Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

Ja również nadrobiłam zaległości...
Cudny dom dla owadów ;:oj sporo ich tam wejdzie..
A jakie piękne kwiaty w ogrodzie sam raj dla oczów a i w donicach cudeńka. ;:215
majka2103
100p
100p
Od: 9 mar 2011, o 21:13

Post »

Piękne parapetowe widoki. Kolekcja koleusów szeroka, ciekawie je uformowałaś, wyglądają jak znakomite miniaturowe drzewka. Ogród mieni się barwami, dominują ostróżki. :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu dziękuję za informacje o wiciokrzewie japońskim, ;:196 doczytałam też o polowaniu na turkucia. Tak pięknie prowadzisz nas na spacer po ogrodzie. ;:138 Kolekcja koleusów śliczna, zdrowe i dorodne. Kolorowy ten Twój ogród, a niebiesko-fioletowa rabata urocza, ostróżki wyjątkowo ją zdobią. ;:31
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Krysiu piękna niebieska rabata ;:215 ;:215 Wszystko kwitnie lato.Fakt pracy w ogrodach masa ale prawdę powiedziawszy gdy ,by mi ktoś kazał nie robiłabym tego a jak jest to dla przyjemności każda chwila ,zmęczenie ,kwiat cieszy Tez mało odpoczywam w ogródku typowo siedząc na ławeczce ale czynny odpoczynek bardzo ważny a jak jeszcze ktoś doceni to już radość wielka.Twój ogród dorodny rozrośnięty Mój zależy w ,którym miejscu ale miejsca jeszcze bardzo dużo więc zobaczymy jak uda mi się zagospodarować pozostały teren nie od razu.Domek dla owadów urokliwy a potrzebne te owady nam bardzo. ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja w ślad za Becią pozachwycam się niebieskościami.
Języczka Przewalskiego u mnie umarła, zbyt sucho miała pod sosnami sąsiada. Zawsze mam problem właśnie w tym kącie. A tak mi się podoba! W ogóle języczki u mnie coś nie teges. Chyba w ogóle mam za sucho. Twoje są imponujące!

Krwawnicę w końcu mam z powrotem i tym razem posadziłam przy wężu i zawsze jej coś skapnie.
Nasionka naparstnicy obiecuję, nie wiem czy jest sens zbierać siewki, bo ja nie będę pewna, czyje to są ;:306

I jeszcze dopisze nt bobrka. Ze względu na jego goryczkę i jednocześnie wartości lecznicze można go stosować do nalewek ziołowych w celu uzyskania goryczkowego posmaku.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Świetne te rurki kwadratowe! Czy to z rożnika? Pięknie nadawałyby się do kompozycji florystycznych, bo takiego kształtu pędów prawie nie ma w naturze ;:oj
Znajomi opowiadali mi, że turkuć może ugryźć lub uszczypnąć (już nie pamiętam dokładnie). I że nie dość że bolesne, to jeszcze ciężko się goi. Dlatego jak np. przyklepuję podkopaną ziemię trochę mam cykora, czy mnie turkuć nie chapsnie ;:131 Ale u mnie to duże tunele więc na pewno nie turkucia.
Nasze ogrody różnią się nie tylko roślinami i kompozycją ale też różnym podejściem do roślin. Ty np. świetnie znasz i wykorzystujesz ich właściwości zdrowotne. A ponieważ pisałaś o siewkach to uświadomiłem sobie, że mam odwrotnie niż Ty. Roślinom pozwalam się swobodnie rozsiewać i siewek jest u mnie mnóstwo. Oczywiście nadmiar wyrywam ale jest dużo cennych, z których mam gotowe rozsady.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne koleusy , w tym roku nie było wyboru u na i mam tylko dwa , Języczkę też muszę przesadzić bo ma za sucho i tak wysoko nie rośnie . Oj posiedziałabym sobie i pomoczyła nogi w oczku przy takim upale a jeszcze wokół tak piękny widok że pewnie noc by mnie wyganiała do domu ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Muszę pochwalić koleusy w formie drzewek, ślicznie się prezentują na Twoim parapecie, a rozchodnik meksykański dopełnia całości ;:oj Chyba po raz pierwszy widzę taki sposób prowadzenia koleusów, ale bardzo mi się spodobał. Czy one rosną w keramzycie, czy mi się tak wydaje.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

A ja ciągle z pozytywną " zazdrością" patrzę na Twoje roślinki, ech te moje piaski :roll: .
A koleusy to ogrodnicze mistrzostwo ;:138
Agata
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Krysiu ty masz piękne roślinki a koleuski cudo ja mam jeden taki zielony ,przepraszam że u ciebie pokazałam tak mi się wklejło :D

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Kolejny miesiąc w kalendarzu i kolejne przysłowia pogodowe - oby przyniosły tylko te dobre zdarzenia

Obrazek
Kasiula17 pisze:Ja również nadrobiłam zaległości... Cudny dom dla owadów ...sporo ich tam wejdzie..
A jakie piękne kwiaty w ogrodzie sam raj dla oczów a i w donicach cudeńka. ;:215
Kasiu w sprzyjających warunkach ilość pszczół murarek powiększa się więc dom budowany na zapas ?
Część kokonów przekazuję chętnym bo zależy mi na propagowaniu hodowli aby zwiększyć ilość naturalnych zapylaczy.
Dbam nie tylko o nie ale każdy owadzi gość mile widziany

W kartonie osa zrobiła sobie małe gniazdo i pilnuje jak wzorowy stróż
Obrazek

Rusałka Admirał pięknie pozuje do zdjęcia
Obrazek

Sporo takich owadów w kontrastowych kolorach siedziało sobie na liściach gruszy.
Barwy w kolorze żółto czarnym wskazywałyby na kogos z osowatych ... okazuje się,że nie i te kolory to tylko gra przed drapieżnikami.
Bo ... owad jest z rodziny "kózkowatych" choć akurat w tym wypadku nie ma się czym chwalić bo jego czułki nie są zbyt duże jak u innych z jego rodziny.
Biegowiec osowaty (Clytus arietis).
Obrazek
Obrazek

Na dachu domku dla owadów wygrzewa sie taki oto gość w kontrastowych kolorach.
To często widywana przez nas osa pospolita
Obrazek
majka2103 pisze:Piękne parapetowe widoki. Kolekcja koleusów szeroka, ciekawie je uformowałaś, wyglądają jak znakomite miniaturowe drzewka.
Ogród mieni się barwami, dominują ostróżki. :roll:
Mario dziękuję . Formowanie to taka zabawa Czasami przy uprawie roślin można trochę pofantazjować .
Koleusy szybko rosną ale od samego początku są ciekawym akcentem kolorystycznym
19.05.2015
Obrazek

Każda bylina w czasie kwitnienia ma "swoje 5 minut"
Dla przykładu jedna z ciekawszych jeśli chodzi o budowę kwiatów - tak dostojnie trzyma główkę aby pokazać nam przecudną kryzę okalającą ją wokół. Wydawało by się ,że jest kująca ale nie ... to delikatne i miękkie kolce a cała roślinka w tym czasie gdy osiągnie srebrzysto niebieski kolor ma jakby ... metaliczny połysk.

Eryngium alpinum (Mikołajek alpejski) już w fazie małych pąków jest urocza

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Świetna do suszenia - nie traci koloru i jest ciekawym akcentem.
cyma2704 pisze:Krysiu dziękuję za informacje o wiciokrzewie japońskim, ;:196 doczytałam też o polowaniu na turkucia.
Tak pięknie prowadzisz nas na spacer po ogrodzie. ;:138
Kolekcja koleusów śliczna, zdrowe i dorodne. Kolorowy ten Twój ogród, a niebiesko-fioletowa rabata urocza, ostróżki wyjątkowo ją zdobią.1
Soniu staram się być dobrą gospodynią zarówno w domu jak i na działce . Cieszy mnie, gdy gośce po spacerze zadowoleni.

Lipiec to czas kwitnienia roslin leczniczych i przyprawowych
Na okrągłej rabacie pod jabłonią kwiatostany przywrotnika ostroklapowego dominują nad resztą nasadzeń
Obrazek
Obrazek

szałwie kończą kwitnienie
Obrazek
Obrazek

Kępa szałwii lekarskiej pod brzozami spora więc było mnóstwo kwiecia.
Część pędów ściełam aby pozyskać same kwiaty , wysuszyłam i mam dodatek zapachowy do herbaty.
Obrazek
Obrazek

mydlnica bazyliowata juz jest wspomnieniem po kwitnieniu i teraz czeka na nozyce
Obrazek
Obrazek

Oregano złote zawsze lśni światłem z racji koloru liści, przy niej przycupnęła kępka macierzanki o ciekawym zapachu i listkach. To Macierzanka cytrynowa Variegatus
Obrazek

Beatko dziękuję za miłe słowa i zrozumienie tematu.
Chyba większość z nas tak ma, że będąc w ogrodzie woli czynnie odpoczywać . Zmęczenie często daje w kość a szczególnie gdy pogoda nie sprzyja ale chwila odpoczynku i znów tryska z nas energia. Obie o tym doskonale wiemy i pewnie juz się nie zmienimy.

Dla Ciebie kawałeczek mojego ogrodu w bieli
Wrotycz maruna White Star
Obrazek
Obrazek

parzydełko koreańskie karłowe początek kwitnienia i ... pełnia ...
Zastanawiam się, czy nadawało by sie na obwódki czy tez obrzeża bo jej liście są w ładnej zieleni, pierzaste, kędzierzawe i mnie troszkę ;:131 przypominają paproć .
U mnie rośnie na słonecznym i pół cienistym miejscu - oba odpowiadają.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

takasobie pisze:Ja w ślad za Becią pozachwycam się niebieskościami.
Języczka Przewalskiego u mnie umarła, zbyt sucho miała pod sosnami sąsiada. Zawsze mam problem właśnie w tym kącie. A tak mi się podoba! W ogóle języczki u mnie coś nie teges. Chyba w ogóle mam za sucho. Twoje są imponujące!

Krwawnicę w końcu mam z powrotem i tym razem posadziłam przy wężu i zawsze jej coś skapnie.
Nasionka naparstnicy obiecuję, nie wiem czy jest sens zbierać siewki, bo ja nie będę pewna, czyje to są ;:306

I jeszcze dopisze nt bobrka. Ze względu na jego goryczkę i jednocześnie wartości lecznicze można go stosować do nalewek ziołowych w celu uzyskania goryczkowego posmaku.
Miłko wszystkie języczki znów przesadziłam nad staw ale w upalne dni i tak liście maja obwisłe .
Siewki to prawda - nigdy nie wiadomo co z nich wyrosnie więc lepszym wyjściem jest zbiór nasion i siew.
Bobrka zapisałam a jak powiększysz "kociołkowy staw" to podeślę też lilię
Obrazek

Pozdrawiam i niebawem reszta odpowiedzi
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Za póżno posadziłam przywrotnika i mikołajka ;:223 Ty masz już takie okazałe, a czy ja się doczekam takich kęp?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

JacekP pisze:Świetne te rurki kwadratowe! Czy to z rożnika? Pięknie nadawałyby się do kompozycji florystycznych, bo takiego kształtu pędów prawie nie ma w naturze ;:oj
Znajomi opowiadali mi, że turkuć może ugryźć lub uszczypnąć (już nie pamiętam dokładnie). I że nie dość że bolesne, to jeszcze ciężko się goi. Dlatego jak np. przyklepuję podkopaną ziemię trochę mam cykora, czy mnie turkuć nie chapsnie ;:131 Ale u mnie to duże tunele więc na pewno nie turkucia.
Nasze ogrody różnią się nie tylko roślinami i kompozycją ale też różnym podejściem do roślin. Ty np. świetnie znasz i wykorzystujesz ich właściwości zdrowotne. A ponieważ pisałaś o siewkach to uświadomiłem sobie, że mam odwrotnie niż Ty. Roślinom pozwalam się swobodnie rozsiewać i siewek jest u mnie mnóstwo. Oczywiście nadmiar wyrywam ale jest dużo cennych, z których mam gotowe rozsady
.
Jacku dobrze skojarzyłeś - w domku dla owadów dołożyłam kwadratowe odcinki z pędów rożnika przerośniętego. Po cięciu na odpowiednie odcinki przelot drutem oczyszczony i jeden koniec kołeczkiem zaślepiony bo tak trzeba.
Im bardziej poznaję rośliny tym większy czuję podziw .
Rożnik przerośnięty to piękna i dorodna bylina, przez pszczelarzy nazywana "pastwiskiem pszczół" . Do tego biopaliwo i roślina oczyszczająca skażone grunty.  Nawet jako tyczki też do zastosowania.
Głębiej sięgając w jej skład badania wykazały ,że wszystkie części rośliny łącznie z korzeniami mają właściwości lecznicze - przeciwgrzybicze, przeciw-cholesterolowe, spazmolityczne i wiele innych w zależności od sposobu zastosowania.
To właśnie w nich pierwszy raz widzę inny materiał przy zamurowaniu rurek - wszystko wskazuje ,że jajeczka złożyła pszczoła miesierka ;:138
Ona wycina kawałeczki liści ( głównie z róży) , z nich robi gniazda. Do zamurowania rurek też używa liści...

Obrazek

Turkucia brałam do ręki kilka razy aby mu się przyjrzeć ale tylko martwego wiec nigdy mnie nie ugryzł bo faktycznie ma czym ? ;:oj bolałoby na pewno ...
maniusika pisze:Piękne koleusy , w tym roku nie było wyboru u na i mam tylko dwa , Języczkę też muszę przesadzić bo ma za sucho i tak wysoko nie rośnie . Oj posiedziałabym sobie i pomoczyła nogi w oczku przy takim upale a jeszcze wokół tak piękny widok że pewnie noc by mnie wyganiała do domu ..
Janko w tym sezonie też mam mniej odmian bo zimą spory kłopot np z 60 doniczek ale w zamian za to uprawiane w różnych formach bo sadzonek było sporo więc miałam z czego wybierać.
Z Języczkami latam po działce już w czwarte miejsce ale wróciłam na to które było na początku czyli nad staw. te upały i tak zniszczą im sporo liści mimo,ze korzenie maja odpowiednia ilośc wody to na to nie ma rady jedynie cień.

Ja często na zakończenie pracy posiedzę na mostku z nogami w wodzie - miłe odprężenie.
Druga strona stawu porządnie obsadzona bylinami i krzewami , mi języczkami.
Tu widać ścieżkę wzdłóż brzegu i po lewej krzewy i byliny
Obrazek

Do towarzystwa w ostatnich dniach zakwitła Krwawnica pospolita i na tle bieli kwiatów żylistka ładnie komponują się kolory.
Lada chwila pojawi się żółty kolor ...
Obrazek
Obrazek
Krzysia pisze:Muszę pochwalić koleusy w formie drzewek, ślicznie się prezentują na Twoim parapecie, a rozchodnik meksykański dopełnia całości ;:oj Chyba po raz pierwszy widzę taki sposób prowadzenia koleusów, ale bardzo mi się spodobał. Czy one rosną w keramzycie, czy mi się tak wydaje.
Krysiu rozchodnik meksykański urzeka prostotą w uprawie i wszędzie urośnie a jego rola zależy tylko od nas- W moim wypadku pełni role trawnika pod drzewkiem koleusowym.. Uwielbiam takie roślinki, Szkoda że nie zimuje w gruncie ale kilka sadzonek posadzonych do doniczki zimuje dobrze i daje wiosną mnóstwo sadzonek.
Koleusy uprawiałam też metodą hydroponiczną w keramzycie ale w tym wypadku keramzytem zasypałam szczeliny między sadzonkami rozchodnika gdy były malutkie. Forma drzewka to tylko podpatrywanie przyrody, poza tym ja lubię roślinki prowadzone w formie ala "bonsai" i trenuję na czym się da.

Pokażę Ci fuksje o którą prosiłaś - Fuksja magellańska AUREA to moja po oberwaniu większości paków kwiatowych i ucięciu pędu górnego.
Obrazek

Pęd wyjątkowo chętny do współpracy wypuścił korzenie i dał początek nowej maleńkiej fuksji - tej dla Ciebie.
Obrazek

W tej chwili ma niecałe 10 cm i widzisz z jaką ochotą zabrała się do kwitnienia... :D
Obym tylko w te upały nie zmarnowała bo wstyd :oops:
Obrazek
Obrazek
Umówimy się na odpowiedni czas i wyślę taką miniaturkę do Ciebie.
Pozdrawiam
majalis2013 pisze:A ja ciągle z pozytywną " zazdrością" patrzę na Twoje roślinki, ech te moje piaski :roll: .
A koleusy to ogrodnicze mistrzostwo ;:138
Mario to prawda,że zazdrość potrafi być odbierana pozytywnie i tak ... ciepło po koleżeńsku . Dziękuję
Koleusy wciąż mnie zaskakują barwą, żywotnością , kształtem liści i wyjątkowo silnym wybarwianiem przy odpowiedniej dawce słońca.

Choć odmiana coleusa FANTASTICK całą zime miała dość ladny kolor a w marcu po kilku wiosennych słonecznych dniach była prześliczna
26.03.2015
Obrazek

Zdjęcie pojedynczej sadzonki dla zobrazowania przecudnego kształtu liści i na koncu aktualna fotka rosnącego w skrzynce z innymi
Obrazek
Obrazek
Ta odmiana jest z tych o mniejszych liściach i z nich najłatwiej formuje się kształty.
Niedawno wsadziłam osobno - kolejna próba na koleusowe drzewko

pestka pisze:Krysiu ty masz piękne roślinki a koleuski cudo ja mam jeden taki zielony ,przepraszam że u ciebie pokazałam tak mi się wkleiło :D coś mi wyszło podwójne zdjęcie
Teresko mile widzę zdjęcia gości i przy dyskusji na jakiś temat to podpora i to solidna.
Jak coś podwójnie się wklei to wystarczy w tym poście użyć opcji edytuj skasować i po kłopocie :D
Twój koleus zapowiada się ciekawie , ma solidną łodygę i ciekawa jestem jak się dalsza korona rozbuduje . Nie zawsze można kształt i wysokość zaplanować bo wystarczy,że na szczycie pędu pokażę eis pęd kwiatowy i .. nici z pojedynczej łodygi więc z wysokością już nie podskoczymy...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U Ciebie krwawnica jest taka dorodna. U mnie mizerota, ale wcale się nie dziwię.
Ona przecież lubi podmokłe tereny, a u mnie susza totalna
To już wiem, co mi powycinało liście w różach
Nie mam specjalnych domków, ale moje owady mają naturalne miejscówki.
Na razie turkucia nie widziałam, ale zaczynam się zastanawiać, czy to aby nie on nie grasuje pod moim trawnikiem
Mam w nim pełno górek. I raz widziałam sporej wielkości dziurę
Musze wypróbować ten płyn do mycia naczyń
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu jak zwykle coś wpada w oko jak się ogląda Twoje zbiory kwiecia . Żylistek mnie urzekł, ponieważ mój jest jeszcze młody i tak obficie nie zakwitł, jak i różowy. W tym roku i ja , a właściwie małżonek zbudował mieszkanka dla owadów. Zobaczymy jak się zagospodarowały w przyszłym roku i na pewno siedlisko zabudowy powiększy się. Mogę liczyć na nasionka mikołajka , który posiadasz? Pięknie prezentuje się. miłego tygodnia życzę. Od jutra jadę pomieszkać na działce.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”