Do tego co masz dodaj ziemi do kaktusów i będzie ok
Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
- 
				AleksandraBdg

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Proponuje zmienić podłoże a nie nawozić.  Rośliny w nowej ziemi muszą się najpierw porządnie ukorzenić.  Na nawożenie przyjdzie czas później. 

Właśnie miałam taki zamiar żeby dorzucić trochę ziemi do kaktusów. Mam nadzieję, że zaczną rosnąć. Biedaczki umarły by z głodu 

- Jerzyk
 - 200p

- Od: 29 gru 2008, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Kontakt:

Moje adenium  mutacja (RCN) Rar-Chi-Nee-Pan-Dok  + (PNW) Pet-Na-Wang  oba formowane podobnie cięte dość mocno.

Ten jest trochę mniejszy od górnego ale może dogoni tamtego.

Ten jest trochę mniejszy od górnego ale może dogoni tamtego.

?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się,   jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy

Jerzy
Trzymacie w takie upały swoje adenium na słońcu?

Moje kilka dni temu doszczętnie obcięłam by się rozkrzewiły, więc u mnie bardzo dobrze że są na "patelni" 

Pozdrawiam, Gosia:)

- Jerzyk
 - 200p

- Kontakt:

Trzy lata temu wyrósł mi adenium Arabicum Black Pearl, jeszcze go trochę podhodowałem.

Myślałem żeby go porządnie skrócić, miał idealny kształt Arabicum i tak zrobiłem.

Rozkrzewił się wprost idealnie na trzech skróconych pędach, dwa boczne pędy lekko przygiąłem na zewnątrz i nowe przyrosty będą miały pędy poziome.

Wszystkie black Pearl mają bardzo ciemną skórę.

Tak jak te stare Tajlandzkie olbrzymy.

Myślałem żeby go porządnie skrócić, miał idealny kształt Arabicum i tak zrobiłem.

Rozkrzewił się wprost idealnie na trzech skróconych pędach, dwa boczne pędy lekko przygiąłem na zewnątrz i nowe przyrosty będą miały pędy poziome.

Wszystkie black Pearl mają bardzo ciemną skórę.

Tak jak te stare Tajlandzkie olbrzymy.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się,   jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy

Jerzy
A jak często podlewacie swoje rośliny w takie upały?

- gapapl
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 maja 2014, o 21:55
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ja moje podlewam kiedy mają zupełnie sucho.Czasem caudex jest ciut miękki to oznaka,że natychmiast trzeba dać roślinkom się napić.
Ja tak moje podlewam od początku i nie mam z nimi problemu.

Ja tak moje podlewam od początku i nie mam z nimi problemu.
Pierwsza partia nasion z Chin "niebieskiego" Adenium wysiana, super nasiona, wynik 18/18 chociaż jeden chyba albinos będzie, pobiłem też rekord, pierwsi śmiałkowie po 3 dobach.

Dotarły też 2 z 3 kompletów zamówionych normalnych już nasion, czekam na jeszcze jeden pakiet i kolejna zabawa.

Dotarły też 2 z 3 kompletów zamówionych normalnych już nasion, czekam na jeszcze jeden pakiet i kolejna zabawa.
Ładne siewki  

Mnie też się pojawiła nowa odmiana "Poomsub"

Mnie też się pojawiła nowa odmiana "Poomsub"

Dziękuję.
Minął rok od pierwszego wysiania Adenium i spotkania z tą roślinką. Z pierwszych 5 nasion, zostały mi 3 rośliny, jedna marna i 2 ładne, tzn jak dla mnie i biorąc pod uwagę że byłem żółtodziobem. Od tego czasu regularnie czytam na tym forum tematy o Adenium i starałem się zapewnić im jak najlepsze warunki. Mają całą dobę koło 25 stopni, ziemi nie podlewam tylko spryskuje. Co do samej ziemi to istny kociołek panoramixa, co prawda nie robiłem według dokładnych miarek, ale na oko żeby ziemia dobrze wyglądała, była lekka i przepuszczająca ale również nie jałowa (poprzednie wysiewy taką zrobiłem i musiałem teraz je przesadzić). Mam nadzieje, że się odwdzięczą te roślinki

Minął rok od pierwszego wysiania Adenium i spotkania z tą roślinką. Z pierwszych 5 nasion, zostały mi 3 rośliny, jedna marna i 2 ładne, tzn jak dla mnie i biorąc pod uwagę że byłem żółtodziobem. Od tego czasu regularnie czytam na tym forum tematy o Adenium i starałem się zapewnić im jak najlepsze warunki. Mają całą dobę koło 25 stopni, ziemi nie podlewam tylko spryskuje. Co do samej ziemi to istny kociołek panoramixa, co prawda nie robiłem według dokładnych miarek, ale na oko żeby ziemia dobrze wyglądała, była lekka i przepuszczająca ale również nie jałowa (poprzednie wysiewy taką zrobiłem i musiałem teraz je przesadzić). Mam nadzieje, że się odwdzięczą te roślinki
Oj tak, na pewno 
 Ja kilka dni temu przycięłam mocno moje Adenia, by wypuściły boczne przyrosty. Zobaczymy co z tego wyjdzie 

Ja przed wyjazdem przyciąłem Thai, bo się zatrzymał, miał czubek z 3 listków i 3 boczne odrosty na dole które się zatrzymały. Wracam z urlopu a tu takie cuda: 

Ciężko zrobić zdjęcie żeby wszystkie odrosty było widać, ale sporo tego jest

Ciężko zrobić zdjęcie żeby wszystkie odrosty było widać, ale sporo tego jest
- Jerzyk
 - 200p

- Kontakt:

W 2014 roku posadziłem do doniczki hydroponicznej adenium obesum.

drzewko miało już prawie rok czasu, rosło wcześniej w małej zwykłej doniczce, po zaaklimatyzowaniu się rośliny
przyciąłem jej dłuższe końcówki, aby rozkrzewić roślinę.

Drzewko ładnie się rozrosło i zaczęło przybywać jej kaudeksu, trzeba było co tydzień dolewać roślinie w pojemnik roztwór mieszanki wody z rozrobionym nawozem.

Efekt przyrostu kaudeksu i ulistnienia był znakomity.

Drzewko posadziłem do nowej, dużej doniczki. Odstęp między wskażnikiem poziomu wody a kaudeksem wynosi 1,5 centymetra.

Przez dwa i pół miesiąca kaudeks zdążył naprzeć na wskaźnik poziomu wody.

Drugi bok kaudeksu.

drzewko miało już prawie rok czasu, rosło wcześniej w małej zwykłej doniczce, po zaaklimatyzowaniu się rośliny
przyciąłem jej dłuższe końcówki, aby rozkrzewić roślinę.

Drzewko ładnie się rozrosło i zaczęło przybywać jej kaudeksu, trzeba było co tydzień dolewać roślinie w pojemnik roztwór mieszanki wody z rozrobionym nawozem.

Efekt przyrostu kaudeksu i ulistnienia był znakomity.

Drzewko posadziłem do nowej, dużej doniczki. Odstęp między wskażnikiem poziomu wody a kaudeksem wynosi 1,5 centymetra.

Przez dwa i pół miesiąca kaudeks zdążył naprzeć na wskaźnik poziomu wody.

Drugi bok kaudeksu.

Jerzy

Jerzy
Jerzyk, ja jakiś 1,5 miesiąca temu 3 Adenium na próbę wsadziłem do hydro i potwierdzam, idą jak burza rośliny. Planuje zakup kolejnych 2 i przesadzenie. Przed przesadzeniem jedna roślinka była marna po przycięciu i trochę chyba się słońcem poparzyła, w ogóle nie chciała dać odrostów pożółkła itd natomiast w hydro już po tygodniu ruszyła od nowa, liście są ciemnozielone, brzuszek rośnie a roślina sunie w górę. Chyba te rośliny lubią bardzo ten typ podlewania.