematisach ;:218 Czy to możliwe :?:
Obrazek

Obrazek

widoczki...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Novalis z Artemisem
Obrazek

Obrazek

Blanc Leonardo da Vinci
Obrazek

Pilgrim
Obrazek
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Witam.
Jestem u Ciebie częstym podglądaczem, ale w końcu muszę napisać te ochy i achy ;:215
Wszystko pięknie u Ciebie kwitnie, pamiętam jak rok temu przywędrowałam do Twojego ogrodu za Ostróżkami i tak już zostałam stałym cichym bywalcem.
Konewki superanckie, ale jak już się odezwałam to muszę Cię zapytać , gdzie kupiłaś takie śliczne poidełko z ptaszkami?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fabi 12 pisze:Witam.
Jestem u Ciebie częstym podglądaczem, ale w końcu muszę napisać te ochy i achy ;:215
Wszystko pięknie u Ciebie kwitnie, pamiętam jak rok temu przywędrowałam do Twojego ogrodu za Ostróżkami i tak już zostałam stałym cichym bywalcem.
Konewki superanckie, ale jak już się odezwałam to muszę Cię zapytać , gdzie kupiłaś takie śliczne poidełko z ptaszkami?
Witaj, Fabi :wit ;:4
Poidło kupiłam na Śląsku - niestety nie ma już takich, bo pytały dziewczyny, więc pojechałam do tego sklepu, ale niestety nie ma szans na zakup. Jeśli by było, to chętnie dokupiłabym jeszcze jedno w inne miejsce ogrodu, bo jest bardzo dekoracyjne.
Zapraszam Cię ponownie :wit
Tymczasem pędzę z rewizytą ;:65
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Alania pisze: Ostróżkowo ;:167
Obrazek
To teraz jeszcze zapytam co Ty robisz z Ostróżkami , że są takie dorodne ( nawóz czy taka odmiana?)

Jak już zapewne dostrzegłaś nie mam aktualnego wątku ;:224
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

Monika :wit :wit :wit
Do przecudnego ogrodu trafiłam, z przyjemnością sobie w nim pospacerowałam :tan
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni wspaniały domek się buduje ;:333 Ostróżki masz katalogowe,a róże wiadomo piękne ;:333
Liliowce u mnie jeszcze w pąkach,ale już niedługo się pootwierają.
Dziś u mnie chłodniej,zachmurzone niebo,w nocy przyszła burza i popadało nareszcie ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, widzę, że mury się pną do góry ;:333
Ogród masz bajkowy. Podoba mi się poidełko dla ptaszków.... ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Monia czyli kamienny mur wsadziłaś jakby w ceglaną ramkę, tak?
A co do wielkości domku to wierzę w Ciebie, że uda Ci się go porządnie zagospodarować a nie zawalić wszystkim co się da. ;:215 Już nie mogę doczekać się efektu końcowego. I domku i murku. I całości tego kącika. ;:65
Wszyscy zachwycają się poidełkiem, co mnie wcale nie dziwi. Jest ono strasznie urokliwe. Ja natomiast zauważyłam, że cisowa ściana za ławeczką jest już prawie idealna. ;:215 No i koniecznie i ja muszę zostawić swoje ochy i achy... jest pięknie u Ciebie!!!
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fabi, ostróżki nie nawożę niczym, chyba, że uda im się podciągnąć co nieco azofoski, gdy sypię na wiosnę ;:173 Chyba jednak nie. Myślę, ze to kwestia odmiany albo tego, że rosną już długo w jednym miejscu, nigdy nie był przenoszone, ani dzielone :D Są wyjątkowo urocze. Dokupiłam z tego samego źródła jeszcze inne odmiany - granatowe, białe, niebieskie - ciekawa jestem, czy też takie będą ;:224

Ewciu/ ewunia7 - witaj :wit Cieszę się z nowego gościa ;:4 Zapraszam częściej :D

Aniu/Annes77 - domek mnie niesamowicie cieszy :tan Burza przeszła i u nas dzisiejszej nocy - były potworne wichury do samego rana, ale dobrze, że trochę popadało, bo była niesamowita susza, więc roślinki zadowolone ;:202 Dzisiaj mogłam w końcu coś popielić, bo jak były te upały, to się nie dało.

Pepsi - dziękuję :D :wit Mury pną się powoli, ale codziennie coś przybywa. Jutro, jeśli pogoda pozwoli, wstawimy okienko :D

Aniu/ Aneczka1979 - kamienny mur wsadzę w ceglaną ramkę - fajnie to określiłaś, ale to właśnie tak będzie :D Na razie stoi jeden słup (bez wykończenia jeszcze)
Obrazek

A domek... nie mam mowy o zagraceniu - ja lubię mieć wszystko na swoim miejscu :wink: Domek będzie na pewno miał miejsce na narzędzia ogrodowe, bo to podstawowe jego przeznaczenie, ale może uda się zrobić też jakieś ozdobne półeczki? Zobaczymy. Na razie myślimy nad wykończeniem ścian wewnątrz - cegła ze strony zewnętrznej jest gładka, została zafugowana, wiec wygląda ładnie, ale część wewnętrzna jest mocno porowata, niezbyt ładna. Nie wiem, czy pozostawimy i tylko damy fugę z zaprawy jak na zewnątrz, czy zrobimy tynk, czy też wykończymy drewnem? Może masz jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Domek ogrodowy... buduje się powoli, bardzo powoli, ale jutro już będzie lepiej, o ile pogoda pozwoli. Ma przyjechać okienko, więc powoli ściany się zapełnią :D
Obrazek

Po nocnym deszczu wszystko się wzmocniło - susza bardzo dała się we znaki i rośliny marzyły o napojeniu.
Obrazek

na rondzie przed domem kwitną białe róże
Obrazek

Obrazek

Tranquillity - po deszczu kwiaty opuszczone nisko, ale mają się dobrze :D
Obrazek

Sabrina - bardzo ładna róża :D Rośnie przy wejściu z boku domu
Obrazek

La Perla
Obrazek

coraz więcej jeżówek kwitnie - bardzo lubię te kwiaty
Obrazek