Cudny dom dla owadów
A jakie piękne kwiaty w ogrodzie sam raj dla oczów a i w donicach cudeńka.

Kasiu w sprzyjających warunkach ilość pszczół murarek powiększa się więc dom budowany na zapas ?Kasiula17 pisze:Ja również nadrobiłam zaległości... Cudny dom dla owadów ...sporo ich tam wejdzie..
A jakie piękne kwiaty w ogrodzie sam raj dla oczów a i w donicach cudeńka.

Mario dziękuję . Formowanie to taka zabawa Czasami przy uprawie roślin można trochę pofantazjować .majka2103 pisze:Piękne parapetowe widoki. Kolekcja koleusów szeroka, ciekawie je uformowałaś, wyglądają jak znakomite miniaturowe drzewka.
Ogród mieni się barwami, dominują ostróżki.

Soniu staram się być dobrą gospodynią zarówno w domu jak i na działce . Cieszy mnie, gdy gośce po spacerze zadowoleni.cyma2704 pisze:Krysiu dziękuję za informacje o wiciokrzewie japońskim,doczytałam też o polowaniu na turkucia.
Tak pięknie prowadzisz nas na spacer po ogrodzie.![]()
Kolekcja koleusów śliczna, zdrowe i dorodne. Kolorowy ten Twój ogród, a niebiesko-fioletowa rabata urocza, ostróżki wyjątkowo ją zdobią.1

Miłko wszystkie języczki znów przesadziłam nad staw ale w upalne dni i tak liście maja obwisłe .takasobie pisze:Ja w ślad za Becią pozachwycam się niebieskościami.
Języczka Przewalskiego u mnie umarła, zbyt sucho miała pod sosnami sąsiada. Zawsze mam problem właśnie w tym kącie. A tak mi się podoba! W ogóle języczki u mnie coś nie teges. Chyba w ogóle mam za sucho. Twoje są imponujące!
Krwawnicę w końcu mam z powrotem i tym razem posadziłam przy wężu i zawsze jej coś skapnie.
Nasionka naparstnicy obiecuję, nie wiem czy jest sens zbierać siewki, bo ja nie będę pewna, czyje to są
I jeszcze dopisze nt bobrka. Ze względu na jego goryczkę i jednocześnie wartości lecznicze można go stosować do nalewek ziołowych w celu uzyskania goryczkowego posmaku.

Jacku dobrze skojarzyłeś - w domku dla owadów dołożyłam kwadratowe odcinki z pędów rożnika przerośniętego. Po cięciu na odpowiednie odcinki przelot drutem oczyszczony i jeden koniec kołeczkiem zaślepiony bo tak trzeba.JacekP pisze:Świetne te rurki kwadratowe! Czy to z rożnika? Pięknie nadawałyby się do kompozycji florystycznych, bo takiego kształtu pędów prawie nie ma w naturze![]()
Znajomi opowiadali mi, że turkuć może ugryźć lub uszczypnąć (już nie pamiętam dokładnie). I że nie dość że bolesne, to jeszcze ciężko się goi. Dlatego jak np. przyklepuję podkopaną ziemię trochę mam cykora, czy mnie turkuć nie chapsnieAle u mnie to duże tunele więc na pewno nie turkucia.
Nasze ogrody różnią się nie tylko roślinami i kompozycją ale też różnym podejściem do roślin. Ty np. świetnie znasz i wykorzystujesz ich właściwości zdrowotne. A ponieważ pisałaś o siewkach to uświadomiłem sobie, że mam odwrotnie niż Ty. Roślinom pozwalam się swobodnie rozsiewać i siewek jest u mnie mnóstwo. Oczywiście nadmiar wyrywam ale jest dużo cennych, z których mam gotowe rozsady.

Janko w tym sezonie też mam mniej odmian bo zimą spory kłopot np z 60 doniczek ale w zamian za to uprawiane w różnych formach bo sadzonek było sporo więc miałam z czego wybierać.maniusika pisze:Piękne koleusy , w tym roku nie było wyboru u na i mam tylko dwa , Języczkę też muszę przesadzić bo ma za sucho i tak wysoko nie rośnie . Oj posiedziałabym sobie i pomoczyła nogi w oczku przy takim upale a jeszcze wokół tak piękny widok że pewnie noc by mnie wyganiała do domu ..
Krysiu rozchodnik meksykański urzeka prostotą w uprawie i wszędzie urośnie a jego rola zależy tylko od nas- W moim wypadku pełni role trawnika pod drzewkiem koleusowym.. Uwielbiam takie roślinki, Szkoda że nie zimuje w gruncie ale kilka sadzonek posadzonych do doniczki zimuje dobrze i daje wiosną mnóstwo sadzonek.Krzysia pisze:Muszę pochwalić koleusy w formie drzewek, ślicznie się prezentują na Twoim parapecie, a rozchodnik meksykański dopełnia całościChyba po raz pierwszy widzę taki sposób prowadzenia koleusów, ale bardzo mi się spodobał. Czy one rosną w keramzycie, czy mi się tak wydaje.
Mario to prawda,że zazdrość potrafi być odbierana pozytywnie i tak ... ciepło po koleżeńsku . Dziękujęmajalis2013 pisze:A ja ciągle z pozytywną " zazdrością" patrzę na Twoje roślinki, ech te moje piaski.
A koleusy to ogrodnicze mistrzostwo
Teresko mile widzę zdjęcia gości i przy dyskusji na jakiś temat to podpora i to solidna.pestka pisze:Krysiu ty masz piękne roślinki a koleuski cudo ja mam jeden taki zielony ,przepraszam że u ciebie pokazałam tak mi się wkleiłocoś mi wyszło podwójne zdjęcie